Prof. Dr. Melike Gürel 26 Mayıs 2015 SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ ÇEVRESEL AKIŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“Çifte Mıh Gibi Duruyordu Çaycuma Köprüleri Filyos Üzerinde” Köprü Hidroliği ve Çaycuma Köprüsü Yük. İnş. Müh. Onur DÜNDAR.
Advertisements

Akarsu Düzenlemesi Planlama ve Tasarım Esasları
ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
Sütçü İmam Üniversitesi
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
Su Bütçe Modellemesi: WEAP
TÜRKİYE’NİN SU GÜNDEMİ
rojelendirme esasları
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
Su Kaynakları Potansiyeli ve Kullanımı
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
Seyhan havzası için beklenen İklimsel değişimler neler?
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
SEKTÖREL SU TAHSİSİNDE SU SİCİLİ
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ Prof. Dr. Melike GÜREL Doç. Dr. Alpaslan EKDAL Araş. Gör. Gökhan CÜCELOĞLU Seyhan Havzası’nda.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
Doç. Dr. Serkan Gürlük. Ekonomi Bilimi Ekonomi bilimi sınırlı kaynaklar ile sınırsız insan ihtiyaçlarının karşılanmasında insan davranışlarını inceleyen.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ Prof. Dr. Melike GÜREL Doç. Dr. Alpaslan EKDAL Araş. Gör. Gökhan CÜCELOĞLU ÇEVRESEL AKIŞ 19 Kasım.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
Recep YURTAL SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ ( İÇME-KULLANMA VE SANAYİ SUYU İLE ENERJİ )
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
TATA MOTORS.
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
Hidrolojinin Yöntemleri
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Dünya Kömür Rezervleri:
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
DEĞİŞKEN (ÜNİFORM OLMAYAN) AKIM
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 6: Hidroloji (Akım Ölçümü ve Veri Analizi) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Melike Gürel 26 Mayıs 2015 SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ ÇEVRESEL AKIŞ

Su kaynaklarının gelişimi ve havzadaki arazi kullanımlarının değişimi nedeniyle akarsularda doğal akımlarında insan eliyle değişim Su için sektörler arası rekabet Çevresel akış: bir tarafta akarsu havzası gelişimini diğer tarafta da akarsu ekolojisinin sürdürülebilirliğini sağlayacak optimum su miktarı Su miktarı kadar süresi ve zamanlaması da ekolojik fonksiyonlar açısından önemli Ekosistemdeki doğal proseslerin ve ekosistem servislerin sürdürülebilirliği Çevresel Akış

Çevrsel akışın hesabı için literatürde birçok yönteme rastlanmaktadır. o Hidrolojik Yöntemler o Hidrolik Yöntemler o Habitat Benzeşimini Esas Alan Yöntemler o Bütünleşik Yöntemler Hidrolojik yöntemler diğer yöntemlere de esas teşkil etmektedir. Yöntemlerin bazıları uzun süreli yoğun veriye ihtiyaç duymaktadır. o Eksik veri  sonuçların doğruluğu ve güvenilirliği büyük ölçüde azalacaktır.

Etkileyen faktörlerden bazıları: Akım değişkenliği (Yere ve zamana göre değişen akımlar) Minimum akım koşulları: Su kalitesi ve insan faaliyetleri açısından önemli Ortalama akım koşulları: Balık göçleri ve organik maddenin döngüsü açısından önemli Taşkınlar: Sucul organizma popülasyonlarını ve konumsal dağılımlarını etkilediklerinden ekolojik açıdan önemli Akarsu enkesitleri: Kanal genişliği ve derinliğindeki değişimler Balıkların çeşitli yaşam evreleri ve çeşitli aktiviteleri (yumurtlama, beslenme) için çeşitli su hızı ve derinlik ihtiyaçları var Taban Malzemesi: Taban malzemesinin cinsi ve partikül büyüklüğü balıkların yumurtlama alanlarını seçme kriterlerinden biri Sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, bulanıklık v.s (barajların etkisi)

Sadece çevresel akış hesabı:  Hidrolojiye dayalı yöntemler seçilirse doğal akımlar gereklidir.  Hidrolik yöntemler eklenecekse en kesitler ve taban malzemesi bilgileri de gereklidir. o Akarsuda çok sayıda enkesit ölçümü ve boykesit  Ekolojik yöntemler kullanılacaksa hidroloji ve hidrolik yöntemlerin ihtiyaçlarına ek olarak canlı türleri ve habitat ihtiyaçları da gereklidir. oBalık (bolluk, kompozisyon, yaş dağılımı, hassas tür varlığı) oGöç eden balık var mı? Göç edebilecekleri minimum derinlik nedir? oCanlılar ve ekolojik fonksiyonları oHabitat uygunluk kriteri Veri ihtiyacı

The Global Environmental Flow Calculator (GEFC) Çevresel Akış Hesabı için International Water Management Institute (IWMI) Akım değişkenliği göz önüne alınıyor. Doğal akımlar FDC: Debi süreklilik eğrisi EMC: Çevresel Yönetim Sınıfları EMC  Ekosistemin sürdürülebilirliği için tahsis edilen su 

Teşekkürler

Su tahsisi modellemesinde: Çevresel akış hesabında gereken verilere ek olarak aşağıdaki veriler de gereklidir. Bölgedeki akarsu ağı Bölgedeki tüm depolama yapıları ve bunların hacim-alan-kot eğrileri, işletme bilgileri (geçmişte ne kadar su aldı, ne kadar bıraktı), kullanım amacı, Su transferleri (sudan suya (barajdan baraja, akasudan akarsuya gibi), su kaynağından ihtiyaç duyulan alanlara transfer (akarsudan sulama alanına, akarsudan içme suyu temini gibi) konum ve miktar olarak - en az aylık veri Atıksu arıtma tesisleri deşarjları Sulama suyu dönüşü

WEAP MODELİ WEAP: Su Kaynakları Değerlendirme ve Planlama" sistemi (Water Evaluation and Planning) Amaçlar: Sektörler arasındaki su tahsisi, arz, talep, su kalitesi ve ekolojik faktörler gibi unsurların entegrasyonu Entegre su kaynakları planlamasında, pratik olduğu kadar da güçlü bir araç olmak WEAP'in Geliştirilmesi Stockholm Çevre Enstitüsü (SEI) Hydrologic Engineering Center of the US Army Corps of Engineers Birleşmiş milletler Dünya Bankası USAID SEPA IWMI Water Research Foundation (önceki adı AwwaRF) Japon Küresel Altyapı Fonu

WEAP birçok ülkede uygulanmıştır: ABD, Meksika, Brezilya, Almanya, Gana, Burkina Faso, Kenya, Güney Afrika, Mozambik, Mısır, Israil, Umman, Orta Asya, Hindistan, Sri Lanka, Nepal, Çin, Güney Kore, ve Tayland. (293 yayın) Türkiye’de: Van Loon, A., Mathijssen, H. Droogers, P., Gediz Nehri Havzası Yılmaz, B., Harmancıoğlu, N., Gediz Nehri Havzası Cüceloğlu, G., Ertürk, A Darlık Havzası Web Sayfası:

Farklı hidrolojik ve yönetim senaryoları için su talebi, arzı, miktarı, sızma, bitki su talebi, akımlar, depolamalar, kirlilik miktarı, arıtma, deşarj ve alıcı ortam su kalitesi gibi unsurları içerir. Kullanıcı dostu arayüz: Harita, grafik ve tablo olarak değiştirilebilir model çıktıları içeren GIS tabanlı grafiksel sürükle-bırak arayüzü