Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…"— Sunum transkripti:

1 SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
SLAYT GEÇİŞLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz

2 Akıllı Çoban

3 Eski çağlarda Şahimerdan isimli bir hân yaşarmış
Eski çağlarda Şahimerdan isimli bir hân yaşarmış. Hân, bir gün bütün halkı toplamış ve onlara şöyle bir vazife vermiş: -Şu soruların cevabını en kısa zamanda bulun:

4 Doğu ile batının arası kaç günlük yol?
Allah, şu anda ne yapıyor? Bu iki sorunun cevabını üç gün içinde bulamazsanız hepinizin boynunu vururum!..

5 Hânın fermanına uymak lâzım, yoksa sonunda ölüm var
Hânın fermanına uymak lâzım, yoksa sonunda ölüm var. Ahali, üç gün düşünmüş taşınmış; fakat soruların cevabını bulamamış. Verilen üç gün bittikten sonra cellatlar, halkı sorgu alanına toplamışlar. Fakat, hânın sorularının cevabını hiç kimse bilmiyormuş.

6 Yüce dağın eteklerinde koyun güden bir çoban, ahalinin müşkül hâlini görmüş. Yoldan geçen bir atlıya ne olup bittiğini sormuş. Yolcu şöyle demiş:

7 - Hân, halkına ‘Doğu ile batının arası kaç günlük yol
- Hân, halkına ‘Doğu ile batının arası kaç günlük yol? Allah, şu anda ne yapıyor?’ diye iki soru sordu. Soruların cevabını bulmak için de üç gün mühlet verdi.

8 Bugün belirlenen vakit bitti
Bugün belirlenen vakit bitti. Fakat, henüz hiç kimse soruların cevabını bulabilmiş değil. Halkın böyle yorgun, bitkin ve üzgün olmasının sebebi ise ölüm korkusu...

9 Çoban, bu üzücü durumu öğrendikten sonra atın terkisine binmiş ve ahalinin toplandığı sorgu alanına gelmiş. Bütün halk toplandıktan sonra hân, tahtına oturmuş: - Sorularımın cevabını bulan huzuruma gelip cevap versin. diye buyruk vermiş.

10 Meydana toplananların başları öne eğilmiş, ödleri kopmuş korkudan
Meydana toplananların başları öne eğilmiş, ödleri kopmuş korkudan. Herkes ‘Sonumuz geldi.’ diye düşünürken, üstünde ak kaftanı, başında eski püskü başlığı ile bir genç, kalabalığı yara yara öne çıkmış:

11 -Hakanım, sorularınızın cevabını ben buldum, diyerek hânın huzuruna varmış. Bu durumu gören ahali, şaşkınlıktan âdeta donakalmış.

12 -Sorulara doğru cevap veremediğin takdirde başını alacağımı biliyorsun, değil mi?” diye sormuş hân, sert bir tavırla. - Biliyorum, sultanım Öyle ise söyle bakalım: Doğu ile batının arası kaç günlük yol? - Yalnızca bir günlük yol, hakanım. - Nereden biliyorsun öyle olduğunu?

13 - Eğer doğu ile batının arası iki günlük yol olsaydı, güneş yarı yolda kalırdı. Fakat öyle olmuyor; güneş sabahleyin doğudan doğuyor, akşamleyin de batıdan batıyor. Demek ki bu mesafe sadece bir günlük yol...

14 Bundan sonra hân; -Allah şu anda ne yapıyor
Bundan sonra hân; -Allah şu anda ne yapıyor?” diyerek ikinci sorusuna geçmiş. Çoban bu sefer şöyle cevap vermiş:

15 - Yüce Allah, şu anda çobanı hânlığa, hânı da çobanlığa tayin ediyor.
Hakanım, tahttan inerek yerinizi bana verin. Yerinize geçerek cevap vermek istiyorum. Hân, çobanın bu ricasını kabul etmiş; yerinden kalkarak aşağı inmiş. Delikanlı, tahtın üstüne çıkarak ahalinin de işiteceği şekilde şöyle demiş: - Yüce Allah, şu anda çobanı hânlığa, hânı da çobanlığa tayin ediyor.

16 Hân, delikanlının bu cevabını da kabul etmiş
Hân, delikanlının bu cevabını da kabul etmiş. “Böyle hazırcevap olana baskı yapılmaz, demiş ve meydana toplanan halkı da dağıtmış. O günden sonra halk, çobana büyük saygı göstermeğe başlamış. Bir müşkülü olan ondan akıl sorar olmuş.

17 TÜRKİYE’NİN SLAYT PORTALI

18 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !

19 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !

20 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !

21 slaytizle.com logosunu silip slaytta değişiklik yapmayınız !


"SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları