Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Eşref ADALI Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-A

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Eşref ADALI Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-A"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Eşref ADALI Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-A
Giriş-II Prof. Dr. Eşref ADALI Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-A

2 Mikroişlemci Kuşağı IV. Nesil (1976- ): MİB’nin tek bir tümdevre içindedir. Boyutu 1x1 cm kadardır. Günümüzde üretilen küçük ve orta boy bilgisayarların MİB’leri mikroişlemci biçiminde üretilmektedir. Büyük boy ve süper bilgisayarlarda, birden fazla tümdevreden oluşan MİB’leri kullanılmaktadır.

3 Mikroişlemci Kuşağı Mikroişlemcilerin ilk örneği Intel I4004 ile başlamıştır. Ancak kabul gören örnekler I8080 ve MC6800 (Motorola) 1975 yılında üretilmeye başlanmıştır. Bu mikroişlemci ailelerinin giriş/çıkış arabirimleri ve diğer yan birimlerinin 1977 yılında üretilmesiyle çekici hale gelmişlerdir. 1978 yılında 16 bitlik mikroişlemcilerin üretilmeye başlanmasının ardından, bireysel bilgisayar devri başlamıştır. İlk dönemlerde birbiri ile uyumlu olmayan bireysel bilgisayarlar IBM-PC’nin üretilmeye başlanması ve benzerlerinin yapılmasına izin verilmesi nedeniyle giderek yaygınlaşmıştır.

4 Mikroişlemcilerin Uygulama Alanları
Günümüzde mikroişlemciler iki alanda kullanılmaktadır: Genel amaçlı bilgisayar : Belli bir donanım yapısına sahiptir. Hazır veya kullanıcının yazdığı programlar çalıştırılabilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bireysel bilgisayarlar, İş istasyonları, orta boy bilgisayarlar genel amaçlı bilgisayarlara örnektir. Atanmış Bilgisayar : Belli bir amaca yönelik olarak hazırlanmış donanımlardır. Bu bilgisayarlarda genellikle amaca uygun olarak hazırlanmış programlar çalışır. Bu programların kullanıcı tarafından değiştirilmesi beklenmez. Beyaz eşyaların içinde bulunan bilgisayarlar, taşıtlarda bulunan bilgisayarlar, cep telefonları içindeki bilgisayarlar atanmış bilgisayarlara örnek olarak verilebilir.

5 Atanmış Bilgisayar 1976 yılında, bilgisayarın beyni kabul edilen Merkezi İşlem Birimi (MİB) nin tek kırmık olarak üretilmesi mikroişlemci kuşağını başlatmıştır. 1980’li yıllara gelindiğinde, bilgisayarın üç temel birimi olan MİB, Giriş/Çıkış Arabirimi ve Bellek tek kırmık içinde üretilmeye başlanmıştır. Böylece belli bir donanıma sahip (belli boyda Oku/Yaz bellek, belli sayıda giriş/çıkış arabirimi) mikrobilgisayarlar üretilmiştir. Bu bilgisayarların belleğine kullanım amacına uygun programlar yerleştirildiğinde atanmış bilgisayar oluşmaktadır. Söz konusu yazılımlar, üretim sonrası bu bilgisayarlara yüklenebilmektedir. Böylece bilgisayar belli bir uygulama için atanmış olmaktadır. Atanmış bilgisayar olarak adlandırdığımız bu bilgisayarlara, terim karışıklığına neden olmaması için mikrodenetçi de denilmektedir.

6 Dersin İçeriği Sayı Düzenleri Bilgisayarın Yapısı Bellek
Merkezi İşlem Birimi (MİB) Adresleme Yöntemleri ve Buyruklar Örnek MİB Giriş/Çıkış Arabirimleri Altprogram, Kesme ve Yığın Yazılım Teknikleri Bilgisayarın Çalışma Düzeni Dizge Geliştirme Örnek Mikroişlemciler Örnek Mikrodenetçiler MikBil


"Prof. Dr. Eşref ADALI Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-A" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları