Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Advertisements

DİKMEN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
DERS: TÜRKÇE KONU: ANLAM BİLGİSİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İMLERİ.
BAĞLAÇLAR
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
TÜRKÇE SÖZCÜK.
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
türkçe performans ödevi
CÜMLE.
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
DERS:DİLBİLGİSİ KONU: KELİME VE ÇEŞİTLERİ
ANLAM BAKIMINDAN SÖZCÜKLER Bir sonraki sayfaya geçiniz.
TASARRUF NE GÜZELDİR.
YAPI BİLGİSİ.
Eş Anlamlı(Anlamdaş) Sözcükler
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
MERİÇ ŞEHİT ÖĞRETMEN AYDIN YILMAZ İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
Benim adım Balerin Bebek.
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
KURALLI-KURALSIZ CÜMLE
Okunuşu ve yazılışı aynı anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
Sözcükte Anlam Sorular.
Mitat Zorlu 1 ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI Adı ve Soyadı: ……….…………………………………..…… 14 Aralık 2009 Pazartesi Aşağıda modellenen.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
EŞ SESLİ (SESTEŞ) KELİMELER
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
Cümle Bilgisi.
arkadaş B) konuk C) öğrenci
CÜMLE TÜRLERİ.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
TÜMCE(CÜMLE) Duygularımızı, düşüncelerimizi, tam olarak anlatan sözcük ya da sözcük öbeklerine TÜMCE denir.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
EŞ SESLİ (SESTEŞ) KELİMELER.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
TÜMCE (CÜMLE) Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği bildiren sözcük ya da sözcük dizilerine tümce (cümle) denir. Göçmen kuşlar yurdumuzdan.
ÖZEL HİSAR İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklere
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
Sunum transkripti:

Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma yazma” söz dizisi bir tümce midir? Yanıt: Hayır tümce değildir. Neden? Çünkü; bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatmıyor.

SORU: “Yelda okuma yazma öğrendi.” söz dizisi bir tümce midir? YANIT: Evet tümcedir. Neden? Çünkü; bu söz dizisi tümcenin anlatmak istediğini tam olarak belirtiyor. Sena öğretmen olmak istiyor. Bu cümle bir düşünceyi açıklıyor. Yaz tatilinde denize gideceğiz. Bu tümce bir isteği anlatıyor. Biz okulu çok severiz. Bu tümce ise duygu anlatmaktadır.

Aşağıdaki tümceleri ve sözcük sayılarını inceleyelim. Yedim. : Bir sözcükten oluşan tümce. Peynir yedim. : İki sözcükten oluşan tümce. Dün peynir yedim. : Üç sözcükten oluşan tümce. Dün taze peynir yedim. : Dört sözcükten oluşan tümce. Bir tümcede yeteri kadar sözcük kullanabiliriz. Önemli olan anlatılmak istenenin tam olarak anlatılmasıdır.

Tümcenin (Cümlenin) Yazımı 1. Her tümcenin ilk harfi büyük harfle başlar. Elif çiçekleri suluyor. 2. Tümcenin sonuna nokta ( . ) konulur. Erkenden uyandı. 3. Soru tümcelerinin sonuna soru işareti ( ? ) konulur. Adın ne? 4. Sevinç, üzüntü, şaşma, korku ve heyecan gibi duyguları anlatan tümcelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konulur. Ay, ne güzel çocuk!

Kurallı Cümle/Devrik Cümle Bir cümlede yapılan işi belirten kelime, genellikle sonda bulunur. Eylemi sonda bulunan cümleye kurallı cümle denir. İş belirten kelime, cümlenin ortasında ya da başında da olabilir. Eylemi sonda bulunmayan cümleye devrik cümle denir.

Kurallı Cümle Devrik Cümle Esma okula gitti. Gitti okula Esma. Sen bu kitabı okuyacak mısın? Okuyacak mısın sen bu kitabı? Bizim Minnoş fareyi yakaladı. Bizim Minnoş yakaladı fareyi.

Sözcük (Kelime) Bilgisi Tek başına anlamı olan ya da anlamı olmasa bile tümce kurmakta işe yarayan sözlere sözcük (kelime) denir. Bazı sözcüklerin tek başına anlamı vardır. Kuş (hayvan) Ülke (devlet, memleket) Ceviz (meyve) İnek (hayvan) Bazı sözcüklerin ise tek başına anlamı yoktur. Onlar tümce kuruluşuna yardım eder. İçin, fakat, ve, ama

Anlamlarına Göre Sözcük Çeşitleri A.Eş anlamlı sözcükler B. Karşıt anlamlı sözcükler C. Eş sesli sözcükler

A. Eş anlamlı sözcükler Yazılışları ayrı; ancak anlamları aynı veya birbirine çok yakın olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir. Depremde evler yıkıldı. Depremde konutlar yıkıldı. Örnek tümcelerdeki koyu renkle yazılmış sözcüklerin yazılışı farklı olduğu halde anlamları aynıdır.

B. Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler Anlamları birbirinin karşıtı (zıttı) olan sözcükler, karşıt anlamlı sözcüklerdir. Sınıfın kapısı açıktı. Sınıfın kapısı kapalıydı. İki tümcede geçen koyu renkle yazılı sözcükler birbirinin karşıtıdır. Örnek:karanlık – aydınlık eski – yeni yıl – sene

C. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler Yazılışları ve okunuşları aynı; anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir. Bu gül, çok güzel kokuyor. Hep ağlama biraz da gül.