Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?"— Sunum transkripti:

1 1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede 1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?

2 ALMANYA NEDEN OSMANLI DEVLETİ’NİN SAVAŞA GİRMESİNİ İSTİYORDU?
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede ALMANYA NEDEN OSMANLI DEVLETİ’NİN SAVAŞA GİRMESİNİ İSTİYORDU? 1- Avusturya Macaristan İmparatorluğu ile Almanya üstündeki baskıyı azaltmak. 2- İngiltere ile sömürgelerinin bağlantısını kesmek 3- Osmanlı Halife’sinin İngiliz sömürgeleri üzerindeki nüfuzundan faydalanmak.

3 OSMANLI DEVLETİ I. DÜNYA SAVAŞI’NDA
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede OSMANLI DEVLETİ I. DÜNYA SAVAŞI’NDA Osmanlı Devleti Alman Gemileri: Goben ve Breslau Yavuz ve Midilli Rus Limanlarının Bombalanması SONUÇ: Osmanlı, Almanya’nın yanında savaşa girdi.

4 OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?

5 ÇANAKKALE CEPHESİ T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük
1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede ÇANAKKALE CEPHESİ 1- Deniz ve Kara Savaşı yapıldı. 2- İngilizler ve sömürgelerinden oluşan ANZAC ve Fransızlarla savaşıldı. 3- İtilaf Devletleri, Çanakkale Boğazı’ndan geçemedi. 4- Rusya’ ya yardım gitmediği için Bolşevik İhtilali oldu. 5- I. Dünya Savaşı’nın süresi uzadı.

6 KAFKASYA CEPHESİ (DOĞU CEPHESİ)
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede KAFKASYA CEPHESİ (DOĞU CEPHESİ) 1- Ruslar tarafından açıldı. 2- Bu dönemde çeşitli Ermeni grupları Rusların yanında yer aldı.  3- 90 bin askerimiz donarak şehit oldu. 4- Bolşevik İhtilali, sonunda Brest – Litowsky anlaşmasıyla Rusya, 1917’de savaştan çekildi. 5- Mağlup olduğumuz halde, bu cephede toprak kazandık.

7 SİNA-FİLİSTİN-SURİYE CEPHESİ
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede SİNA-FİLİSTİN-SURİYE CEPHESİ 1- İngilizlerle savaşıldı. 2- İngilizler Sina Yarımadası’nı ele geçirdi. 3- Suriye sınırına çekilmek zorunda kaldık.

8 İRAN-IRAK CEPHESİ T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük
1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede İRAN-IRAK CEPHESİ 1- İngilizlerle savaşıldı. 2- İngilizler Basra Körfezi’ni ele geçirdiler. 3- İngilizler, Selmanpak denilen bölgede durdurulabildi.

9 OSMANLI DEVLETİ’NİN SAVAŞTIĞI CEPHELER
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede OSMANLI DEVLETİ’NİN SAVAŞTIĞI CEPHELER 1- SAVUNMA CEPHELERİ: Çanakkale Cephesi Hicaz-Yemen Cephesi Suriye- Filistin Cephesi 2- TAARRUZ CEPHELERİ: Kafkas Cephesi Kanal Cephesi 3- YARDIMCI CEPHELER: Galiçya- Makedonya- Romanya Cephesi

10 T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük
1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti Hangi Cephede ! Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı’na garip bir şekilde girer. Çok sayıda cephede savaşır. Bu cephelerde nüfusunun ve topraklarının önemli bir kısmını kaybeder.


"1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları