Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnformasiya texnologiyaları kafedrası Mövzu № 9. Assembler. ( Assembler anlayışı. Assemblerin təyinatı. Assemblerdə operatorların formatı. Direktivlər.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnformasiya texnologiyaları kafedrası Mövzu № 9. Assembler. ( Assembler anlayışı. Assemblerin təyinatı. Assemblerdə operatorların formatı. Direktivlər."— Sunum transkripti:

1 İnformasiya texnologiyaları kafedrası Mövzu № 9. Assembler. ( Assembler anlayışı. Assemblerin təyinatı. Assemblerdə operatorların formatı. Direktivlər. Assemblerləşdirmə prosesi. Yükləmə və birləşdirmə (Loading and Linking). 8051 ailəsindən olan mikrokontrollerlərin quruluşu və proqram arxitekturası. Keil µVision mühitində assembler dilində proqramlaşdırma. Silicon Laboratories IDE. 8051 ailəsindən olan mikrokontrollerlərin yaddaşının və registrlərinin assemblerdə istifadə edilməsi. 8051 ailəsindən olan mikrokontrollerlər üçün assemblerdə riyazi əməliyyatlarının yerinə yetirilməsi və sadə proqramların hazırlanması. 8051 ailəsindən olan mikrokontrollerlərin giriş- çıxış portları, kəsilmə mexanizmləri və onların imkanlarının assemblerdə istifadə edilməsi. ) KOMPÜTERİN TƏŞKİLİ VƏ TEXNOLOGİYALARI (Computer Organization & Technologies) www.berkut.ws/comporgtech.html Azər Fərhad oğlu Həsənov www.berkut.ws/teaching.html education@berkut.ws iş nömrəsi: 497-26-00, 24-20

2 www.8051turk.com BÖLÜM 7 Kesmeler C ile 8051 Mikrodenetleyici Uygulamaları

3 Amaçlar  Kesme tanımını ve önemini kavramak  8051 mikrodenetleyicisinin kesme yapısını öğrenmek  8051’de kullanılan kesme türlerini öğrenmek  Kesmeleri kullanarak uygulama geliştirmek

4 Kesme-Yoklama Kavramları  Yoklama: Kontrol edilmek istenen giriş/çıkış ucu ya da bayrak, yazılım yardımıyla belli zaman aralıklarında sürekli denetlenir.  Kesme: Mikrodenetleyicinin donanımsal olarak denetimde bulunmasıdır.

5 Kesme ile Yoklama Yönteminin Karşılaştırılması  Sürekli denetim (yoklama) işleminde  Mikrodenetleyici, yalnızca bir bayrak ya da giriş/çıkış ucunu kontrol edebilmektedir.  Dolayısıyla başka bir işlem gerçekleştirememektedir.  Kesme yönteminde  Mikrodenetleyici normal çalışmasına devam etmektedir  Herhangi bir kesme sinyali oluştuğunda o kesmeye ait alt programı icra edip, ana programa (kaldığı yere) geri dönülmektedir.  Bu sayede mikrodenetleyici aynı zamanda birden fazla işlemi gerçekleştirebilmektedir.

6 Kesmelerin Çalışması  Kesme geldiğinde çalıştırılan alt programa “kesme hizmet programı” (ISR-Interrupt Service Routine) denir.  ISR’ler icra ettirildikten sonra ana programda kalınan yere dönülür.

7 8051 Kesme Organizasyonu  Standart 8051 mikrodenetleyicisinde 5 adet kesme kaynağı bulunmaktadır.  Dahili kesmeler  Zamanlayıcı/sayıcı 0 (TF0)  Zamanlayıcı/sayıcı 1 (TF1)  Seri haberleşme (TI, RI)  Harici Kesmeler  Harici kesme 0 (INT0)  Harici kesme 1 (INT1).

8 8051 Kesme Organizasyonu

9 Kesmelerin Yetkilendirilmesi

10 Kesme Öncelik Sırasının Belirlenmesi  Eş zamanlı olarak birden fazla kesme meydana gelebilir. Bu durumda kesmelere bir öncelik verilmelidir.  Kesmelerin öncelikleri IP saklayıcısındaki ilgili bitler ile belirlenir.

11 Kesme Vektör Adresleri  Program belleğinde, her bir kesme kaynağı için kesme hizmet program (ISR) alanı tahsis edilmiştir.  Bir kesme geldiğinde, program doğrudan kesmeye tahsis edilmiş olan program belleğindeki alanın başlangıç adresine gider ve bu alandaki komutlar işletilir.  Kesme kaynakları için ayrılan alanın program belleğindeki başlangıç adresi “Kesme Vektörü” olarak adlandırılır.

12 Kesmelerin Çalışması Bir kesme isteği alındığında mikrodenetleyicideki işlemler  O an çalıştırılmakta olan komutun çalışması tamamlanır.  Program sayacının değeri (PC) yığına (Stack) kaydedilir.  Gelen kesme durumu dahili olarak kaydedilir.  Diğer kesmeler (düşük öncelikli) engellenir.  Program sayacı, kesme hizmet programının vektör adresi ile yüklenir.  Kesme hizmet programı çalışmaya başlar.

13 Növbəti mühazirənin mövzusu Mövzu № 10. Paralelliyin təşkili. Paralel kompüter arxitekturaları. ( Prosessordaxili paralellik. Əmrlər səviyyəsində paralellik. Prosessordaxili çoxaxınlılıq. Birkristallı multiprosessorlar. Soprosessorlar. Şəbəkə prosessorları. Multimedia-prosessorları. Kriptoprosessorlar. Multiprosessorlar və multikompüterlər. ) www.berkut.ws/comporgtech.html


"İnformasiya texnologiyaları kafedrası Mövzu № 9. Assembler. ( Assembler anlayışı. Assemblerin təyinatı. Assemblerdə operatorların formatı. Direktivlər." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları