Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİMETULLAH NAHÇİVANİ (?-1514?)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİMETULLAH NAHÇİVANİ (?-1514?)"— Sunum transkripti:

1 NİMETULLAH NAHÇİVANİ (?-1514?)

2

3 Doğum tarihi belli değildir
Doğum tarihi belli değildir. Asıl adı: Nimetullah Bin Mahmut Şeyh Alvan’dır.Baba adı, Nimetullah Mahmut’tur. Azerbaycan’ın Nahçivan şehrinde doğmuştur. Halk arasında:”Şeyh Alvan, Baba Nimetullah, Nimetullah Sultan…gibi” adlarla da bilinir.Nakşibendi velilerindendir. Küçük yaşlarda Nahçivan’da bulunan âlimlerden dersler almıştır. Dinî ilimlerde ve fen ilimlerinde kendini yetiştirmiştir. İlim öğrenmek için pek çok yer gezmiştir.

4 15.yüzyılda ilim adamlarına büyük değer verilen Osmanlı ülkesine gelmiştir. H.904/M.1498’de Tebriz’den ayrılan Nimetullah, H.905/M.1499’da Akşehir’e gelmiştir. Akşehirlileri ve Akşehir’i kendisine çok yakın bulduğu için buraya yerleşmiştir. Akşehir’de bir zaviye(küçük tekke) kurmuş, burada pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Günümüzde bu zaviyeden hiçbir kalıntı yoktur. Kuvvetli bir ilim adamı ve araştırmacı bir karakteri olan Nimetullah, H.920/M 1514’te Akşehir’de vefat etmiştir. Türbesi Baş Tekke yolu üzerindedir.

5 Nimetullah Nahçivani’nin Sözlerinden
“Dilini Allah’ın ismini anmaktan alıkoyan başka işlerle uğraşmaktan, başka şeyler konuşmaktan koru. Nefsini hesaba çek. Hak ve hukuka riayet et.” “Günahlara bir kez taatlere ( Allah’ın beğendiği şeyler) bin kez tövbe etmek gerekir; çünkü kişi yaptığı ibadet ve taatlere bakıp kendini beğenirse o ibadeti hiç yapmamak günahından bin kat daha fazla günaha girmiştir.” “Bir kimsenin Allah’a imanının göstergesi: kişide, deniz misali cömertlik, güneş misali şefkât, toprak misali tevazu(alçakgönüllülük) gibi üç özelliğin olmasıdır.” “Arifin âlâmeti nedir?” sorusuna :”Allah’ı anmakta gevşeklik göstermemektir.” cevabını verir.


"NİMETULLAH NAHÇİVANİ (?-1514?)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları