Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ"— Sunum transkripti:

1 Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ
İşlem Yönetimi Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ

2 İşlem Kontrol Bloğu (Process Control Block)
İşlem durumu İşlem numarası Program sayacı Kaydediciler Bellek sınırları Açılan dosyaların sayısı ... İşlem durumu: İşlem yeni, çalışıyor, bekliyor, hazır veya bitti şeklinde olabilir. Program sayacı: İşlemde çalıştırılacak bir sonraki komutu gösterir.

3 İşlem Kontrol Bloğu (Process Control Block)
İşlem durumu İşlem numarası Program sayacı Kaydediciler Bellek sınırları Açılan dosyaların sayısı ... MİB kaydedicileri: İşlemde kullanılan kaydediciler (AX, BX vb.) içerisindeki bilgiler bir kesme geldiğinde mutlaka saklanmalıdır.

4 İşlem Kontrol Bloğu (Process Control Block)
İşlem durumu İşlem numarası Program sayacı Kaydediciler Bellek sınırları Açılan dosyaların sayısı ... MİB zamanlanma bilgisi: Burada işlemin önceliğini, zamanlama kuyruğundaki işaretçisi ve diğer zamanlama parametreleri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

5 İşlem Kontrol Bloğu (Process Control Block)
İşlem durumu İşlem numarası Program sayacı Kaydediciler Bellek sınırları Açılan dosyaların sayısı ... Bellek yönetimi bilgisi: İşletim sistemi tarafından kullanılan bellek sistemleri; taban ve limit (tavan) kaydedicileri, sayfa tablosu veya bölüm tablosu gibi bilgileri içermektedir.

6 İşlem Kontrol Bloğu (Process Control Block)
İşlem durumu İşlem numarası Program sayacı Kaydediciler Bellek sınırları Açılan dosyaların sayısı ... Hesap bilgileri: İşlem tarafından kullanılan MİB ve diğer parametrelerin kulanım zamanlarını içermektedir. G/Ç durum bilgisi: İşlem tarafından kullanılan G/Ç aygıtlarının listesi, açılan dosyaların listesi vb. bilgileri içermektedir.

7 MİB’nin işlemden işleme geçiş aşamaları

8 İşlem durumu (Process state)
Yeni: İşlemin oluşturulduğunu gösterir. Çalışıyor: İşlemin komutları yürütülmektedir. Bekliyor: İşlem bir olayın gerçekleşmesini beklemektedir. Örneğin bir GÇ işlemi. Hazır: İşlem bir işlemciye atanmak için beklemektedir. Bitti: İşlem çalışmasını bitirdi.

9 İşlem durumu (Process state):

10 İşlemlerin Zamanlanması (Process Schedulers)
Tüm işlemler iş kuyruğuna (Job queue) alınmaktadır. Çalıştırılmaya hazır olan veya bekleyen işlemler hazır kuyruğana (ready queue) alınarak MİB’ne gönderilir. ‘Dağıtıcı (Dispatcher)’ çalıştırılacak olan bir işlemi seçerek MİB’ne gönderir.

11 İşlemlerin Zamanlanması (Process Schedulers)
Ardından aşağıdaki olaylar meydana gelebilir; İşlem bir G/Ç isteğinde bulunabilir ve böylece G/Ç kuyruğuna yerleştirilir. İşlem alt işlemler oluşturabilir ve bunların bitmesini bekleyebilir. İşlem bir kesme oluştuğu için MİB’de çalışması durdurularak kesmenin bitiminin ardından kuyruğa alınarak MİB’ne gönderilebilir.

12 İşlemlerin Zamanlanması (Process Schedulers)
İlk iki durumda işlem hazır durumdan bekliyor durumuna getirilir ardından işlemler gerçekleştikten sonra hazır durumuna getirilerek kuyruğa tekrar girer. Bu döngüde bir işlem bitirilinceye, tüm kuyruklardan çıkıncaya ve kullandığı kaynakları bırakıncaya kadar kalır.

13 İşlemlerin kuyruğa alınarak zamanlanması


"Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları