Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YGS-LYS REHBERLİK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YGS-LYS REHBERLİK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ"— Sunum transkripti:

1 YGS-LYS REHBERLİK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
CEYHAN TİCARET MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ EFENDİ YAVAŞOĞLU

2 GENEL BİLGİLER Yeni üniversiteye giriş sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS tek oturumda, ikinci aşama LYS ise 5 oturumda yapılacaktır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS): 23 Mart 2014, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS ): Haziran ve Haziran 2014'de gerçekleştirilecek.

3 KATSAYI UYGULAMASI VE AOBP HESAPLANMASI
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve Ağırlıklı Orta Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) Değer Aralıkları 100–500 olacaktır ve OBP ve AOBP mevcut hesaplama yöntemine göre hesaplanacak. Yerleştirme puanları hesaplanırken tek katsayı kullanılacak. Tüm öğrencilerin AOBP 0.12 katsayısı ile çarpılacak

4 AOBP ETKİSİ (OKUL PUANIN ETKİSİ NE KADAR?)
Eski sistemde AOBP’nin etkisi %21 oranına (en fazla 75 puan geliyordu) çıkıyordu. Yeni sistemde ise AOBP’nin etkisi %10 oranına (en fazla 60 puan gelecek) kadar en fazla çıkabilecek.

5 AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)
2013 YGS 24 Mart Pazar günü saat 10:00’da tek oturum halinde yapılacak ve tek kitapçık kullanılacak. YGS’de toplam 160 soru sorulacak ve süre 160 dakika olacaktır. Öğrencilere ortak alan derslerinden (Ağırlıklı lise-1 konuları) sorular yöneltilecektir. Bazı derslerden ortaokul, lise-2 ve lise-3 konularından da sorular gelecektir.

6 YGS’de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI
Test Adı Dersler Soru Sayıları Türkçe Testi Türkçe + Dil Bilgisi 40 (5-7 Dil bilgisi)* Sosyal Bilimler Tarih Coğrafya Felsefe 17 14 9 Temel Matematik Matematik Geometri 40* (7-9 arası geometri) Fen Bilimleri-1 Fizik Kimya Biyoloji 13

7 YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK?
4 yıllık lisans programlarının bir kısmına 2 yıllık önlisans bölümlerinin tamamına Astsubay meslek yüksekokullarına Polis meslek yüksekokuluna Özel yetenek bölümlerine YGS puanıyla başvurulacak. YGS puanları arasındaki ham puanlardan oluşacak. Bu ham puana okul puanınız eklendiğinde en fazla 560 olabilecek.

8 YGS TESTLERİNİN LYS PUANLARINA KATKISI NE KADAR OLACAK?
YGS’deki testlerin LYS puan türlerinin hesaplanmasına etkisi en fazla %40 (*160 puan) olmaktadır. Yani YGS testlerinin MF, TM ve TS puan türlerinin her birine katkısı en fazla %40 dır.

9 YGS PUAN TÜRLERİ VE TESTLERİN PUAN TÜRLERİNE GÖRE KATKILARI
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRKÇE SOSYAL BİLİMLER TEMEL MATEMATİK FEN BİLİMLERİ YGS-1 20 10 40 30 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 37 33 YGS-6

10 DİKKAT: YGS’de BARAJI GEÇEMEYEN ÖĞRENCİLER İKİNCİ AŞAMA OLAN
LYS SINAVLARINA GİREMEYECEKLERDİR. 10

11 2. AŞAMA: LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
LYS sınavları 5 ayrı oturum halinde gerçekleşecektir. Her oturumda farklı bir sınav uygulanacaktır. Dileyen aday tüm oturumlardaki sınavlara girebilecek. Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre en az iki LYS sınavına katılacaktır. YGS’de 180 barajı geçen herkes LYS sınavlarına girebilecektir. Sorular lise-2, lise-3 ve lise-4 ağırlıklı konulardan oluşacak. Lise-1 konularında da az oranda soru gelecek. Soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorular olacak.

12 LYS’ de YER ALACAK TESTLER ve KAPSAMLARI
LYS-1= Matematik-2, Geometri- (Analitik Geo.) LYS-2= Fen Bilimleri-2 (Fizik, Kimya, Biyoloji) LYS-3= Türk Dili ve Edebiyat, Coğrafya-1 LYS-4= Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu LYS-5= Yabancı Dil

13 LYS - 1 (MATEMATİK-GEOMETRİ)
50 Matematik + 30 Geometri (8 tanesi Analitik Geometri) Matematik sorusuna 75 dakika - 30 Geometri sorusuna 45 dakika Toplam 80 soruya 120 dakika süre verilecek. Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı iki test için ortak olacak.

14 LYS-2 (FEN BİLİMLERİ) 30 Fizik + 30 Kimya + 30 Biyoloji Fizik sorusuna 45 dakika - 30 Kimya sorusuna 45 dakika - 30 Biyoloji sorusuna 45 dakika Toplam 90 soruya 135 dakika süre verilecek. Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçığı ve ayrı süreler verilecek. Cevap kâğıdı üç test için ortak olacak.

15 LYS-3 (TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI – COĞRAFYA-1)
56 Türk Dili ve Edebiyat + 24 Coğrafya Edebiyat sorusuna 85 dakika - 24 Coğrafya–1 sorusuna 35 dakika Toplam 80 soruya 120 dakika süre verilecek. Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya -1 testi için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı, iki test için ortak olacak.

16 LYS-4 (SOSYAL BİLİMLER)
44 Tarih + 16 Coğrafya– Felsefe Grubu (10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 Mantık) Tarih sorusuna 65 dakika - 16 Coğrafya-2 sorusuna 25 dakika - 30 Felsefe grubu sorusuna 45 dakika süre Toplam 90 soruya 135 dakika süre verilecek. Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı, üç test için ortak olacak.

17 LYS PUAN TÜRLERİ (SAYISAL) (EA) (SÖZEL) (YABANCI DİL)
- Sınav sonucunda öğrenciler girdikleri testlere göre şu puanlara sahip olacaktır. (SAYISAL) (EA) (SÖZEL) (YABANCI DİL) * MF * TM * TS * DİL-1 * MF * TM * TS * DİL-2 * MF * TM * DİL-3 * MF-4 - Bu puanlar hesaplanırken testlerin ağırlıkları farklı olacaktır.

18 PUAN TÜRLERİNE GÖRE LYS’DE ÇÖZÜLECEK TESTLER
Matematik-fen puanı (MF): LYS-1 (Mat - Geo) LYS-2 (Fizik – Kimya - Biyoloji) testlerini Türkçe- Matematik puanı (TM) : LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1) testlerini Türkçe – Sosyal puanı (TS): LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1) LYS-4 (Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu) testlerini Yabancı Dil puanı (DİL) : LYS-5 (İng, Almanca, Fransızca) testlerini çözecektir.

19 LYS TESTLERİNİN LYS PUANLARINA KATKISI NE KADAR
LYS testlerinin LYS puan türlerine katkısı en fazla %60 (*240 puan) dır.

20 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYAL Bİ. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİMYA BİY MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22 MF–1 Puan türü: Aktüerya, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bölümler için kullanılacak. MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya bölümleri, Biyoloji, Fizik Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Su ürünleri Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ve Zootekni gibi bölümler için kullanılacak. MF–3 Puan türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Odyoloji, Gerontoloji ve Veteriner gibi bölümler için kullanılacak. MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Gıda, Elektrik, Elektronik, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

21 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
TM (EA) PUAN TÜRLERİ PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYAL BİL. FEN BİL. MAT. GEO. T.DİLİ COĞ-1 TM-1 14 16 5 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15 TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonometri, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. TM–2 Puan türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Sınıf Öğretmenliği gibi bölümler için kullanılacak. TM–3 Puan türü: Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

22 TS (SÖZEL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYALBİL. FEN BİL T.DİLİ COĞ-2 TARİH FEL G. TS-1 13 10 12 5 15 8 7 TS-2 18 6 11 25 TS–1 Puan türü: Coğrafya, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik gibi bölümler için kullanılacak. TS–2 Puan türü: Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji gibi bölümler için kullanılacak.

23 YENİ SİSTEMLE: Öğrencilere istedikleri kadar sınava girme ve istedikleri alanda puan hesaplama hakkı verilmesiyle; ilgi ve yeteneklerinde ortaya çıkan değişimlere göre yükseköğretim programı seçmelerine yol açacaktır.

24 Derslerin ağırlıkları ve bölümlere göre ayrılması öğrencilerin daha hedefli ve amaçlı hazırlanmasını sağlayacaktır. Örneğin; Mühendisliğe hazırlanan öğrencinin daha iyi derecede Matematik-Geometri öğrenmesi gerekecektir. Bu da öğrencinin bu derslere ilgisini arttıracaktır.

25 Değişik kaynaklardan çok soru çözülerek test tekniği geliştirilmeli,
Meslek yönelimi önceden tespit edilmeli ve o puan türüne göre derslere ağırlık verilmeli, Panik yapmadan sistemi en avantajlı nasıl kullanabilme yollarını düşünüp bir an önce uygulamaya geçilmeli.

26 Neyi ne kadar başarabileceğin konusunda bir karar veremiyorsan eğer,
geçmişteki başarılarını düşün. İyi ve güzel yaptığın her şeyi listele ve o listeyi sık sık hatırla

27 HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN AMACINA MUTLAKA ULAŞACAKTIR!
UNUTMAYIN ! KENDİNİ İYİ TANIYAN KONULARA HAKİM OLAN BİLGİSİNE GÜVENEN İSTİKRARLI VE DÜZENLİ ÇALIŞAN HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN AMACINA MUTLAKA ULAŞACAKTIR!

28 TİCARET MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ OLARAK SINAVLARDA VE HAYATIN
. TİCARET MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ OLARAK SINAVLARDA VE HAYATIN HER ALANINDA BAŞARILAR DİLERİM…


"YGS-LYS REHBERLİK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları