Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tetrasiklinler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tetrasiklinler."— Sunum transkripti:

1 Tetrasiklinler

2 Etki mekanizması Bakteri ribozomlarının 30S alt ünitesine bağlanarak aminoasid t-RNA’nın bağlanmasını bloke ederek protein sentezini inhibe ederler. Bakteriyostatik etkilidirler. En az selektif ve en geniş spektrumlu antibiyotiktirler.

3

4 Sınıflandırılmaları Kısa etkililer Orta süreli etkililer
Uzun etkililer Tetrasiklin Oksitetrasiklin Demeklosiklin Metasiklin Doksisiklin Minosiklin

5 Süt, yoğurt gibi besinler ve antasidler, antianemik gibi ilaçlar içindeki +2 ve +3 değerlikli Ca, Fe, Zn, Al, Mg gibi metallerle ŞELAT oluşturduklarından emilimleri azalır (Şelat oluşturma doksisiklin’de daha az). Dokulara iyi, BOS’a az geçerler. Sadece minosiklin BOS ve SSS’e yeterli ölçüde geçer. Minosiklin en uzun etkilisidir. Tetrasiklin ve oksitetrasiklin böbreklerden atılırken, minosiklin ve doksisiklin karaciğerde metabolizma edilirler.

6 En tercih edildikleri infeksiyonlar
Brusella (+streptomisin) Vibrio kolera Klamidia (doksisiklin) Riketsiya (doksisiklin) Borrelia burgdorferi (Lyme) Borrelia recurrentis (rekürren ateş)

7 Diğer kullanıldıkları yerler
Whipple hastalığı (intestinal lipodistrofi = lenfadenopati, artrit ,ateş, öksürük), Turist diyaresinin tedavi ve profilaksisi, Demeklosiklin anti- ADH etkisi gösterdiğinden diabetes insipidus benzeri tablo oluştururken, uygunsuz ADH salınımı sendromunda da kullanılabilir.

8 Yan etkileri-1 GİS : bulantı, kusma, anoreksi, enterokolit,
Süresi dolmuş preparatlarıyla Fanconi sendromu (sistinozis; renal tübüler fonk. bozukluğu) benzeri tablo, Dişlerde ve kemiklerde disklorasyon ve gelişme bozuklukları, gebelerde ve 8 yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır, Bebeklerde psödotümör serebri tablosu, Minosiklinle vestibüler bozukluklar,

9 Yan etkileri-2 Doksisiklin hariç böbrek bozukluğu olanlarda kullanılmamalılar (azotemi), Fatal hepatorenal sendrom, Gebelerde ketoasidoz, Demeklosiklin ile fotosensitivite, Barsak florasını bozduklarından enterokolit, stomatit,

10 İlaç etkileşimleri Penisilinlerin etkisini azaltırlar,
KC enzimini indükleyen ilaçlar özellikle doksisiklinin t 1/2’ ini kısaltırlar, Güçlü diüretikler nefrotoksisitelerinin arttırırlar, Oral kontraseptiflerin etkilerini azaltırlar, Oral antikoagülanların etkilerini potansiyalize ederler.

11 sorular Tetrasiklinlerin antibakteriyel etki mekanizması hangisidir?
A. 50 S ribozamal alt ünitenin bir kompenetine bağlanmak B. Translokaz aktivitenin inhibisyonu C.amino açil-tRNA nınbakteryelribozomlara bağlanmasının blokajı D. Ribozomal peptidil transferazların selektif inhibisyonu E. DNA bağımlı RNApolimerazın inibisyonu


"Tetrasiklinler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları