Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

15 İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "15 İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİ."— Sunum transkripti:

1 15 İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİ

2 Dersin Amacı İşyeri bina ve eklentilerinin, çalışanların sağlık ve güvenliğini ön plana alarak, yapılacak işe, kullanım amacına, çevre ve atmosferik şartlara uygunluk açısından taşıması gerekli asgari şartlar ve gereklilikleri hakkında bilgi vermektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

3 Dersin Çerçevesi Amaç,Kapsam,Dayanak,Tanımlar İşverenin Yükümlülüğü
a) Genel Şartlar b) Çalışanın Bilgilendirilmesi c) Çalışanın Görüşünün alınması/Katılım d) Uygulama Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları Bir Söz PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

4 İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK
Tarih ve Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanmıştır.

5 1) Amaç,Kapsam,Dayanak,Tanımlar
işyeri bina ve eklentilerinde bulunması gereken asgari sağlık ve güvenlik şartlarını belirlemektir. Kapsam: 1) Bu Yönetmelik sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren bütün işyerlerini kapsar. 2) Bu Yönetmelik; a) İşyeri dışında kullanılan taşıma araçlarında veya taşıma araçlarının içindeki işyerlerinde, b) Yapı ve benzeri geçici veya hareketli iş alanlarında, c) Maden, petrol ve gaz çıkarma işlerinde, ç) Balıkçı teknelerinde, d) Tarım veya orman işyerlerine ait işyeri bina ve eklentileri hariç, işyerinin sınırları içerisinde olmakla beraber işyeri bina ve eklentilerinde çalışanları iş sağlığı ve güvenliği açısından etkilemeyecek uzaklıkta olan veya işyeri bina ve eklentileri ile iş sağlığı ve güvenliği açısından etkileşim içerisinde olamayacak kadar uzak tarım ve orman alanlarında, uygulanmaz. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

6 1) Amaç,Kapsam,Dayanak,Tanımlar
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddesi ve Avrupa Birliğinin 30/11/1989 tarihli ve 89/654/EEC sayılı Konsey Direktifi. Tanımlar: İşyeri bina ve eklentileri: İşyerine bağlı çalışılan alanlar, çalışanların girip çıkılabileceği bina, tesis vb. ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve mesleki eğitim yerleri ve avlu gibi diğer eklentileri, Kanun: 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu, ifade eder. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

7 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
A) Genel Şartlar: 1) İşveren; çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak üzere; a) Aşağıda anlatılacak olan asgari sağlık ve güvenlik şartlarını yerine getirecektir. b. Acil çıkış yolları ve kapıları her zaman kullanılabilir durumda tutacaktır. c. İşyeri ile ekipman ve araç-gereçlerin düzenli olarak teknik bakımlarını yapacak, çalışanlar için sağlık ve güvenlik açısından tehlikeli olabilecek aksaklıkları derhal giderecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

8 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
ç. İşyeri ile ekipman ve araç-gereçler, özellikle havalandırma sistemlerinin uygun hijyen şartları sağlanacak şekilde düzenli olarak temizlenmesini Sağlayacaktır. d. Tehlikeleri önleyecek veya yok edecek güvenlik ekipmanı ile araç-gereçlerinin düzenli bakım ve kontrollerini yaptıracaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

9 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
e) İşyeri bina ve eklentilerinde yeterli aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartlarını sağlayacaktır. f) İşyeri düzenini, sağlık ve güvenlik risklerine yol açmayacak ve çalışanların işlerini rahatça yapacakları şekilde sağlayacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

10 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
g) Acil durumları ve yangını önleyici ve bunların olumsuz sonuçlarını sınırlandırıcı gerekli tedbirleri alacak, asgari sağlık ve güvenlik şartlarında belirtilen ekipman ve araç-gereçlerin periyodik bakım ve kontrolünü yapacak, gerekli kayıtlarını tutacaktır. ğ) Çalışanların barınma ihtiyacını karşılaması durumunda, barınma şartlarını çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruyacak şekilde düzenleyecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

11 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
2) İşveren; Yukarda belirtilen hükümleri yerine getirmek üzere, ihtiyaç duyduğu hallerde, temizlik, periyodik bakım ve kontroller için, yapılacak işe uygun kişi, kurum ve kuruluşlardan destek alabilir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

12 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
B) Çalışanların bilgilendirilmesi: İşveren, Kanunun 16 . maddesinde belirtilen “Çalışanların Bilgilendirilmesi” hükmündeki hususlar saklı kalmak kaydı ile çalışanları ve çalışan temsilcilerini, bu Yönetmelikte belirtilen konularda, işyerinde bulunan sağlık ve güvenlikle ilgili riskler ve alınan tedbirler hakkında bilgilendirecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

13 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
C) Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması: İşveren, bu Yönetmelikte belirtilen konularda Kanunun 18 inci maddesinde belirtilen “Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması” hükmüne uygun olarak çalışanların veya çalışan temsilcilerinin görüşlerini alacak ve katılımlarını sağlayacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

14 2) İşverenlerin Yükümlülükleri
D) Uygulama: 1) Bu Yönetmelikte belirtilen tedbirler saklı kalmak kaydı ile Bakanlıkça çıkartılan yönetmelikler başta olmak üzere, yürürlükteki ilgili diğer mevzuat hükümleri de uygulanır. 2) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan hususlarda açıklayıcı bir hüküm bulunmaması halinde sırasıyla; a) İlgili Türk standartları, b) Avrupa standartları, c) Uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar, dikkate alınır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

15 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
İşveren; a- İşyerinin ve yapılan işin niteliğinin ve risklerinin gerektirdiği her durumda, asgari sağlık ve Güvenlik şartlarındaki hususları yerine getirecektir. b- Elektrik, havalandırma ve yangın tesisatıyla ilgili periyodik bakım ve kontroller 25/4/2013 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” hükümlerine uygun şekilde yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

16 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
1. Binaların yapısı ve dayanıklılığı: İşyeri binaları yapılan işin özelliğine uygun ve sağlamlıkta olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

17 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
2. Elektrik Tesisatı: Elektrik tesisatı yangın ve patlama tehlikesi yaratmayacak şekilde projelendirilip tesis edilecek ve çalışanlar doğrudan veya dolaylı temas riskine karşı korunacaktır. Elektrik tesisatının projelendirilmesi, kurulması, malzemesinin ve koruyucu cihazlarının seçimi kullanılacak gerilime ve ortam şartlarına uygun olarak yapılacak, bakımı, onarımı, kontrolü ve işletilmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda yapılacak testlerde TS HD standardı göz önünde bulundurulacak ve gerekli kayıtlar tutulacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

18 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Elektrik tesisinin kurulmasında 30/11/2000 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği, 4/11/1984 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile 21/8/2001 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

19 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Patlayıcı ortam oluşması muhtemel olan iş yerlerinde elektrik tesisleri 30/12/2006 tarihli ve üncü Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde kurulacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

20 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
İşyerinin ana pano ve tali elektrik panolarında seçicilik ilkesine uygun kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) tesis edilecektir.. Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin üretildiği, işlendiği ve depolandığı yerlerde, yüksek bina ve bacalar ile direk veya sivri çıkıntılar gibi yüksek yerler bulunan binalarda, yıldırıma karşı yürürlükteki mevzuatın öngördüğü tedbirler alınacak ve tesisler kurulacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

21 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
3. Acil Çıkış yolları/Kapılar: Acil çıkış yolları ve kapılar doğrudan dışarı veya güvenli bir alana açılacak ve çıkışı önleyecek hiçbir engel bulunmayacaktır. Tehlike durumunda, tüm çalışanların işyerini derhal ve güvenli bir şekilde terk etmeleri mümkün olacaktır. Gerekli durumlarda bu konuyla ilgili planlar hazırlanarak düzenli tatbikatlar yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

22 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Acil çıkış kapılarının sayısı, nitelikleri, boyutları ve yerleri; yapılan işin niteliğine, işyerinin büyüklüğüne, kullanım şekline, işyerinde bulunan ekipmana ve bulunabilecek azami kişi sayısına göre belirlenecek, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olması sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

23 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Acil çıkış kapıları dışarı doğru ve acil durumlarda kolayca açılabilecek şekilde olacak, dönerli ve raylı sistem olmayacaktır. Acil çıkış yolları ve kapıları ile buralara açılan yol ve kapılarda çıkışı zorlaştıracak hiçbir engel bulunmaması, acil çıkış kapılarının kilitli veya bağlı olmaması sağlanacaktır. Acil çıkış kapıları “Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği” ne uygun şekilde işaretlenmiş olacaktır. Aydınlatılması gereken acil çıkış yolları ve kapılarında elektrik kesilmesi durumunda yeterli aydınlatmayı sağlayacak yedek enerji sistemi olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

24 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
4. Yangın: İşyerinin büyüklüğü, yapılan işin özelliği, kullanılan maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve çalışan sayısı dikkate alınarak işyerinde etkili ve yeterli yangın söndürme ekipmanı ile gerektiğinde yangın detektörleri ve alarm sistemleri bulunacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

25 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Yangın söndürme ekipmanları; Her zaman kullanıma hazır şekilde bulundurulacak, Mevzuatın öngördüğü periyotlarda bakımı ve kontrole tabi tutulacak, Kolay kullanılır nitelikte olacak, Görünür ve kolay erişilir yerlere konulacak, Önlerinde engel bulundurulmayacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

26 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Yangın söndürme ekipmanı ve bulunduğu yerler Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliğine uygun şekilde işaretlenecektir. İşaretler uygun yerlere konulacak ve bu işaretlerin kalıcı ve görünür olması sağlanacaktır. İşyerlerinde bağımsız kaçış, çıkış ve merdivenler ile yangınla ilgili bütün özel düzenlemeler Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

27 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
5. Havalandırma: Kapalı işyerlerinde çalışanların ihtiyaç duyacakları yeterli temiz havanın bulunması sağlanacak, yeterli hava hacminin hesabında; çalışma yöntemi, çalışan sayısı ve çalışanların yaptıkları iş dikkate alınacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

28 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Çalışma ortamı havasını kirleterek çalışanların sağlığına zarar verebilecek atıkların ve artıkların derhal dışarı atılması sağlanacak, boğucu, zehirli veya tahriş edici gaz ile toz, buğu, duman ve fena kokuları ortam dışına atacak şekil ve nitelikte, genel havalandırma sisteminden ayrı olarak mekanik (cebri) havalandırma sistemi kurulacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

29 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Mekanik havalandırma sistemi kullanıldığında sistemin her zaman çalışır durumda olması sağlanacak,havalandırma sisteminin çalışmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli ise arızayı bildiren kontrol sistemi tesis edilecektir. Mekanik ve genel havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımları ile uygun filtre kullanım ve değişimleri yıllık olarak yetkili kişilere yaptırılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

30 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Pasif (suni) havalandırma sistemlerinde hava akımının, Çalışanları rahatsız etmeyecek, Çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek, Ani ve yüksek sıcaklık farkı oluşturmayacak şekilde olması sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

31 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
6. Ortam Sıcaklığı: İşyerlerinde termal konfor şartları çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek şekilde olacak, çalışılan ortamın sıcaklığının çalışma şekline ve çalışanların harcadıkları güce uygun olması sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

32 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Dinlenme, bekleme, soyunma yerleri, duş ve tuvaletler, yemekhaneler, kantinler ve ilk yardım odaları kullanım amaçlarına göre yeterli sıcaklıkta bulundurulacaktır. İşyerinde Isıtma ve soğutma amacıyla kullanılan araçlar, çalışanı rahatsız etmeyecek ve kaza riski oluşturmayacak şekilde yerleştirilecek, bakım ve kontrolleri yapılacaktır. İşyerlerinde termal konfor şartlarının TS EN standardından yararlanılarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

33 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Yapılan işin niteliğine göre, sürekli olarak çok sıcak veya çok soğuk bir ortamda çalışılması ve bu durumun değiştirilmemesi zorunlu olunan hallerde, çalışanları fazla sıcak veya soğuktan koruyucu tedbirler alınacaktır. İşyerinin ve yapılan işin özelliğine göre pencerelerin ve çatı aydınlatmalarının, güneş ışığının olumsuz etkilerini önleyecek şekilde olması sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

34 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
7. Aydınlatma: İşyerlerinin gün ışığıyla yeter derecede aydınlatılmış olması esastır. Ancak gerekli hallerde suni ışıkla uygun ve yeterli aydınlatma sağlanacaktır. İşyerlerinin aydınlatmasında TS EN : 2013; TS EN : 2012; standartları esas alınacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

35 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Çalışma mahalleri ve geçiş yollarındaki aydınlatma sistemleri çalışanlar için kaza riski oluşturmayacak türde olacak ve uygun şekilde yerleştirilecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

36 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Aydınlatma sisteminin devre dışı kalmasının çalışanlar için risk oluşturulabileceği yerlerde yeterli aydınlatmayı sağlayacak ayrı bir enerji kaynağına bağlı acil aydınlatma sistemi bulunacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

37 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
8. İşyeri tabanı,duvarları,tavanı ve çatısı: İşyeri, çalışanların fiziksel faaliyetleri, yapılan işlerin niteliği ve termal konfor şartları dikkate alınarak uygun bölümlere ayrılacaktır. İşyerlerinde, taban döşeme ve kaplamalarının sağlam, kuru ve mümkün olduğu kadar düz, kaymaz ve seviye farkı bulunmayacak bir şekilde olması sağlanacak, buralarda tehlikeli eğimler, çukurlar ve engeller bulundurulmayacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

38 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Patlayıcı ve tehlikeli maddelerin imal edildiği, işlendiği ve depolandığı işyeri binalarında taban, tavan, duvar ve çatıların “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine uygun olması sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

39 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Taban ve asma kat döşemeleri, üzerine konulacak makine, araç-gereç ve benzeri malzeme ile buralarda bulunabilecek çalışanların ağırlığına dayanabilecek şekilde yapılacaktır. İşyerlerinde taban döşeme ve kaplamaları, tavan ve duvarlar uygun hijyenik şartları sağlayacak şekilde temizlemeye elverişli ve sağlık ve güvenlik yönünden uygun malzemeden yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

40 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
İşyerlerinde bina, avlu, geçit ve ulaşım yollarında ve bunların civarında bulunan saydam veya yarı saydam duvarlar ile özellikle camlı bölmeler, açık bir şekilde işaretlenecek, ayrıca güvenli malzemeden yapılmış olacak veya çarpma ve kırılmaya karşı korunacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

41 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
İşyerlerinin çatıları dayanıklı malzemeden inşa edilecek, mevsim şartları dikkate alınarak çalışanları dış etkilerden tamamen koruyacak ve iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk oluşturmayacak şekilde yapılacaktır. Yeterli sağlamlıkta olmayan çatılara çıkılmasına ve buralarda çalışılmasına, güvenli çalışmayı temin edecek ekipman sağlanmadan izin verilmeyecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

42 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
9. Pencereler: İşyerlerinde duvar ve tavan pencerelerinin, güvenli bir şekilde açılır, kapanır ve ayarlanabilir olması sağlanacaktır. Pencereler açık olduklarında çalışanlar için herhangi bir tehlike oluşturmayacak şekilde yerleştirilecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

43 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Çalışanları, pencere ve menfezlerden gelen güneş ışığının, ısısının ve hava akımlarının olumsuz etkilerinden koruyacak gerekli tedbirler alınacaktır. Pencerelerin güvenli bir şekilde temizlenebilir özellikte olacak, ayrıca pencerelerin, temizlik ekipmanlarının kullanılmasına uygun olması sağlanacak veya temizliğini yapanlar ile temizlik sırasında bina içinde ve dışında bulunanlar için tehlike oluşturmayacak araç-gereçler seçilecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

44 43) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
10. Kapılar ve Girişler: Kapı ve girişlerin yeri, sayısı ve boyutları ile yapıldıkları malzemeler, kullanıldıkları odalara, alanlara, kullanım amaçlarına ve çalışanların rahatça girip çıkmalarına uygun olacaktır. Her iki yöne açılabilen kapılar saydam malzemeden yapılacak veya bu kapılarda karşı tarafın görünmesini sağlayan saydam kısımlar bulunacaktır. Saydam kapıların üzeri kolayca görünür şekilde işaretlenmiş olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

45 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Raylı kapılarda raydan çıkmayı ve devrilmeyi önleyecek güvenlik sistemi bulunacaktır. Yukarı doğru açılan kapılarda aşağı düşmeyi önleyecek güvenlik sistemi bulunacaktır. Kaçış yollarında bulunan kapılar uygun şekilde işaretlenecektir. Bu kapılar yardım almaksızın her zaman ve her durumda içeriden açılabilir özellikte olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

46 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Araçların geçtiği geçit ve kapılar yayaların geçişi için güvenli değilse bu yerlerde yayalar için ayrı geçiş kapıları bulunacaktır. Bu kapılar açıkça işaretlenecek ve önlerinde hiçbir engel bulunmayacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

47 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Mekanik kapılar işçiler için kaza riski taşımayacak şekilde çalışacaktır. Bu kapılarda kolay fark edilebilir ve ulaşılabilir, acil durdurma cihazları bulunacak ve herhangi bir güç kesilmesinde otomatik olarak açılır olmaması durumunda kapılar el ile de açılabilecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

48 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
11. Ulaşım yolları/Tehlikeli Alanlar: Merdivenler, yükleme yerleri ve rampalar dahil bütün yollar, yaya ve araçların güvenli hareketlerini sağlayacak ve yakınlarında çalışanlara tehlike yaratmayacak şekil ve boyutlarda olacaktır. İşyeri içerisindeki erişim yollarının engebeli, çukur, kaygan olmaması sağlanacak ve bakımları yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

49 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Yayaların kullandığı ve/veya araçlarla malzeme taşımada kullanılan yollar, kullanıcı sayısına ve işyerinde yapılan işin özelliğine uygun boyutlarda olacak ve bu yollar açıkça işaretlenecektir. Malzeme taşınan yollarda yayalar için yeterli güvenlik mesafesi bırakılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

50 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Araç geçiş yolları ile kapılar, yaya geçiş yolları, koridorlar ve merdivenler arasında yeterli mesafe bulunması sağlanacak, çalışma mahallerinde yapılan iş, kullanılan makine ve malzeme göz önüne alınarak, çalışanların korunması amacıyla araç geçiş yolları açıkça işaretlenecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

51 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Yapılan işin özelliği nedeniyle malzeme veya çalışanların düşme riski bulunan tehlikeli alanlara, görevli olmayan kişilerin girmesi uygun araç ve gereçlerle engellenecek, tehlikeli alanlara girme yetkisi olan kişilerin korunması için uygun tedbirler alınacak, bu alanlar açıkça işaretlenecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

52 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Yüksek geçit, platform veya çalışma sahanlıklarının serbest bulunan bütün tarafları ile çalışanların yüksekten düşme riskinin bulunduğu yerlere, düşmelere karşı uygun korkuluklar yapılacak, bu korkuluk ve ara elemanlarının yükseklikleri, dayanımı ve açıklıkları çalışma alanının güvenliğini sağlayacak ve buralardan düşme riskini ortadan kaldıracak nitelikte olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

53 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
12. Merdivenler: Merdivenlerin; işyerinin büyüklüğüne, yapılan işin özelliğine, işyerinde bulunabilecek azami kişi sayısına göre, ateşe dayanıklı yanmaz malzemeden, sağlam, yeterli genişlik ve eğimde, etrafı düşmelere karşı uygun korkuluklarla çevrili olması sağlanacaktır. Merdivenler ilgili mevzuatın öngördüğü hükümler esas alınarak sağlık ve güvenlik yönünden risk oluşturmayacak şekilde yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

54 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
13. Yürüyen Merdivenler/Bantlar: Yürüyen merdiven ve bantların güvenli bir şekilde çalışması sağlanacak ve gerekli güvenlik donanımları bulunacaktır. Yürüyen bant ve merdivenlerde kolay fark edilir ve kolay ulaşılır yerde acil durdurma tertibatı bulunacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

55 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
13. Yükleme Yeri/Rampalar: Yükleme yeri ve rampalar, taşınacak yükün boyutlarına uygun olacaktır. Yükleme yerlerinde en az bir çıkış yeri bulunacaktır. Belirli bir genişliğin üzerinde olan yükleme yerlerinde teknik olarak mümkünse her iki uçta da çıkış yeri bulunacaktır. Yükleme rampaları işçilerin düşmesini önleyecek şekilde güvenli olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

56 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
14. Çalışma Yeri Boyutları/Hava Hacmi-Çalışma Yerinde Hareket Serbestliği: Çalışma yerinin taban alanı, yüksekliği ve hava hacmi, işçilerin rahat çalışmaları, sağlık ve güvenliklerini riske atmadan işlerini yürütebilmeleri için yeterli ölçü ve hacimde olacaktır. İşyerlerinin hava hacminin hesabı, makine, malzeme ve benzeri tesislerin kapladığı hacimler de dâhil edilerek yapılır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

57 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
İşçinin işini yaptığı yerde rahat hareket edebilmesi için yeterli serbest alan bulunacaktır. İşin özelliği nedeniyle bu mümkün değilse çalışma yerinin yanında serbest hareket edeceği alan olacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

58 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
15. Dinlenme Yerleri: Yapılan işin özelliği nedeniyle çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından gerekli hallerde veya ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde, uygun bir dinlenme yeri sağlanacaktır. İş aralarında uygun dinlenme imkanı bulunan büro ve benzeri işlerde ayrıca dinlenme yeri aranmaz. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

59 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
İşyerlerinde daha uygun bir yer yoksa gerekli şartların sağlanması şartıyla, yemek yeme yerleri dinlenme yeri olarak kullanılabilir. Çalışma süresi, işin gereği olarak sık ve düzenli aralıklarla kesiliyorsa ve ayrı bir dinlenme yeri yoksa, çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından gerekli olan hallerde, bu aralarda işçilerin dinlenebileceği uygun yerler sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

60 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
16. Yemek yeme yeri: Yemeklerini işyerinde yemek durumunda olan çalışanlar için, rahat yemek yenebilecek nitelik ve genişlikte, uygun termal konfor ve hijyen şartlarını haiz yeteri kadar ekipman ve araç-gereç ile donatılmış yemek yeme yeri sağlanacaktır. İşyerlerinde daha uygun bir yer yoksa gerekli şartların sağlanması şartıyla, dinlenme yerleri yemek yeme yeri olarak kullanılabilir. İşveren, çalışanlarına belirtilen şartları taşımak kaydıyla işyeri dışında yemek imkânı sağlayabilir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

61 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
16. Gebe ve Emzikli Kadınlar: Gebe ve emzikli kadınlar için; “Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik” hükümleri de dikkate alınarak uzanarak dinlenebilecekleri uygun şartlar sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

62 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
17. Soyunma Yeri/Elbise Dolabı: İş elbisesi giyme zorunluluğu olan işçiler için yeterli büyüklükte, uygun aydınlatma, havalandırma, termal konfor ve hijyen şartlarını haiz, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı uygun soyunma yerleri sağlanacak, işçilerden soyunma yerleri dışındaki yerlerde üstlerini değiştirmelerine izin verilmeyecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

63 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Soyunma yerleri kolayca ulaşılabilir ve yeterli kapasitede olacak ve buralarda yeterli sayıda oturma yeri bulunacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

64 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Soyunma odalarında her çalışan için çalışma saatleri içinde giysilerini koyabilecekleri yeterli büyüklükte kilitli dolaplar bulundurulacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

65 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Nemli, tozlu, kirli, tehlikeli maddeler ile çalışılan yerlerde ve benzeri işlerde iş elbiseleri ile harici elbiselerin ayrı yerlerde saklanabilmesi için yan yana iki bölmeli veya iki ayrı elbise dolabı sağlanacaktır. Soyunma yeri gerekmeyen işyerlerinde çalışanların elbiselerini koyabilecekleri uygun bir yer ayrılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

66 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
18. Duşlar/Lavabolar: Yapılan işin veya sağlıkla ilgili nedenlerin gerektirmesi halinde veya çalışanların yıkanmalarının temizlenmelerinin gerektiği her durumda, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı sıcak ve soğuk akarsuyu bulunan uygun yıkanma yerleri ve duşlar tesis edilecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

67 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Duşlar, çalışanların rahatça yıkanabilecekleri genişlikte, dışarıdan içerisi görünmeyecek, uygun havalandırma, aydınlatma, termal konfor ve hijyen şartları sağlanacak şekilde yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

68 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Duşlar ve lavaboların her zaman çalışanların kullanımına hazır halde olması sağlanacak ve buralarda gerekli temizlik malzemeleri bulundurulacaktır. Duş veya lavaboların soyunma yerlerinden ayrı yerlerde bulunması durumunda, duş ve lavabolar ile soyunma yerleri arasında kolay bağlantı sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

69 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Duş tesisi gerektirmeyen işlerde, çalışma yerlerinin ve soyunma odalarının yakınında, gerekiyorsa akar sıcak suyu da olan, lavabolar bulundurulacaktır. Lavabolar erkek ve kadın çalışanlar için ayrı ayrı yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

70 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
19. Tuvalet ve lavabolar: Çalışma yerlerine, dinlenme odalarına, soyunma yerlerine, duş ve yıkanma yerlerine yakın yerlerde, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı olmak üzere, uygun havalandırma, aydınlatma, termal konfor ve hijyen şartları sağlanacak nitelikte yeterli sayıda tuvalet, lavabolar tesis edilecek, tuvalet ve lavabolarda gerekli temizlik malzemeleri bulundurulacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

71 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Tuvalet ve lavabolar, insan ve çevre sağlığı yönünden risk oluşturmayacak şekilde su depolarına, su yollarına, gıda maddelerinin depolandığı veya işlendiği yerlere uzak şekilde yerleştirilecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

72 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
20. Atık sulara drenaj kanalı: İşyerlerinde atık ve birikinti suların aktığı ve toplandığı yerler, özel veya genel bir kanalizasyona veya fosseptiğe bağlanacak ve uygun bir kapak ile örtülüp, bu yerlerin çalışılan mahalden yeteri kadar uzakta bulunması sağlanacaktır. Atık su kanalizasyon kotunun kurtarmadığı durumlarda ise cebri olarak drenaj yapılarak taşmanın önlenmesi sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

73 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
21. İlkyardım Odaları/İlkyardım Ekipmanı: İşyerinde; işyerinin büyüklüğü, yapılan işin niteliği ve kaza riskine göre işyerinde bir ya da daha fazla ilk yardım ve acil müdahale odası olacaktır. İlk yardım odaları yeterli ilk yardım malzeme ve ekipmanı ile donatılacak ve sedyeler kolay erişilebilir yerlerde bulundurulacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

74 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Ayrıca, çalışma şartlarının gerektirdiği her yerde kolay ulaşılabilir şekilde ilk yardım ekipmanı bulundurulacaktır. İlkyardım odalarının ve ekipmanlarının yeri kolayca görülür şekilde “Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği” ne göre işaretlendirilecektir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

75 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
22. Engelli İşçiler: İşyerindeki Engelli işçilerin durumları dikkate alınıp TS TS standartları göz önünde bulundurularak gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Bu düzenleme özellikle engelli işçilerin doğrudan çalıştığı yerlerde ve kullandıkları kapılar, geçiş yerleri, merdivenler, duşlar, lavabolar ve tuvaletlerde yapılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

76 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
23. Açık Alanlarda Çalışma: İşyerindeki açık çalışma yerleri, yollar ve işçilerin kullandığı diğer açık alanlar, yaya ve araç trafiğinin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenecektir. Açık çalışma alanları gün ışığının yeterli olmadığı hallerde uygun şekilde aydınlatılacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

77 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
İşyeri sahasındaki ana yollar, tamir - bakım, gözetim ve denetim için kullanılan diğer yollar ile yükleme-boşaltma yerlerinde; yukarda 11.sıradaki “Ulaşım Yolları ve Tehlikeli Alanlar” 12.sıradaki “Yürüyen Merdivenler ve Bantlar” ve 13.sıradaki “Yükleme Yeri/Rampalar” bölümünde bahsedilen hususlar uygulanır. 11 nci maddede belirtilen hususlar aynı zamanda açık alanlardaki çalışma yerlerinde de uygulanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

78 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Açık alanda yapılan çalışmalarda riskler değerlendirilecek ve çalışanlar; a) İşçiler, olumsuz hava şartlarından ve gerekli hallerde cisim düşmelerine karşı ve b) Zararlı düzeyde gürültüden ve gaz, buhar, toz gibi zararlı dış etkilerden c) Çalışma sırasında düşme ve kaymalara karşı korunacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

79 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Çalışanlar, herhangi bir tehlike durumunda işyerini hemen terk edebilecek veya kısa sürede yardım alabileceklerdir. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

80 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
24. Barınma yerleri: Barınma, dinlenme ve sosyal amaçlı kullanılan tesisler, yanıcı olmayan ve kolay tutuşmayan malzemeden inşa ilecektir PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

81 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Barınma amacıyla çadır ve branda kullanılmayacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

82 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Barınma yerlerinin ısıtılmasında, duman, gaz ve yangın tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınacak, mangal, maltız, açık ateş vb. kullanılmayacak, bu yerlerde uygun ve yeterli hijyenik şartlar, aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartları sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

83 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
Barınma yerlerinde yeterli sayıda tuvalet, lavabo, duş yerleri bulunacak, bu yerlerde temizlik malzemeleri ile üst baş temizliği için gerekli araç-gereç ve makineler sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

84 3) Asgari Sağlık ve Güvenlik Şartları
23. Çalışan konutları: Çalışan konutları; sağlık gereklerine ve teknik şartlara uygun bir şekilde inşa edilecek ve bu konutlarda bir konutta bulunması gereken tesisat kurulacak ve tertibat bulunacaktır. Çalışan konutlarının, aileleri ile birlikte oturan çalışanlar için ayrı ev veya apartman şeklinde olması sağlanacaktır. Bekâr çalışanlara özgü binalarda, kadınlar ve 18 yaşından küçük çocukların, erkeklerin bulunduğu kısım ile bağlantısı olmayan ve birbirinden ayrı özel kısımlarda yatırılmaları sağlanacaktır. PDF dosyasından dosyayı açıp, “Prt Sc” e basılır. Başlat tan paint açılır. Ctrl+v ye basılır. Resimden ilgili yer seç butonu ile seçilir. Ctrl+x e basılır. Yapıştırılacak yere Ctrl+v ye basılarak yapıştırılır. Boyut düzenlemesi yapılır. Arka plan renklendirmesi için sağ tuş tıklanır, arka planı biçimlendire basılır, renk seçilir.

85 TEŞEKKÜR EDERİM


"15 İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları