Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
“- de” Ekinin Yazılışı Etkinlik : Aşağıda verilen cümlelerde “- de “ ekinin yazılışını inceleyiniz. “Kedimiz Minnoş evde tek başına kaldı.” “ Ahmet.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
BAĞLAÇLAR
‘’De’’nin Yazımı.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
YAZIM KURALLARI.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
SORULAR.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Hazırlayan: Serkan Aslan
Benim adım Balerin Bebek.
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
Aşağıdaki cümlelerin yazımı doğru mu tek tek inceleyelim.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
BAĞLAÇ.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
EDATLAR.
YAZIM KURALLARI.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
YAZIM KURALLARI.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Cümle Bilgisi.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
SIFAT ( ÖN AD ).
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
SIFAT ( ÖN AD ).
ZAMİR (ADIL).
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
Beyza KARTALCI tarfından hzaırlanmıştır.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
9.SINIF MANTIK ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
EDATLAR Hikmet SIRMA.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
Sunum transkripti:

Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda anlam bozulmaz. Aşağıda verilen sözcüklerine hep birlikte bakalım.

Cümlede bağlaç görevindeki sözcükler cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamında bozulma olmaz. “İle” sözcüğünün bağlaç görevinde olup olmadığını anlamak için bu sözcüğün yerine “ve” sözcüğü yazılabilir.Anlam bozluyorsa ile sözcüğü ilgeç(edat) dir.Anlam bozulmuyorsa bağlaçtır. Cümlede ilgeç(edat) görevindeki bazı sözcükler; Ve-ile-ama-fakat-çünkü-hem-hem de….

Ali ile sinemaya gittik. Ali ve sinemaya gittik. Anlam bozuldu o halde “ile” ilgeç(edat) dir. Ali ile Mahir sinemaya gittiler. Ali ve Mahir sinemaya gittiler. Anlam bozulmadı o halde “ile” bağlaçtır.

Bağlaç olan ”de”,adın yöneltme durum eki olan”-de” ile karıştırılmamalıdır.Bağlaç olan “de” ayrı yazılır ve cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamı bozulmaz. Kitabım Ali’de kaldı. Adın Durum eki Ali de bize geldi. bağlaç

Arkadaşlar Öğrendiklerinizi mutlaka tekrar ediniz.Başarıyı böyle yakalarsınız.