BİTKİSEL HORMONLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
Advertisements

BİTKİSEL ORGANLAR.
Biyoloji Öğretmeni Gökhan KARATAŞ
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
TOHUMLU BİTKİLERİN BÖLÜMLERİ
Bitkilerde Taşıma Sistemi
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
Bor.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
FOTOSENTEZ.
TOPLUM SAĞLIĞI VE HORMONLU GIDALAR
Endokrin Sistem Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
GROWLEEN Allgrow.
BİTKİLER.
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
TOHUM OLUŞUMU.
BİTKİLERDE BESLENME BÜYÜME VE HAREKET
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRENİN YAPISI.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
BİTKİLERİN YAPISI.
BÜYÜME GELİŞME KAÇ TÜRLÜDÜR ?
HORMONLAR & BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELER
Teknoalem.org // Levent
Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
BİTKİLERİN YAPISI A . Tohumlu Bitkilerin Temel Kısımları
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
Bitkisel Dokular Yüksek yapılı bitkilerin kök,gövde,yaprak ve çiçek gibi organları dokulardan oluşur.
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
KOLZA.
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Bitki Besin Elementleri
adresinden alınmıştır
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Bitki Hormonları ve Sinyal İletimi
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HORMONE PHYSIOLOGY AND SIGNAL TRANSDUCTION
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
ANA SORU: Bir bitki köklerden yapraklara suyu taşırken enerji harcamak zorunda mıdır?
BİTKİLERİN YAPISI VE FİZYOLOJİSİ
Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
BİTKİLERİN YAPISI A . Tohumlu Bitkilerin Temel Kısımları
BİTKİLERDE TAŞIMA.
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
CO2 ve Işık H2O ve Mineraller. CO2 ve Işık H2O ve Mineraller.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
DOKULAR.
PLEVNE İLKÖĞRETİMOKULU
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
Bitki Büyümesinde Rol Oynayan Faktörler
BİTKİLERDE BÜYÜME , FARKLILAŞMA VE GELİŞME FİZYOLOJİSİ
POLARİTE Bilindiği gibi mültisellüler bir organizma olan her bitkinin büyüme ve gelişmesi sonunda kazanmış olduğu belirli bir şekli, yapısı ve organizasyonu.
ÇİÇEKLENME Bitkilerde çiçeklenme durumlarına göre farklı gruplara ayrılılar. Eğer bir bitki, bir kez çiçeklendikten sonra ölüyorsa bu bitki monokarpik.
ÇİMLENME Tohum, spor veya üreyen bir kısmın dormansi periyodunu geçirmesinin ardından elverişli koşulların ortaya çıkması ile çimlenme olayı başlar. Çimlenme.
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
BİTKİLERDE BÜYÜME.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SENESENS Bitkilerin normal gelişmelerini tamamlayabilmek için gelişmenin amacına uygun olarak bazı hücre, doku ve organlarının ölmesi olayına senesens.
Sunum transkripti:

BİTKİSEL HORMONLAR

BİTKİSEL HORMONLAR 1-OKSİN 2-SİTOKİNİN 3-GİBERELLİNLER 4-ETİLEN 5-ABSİSİK ASİT

OKSİN Bitkilerde ilk keşfedilen hormon oksindir.Bitkinin tohumunun embriyosunda , uç tomurcukların meristemlerinde ve genç yapraklarda üretilir. OKSİNİN FİZYOLOJİK ETKİLERİ 1-Kök ve gövdenin boyuna büyümesinde etkilidir. 2-Hücre uzamasında etkilidir. 3-Hücre bölünmesinde etkilidir.Bölünmeyi hızlandırır ve bitkinin ışığa yönelmesini sağlar. 4-Çiçek gelişimini düzenler.Meyve büyümesini sağlar. 5-Yeni iletim dokusunun farklılaşmasını etkiler yani odun dokusunun oluşumunu sağlar. 6-Yaprak ve çiçek dökülmesini önler Oksin hormonunun aşırı salgılanması büyümeyi durdurucu etki yapar.

SİTOKİNİN Sitokinin hormonu kök uçlarında sentezlenir ve ksilemle meristem doku , tohum , yaprak ve meyvelere taşınır. ETKİLERİ 1-Hücre bölünmesi için uyarıcı görev yapar.Tohumun çimlenmesi ve hücre farklılaşmasında görevlidir. 2-İkincil meristemlerin aktif hale gelmesi ve gövdenin alt kısımlarında köklerin oluşmasında görevlidir. 3-Yaprak ölümlerinin gecikmesinde görevlidir. 4-Oksinin aksine yanal tomurcukların gelişimini sağlar. 5-Besin elementlerinin taşınmasında etkilidir. 6-Işık , su , besin gibi diğer faktörlerle birlikte kloroplast sentezini arttırır.

GİBERELLİNLER Giberellin hormonu köklerde , genç yapraklarda ve bitkilerin embriyolarında görevlidir. Etkileri 1-Hücre bölünmesini ve hücre büyümesini uyararak gövde ve yaprak uzamasını , çiçeklenmeyi teşvik eder. 2-Hücre su alımını kolaylaştırarak hücrelerin genişlemesini uyku halindeki tohumun uyanmasını sağlar. 3-Meyve üretimi sırasında , çekirdeksiz üzümlerin sap uzunluğunu arttırarak salkımın seyrelmesini üzüm tanelerinin büyümesini sağlar. 4-Tohumun çimlenmesinde etkilidir. 5-Hücre çeperinin esnekliğinin artmasında görev alır. Oksin hormonu giberellin sentezini hızlandırır.

ETİLEN Bitkiler kuraklık , su baskını , mekanik basınç ve enfeksiyon gibi streslere karşı olarak etilen üretir.Etilen olgunlaşan meyve dokuları , gövdelerin nodyumları ,yaşlanan yapraklar ve çiçeklerde üretilir. Etkileri 1-Etilenin etkisiyle hücre çeperi bileşenlerinin enzimatik olarak parçalanması , nişastanın hidrolizi , organik asitler ve tanin gibi bazı fenolik bileşiklerin parçalanması ile meyveyi tatlandırır.Böylece meyve olgunlaşır.Ancak meyve olgunlaşmasını tamamladıktan sonra etilen üretimi devam ederse meyve çürür. 2-Gaz halinde ortamda kolayca yayılabildiği için diğer meyveleri çürütebilir. Tarımda meyve olgunlaşmasını arttırmak için günümüzde çok sık olarak kullanılmaktadır.

ABSİSİK ASİT Absisik asit yapraklar , gövdeler , kökler ve yeşil meyvelerde üretilir. Etkileri 1-Metabolizmayı yavaşlatıcı etki yapar. 2-Tohum ve tomurcukların uyku dönemini sağlar. 3-Stomaların kapanmasını sağlar. 4-Embriyoyu kurumaya karşı korur. 5-Sitoplazmanın PH ını yükseltir.