Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

MAKİNE ELEMANLARI Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. Mukavemet cismin dış etkilere gösterdiği dayanımdır. Dış etkiler cisme kuvvet ve moment olarak etki eder.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Mastarlar.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
SULAMA MEKANİZASYONU Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. İşletme Noktasının Grafik Yolla Bulunması.
AKSLAR VE MİLLER.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
TİCARİ ARAÇ GELİŞTİRME PROJESİ KAPSAMINDA DİNAMİK MODELİN TESTLER İLE DOĞRULANMASI Baki Orçun ORGÜL, Mustafa Latif KOYUNCU, Sertaç DİLEROĞLU, Harun GÖKÇE.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Ofis: M-8 Bina; 8203 Oda
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ. BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Bağlama ve Kapsam Kavramları
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
TEMELLER.
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İÇ VE DIŞ KUVVETLER, GERİLME, ÇUBUK SİSTEMLER
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BARALAR.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
Geçerlik ve Kullanışlılık
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
Makine Elemanları Makine güç ileten, değiştiren veya biriktiren
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Metallere Plastik Şekil Verme
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
BORULARDA YERSEL YÜK KAYIPLARI
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MECHANICS OF MATERIALS
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER
Sunum transkripti:

Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN MAKİNE ELEMANLARI Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN

EMNİYET GERİLMELERİ

Kayma kopma ve kayma akma gerilmeleri aşağıdaki eşitlikler yardımıyla elde edilebilir. 1-Teorik eşitlikler -Maksimum kayma gerilmesi varsayımıyla K0,577 K ; AK  0,577 AK -Maksimum enerji varsayımıyla K0,75 K ; AK  0,75 AK 2-İstatistiksel eşitlikler -Çelik ve dökme çelik K0,65 K ; AK  0,65 AK -Dökme demir K0,8 K ; AK  0,8 AK -Aluminyum ve Magnezyum alaşımları K0,6 K ; AK  0,6 AK

Emniyet gerilmesi mühendislik hesabının en önemli konularından biridir Emniyet gerilmesi mühendislik hesabının en önemli konularından biridir. Tasarım aşamasında boyutlar ortaya konurken melzemenin emniyetle taşıyabileceği gerilmeye karar verilmesi gerekir. =F/A eşitliğinde F kuvveti bilinen yada gerçekçi bi,r şekilde tahmin edilen değerdir. Hesaplamalar bu kuvvet değeri üzerinden yapılır. Bulunmak istenen se A kesit alanı değeridir. Kesit alanı değeri kopmadan F yükünü taşıyacakj bir kesit olmalıdır. Kopmanın gerçekleşmesi çoğu zaman sadece o parçanın kullanım dışı kalmasıyla sonuçlanmaz. Kopan bir parça örneğin köprüde belki de tüm yapıyı tehlikeye sokar.

Bu durumda eşitliği A=F/  şeklinde yorumlamak gerekir Bu durumda eşitliği A=F/  şeklinde yorumlamak gerekir. Eşitliktende görüleceği gibi gerilme alanın belirlenebilmesi için temel değerdir. Hangi gerilme değerini kullanacağız? Burada cevap “mukavemet sınır” şeklinde olabilir. Asncak kopma yada akma değerleri güvenli sın ırlar değildir. Yük tahmin edlen değere yada üzerine çıkarsa kopma yada akma gerçekleşecek demektir. Bu da büyük tehlike yaratır. Hele can güvenliğinin ön planda olduğu yerlerde mukavemet sınırına kadar yükleme yapılamaz.

Soruyu nereye kadar yüklersek güvenli olur şeklinde sorabiliriz Soruyu nereye kadar yüklersek güvenli olur şeklinde sorabiliriz. Gerilmenin güvenli olduğu sınır yada “emniyet gerilmesi” kullanılarak yapılan bir boyutlandırmada elde edilen kesit alanı da emniyetli kesit alanı olarak anlaşılmalıdır. Hatta emniyet gerilmesi kullanılarak yapılacak bir hesaplama sonucu bulunan kuvvette emyetli yük sınırı olarak algılanabilir.

Emniyet gerilme değerine ulaşmak için öncelikle mukavemet sınırından yola çıkılır. Sonra zayıflatıcı ögeler dikkate alınarak bu değerden geri gidilir ve sonunda hesaplama ile ulaşılamayacak belirsizlikler için bir de emniyet faktörü eklenerek emniyet gerilmesine ulaşılır. Statik zorlanma koşullarında em = AK /s ; em = K /s olarak kullanılabilir.

Tam değişken zorlanma koşullarında sürekli mukavemetten başlayarak bazı zayıflatma öğeleri dikkate alınarak emniyet gerilmesine ulaşılır. em = (SM /s)(b0 b1/ )

em = (SM /s)(b0 b1/ ) Zayıflatma faktörleri b0 = Büyüklük faktörü. Büyüyen boyut zayıflatma yapar. b1 = Yüzey pürüzlülüğü. yüzeydeki pürüzlülüğe bağlı olarak malzeme zayıflar. = Çentik faktörü. Malzeme üzerindeki çeşitli şekiller zayıflatma nedenidir.

Zayıflatma faktörleri b0 = Büyüklük faktörü. Malzemenin deneysel çubuktan daha büyük boyutlarda olması durumunda yük taşıma kabiliyeti azalacaktır. Büyüyen boyut zayıflatma yapar. D()mm) 10 15 20 30 40 60 120 b0 1 0,98 0,95 0,90 0,85 0,80 0,75

Zayıflatma faktörleri b1 = Yüzey pürüzlülüğü. yüzeydeki pürüzlülüğe bağlı olarak malzeme zayıflar. Pürüzlülük değeri deney çubuğundaki gibi taşlanmış ve parlatılmış değerlerde değilse pürüzlülüğün artışıyla artan bir zayıflama söz konudur. Pürüzlülüğün yarattığı zayıflama aynı zamanda malzeme kopma mukavemetiyle de ilişkilidir. Sünek malzemeler yüzey pürüzlülüğünden daha az etkilenir. Kopma mukavemeti arttıkça malzeme gevrekleşir. Yüzeyin K Malze menin Kopma Mukav emeti (N/mm2 ) Durumu 300 400 500 600 700 800 1000 Parlatılmış 1 İnce taşlanmış 0,99 0,985 0,98 0,975 0,972 0,97 Taşlanmış 0,96 0,95 0,94 0,935 0,932 0,93 Hassas tornalanmış 0,92 0,91 0,90 0,89 0,885 0,88 Tornalanmış 0,86 0,84 0,82 0,78 Tufallı 0,80 0,74 0,67 0,61 0,56 0,51 0,43

Zayıflatma faktörleri = Çentik faktörü. Malzeme üzerindeki çeşitli şekiller zayıflatma nedenidir. Malzeme üzerinde oluşan gerilmeleri bir enerji alkışı olarak düşünülürse bu akış boru tanımlanacak bir malzeme üzerinden akmaktadır. Boru-malzeme- kesitinde bir daralma yoksa, yada boruda bir kıvrılma yoksa enerjide düzgün akım çizgileri halinde akacaktır. Bu akışı dikkate alarak gerilmeyi hesapladığımızda A=F/  eşitliğinde elde elde edilen değer her tarafta eşit yayılmış olarak algılanır.

Malzeme üzerinde oluşan kesit değişimleri “gerilim yoğunlaşması” na neden olur. Örnekte görüldüğü gibi düz şekilli bir milde gerilme nom. Değerindedir ve kesite eşit yayılmıştır. Mil üzerine bir segman yuvası açılarak zorlandığında ise durum farklıdır. Kesit bu noktada daralmıştır doğal olarak nominal gerilmesi artacaktır ancak segman yuvasının dip kısmında bir gerilim yoğunlaşması görülmektedir. Segman yuvası “çentik etkisi” yaratmıştır.Bu noktada gerilimin eşit dağılmadığı görülmektedir. Segman yuvasının dip kısmında ise yoğunlaşan gerilimin nominal değerinin çok üstünde bir değere ulaştığı görülmektedir. Bu durumda nominal gerilmenin bir önemi kalmamıştır. Milin geri kalan kısmında gerilim eşit yayılıyor olsada bu nokta “tehlikeli kesit oluşturmuştur. Tehlikeli kesitteki mak. Gerilme üzerinden hesap yapmak gerekecektir.

Malzeme üzerinde oluşan tehlikeli kesit teki çentiğin yarattığı “gerilim yoğunlaşması” sonucu oluşan mak. Gerilmenin nominal gerilmenin kaç katına ulaştığını ifade eden şekil faktörü Ç kullanılır. Ç = max. / nom. Şekil faktörü çentiğin geometrisne, parçanın kesit şekline, ve zorlanmaya bağlı olarak değişir. Malzeme cinsi ile ilişkili değildir.( Ç ) değeri 1..5 arasında değişir. Şekil faktörü sadece elastik bölge için tanımlıdır. Statik yük altında sünek malzemeler için Ç =1 alınır. Gevrek malzemede yük statik veya dinamik olsada çentik şekil etkisi ortaya çıkar.

Şekil faktörü (Ç) makine elemanın şekline, ve çentiğin şekline bağlı olarak çentiğin bulunduğu bölgede gerilimin artışını ifade eder. Diğer yandan makine elemanında çentiğin etkisini malzeme özelliklerini de dikkate alarak ifade eden başka bir çentik etmeni daha tanımlanmıştır. Çentik faktörü () olarak tanımlanır. Çentik faktörü tam değişken zorlanma durumunda çentiksiz örnekle çentik örneğin sürekli mukavemet değerlerinin oranıdır. Bu değer malzemeye bağlı olduğundan deneysel yöntemlerle belirlenmiştir. Çeşitli çizelge ve grafikler halinde verilmiştir. =1+c1 (D/d -1)

Bazı çentikler

Bazı çentiklerin çentik faktörü değerleri

Bazı çentiklerin çentik faktörü değerleri

Bazı çentiklerin çentik faktörü değerleri

Sürekli mukavemet değerleri -Çelik Çekmede SM 0,4 K Eğilmede SMe 0,5 SM Burulmada  SM  0,29 K -Dökme çelik ve dökme demir Eğilmede SMe 0,5 SM Burulmada  SM  0,32 K

Sürekli mukavemet değerleri -Çelik Çekmede SM 0,4 K Eğilmede SMe 0,5 SM Burulmada  SM  0,29 K -Dökme çelik ve dökme demir Eğilmede SMe 0,5 SM Burulmada  SM  0,32 K