Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ

2 MODİFİKASYON  Çevre etkisiyle vücut hücrelerinde görülen ve kalıtsal olmayan değişikliklere modifikasyon denir.Değişme vücut hücrelerinde olduğu için kesinlikle yavru canlıya geçmez yani kalıtsal değildir.Ortam sıcaklığı,ışık,nem oranı ve beslenme modifikasyona neden olan etkenlerdir.  Canlının kalıtıma bağlı olmaksızın çevrenin etkisiyle ortaya çıkan özellikleri de vardır.Çevrenin etkisi ortadan kalktığında veya değiştiğinde canlıdaki değişikliğinde ortadan kalktığı görülür.Güneşin etkisiyle derinin esmerleşmesi,yapılan spor nedeniyle kasların gelişmesi buna örnek gösterilebilinir.

3 MUTASYON   Genlerde meydana gelen değişmelere mutasyon denir.Mutasyon,radyasyon ve bazı kimyasal maddelerin etkisiyle de meydana gelebilir.Vücut hücrelerindeki mutasyonlar kalıtsal olmadıkları halde üreme hücrelerindeki mutasyonlar kalıtsaldır.

4  Mutasyonlar,gen yapısında meydana gelen değişmelerle oluşabileceği gibi kromozom sayısı ve yapısında meydana gelen değişmelerle de oluşabilir.Mutasyona neden olan etkenlere mutajen denir.X ışınları,kimyasal maddeler,radyoaktif ışınlar,sigara katranı gibi etkenler mutajendir.

5 Mutasyonlar genellikle öldürücüdür
 Mutasyonlar genellikle öldürücüdür.Çok azı canlının daha iyi özellikler kazanmasına sebep olur.Radyasyon veya çeşitli kimyasal maddeler alan bir kişinin kendiside bundan olumsuz etkileneceği gibi genleriyle bu olumsuzluk döllerine de geçebilir.

6 Faydalı mutasyonlar,yeni kalıtsal özelliklerin oluşmasına neden olur
Faydalı mutasyonlar,yeni kalıtsal özelliklerin oluşmasına neden olur.Bu durum çok uzun bir süreç sonunda bir türden alt türlerin oluşmasına neden olabilir.Bu şekilde canlıların çeşitliliği artar.

7 Gelişime Kalıtım ve Çevrenin Etkisi
Bir bireyin ne olacağını kalıtımı ve çevresi belirler.Her iki faktörde gelişmenin her basamağında canlı üzerinde etkisini gösterir.Farklı ortamlarda bir canlının fenotipi değişebilir.Bu değişiklik kalıtsal değildir.Çünkü bu sırada genler değişmez ,sadece genlerin işleyişi değişir.Çevre faktörlerinin (sıcaklık,ışık,nem,besin...) canlının fenotipinde meydana getirdiği değişikliklere modifikasyon demiştik

8 .Canlının görülen özellikleri (fenotipi) kalıtım ve çevrenin etkisi altındadır.Bunu bir örnekle açıklarsak ;himalaya tipi tavşanların doğal kürk rengi beyaz fakat ayakları ve kuyrukları siyahtır.Himalaya tavşanlarının beyaz kürkü traş edilip soğuğa bırakılırsa vücudunda siyah renkli kılların çıktığı görülür.Bu örnektende anlaşılacağı gibi kalıtımda çevrede bireyin gözlenen özellikleridir.

9 Çevreden etkilenmeyen kalıtsal karakterlerde vardır
 Çevreden etkilenmeyen kalıtsal karakterlerde vardır.Örneğin kan grubu,renk körlüğü,kulak memesinin yapışık veya serbest olması gibi.


"ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları