Benim Eşsiz Yuvam H er canlının bir yuvaya ihtiyacı vardır. Canlılar yuvalarında; Y avrular, Y avrularını büyütür, S oğuktan, sıcaktan ve T ehlikelerden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR
Advertisements

CANLILARIN YUVALARI.
Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
Fen Teknoloji 5.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SAĞLIKLI YAŞAMA.
BENİM EŞSİZ YUVAM Hazırlayan:Turan KAYA.
Canlı nedir?Cansız nedir?
Canlılar.
Çevremizdeki Canlılar Hayvanlar Bitkiler
HAYVANLAR ALEMİ İçerik : Huriye KORKMAZ Sınıf Öğretmeni.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
4.SINIF KİMYA KONULARI.
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
BENİM EŞŞİZ YUVAM Çevremizdeki canlıların yuvaları nelerdir?
EV KAZALARI.
DERS: FEN VE TEKNOLOJİ SINIF: 5 KONU: YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE HAZIRLAYAN:
UYUMAK İSTEMEYEN ZÜRAFA
Hayvanlarda Beslenme Yaşadıkları Yerler
UYUMAK İSTEMEYEN ZÜRAFA
Hikmet SIRMA.
Gaye bir köyde yaşardı. Onun keçileri vardı. Keçilerini çok severdi
SERBEST OKUMA METİNLERİ
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
Evimizde kullandığımız alet ve makineleri tanımaya ne dersiniz….
EVDE KULLANDIĞIMIZ ALET VE MAKİNELER EMİR BURAK EKİNCİ FEVZİ ÖZBEY İ.O 1-C SINIFI.
HAZIRLAYANLAR SEFER ATASOY ALİ ALAN HÜSEYİN TOSUN ADEM ALBAYRAK.
Çevremizdeki Canlılar-Hayvanlar
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
Ülkü yılmaz füsun kayaoğlu D.
HİKMET SIRMA.
Çevremizdeki Canlılar
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
HAYVANLAR ALEMİ.
Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım
HAZIRLAYAN VOLKAN İYİTOĞLU.
Ailem dört kişiden oluşuyor.Annem, babam kardeşim Ayla ve ben.
BESLENME REHBERİ 2.
Ailemizdeki Lider.
Hayat Bilgisi 1.Sınıf.
HAZIRLAYAN ADI - SOYADI :SUZAN PINAR AKÜLKE SINIF-NO:3-C /
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
Çevremizdeki Canlılar
HAZIRLAYAN ÇİMEN HASGÜL.
Isı maddeleri etkiler.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Hayat Bilgisi Dersi 2.Tema
Her insan hata yapabilir mi ?
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
Karışık olarak verilen kelimeleri anlamlı cümle olarak yazalım …
YAŞADIĞIMIZ YER       Bütün canlıların yaşamak için bazı temel  ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlardan biri de barınma ihtiyacıdır. Her canlının sağlıklı.
Her evde yapılması gereken pek çok iş vardır. Yemek pişirme,
BENİM BÜYÜK YUVAM.
EVİMİ VE AİLEMİ SEVİYORUM
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
Metinleri Okuyalım.
SAVURGANLIK YAPMAYINIZ
ALFABE.
Sesli ve sessiz harfler
Çevremizdeki Canlılar Hayvanlar Bitkiler
Bugün neler öğreneceğiz?
Çevremizdeki Canlılar Hayvanlar Bitkiler
Hazırlayan: Bekir Başal_Özs
Canlılar.
HERKESİN BİR YUVASI VAR
Sunum transkripti:

Benim Eşsiz Yuvam H er canlının bir yuvaya ihtiyacı vardır. Canlılar yuvalarında; Y avrular, Y avrularını büyütür, S oğuktan, sıcaktan ve T ehlikelerden korunur. Hayvanlar yaşadıkları ortama göre üç gruba ayrılır. Bunlar: K arada yaşayan hayvanlar S uda yaşayan hayvanlar H em karada hem suda yaşayan hayvanlar

Her Canlının Yuvası Farklıdır KK uşlar ağaç dallarında, çatılarda yuva yapar. YY ılan, köstebek, karınca, tavşan toprak altında yaşar. AA yı, kurt, tilki mağara ve ağaç kovuklarında yaşar. ÖÖ rdek göl kenarlarında yuva yapar. KK artal dağlarda yaşar. BB alıklar suda yaşar.

Canlılar Nasıl Besleniyorlar? Hayvanlar beslenmelerine göre üç gruba ayrılır: 1.Etle beslenen hayvanlar KK edi, köpek, aslan, kaplan, tilki, kartal… 2. O tla beslenen hayvanlar İİ nek, koyun, keçi, at, zürafa, geyik, tavşan… 3. H em ot, hem de etle beslenen hayvanlar AA yı, maymun ve sürüngenler bu gruptandır.

Bitkilerin Beslenmesi Bitkilerin yaşamaları için besine gereksinimleri vardır. Bitkilerin besin yapabilmesi için; G üneş ışığı, S u, H ava ve T oprak gereklidir. Bitkiler besin üreten canlılardır. Güneş ışığı ve su alamayan bitkiler, besin yapamaz. Sararır, canlılığını kaybeder ve ölür.

Mutfakta Neler Oluyor? K atı bir maddenin sıvı hale geçmesine erime denir. K atı haldeki buz, ısınınca sıvı hale geçerek su olur. S ıvı bir maddenin soğutularak katı hale geçmesine donma denir. B ir kap içindeki suyu buzdolabının buzluğuna koyarsak su katı hale geçer. S ıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz haline geçmesine buharlaşma denir. S u ısıtılırsa, gaz haline geçerek su buharı olur.

Yemekte Görgü Kuralları Ben; TT abağıma yiyebileceğim kadar yemek alırım. YY emekten önce ellerimi yıkarım. YY emeğe herkesle birlikte başlarım. YY emekte çatal, bıçak, kaşık ve peçete kullanırım. AA ğzımı şapırdatmam. YY avaş yavaş yerim. YY emeği sofraya ve üzerime dökmem. YY emekten sonra; E llerimi yıkamayı, D işlerimi fırçalamayı unutmam.

Evdeki Kurallara Uymazsam Ben; B ir yere giderken büyüklerimden izin alırım. D öneceğim saati söylerim. E ve geç kalmam. E vin temizliğinde aileme yardım ederim. Y emek saatleri dışında abur cubur yemem. B elirlenen saatte uyurum. B üyüklerime saygılı davranırım. G örgü kurallarına uyarım. B aşkalarının eşyalarını izinsiz almam. E vdeki eşyalara zarar vermem.

Çocukluğum Nasıldı? Ben bebekken; H ep uyordum, yürüyemezdim. H ep sütle beslenirdim. Ben iki yaşındayken; K onuşmaya başladım, hep soru sorardım. S uyla oynamayı severdim. Ç oğunlukla sulu yemek yerdim. K öfteyi severdim.

Ben dört yaşındayken; Ç atal kaşık kullanmayı öğrendim. B iraz inatçıydım. Ş arkılar söylerdim. O yuncaklarımla oynardım. Ben beş yaşındayken; A na okuluna başladım. A rkadaşlarımla top oynardım. Y emeğimi kendim yiyebilirdim. K alem ve fırça kullanmayı öğrendim.

Reklamını kendin yap kendin yap Her insan; B iricik, tek ve eşsizdir. M asmavi gözlerim, U puzun kirpiklerim, K ıpkırmızı yanaklarım, A ltın sarısı saçlarım, İ nci gibi dişlerim, G üçlü kollarım var.

A nnem, gözlerimi denize, B abam, saçlarımı altına, D edem beni Atatürk’e benzetir. B en kendimi çok seviyorum. Ben; S ağlıklı besleniyorum. S por yapmayı çok seviyorum. Ç ok hızlı koşuyorum. G üzel yüzüyorum.

K işisel eşyalarımı özenli kullanırım. B aşkalarının kişisel eşyalarını; İ zin alarak, Z arar vermeden kullanırım. B aşkalarının eşyalarını isterken; L ütfen, K ullanabilir miyim? V erir misin? A labilir miyim? Gibi sözler söylerim.

İŞTE BENİM AİLEM Anne, baba ve çocuklardan oluşan topluluğa aile denir. AA ilem dört kişiden oluşuyor. AA nnem, babam, kardeşim ve ben. BB abam öğretmen, annem hemşiredir. KK ardeşimle ben okula gidiyoruz. AA ilemi çok seviyorum. A ilemizde birbirimize yardım ediyoruz. A nne ve babamız bizim için çalışır. B izde onlara yardımcı olmak için çalışırız.

Anne Ve Babanın Görevleri Anne ve babamız; B ir işte çalışırlar. P ara kazanırlar. Anne ve babamız bizleri; B esler, G iydirir, Y etiştirir, E ğitirler.

Çocukların Görevleri Ben; BB üyüklerime saygılı olurum. KK üçüklerimi severim. DD erslerime çok çalışırım. TT utumlu olurum. YY alan söylemem. EE v işlerinde yardımcı olurum. OO yun ve ders saatlerini dengeli ayarlarım. EE vdeki kurallara uyarım.

Ailede İş Birliği Annem ve babam işe giderler. Ben okula giderim. Evde; A nnem, yemek yapar. B abam, faturaları öder. K ardeşime babaannem bakar. B en çöpleri dökerim. K ardeşim kedimizi besler.

Babamın kız kardeşiBabamın erkek kardeşi Annemin kız kardeşi Annemin erkek kardeşi (hala)(amca) (dayı) (teyze)

HATANI KABUL EDİYOR MUSUN? O yun oynarken, EE v eşyalarına zarar verebiliriz. AA rkadaşlarımızın canını yakabiliriz. D ers yaparken; KK onuşursak sınıfın dikkatini dağıtabiliriz. Hatalar, sevdiklerimiz ve arkadaşlarımızla ilgili ilişkilerimize zarar verebilir. Hata yaparsak hatayı kabul edip özür dilemeliyiz.

EVİMİZ VE AİLEMİZ Aile bireyleri; B irbirlerini sayar ve sever. A cı ve sevinçlerini paylaşır. B irbirlerine güvenir. Y ardımlaşırlar. Sabah kalkınca; G ünaydın anne! G ünaydın baba! derim. Onlarda; G ünaydın Mert! derler.

Okula giderken; H oşça kal anne! H oşça kal baba! derim. Onlarda; G üle güle Mert! derler. Eve gelince, anne ve babam; H oş geldin Mert! derler. Ben de onlara; H oş bulduk anne! H oş bulduk baba! derim. Akşam yatarken; İ yi geceler anne! İ yi geceler baba! derim. Onlar da bana; İ yi geceler Mert derler.

Lider; YY ol gösteren, EE tkileyen, DD üzenleyen, PP aylaştıran, YY aratıcı özellikleri olan kişidir. Çevremizde; AA rkadaşlarımızı, AA nnemizi, babamızı, MM ahalle muhtarımızı, BB elediye başkanını lider olarak görebiliriz. AA tatürk büyük bir liderdir. LİDER KİM?

BİRBİRİMİZİ ANLIYOR MUYUZ? Ailemle iletişim kurarken farklı duyu organlarımı kullanırım. B urnum ve dilim olmasa, annemin yemeklerinin lezzetini anlayamam. K ulağım olmasa babamın sesini duyamam. G özüm olmasa aile bireylerini göremem. D erim olmasa annemin okşamasını hissedemem.

Evimizde sular kesilirse; İİ çecek su bulamayız. BB anyo yapamayız, çamaşır yıkayamayız. HH er taraf pislik içinde kalır, hasta oluruz. Evimizde elektrik kesilirse; BB uzdolabı, ütü gibi ev aletleri çalışmaz. GG eceleri karanlıkta kalırız. Odun, kömür ve doğal gaz olmazsa; KK ışın soğukta donarız. MM utfakta yemek pişiremeyiz.

AİLE BÜTÇEMİZ Yaşamımızı sürdürebilmemiz için çeşitli ihtiyaçlarımız vardır. Zorunlu ihtiyaçlarımız; B eslenme, B arınma, G iyinmedir. Sosyal ihtiyaçlarımız; O kula gitmek, S eyahat etmek, G azete, kitap almak, S inemaya, tiyatroya gitmek.

Aile bütçesinden harcama yaparken; AA lışveriş listesi hazırlanmalıdır. ÖÖ nce yiyecek, giyecek, yakacak, kira, okul harcamaları karşılanmalıdır. BB orç yapılmamalıdır. GG elecek için bir miktar para ayrılmalıdır.

Eşyaların Gücü EVDE KULLANILAN BAZI ALETLER Makas: Kâğıt ve kumaş kesmeye yarar. Tornavida: Vidaları söküp takmaya yarar. Çekiç: Çivi çakmaya ve cisimleri kırmaya yarar. Tırnak makası: Tırnakları kesmeye yarar. Testere: Tahta ve odun kesmeye yarar. Balta: Yakacak odunları kesmeye yarar.

Teknoloji Ürünü Makineler Televizyon: Eğitim, spor, eğlence ve haber almak için kullanılır. Bilgisayar: Eğitim, oyun amacıyla ve internet haberleşmesinde kullanılır. Telefon: Haberleşmede kullanılır. Ütü: Elbiselerin düzleştirilmesinde kullanılır. Çamaşır makinesi: Kirli çamaşırların yıkanmasında kullanılır. Ocaklı fırın: Yemek, pasta, börek pişirmede kullanılır.

Evdeki Tehlikeli Durumlar KK ibritle oynamam. SS ivri ve kesici aletlerle oynamam. EE lektrik araçlarıyla, prizlerle oynamam. PP encere ve balkonlardan sarkmam. BB üyüklerim vermedikçe ilaçlardan uzak dururum. EE vde, tanımadığım insanlara kapıyı açmam. Acil numaralar: HH ızır acil servis 112 İİ tfaiye 110 PP olis 155