Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOMUZ GRİBİ AH1N1. PANDEMİK H1N1 GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR? Yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOMUZ GRİBİ AH1N1. PANDEMİK H1N1 GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR? Yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları."— Sunum transkripti:

1 DOMUZ GRİBİ AH1N1

2 PANDEMİK H1N1 GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR? Yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları için hastalığa karşı bağışık değildirler. Belirtileri mevsimsel griple benzerdir. Bu iki grip ancak özel laboratuar tetkikleri ile ayırt edilebilmektedir. Normal grip daha çok kronik hastalığı olan yaşlılarda ağır hastalık ve ölüme yol açarken, domuz gribi ise ilave olarak çocuk,hamile ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda da ağır seyretmektedir.

3 HASTALIK NİÇİN ÖNEMLİDİR? İnsanlar bu hastalığa karşı bağışık olmadıkları için tüm ülkelerde hastalık hızla yayılmaya devam ederek bir salgına (pandemi) yol açmıştır. Hastalığın sık rastlanan komplikasyonları; zatürre (pnömoni), sinüzit, orta kulak iltihabıdır. Ayrıca, hastalık beyin dokusu, kalp kası ve kas iltihabı ile Guillain-Barre Sendromu gibi diğer komplikasyonlara ve ölüme de yol açabilir. Süreç içinde virüsün değişime uğrayarak çok daha tehlikeli olma ihtimali de söz konusudur. Çok sayıda insanın aynı dönemde hasta olması, temel kamu hizmetlerinde aksamalara, sosyal hayatın olumsuz etkilenmesine ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.

4 DOMUZ GRİBİNİN (AH1N1) BELİRTİLERİ NELERDİR? Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar: Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Yaygın vücut ağrısı, Baş ağrısı, Üşüme Yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir

5 DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM? AŞI EN UCUZ VE ETKİLİ KORUNMA YOLUDUR. Ayrıca; aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:  Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.  Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.  Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.  Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.  Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.  Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

6 HASTALIĞA KARŞI NASIL BAĞIŞIK HALE GELİNEBİLİR? AŞI YAPTIRANLARIN YAKLAIK %90’I BU VİRÜS İLE HASTALANMAYACAK ŞEKİLDE BAĞIŞIK DURUMA GELMEKTEDİR. AŞI SONRASI OLUŞABİLEN YAN ETKİLERLE KIYASLANDIĞINDA HASTALIĞI GEÇİRMEK ÇOK DAHA RİSKLİ OLDUĞUNDAN AŞILANMAK SURETİYLE BAĞIŞIKLIK KAZANMAK DAHA DOĞRUDUR.

7 PANDEMİK AŞISI NİÇİN YAPILMAKTADIR? GRİBİN YAYILMASINI ÖNLEMEK PANDEMİK GRİBİN AĞIR SEYRETME İHTİMALİ OLAN RİSK GRUPLARINI HASTALIKTAN KORUMAK, HASTALIĞIN ŞİDDETİNİ VE ÖLÜMLERİ ENGELLEMEK TOPLUMDA VERİLMESİ GEREKEN ZORUNLU HİZMETLERİN KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜLMESİNİ SAĞLAMAK ESAS AMAÇTIR.

8 AŞILANAN KİŞİLERİN ARTMASI İLE HASTALIĞIN TOPLUM İÇERİSİNDEKİ YAYILIMI DA ENGELLENMEKTE VE HASTALIĞIN KONTROLÜ KOLAYLAŞMAKTADIR.

9 AŞI İÇERİSİNDE BULUNAN MADDELER ZARARLI MIDIR? HER İLAÇ ve TIBBI MÜDAHALE AZ YADA ÇOK YAN ETKİ POTANSİYELİ TAŞIR. BU AŞI İÇİNDE KULLANILAN MADDELER UZUN SÜREDİR KULLANILMAKTA OLUP GÜVENİLİRLİKLERİ ULUSLAR ARASI KURULUŞLARCA ONAYLANMIŞTIR.

10 PANDEMİK H1N1 AŞISININ YAN ETKLERİ NELERDİR? BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GEÇEN VE EN SIK GÖRÜLEN YAN ETKİLER: AŞI UYGULANAN BÖLGEDE KIZARIKLIK, ŞİŞLİK, SERTLİK, MORARMA, AĞRI, VÜCUT KIRIKLIĞI, YORGUNLUK, BAŞ AĞRISI, TERLEME, TİTREME, EKLEM AĞRISI, KAS AĞRISI. YAYGIN OLMAYAN YAN ETKİLER: YAYGIN CİLT REAKSİYONU NADİR GÖRÜLEN YAN ETKİLER: TANSİYON DÜŞME, ŞOK, SİNİRLERİN GEÇTİĞİ YOL BOYUNCA AĞRI, PIHTILAŞMA HÜCRELERİNDE AZALMA NEDENİYLE KANAMA ÇOK NADİR GÖRÜLEN YAN ETKİLER: DAMAR İLTİHABI, SİNİR İLTİHABI, BEYİN,OMURİLİK DOKUSU İLTİHABI, GUILLANIN-BARRE SENDROMU

11 AŞILAMALARIN SONUCUNDA HANGİ YAN ETKİLER SAPTANMIŞTIR? ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA BUGÜNE KADAR YAPILAN AŞILAMALARIN SONUNDA KAYDA DEĞER BİR YAN ETKİ GÖRÜLMEMİŞTİR.

12 GÖRÜLEBİLEN YAN ETKİLERE RAĞMEN, AŞININ YARARI OLUMSUZ ETKİLERİ İLE KIYASLANDIĞINDA ÇOK DAHA YÜKSEKTİR!

13 PANDEMİK GRİP AŞISINDA BULUNAN CİVA NÖROLOJİK HASTALIKLARA YOL AÇAR MI? AŞININ İÇERİSİNDE BULUNAN CIVA TİOMERSALDİR. VÜCUTTA BİRİKME ÖZELLİĞİ YOKTUR. TİOMERSAL 1930’LU YILLARDAN BUYA GÜVENLE KULLANILAN BİR KORUYUCUDUR.

14 TİOMERSAL (ETİL CIVA) BAŞKA AŞILARDA DA BULUNMAKTADIR. BOĞMACA AŞISI, POLİO AŞISI GİBİ…

15 PANDEMİK GRİPTE KULLANILAN ADJUVAN ZARARLI BİR KATKI MADDESİ MİDİR? Adjuvanlar, aşıların etkinliğini artırmak amacıyla kullanılan maddelerdir. Skualen birçok adjuvanın yapısında yer alan bir madde olup, bitkiler, hayvanlar ve insanlarda doğal yolla oluşur. Her insanın karaciğerinde üretilir ve kan dolaşımında bulunur. İlaçlarda ve aşılarda bulunan skualen balık yağından elde edilir. 1997’den beri grip aşılarında 40 milyon dozda güvenli bir şekilde uygulanmış ve bu aşı ile ilişkili ciddi bir yan etki ortaya çıkmamıştır.

16 SKUALEN İÇEREN AŞILAR, KÖRFEZ SAVAŞI SIRASINDA UYGULANAN ASKERLERDE NÖROLOJİK HASTALIK TESPİT EDİLMİŞ. DOĞRU MUDUR? Körfez savaşında görev yapan ABD askerlerinde görülen bazı rahatsızlıklar üzerine yapılan detaylı incelemelerde, skualen maddesine karşı vücutta gelişen antikor artışı da tespit edilmiştir. Bu durum, askerlere yapılan çeşitli aşılarda skualen olduğu ve bu yüzden hastalandıkları yorumlarına neden olmuştur. Ancak yapılan incelemelerde o dönemde askerlere uygulanan aşılarda skualen maddesinin olmadığı ispatlanmıştır.

17 AŞI GÜVENLİYSE NEDEN GEBELERE ADJUVANSIZ AŞI UYGULAMASI VAR? DÜNYADA ADJUVAN İÇEREN AŞI KULLANAN ÜLKELERİN HİÇBİRİNDE BÖYLE BİR AYRIM YOK. DSÖ AŞI UZMANLARI KOMİTESİ’NİN (SAGE) YAPTIĞI AÇIKLAMADA, CANLI GRİP AŞISI DAHİL TÜM AŞILAR GEBELER TARAFINDAN GÜVENLE KULLANILABLİECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTIR. ANCAK ÜLKEMİZ YAŞANAN BU HASSASİYET NEDENİYLE ADJUVANSIZ AŞI TEMİN ETMİŞTİR.

18 AŞININ KORUYUCULUĞU YÜKSEK MİDİR? AŞININ KORUYUCULUĞU YÜKSEKTİR. 9 YAŞ ÜSTÜNDE TEK DOZUN YETERLİ OLABİLECEĞİ KABUL EDİLMEKTEDİR.

19 VİRÜS MUTASYONA UĞRARSA OLUNAN AŞILARIN KORUYUCULUĞU OLACAK MI? Aynı virüsteki küçük çaplı genetik değişimlerin aşı etkinliğini pek etkilememesi beklenir. Büyük değişimler veya yeni bir pandemik virüsün ortaya çıkması durumunda mevcut aşının etkinliği değişik oranlarda azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir.

20 HASTALIĞI GEÇİRENLERİN DE AŞI OLMASI GEREKİR Mİ? HAYIR OLMALARINA GEREK YOK. ŞU ANDA GRİP OLAN HERKES DOMUZ GRİBİDİR DENİYOR ANCAK LABORATUAR TETKİKLERİYLE TESPİT EDİLMEDİYSE KÜÇÜK BİR ORANDA DA OLSA MEVSİMSEL GRİP OLMA İHTİMALİ VARDIR. O NEDENLE BU HASTALIĞI GEÇİRİLDİĞİNE DAİR BİR KANAATE VARMAK YERİNE AŞI OLUNMASINA KARAR VERMEK DAHA DOĞRU OLUR.

21 HASTALIĞI GEÇİRENLERE AŞI YAPMAK ZARARLI MIDIR? HASTALIĞI GEÇİRENLERE AŞIYI YAPTIRMANIN HERHANGİ BİR ZARARI OLMADIĞI GİBİ, EK BİR YARARI DA BULUNMAMAKTADIR.


"DOMUZ GRİBİ AH1N1. PANDEMİK H1N1 GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR? Yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları