Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖRNEK KİTAPLAR LİSTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖRNEK KİTAPLAR LİSTESİ"— Sunum transkripti:

1 Eğitim ve öğretmenlikle ilgili kitapların incelenerek bireysel yaz okuma listesinin oluşturulması

2 ÖRNEK KİTAPLAR LİSTESİ
SN KİTABIN ADI YAZARI YAYINEVİ 1 Türkiye’nin Maarif Davası Nurettin Topçu Dergah 2 Doğunun Bilgisi Batının Bilimi Joseph Needham MAB 3 Dünya Okulu: Eğitimi Yeniden Düşünmek Salman KHAN YKY 4 Cahil Hoca JacquesRancier Metis 5 Öğretmen Frank Mccourt Altın Kitaplar 6 Medeniyet Köprüsü: Beş Şehirli Kültür ve Turizm Bakanlığı 7 Okulsuz Toplum IvanIllich Şule 8 Beyaz Zambaklar Ülkesinde GrigoryPetrov Hayat 9 Bir Eğitim Tasavvuru Olarak Mahalle/Sıbyan Mektepleri İsmail Kara- Ali Birinci 10 Çocuklar Neden Başarısız Olur? John Holt Beyaz 11 Meraklı Zihinler (Bir Çocuk Nasıl Bir Bilim İnsanı Olur) John Brockman Tübitak 12 Eğitim Üzerine Immanuel Kant İz 13 Kafa Karıştıran Kelimeler Rasim Özdenören 14 Emile J. J. Rousseau 15 Ezilenlerin Pedagojisi PauloFreire Ayrıntı 16 Modern Dünyanın Bunalımı Rene Guenon Hece 17 Halkın Bilim Tarihi Clifford D. Conner 18 Hızırla Kırk Saat Sezai Karakoç Diriliş 19 Küçük Prens Antoine De Saint-Exupéry 20 Sofie'nin Dünyası JosteinGaarder Pan 21 Eğitim - Gençlik - Üniversite Peyami Safa Ötüken 22 Bir Bilim Adamının Romanı Oğuz Atay İletişim 23 Üniversite (Bir Dekan Anlatıyor) Henry Rosovsky 24 Duygusal Zekâ Daniel Goleman Varlık 25 Okul Sıkıntısı Daniel Pemac Can 26 İnsan ve İnsanlar Çiğdem Kağıtçıbaşı Evrim 27 Küçük Ağaç'ın Eğitimi Forrest Carter Say 28 Başarısızlığın Olmadığı Okul William Glasser 29 Sosyal Bilimleri Açın Gulbenkian Komisyonu 30 Bilim Kilisesi: Özgür Bir Toplumda Bilim Paul Feyerabend Pınar 31 Bürokratlar Erhan Bener Everest 32 Çocuk Davamız Kazım Karabekir

3 DOĞUNUN BİLGİSİ BATININ BİLİMİ
JOSEPH NEEDHAM  “Bilim için tek bir felsefi-metafizik modelin, örneğinfizikalist Batı modelinin geçerli olmadığı, tarih içinde başkaca toplumsal, kültürel çerçevelerde denenmiş bilgi üretme yol ve yöntemlerini de dikkate almak gerekir”.  “Batıya özgü bilim anlayışı, evrensel bilime akan ırmaklardan yalnızca biridir. Ve geleceğin eşitlikçi, müreffeh dünya toplumu ancak bütün kültürlerin tarihsel katkılarının bir senteze ulaştırılmasıyla mümkün olacaktır”.  “İçinde bulunduğumuz durum, pazar ekonomisine dayalı ulus devletler aşamasıdır. İleride yerini eğilimleri bugünden görülen daha karmaşık yeni bir bütünleşme düzeyine bırakacaktır”.

4 DÜNYA OKULU SALMAN KHAN
Eğitimde fırsat eşitliği için, herkese, her yerde, dünya standartlarında, ücretsiz eğitim. Geleceğin okulları nasıl olacak, eğitim nasıl dönüşecek, öğretmen - öğrenci ilişkisi nasıl yeniden şekillenecek, sınıflarda hangi teknolojik yöntemlerle ders işlenecek? Tüm bu konuların yanı sıra bu kitapta Khan Academy'nin hikayesini de en samimi şekilde kurucusunun kaleminden okuyacaksınız. Khan Academy'nin nasıl teknoloji ve eğitimi bir araya getirerek insan faktörünü ön plana çıkarttığını anlatan "Dünya Okulu", eğitim reformunun geleceğine ışık tutuyor. STFA'nın 1992 yılında kurduğu Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı, 2012 yılında Khan Academy kurucusu Salman Khan ile Khan Academy'nin ilk uluslararası iş ortaklığı anlaşmasını imzaladı. Anlaşma çerçevesinde dünyanın en büyük internet öğrenim platformu Khan Academy Türkçeleştirilerek tüm dünyada Türkçe konuşan herkese ücretsiz olarak sunulmaktadır. Khan Academy Türkçe, Ekim 2014 itibariyle 2 milyon ders vermiştir., dünya standartlarında, ücretsiz eğitim. Herkese kendi hızında ve kişiselleştirişmiş eğitim anlayışıyla dünya genelindeki eğitim reformunun en önemli paydaşlarından olan Khan Academy'nin sunduğu interaktif alıştırmalar, yönlendirme ve puanlama sistemleri ile öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik raporlama gibi gelişmiş özellikler de binlerce eğitim videosu ile birlikte Türkçe olarak kullanıcılarla ücretsiz olarak buluşturulmaktadır. STFA, Khan Academy Türkçe projesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzalamış olup Fatih Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kapsamında ortak çalışmalara devam etmektedir. Khan Academy'nin kurucusu Salman Khan'ın 2012 yılında yazdığı "Dünya Okulu" isimli kitabı, Khan'ın eğitim reformu ve eğitim sisteminin geleceği ile ilgili görüşlerini derlediği vizyon açıcı bir çalışma.

5 CAHİL HOCA Jacques Ranciere
Felsefenin elması Joseph Jacotot'nun başına düşmüştür: 1818'de sürgünde bir devrimci olan Jacotot Belçika'da Fransız edebiyatı okutmanı olarak yarı-zamanlı bir iş bulur. Tek kelime Fransızca bilmeyen Flamanlara, kendisi de tek kelime Flamanca bilmediği halde hocalık etmek zorundadır... İkidilli bir Fénelon baskısı koşar imdadına; "öğrencileri"nin kendi kendilerine Fransızca ve Telemak'ı öğrenmelerine kılavuzluk eder. İnsanın bilmediğini de öğretebileceğini gösteren bu tuhaf deneyin sezdirdiği kaçınılmaz sonucu anlamakta hiç gecikmez Jacotot: Bilen ile bilmeyenin, öğreten ile öğrenenin, kol emekçisi ile zihin emekçisinin, kısacası zekâların eşitliği.Bu şaşırtıcı hikâyeyi ve Jacotot'nun felsefesini anlatan Jacques Rancière hem eğitim üzerine çok özgün bir düşünce sunuyor hem de zekâların eşitsizliğini ve bilgi hiyerarşisini bahane eden toplumsal eşitsizlik tasavvurlarına önemli eleştiriler getiriyor. "Özgürleştirmeksizin eğiten aptallaştırır," diyen Cahil Hoca, eğitimciler ve eğitim sistemi üzerine kafa yoranlar için olduğu kadar siyaset felsefesiyle ilgilenenler için de ufuk açıcı bir kitap.

6 Öğretmen Frank McCourt
Öğretmen'e övgüler: "McCourt çocukluğunu geçirdiği İrlanda'nın fakir ortamından çıkıp New York kendi devlet okullarında lise öğretmenliğine yükselişini komik bir bakışla, büyük bir açık kalplilikle ve de usta bir öykücünün mükemmel bir zamanlaması ile dile getiriyor. Öğretmen yalnızca öğretmenlerin değil, lise sınıflarına adım atmış herkesin okuması gereken bir kitap, Tanrı'ya şükür sınavlara girmek zorunda değilsiniz." - Belly Collins, The Trouble with Poetry and other Poems adlı eserin yazarı- "Angela'nın Külleri'ndeki kara mizah devam ediyor... Lirik bir ses ve muhteşem bir diyalog düzenleme yeteneği... Öğretmenlik mesleğinin kaybı büyük bir okuyucu kitlesi kazandırdı." - Kirkus Reviews- "McCourt otuz yıllık İngilizce öğretmenliğini derin bir saygıyla anıyor... Buhran dönemleri, bağlantılar ve deneyüstü öğelerle bezenmiş bir kitap." - Elle- "McCourt hayranları bu kitaba bayılacaklar, ayrıca her öğretmenin ve de politikacıların okuması gereken bir eser." Publishers Weekly

7 MEDENİYET KÖPRÜSÜ :BEŞ ŞEHİRLİ
KÜLTÜR BAKANLIĞI Toplumsal ve kültürel hafızamızda iz bırakan beş şehirli çelebiyi, beş İstanbul efendisini, beş entelektüeli anlatan Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli kitabı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Haluk Dursun tarafından başlatılan “Şehir- İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi”nin ilk adımı olarak yayınlanan kitap, Ahmed Süheyl Ünver, Ali Fuad Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu ve Mahir İz'i daha önce yayımlanmış yazıları, mektupları ve fotoğrafları üzerinden tanıtıyor. Kitap bu rol model kişilikleri gençlerle buluşturma amacı taşıyor.

8 OKULSUZ TOPLUM Ivan Illich
"Okullaştırma, eğitimle aynı anlama mı gelmektedir? Kesinlikle hayır. Herkes gün be gün bir şeyler öğrenmektedir. Dürüst olmak gerekirse, çoğumuz, yaşamımızda okullaşmanın direk ve derin bir etkiden son derece yoksun olduğunu görürüz. Bu durumda iki soru ortaya çıkmaktadır: Her toplumda okullaşmaya bu derece büyük bir önem ve prestij kazandıran nedir? Eğitimin işlevi bir şüphe içeriyorsa, okullaşma gerçekte ne anlama gelmektedir?Ivan Illich, bu eserinde okulun, statükonun korunmasına vesile olan araçlardan biri olduğundan dolayı bu prestije sahip olduğu yolundaki tezini kanıtlamaya çalışmaktadır. Ona göre günümüzdeki okullar eğitimi açısından etkisiz olduğu kadar, bölücü bir nitelik de taşımaktadır.

9 BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE
Gregory S Petrov Beyaz Zambaklar Ülkesinde, küçük ve geri kalmış bir sömürge ülkesi olan Finlandiya’nın kısa süre içinde eğitim ve kültür hamlesiyle nasıl kalkındığını anlatan klasik bir eserdir. Rus yazar Grigoriy Petrov’un çeşitli zamanlarda çıktığı Finlandiya seyahatlerindeki notlardan oluşan bu kitap, kısa sürede bir çok dile çevrilerek dünyanın her tarafına yayılır. Kendini milletine ve ülkesine adamış bir avuç aydın ve din adamının, karış karış her köyü gezip, gönül tokluğu ve öz verili çalışmalarıyla insanları motive ederek, nasıl kalkınma hamlesi başlattıklarını anlatmaktadır. Çar I. Aleksandır’ın sağlığında, Fin Kültürü’nü ve Medeniyeti’ni yükseltmek isteyenlerin başına, Snelman geçer. Snelman ve arkadaşları, halk öğretmeni sıfatıyla bataklıklar ülkesi olan Finlandiya’yı yılmadan çalışmak suretiyle Beyaz Zambaklar Ülkesi’ne çevirir. Kendilerini milletine ve ülkesine adamış olan bir avuç fedakar insan, karış karış her köyü gezip, özverili çalışmalarıyla insanları motive eder, gaflet uykusundan uyandırır ve ülkede kalkınma hamlesi başlatır.

10 BİR EĞİTİM TASAVVURU OLARAK MAHALLE/SIBYAN MEKTEPLERİ
İsmail Kara Ali Birinci Sıbyan mektebi, Mekteb-i sıbyan, Taş mektep, Muallimhane, Muallimhane-i sıbyan gibi adlarla da anılan Mahalle mekteplerinin merasimleri, gelenekleri, eğitim-öğretim tarzı, mimarisi, folkloru, binaları, eşyası...hep merakımı celbetmiştir. Bu sebeple olmalı, onları anlatan metinlere, fotoğraflara, karikatürlere ve çizgilere de her zaman özel bir ilgi duydum. Çocuksuluk; gürültü, kalabalık neşe ve yaramazlık ile dolu anlar; din ve ahlak kültürünün kişiliklere sirayeti; zengin ve renkli tipler, eşyalar, teamüller; geleneksel hayatımızda okumaya, okuyana atfedilen değer; dini inançların ve kültürün hayatın her alanına derinliğine nüfuz etmesi...gibi yan yana duran, birbirini besleyen ögelerden hangileri beni daha çok cezbediyordu, bunu tam olarak bilemiyorum.

11 ÇOCUKLAR NEDEN BAŞARISIZ OLUR
JOHN HOLT Çocuklar neden başarısız olur?" sorusu ilk anda başarısızlığın nedenlerini çocuklarda aramayı amaçlayan bir soru gibi çıkıyor karşımıza. Ancak John Holt’un sorunu bambaşka bir yerde, verilerin akıllarının ucundan bile geçiremeyecekleri bir yerde aradığını çok geçmeden anlıyoruz: Okullarda Aslında okullarda verilen eğitimle, velilerin eğitimden bekledikleri şeyler arasında pek bir fark yoktur Holt’a göre. Hatta okulları öğretmenlerle veliler arasındaki danışıklı döğüşün alanı gibi görür. Kendisi de öğretmendir, ama öğretmenlerden çok öğrencilerin yanındadır. Çünkü öğrencilerin sorunlarının giderilmesinin ancak onları anlamakla, onları kendi dünyasında tanımakla mümkün olduğunu düşünür. Öğrencilerin yaptığı ve birçok yetişkine komik gelebilecek hataların kaynağını analiz ederken, aslında çoğu insanın günlük yaşamında varolan beceriksizliklerin kaynağına iner, yani zekâya. Bu anlamda mevcut eğitim sisteminin zekâyı geliştirmeye yönelik olması gerektiğini savunur. Samimi bir dille yazdığı ve günlüklerden oluşan bu kitabında John Holt, baştan sona eğitim sorununu kendi deneyimlerinden yol çıkarak herkese tanıdık gelebilecek örneklerle gözler önüne seriyor.

12 MERAKLI ZİHİNLER John Brockman
Meraklı Zihinler 'de yirmi yedi deneme yer alıyor. Bunlar bir zamanlar fen ile sosyal bilimler arasında var olan o büyük uçurumu yazılarıyla kapatan, halkın tanıdığı bilim adamları tarafından yazılmış.Editör John Brockman, yazarlara çocukluklarında onları bir bilim adamı olmaya yönlendirecek neler olduğunu sormuş. Hayatlarındaki dönüm noktalarını, rastlantıları, onları etkileyen kimseleri ve olayları anlatmalarını istemiş.TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları bu kitabı yayımlarken özellikle genç okurlara öğrenme hevesi aşılamayı amaçlıyor.

13 EĞİTİM ÜZERİNE Immanuel Kant
Özgürlük sevgisi doğal olarak insanda o kadar güçtür ki, bir kere özgürlüğe alıştığında, artık her şeyi onun uğruna feda edecektir. Sırf bu sebepten ötürü talim-terbiyenin disiplin kısmı çok erken dönemlerde yerini almalıdır, çünkü bu yapılmadığı zaman, hayatta daha sonra kişiliği değiştirmek kolay olmayacaktır. Disiplinden yoksun [yani kendi kendine sınırlama becerisi gelişmemiş] insanlar gelip geçici her arzuyu, her hevesi takip etmeye yatkındırlar. Bunu vahşi kavimler arasında da görürüz, onlar her ne kadar bir müddet Avrupalılar gibi iş yahut vazifelerini yerine getirseler de, hiçbir zaman Avrupalılara, Avrupalıların tarz ve tavırlarına alışamazlar. Onlardaki, Rousseau ve diğerlerinin tassavvur ettikleri gibi, soylu özgürlük duygusu değil, fakat bir tür barbarlık –deyiş yerinde ise hayvanlık, henüz gelişmemiş insani tabiattır. Dolayısıyla insanlar kendilerini erken yaşlarda aklın buyruklarına boyun eğmeye alıştırmalıdır. Eğitim Üzerine (Ruhun Eğitimi-Ahlaki Eğitim-Pratik Eğitim) kitabı Eğitimcilerin / Öğretmenlerin Okuması Gereken Kitaplar listesinde yer almaktadır.

14 KAFA KARIŞTIRAN KELİMELER
RASİM ÖZDENÖREN İletişimin temelini oluşturan kelimelere herkesin yüklediği anlamın aynı olması iletişimin olumlu bir şekilde neticelenmesini sağlar. Bu kitapta kültür, felsefe, bilim, din, tarihsel ve siyasal çerçevede kafa karıştırıcı bir çok kavram ele alınarak irdeleniyor.

15 EMİLE Jean Jacques Rousseau
Emile, görünüşte bir çocuk terbiye kitabıdır. Anne ve babalara çocuklarını eğitirken karşılaştıkları problemleri sunan bir kitaptır. Emile J. J. Rousseau’nun evlat edindiği hayali bir çocuktur. Yazar bu kitapta; nasıl iyi anne ve baba olunur, sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için nelere dikkat etmek gerekir, çocuk için önemli olanlar ne, gibi konuları işlemiştir. Çocuğun yetiştirilme evrelerini beş bölüme ayırmış ve her çağda yapılması gerekenleri ayrıntılı bir şekilde ele almıştır. Kitabın kahramanı olan Emile, tamamen doğal yetiştirilen bir çocuk; beslenmesinden, yaşadığı yere, oyuncaklarından aldığı eğitime ve hastalandığı zaman tedavisinin bile doğal bir şekilde karşılandığı doğayla uyum içinde yetiştirilen bir çocuktur. Rousseau’nun 1700’lü yılarda Fransa’da yakındığı çocuk yetiştirme sorunları, eksiklikleri günümüzde hala Türkiye’nin gündeminde.

16 EZİLENLERİN PEDOGOJİSİ
Paulo Freire Paulo Freire hayatını ezilenlerin eğitimine, özellikle de okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin eğitimine adamış bir eğitimci. Ezilenlerin Pedagojisi’nde ise sadece belli eğitim merkezlerinde uygulanacak alternatif bir pedagoji değil, amaçları kadar kullandığı araçlar da özgürlükçü olan bir özgürleşme siyaseti öneriyor.Ona göre, siyaset, kelimenin en geniş anlamıyla bir eğitim süreci çünkü. Freire öncelikle “bankacı eğitim modeli”ni reddeder. Bu modelde öğrenciler (ya da ezilenler), üzerlerine bilgi yatırımı yapılan pasif varlıklar, boş kaplardır. Bilgi onlara ihsan edilir, aktif bir araştırma sürecinin ürünü değildir. Onlar nesne, öğretmenler (ya da siyasal liderler) öznedir. Bu modelde dünya kapalı, durağan bir düzen, verili, tamamlanmış bir gerçeklik olarak sunulur. Diyalog değil, tek yanlı bir dayatma söz konusudur Bu, ezilenleri kaderciliğe iten, özgürlükten korkmalarına yol açan ve bu yüzden de üzerlerindeki tahakkümü pekiştiren bir modeldir. Freire buna karşı, ezilenlere dayatılmayan, onlarla diyalog içinde oluşturulan bir pedagoji (=siyaset), “problem tanımlayıcı eğitim” dediği bir model önerir. Ona göre kendini ne kadar devrimci sanarsa sansın, ezilenlere “nesne” muamelesi yapmayı sürdürerek otoriter ilişkileri yeniden üreten hiçbir pratik özgürleştirici olamaz.Özgürleşme, ezilenlere armağan edilecek bir şey değildir, onların özgürleşme mücadelesine özne olarak katılımlarının ürünüdür. Freire’in önerdiği model, insanların dünyayla ilişkilerindeki problemleri tanımlamalarını, dünyayı insanın kendini yaratma görevinde kullandığı bir malzeme olarak görmelerini sağlar. İnsanları “olma” sürecindeki, bitmemiş, yetkinleşmemiş ve bu yüzden de yaratıcı varlıklar olarak görür. Bu yüzden de eğitimin içeriği ezilenlerle diyalog kurularak, onların “konusal evren”i dikkate alınarak belirlenmelidir. Diyaloğun ön şartı ise insanlara inanmaktır, sevmeyi becerebilmektir. 

17 MODERN DÜNYANIN BUNALIMI
René Guénon Modern dünya, bu ölümcül inişle uçurumun ta dibine mi inecek, yoksa Greko-Latin uygarlığının çöküşünde olduğu gibi sürüklendiği uçurumun dibine varmadan Önce, bu defa da gene yeni bir diriliş mi olacak? Öyle görünüyor ki, yarı yolda duruş artık hiç mümkün değil. Ayrıca geleneksel öğretilerce verilen bilgilere göre Kali-Yuga'nın son safhasına, bu "karanlık çağ"ın en karanlık dönemine gerçeklen girmiş durumdayız. Çünkü gerekli olan basit bir doğrulma değil, bütünsel bir yenilenmedir. Her alanda bir düzensizlik ve bir bunalım hüküm sürmektedir. Çok iyi biliyoruz ki onların zaferi ancak geçici ve görünüştedir. Bu durumun gerçekten dünyanın bugünkü durumu olduğunu anlamak, her yerde İncil'in "umutsuzluk belası" dediği derin düşkünlüğü görüp saptamak için, insanın çevresine şöyle bir bakması yeterlidir.

18 ÖRNEK KİTAP LİSTESİ RAPORU
Konu iki başlık halinde ele alınmaktadır. Birinci başlıkta araştırma sonuçlarına göre,öğretmenlerin ihtiyaç duydukları okuma kitaplarına ilişkin görüşleri, ikinci başlıkta öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu kitap okuma listesine göre hazırlanmış öğretim elemanlarının kitap önerileri listesi yer almaktadır.Görüşler, akademisyenlerin yapmış olduğu araştırma sonucunda alınmıştır.Toplam sayısı 40 olan anaokulu,ilkokul,ortaokul ve lise öğretmenlerinin cevaplarıdır. Öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu okuma alanlarına ilişkin görüşler: Öğretmenler toplamda 9 alanda kitap okuma ihtiyacı hissetmektedirler. Öğretmenlerin kitap okuma ihtiyacı alanlar incelendiğinde 7’si formasyon alanında, 1’i alan bilgisi alanında, 1’i de genel kültür alanında olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin kitap okuma ihtiyacı olduğu konular şunlardır: 1. Öğrenci davranışlarını anlamaya ve tanımaya yönelik kitaplar (Ö=40,%100) 2. İletişim (Ö=35, % 88), 3. Öğretim yöntemleri (Ö=32, % 80), 4. Yaşama dair kitaplar (Ö= 32, % 80), dır. 5. Sınıf uygulamaları (Ö=31, % 78), 5 6.Velilere yönelik kitaplar (Ö=25, % 63), 7. Okula ilişkin kitaplar (Ö=24, %60), 8. Çağdaş eğitimli içerikli kitaplar (Ö=15, %38), 9.Alana özgü pratik kitaplar (Ö=11, % 28), Buna göre öğretmenler en fazla formasyon konularında yani öğretmenlik görevlerini yani rollerine ilişkin kitapları okuma ihtiyacı içerisinde oldukları görülmektedir. Formasyon konuları incelendiğinde öğretmenler en fazla öğrenciyi tanıma ve anlama kitapları ve iletişim yani rehberlik konularına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Ayrıca öğretmenler en fazla öğretim yöntemleri konusuna ihtiyaç duydukları görülmektedir. Öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu okuma kitaplarına ilişkin kendi ifadeleri aşağıda verilmektedir: Öğretmen yetişme dönemlerinde teorik almış olduğumuz dersleri uygulamaya aktaramıyorum. Sanırım bu alanda çok okumaya ihtiyacım var. Öğretmen olarak sınıfta uygulamalarda tıkanıyorum. Hangi kitapları okumam gerektiğini bilmiyorum. Okumam gerektiğini biliyorum ancak hangi kitapları okumalıyım onu bilmiyorum. Sınıf disiplini konusunda çok yetersiz hissediyorum. Öğrencileri ne kadar tanısam da bazen tanımadığımı hissediyorum. En çok öğrenciyi tanıma kitaplarına ihtiyaç duyuyorum. Bir veliye ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Velilere yönelik kitaplara ihtiyacım var. Ben şikayetçiyim veli şikayetçi. Kim bunun sorumlusu?. Sınıf içi etkinliklere yetişemiyorum. Yöntem kitaplarına ihtiyacım var. İletişim kitaplarına ihtiyacım var. Dersimin zor olduğu algını nasıl yok edeceğimi bilmek istiyorum. Hayata insan hazırlıyorsak önce benim hayatı anlamam lazım. Öğrencilerin nasıl öğrendikleri konusunda okumalara ihtiyaç duyuyorum. Okuduğum kitaplar akıcı değil. Yukarıda ifade edildiği gibi öğretmenlerin okumaya ihtiyaçları var. Ancak hangi kitapları okumaları konusunda rehberliğe ihtiyaçları görülmekte. Bu ihtiyacı karşılamak üzere alanında uzman akademisyenlere sorularak aşağıdaki liste oluşturulmuştur:

19 Araştırmanın sonuçlarına dayalı aşağıdaki öneriler geliştirilebilir:
Kitap listesi oluşturulurken öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu okuma alanları dikkate alınmıştır. Buna göre listenin büyük bir çoğunluğu öğretmenlik alanına ilişkin görülmektedir. Listenin bir bölümü alanlara göre oluşturulmuştur. Listenin diğer bir alanı da genel kültür kitaplarından oluşmaktadır. Kitap okuma üzerine ilgili alan yazın incelendiğinde Türkiye’de oranlar düşüktür. Toplumun diğer kesimlerinde olduğu gibi öğretmenler arasında da okuma oranları düşük görülmektedir. Öğretmenlerin görüşlerine göre formasyon konuları incelendiğinde öğretmenler en fazla öğrenciyi tanıma ve anlama kitapları ve iletişim yani rehberlik konularına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Bu durum, eğitim hizmet alanıyla ilgili olduğu görülmektedir Eğitimin insan yetiştirme süreci olması nedeniyle öğretmenlerin insanı tanıma ihtiyacı içerisinde oldukları görülmektedir. Ayrıca öğretmenler en fazla öğretim yöntemleri konusuna ihtiyaç duydukları görülmektedir. Öğretmenlerin görüşleri incelendiğinde görülmektedir ki, toplumun her kesiminde olduğu gibi okumaya ihtiyaçları vardır. Ancak hangi kitapları okumaları konusunda rehberliğe ihtiyaçları görülmektedir. Hazırlanan liste incelendiğinde büyük çoğunluğunun çeviri kitaplar olduğu görülmektedir. Eğitim konusunda Türkiye’de akademisyenlerin de uygulamaya yönelik kitaplara (ders kitabı dışında) daha fazla ağırlık vermeleri, bu alanda okumaların gelişmesine katkıda bulunabilir. Okumanın bir alışkanlık hâline gelmesi, onun bir ihtiyaç olarak hissedilmesine bağlıdır. Bu da, aile, öğretmen ve okul tarafından yapılacak çalışmalar ile kitaba ulaşma ve çevredeki kütüphane imkânlarıyla doğrudan ilgilidir.Öğretmenlere kitaba erişim noktasında kolaylıklar sağlanmalıdır. Araştırmanın sonuçlarına dayalı aşağıdaki öneriler geliştirilebilir: Alanında okuryazar insan yetiştirme konusunda özellikle öğretmen yetiştiren kurumlarda duyarlılık geliştirilebilir. Öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan yukarıdaki liste öğretmen adaylarına okuması için teşvik edilebilir. Okullarda öğretmenler odasında öğretmen kitaplığı oluşturularak listedeki kitaplar temin edilebilir ve okunmaları sağlanabilir. Böylece meslek içerisinde öğretmenlerin geliştirilmesi sağlanabilir. KAYNAK: ULUSLAR ARASI TÜRK EĞİTİM BİLİMLERİ DERGİSİ (UTEB) YIL:1 SAYI:1 EKİM 2013


"ÖRNEK KİTAPLAR LİSTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları