Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME"— Sunum transkripti:

1 0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME

2

3 AMAÇ : 0-1 yaş döneminde beslenme konusunda bilgi, tutum ve beceri kazandırmak.

4 0-1 Yaş Döneminde Beslenmenin Önemi
Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmeleri onları sağlıklı olması ile büyüme ve gelişmelerinin en önemli belirleyicisidir. Çocuklar sürekli büyüyen bir organizmaya sahip oldukları için besin ihtiyaçları da zamanla farklılık gösterir.

5 0-1 Yaş Döneminde Beslenmenin Önemi
İshaller ve enfeksiyon hastalıkları sıklıkla görülür. Vitamin ve mineral eksikliklerinde zeka geriliği ve bilişsel işlev bozuklukları ortaya çıkar. Bebeklerde uzun dönemde beslenme bozuklukları; ileriki yaşlarda kalp hastalıkları ,diabet ve kanser gibi hastalıkların oluşmasında da rol sahibidir.

6 0-1 Yaş Grubu Bebeklerde Beslenme İlkeleri
Bebek, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, çocuğun ilk 6 ay içinde tüm besin öğeleri ihtiyacını karşılayarak istenilen büyüme ve gelişmeyi sağlar. Ancak, anne sütünde D vitamini yetersiz olduğu için D vitamini desteği verilmeli ve uygun saatlerde bebeğin güneş ışığından yararlanması sağlanmalıdır. Cam arkasından yapılan güneşlenme yarar sağlamaz.

7 0-1 Yaş Grubu Bebeklerde Beslenme İlkeleri
6 aydan sonra gerek annenin süt salgısının gittikçe azalması, gerekse bebeğin ağırlık kazanarak büyümesi, bebeğin gereksinimlerinin karşılanamamasına neden olur. Bu nedenle, ek(tamamlayıcı) besinlere 6. aydan sonra başlanmalı, anne sütü de verilmeye devam edilmeli ve emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir.

8 0-1 Yaş Grubu Bebeklerde Beslenme İlkeleri
Ek besin, bebeğe anne sütüne ek olarak verilen besindir. Bu dönemde hangi besinlerin; - Ne miktarda, - Ne sıklıkla, - Ne zaman verileceği önemlidir. Ek besinler, bebeğin bulunduğu aya ve sindirim sistemi özelliklerine göre düzenlenmelidir.

9 0-1 Yaş Grubu Bebeklerde Beslenme İlkeleri
Anne sütü ve ek besinler, kesinlikle biberonla verilmemeli ve emzik kullanılmamalıdır. Çünkü; - Emzirme, biberonla beslenmeden daha fazla emme gerektirir. Bu da bebeğin çenesinin gelişmesine ve güçlenmesine yardım eder. - Bebeğe biberon verildiğinde, anne memesini de biberon emer gibi emmeye başlar. Annenin sadece meme ucunu emdiği için meme ucu yaralarına sebep olur. Anne istekli emziremez

10 0-1 Yaş Grubu Bebeklerde Beslenme İlkeleri
Biberon, hijyenik değildir. - Biberondan çene ve diş yapısını bozar. - Ek besinlere geçerken kaşık kullanımını zorlaştırır. Bebek, her şeyi biberondan emilecek kıvamda ister ve çiğnemesi gelişmez. - Bebek, biberon emerken daha fazla hava yuttuğu için sindirim problemi yaşar. - Biberonların başlıkları yıprandıkça değiştirmek gerekir ve fazladan para harcanır.

11 YENİ DOĞAN BEBEK İÇİN EN İDEAL BESİN NEDİR?

12 Anne Sütü Çocuğun anne sütü ile beslenmesinin
sayısız yararları vardır. Bu yararları şöyle sıralanabilir;

13 Anne Sütünün Yararları - I
Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besindir. Her zaman taze ve mikropsuzdur. Daima hazırdır, ekonomiktir. Bağışıklık öğelerini içerir ve hastalıklardan korur. Hormonlar ve büyüme etmenleri içerir. Çene ve diş gelişiminde rolü vardır. Anne sütü alan bebeklerde enfeksiyonlar daha az görülür Çocukluk ve yetişkinlik çağında görülen bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır .

14 Anne Sütünün Yararları - II Anne sütü, bebeğin ilk aşısıdır .
Anne sütü, aşıların etkinliğini artırır. Alerjiye karşı koruyucudur. Anne sütü, bebek için doğal sakinleştiricidir. Emzirilen bebekler, anneleriyle yakın ten temasında oldukları için güven duyguları gelişmiştir. Emzirme, anne ile bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir. Anne sütü, bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur.

15 İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

16 ANNE SÜTÜ Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür.
Çocuklar, 2 yaşına kadar emzirilmelidir. Anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını ilk 6 ay tamamen karşılar. Bu süre içinde başka ek besine ihtiyaç yoktur. Altıncı aydan sonra, anne sütü alan bebeklere ek gıdalar başlanmalıdır.

17


"0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları