Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEĞERLER EĞİTİMİ KONAK RAM 2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEĞERLER EĞİTİMİ KONAK RAM 2014."— Sunum transkripti:

1 DEĞERLER EĞİTİMİ KONAK RAM 2014

2 DEĞER NEDİR? Toplumsal anlamda değerler, toplum tarafından en iyi, en doğru ve en faydalı olduğu kabul edilen genelleştirilmiş davranış prensipleridir. Bir başka tanım; Bir nesneye, varlığa veya faaliyete, bireysel ve toplumsal açıdan tanınan önem ya da üstünlük demektir.

3 DEĞER EĞİTİMİ NEDEN GEREKLİ?
1- Yükselen şiddet eğilimleri, 2- Sahtekârlıkta artış (yalan söyleme, kopya çekme ve hırsızlık), 3- Anne-babaya, öğretmene, yetkili kişilere karşı gelme, 4- İş ahlâkında düşüş, 5- Kişisel ve toplumsal sorumluluk bilincinde azalma, 6- Kendine zarar verici davranışlarda (madde bağımlılığı) artış,

4 DEĞERLER EĞİTİMİNİN AMACI
Değerlere karşı duyarlılık oluşturulması ve onların davranışa dönüştürülmesi Öğrencilere temel insani değer ve erdemlerin kazandırılması Çocuklarda insan, hayvan ve doğa sevgisinin aşılanması Toplum tarafından kabul gören değerlerin uygun okul ortamı oluşturularak geliştirilmesi ve pekiştirilmesi Değerler eğitimi ile ailenin farkındalık düzeyinin arttırılması.

5 DEĞER EĞİTİMİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Çok yönlü öğrenmedir İnsanlaştırma sanatıdır Kişilik oluşturmaktır O ana ve geleceğe biçim verme gayretidir Süreç gerektirir Sosyo-kültüreldir Mekanik öğrenme değildir Robotlaştırma değildir Bilgi küpü inşa etmek değildir Yalnızca kuralları nakletmek değildir Anlık değildir Kalıtsal değildir

6 DEĞERLER EĞİTİMİ (Sevgi Değeri)
İLKOKUL PİLOT UYGULAMALARI

7 1.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: Öğretmenimi Seviyorum
Sınıf: Tüm Sınıflar Süre:1 Teneffüs Ortam: Okul Bahçesi Araç-Gereç: Açık renk fon kartonları, boya kalemleri

8 1.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Öğretmenimi Seviyorum) Hedefi,amacı;
Öğretmen ve öğrencilerin sevgilerini ifade etmelerini sağlamak, Sınıfta olumlu bir hava yaratmak ve öğrencilerin ortak çalışma becerilerini arttırmak

9 1.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Öğretmenimi Seviyorum) Uygulanışı
ÖRNEK CÜMLELER Sizi çok seviyorum. İyi ki bizim öğretmenimizsiniz. Bizimle çok ilgileniyorsunuz. Saçınızın rengi size çok yakışıyor. Bana gülümsemenizi çok seviyorum. Sayenizde her gün yeni bilgiler öğreniyorum.

10

11

12 1.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ Etkinlik Adı: Kendimi Görüyorum Sınıf: Tüm Sınıflar Süre: 1 Ders Saati Ortam: Sınıf veya konferans salonu Araç-Gereç:Fotoğraf, bilgisayar, projeksiyon

13 1.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ (ÖRNEK SORULAR) Uygulanışı
“Sevgi deyince aklınıza ne geliyor?” “Birinin sizi sevdiğini nasıl anlarsınız?” “Sevginizi nasıl gösterirsiniz?” “Peki neleri sevebiliriz?”

14

15 1.HAFTA AİLE ETKİNLİĞİ Etkinlik adı :Sevgi Kumbarası Sınıf: Tüm Sınıflar Süre:1 ay Ortam: Sınıf Ortamı Araç-Gereç: Kutu, Boyalar, Kağıtlar

16 1.HAFTA AİLE ETKİNLİĞİ (Sevgi Kumbarası) Uygulanışı
ÖRNEK CÜMLELER: Babacığım benimle film izlediğin için teşekkür ederim. Anneciğim bana sarılman çok hoşuma gidiyor. Bana aldığın kıyafet tam zevkime göre Aldığım notu takdir etmen beni mutlu etti.

17

18 2.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: SEVGİ DUVARI Sınıf:Tüm Sınıflar
Süre:1 Hafta Ortam:Okul Ortamı Araç-Gereç:Pano, Kağıtlar ,Boya Kalemleri

19 2.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Sevgi Duvarı) Uygulanışı
Okul Psikolojik Danışmanı öğrencilere Sevgi Duvarı olarak hazırlanan panoya sevgiyi ifade eden düşüncelerini teneffüslerde yazabileceklerini ya da çeşitli resimler yapabileceklerini söyler. Bu sevgi duvarı bir hafta boyunca kullanılır.

20 2.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Sevgi Duvarı) Hedefi/Amacı
Değerler Eğitimi Projesi kapsamında okulumuzda ortak bir sevgi duvarı oluşturmak. “Hayata sevgiyle dokun” sloganıyla ellerini farklı renklere boyayarak öğrencilerimiz sevgi dolu yüreklerini el izleriyle sembolize ederken sevgi ile ilgili duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etmelerini sağlamak Etkinliğe sınıf, okul ve okul çevresinin katılımını sağlamak

21

22 2.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: BİZDEN HABER VAR
Sınıf: Tüm Sınıflar Süre:1 Ders saati Ortam: Sınıf Ortamı Araç-Gereç: Resim kağıdı ya da karton, pastel boya

23 2.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ (Bizden Haber Var) Uygulanışı
Öğrencilere etkinliğin yapılacağı gün malzemelerini getirmeleri hatırlatılır. Resim kağıdı ya da kartona büyükçe bir çiçek çizmeleri istenir. Bu çiçeğin ortasına bir sevgi mesajı yazıp bunu ailesinden birisine vermesi istenir.

24 2.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ (Bizden Haber Var) Hedefi/Amacı
Öğrencinin sevgiyi ifade edebilmesi

25

26 2.HAFTA AİLE ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: EVDE PİŞER OKULA DÜŞER
Sınıf: Tüm Sınıflar Süre:1 Hafta Ortam: Okul Ortamı Araç-Gereç: Kek, börek vs.

27 2.HAFTA AİLE ETKİNLİĞİ (Evde Pişer Okula Düşer) Uygulanışı
Sınıf öğretmeni öğrencilerle birlikte etkinlik gününü belirler. Aileleriyle birlikte bir yiyeceği hazırlama, pişirme ve servis aşamalarını yapmalarını ister. İsteyen öğrenciler yaptıkları yiyecekleri sınıfa getirip arkadaşlarıyla paylaşabilirler. İsteyen öğrenciler bu paylaşım anlarını fotoğraflayıp sınıfla paylaşabilirler ya da yapılma aşamalarını anlatabilirler. Ailedeki bireylerle birlikte pasta vs yaparken neler hissettiklerini söyleyebilirler

28 2.HAFTA AİLE ETKİNLİĞİ (Evde Pişer Okula Düşer) Hedefi/Amacı
Ailece birlikte eğlenceli vakit geçirmek Arkadaşları ile paylaşımda bulunmayı sağlamak

29

30

31 3.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: Sevgi Treni Sınıf: Tüm Sınıflar
Süre:1 Teneffüs Ortam: Okul Bahçesi

32 3.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Sevgi Treni) Etkinliğin Amacı
Öğrencilerin okul ortamında birlikte

33 3.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Sevgi Treni) Etkinliğin Uygulanışı
Psikolojik Danışman tarafından belirlenen öğrencilerle, planlanan teneffüs saatinde tren şeklinde dolaşmak. Tren şeklinde dolaşırken diğer çocuklara isterlerse trene katılabilecekleri söylenir ancak katılmak için bir sevgi ifadesi kullanması istenir. Trenin hareketli bir müzik eşliğinde yapılması planlanmıştır. Aynı ritimle hep birlikte hareket edilmiştir.

34

35 Etkinlik adı: Kendimi Seviyorum Sınıf: Tüm Sınıflar Süre:1 Ders Saati
3.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: Kendimi Seviyorum Sınıf: Tüm Sınıflar Süre:1 Ders Saati Ortam: Sınıf Araç-Gereç: Kağıt, kalem, fındık-şeker boncuk(herhangi birisi)

36 3.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ (KENDİMİ SEVİYORUM) Uygulanışı
Şeker dolu bir kutu sınıfta öğrencilere dolaştırıldı ve istedikleri sayıda alabilecekleri söylendi. Aldıkları şeker sayısı kadar, kendileri ile ilgili beğendikleri özelliklerini söylemeleri istendi. Düşünmek için bir kaç dakika süre verildikten sonra, istek sırasına göre tek tek kalkıp arkadaşlarına bu özelliklerini ifade ettiler. Bazı sınıflarda da buldukları özelliklerini yanlarındaki arkadaşları ile paylaşmaları istendi.

37 3.HAFTA AİLE ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: Sevgi günü Sınıf: Tüm Sınıflar
Süre:1 Gün Ortam: Ev Ortamı

38 3.HAFTA AİLE ETKİNLİĞİ (Sevgi Günü) Uygulanışı
Aile ile birlikte haftanın bir gününün Sevgi Günü olarak belirlenmesi istenir. Sınıf Öğretmeni, etkinliği öğrencilere anlatır. Gerekirse ödev defterlerine not yazdırarak ailelere bilgi verir. Belirledikleri günde ister evde ister dışarıda birlikte eğlenceli bir etkinlik yapmaları istenir. Gönüllü öğrencilerin bu etkinliğin fotografını çekip sınıflarında paylaşabilecekleri söylenir.

39 4.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: Kırmızı Kurdele
Sınıf: Tüm Sınıflar Süre: Gün boyunca Ortam: Okul Bahçesi, sınıf Araç-Gereç: Tüm sınıflara yetecek kadar kurdele

40 4.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Kırmızı Kurdele Etkinliği) Uygulanışı
Tüm sınıflara uyguladık Bir gün boyunca kollarında,bileklerinde kurdele ile gezdiler. Öğretmenler de kırmızı kıyafet ,kravat taktılar.

41 4.HAFTA OKUL ETKİNLİĞİ (Kırmızı Kurdele Etkinliği) Etkinliğin Hedefi/Amacı
Kırmızı rengin sevgi rengi olduğu anlatılarak, gün boyunca birbirimize sevgi sözcükleri kullanmak Sevgiyi göstermenin çok çeşitli şekilleri olduğunun farkına vardırmak

42

43 4.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ Etkinlik adı: SEVGİ ZİNCİRİ
Sınıf: Tüm Sınıflar Süre: 1 ders saati Ortam: Sınıf ortamı Araç-Gereç: Kağıt-kalem-makas-yapıştırıcı

44 4.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ (Sevgi Zinciri) Uygulanışı
Tüm sınıflara uyguladık 1 ders saati içerisinde yapıldı. Renkli,beyaz şeritler kesilerek, üzerine sevgi ile ilgili en çok hoşlarına giden sözcükler veya cümleler yazmaları istendi. Şeritler uçlarında yapıştırılarak, zincir haline getirildi ve sınıfın uygun yerine asıldı.

45 4.HAFTA SINIF ETKİNLİĞİ (Sevgi Zinciri) Hedefi/Amacı
Sevgi değeri ayı boyunca öğrendikleri sevgi sözcüklerini somut olarak göstermek. Sevgiyi göstermenin çok çeşitli şekilleri olduğunun farkına vardırmak. Sınıf içinde hep birlikte sevgi içerikli uygulama yapmak.

46

47 SEVGİ DEĞERİ GÖZLEM, SONUÇ, GERİBİLDİRİM
Yapılan çalışma sonucunda öğretmenlerin motivasyonu, ailelerin okula olan ilgisi arttı. Öğrenciler ders dışında bir etkinlikte yer almanın verdiği heyecan ve merakla okula daha istekli devam etmiş ve tüm çalışmalara büyük bir hevesle katıldılar. Öğrenciler etkinliklerde hem öğrendi hem de eğlendi. Onlar eğlenirken ortaya renkli görüntüler çıktı. Çalışmalar tüm öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve zaman zaman çevrenin katılımıyla geniş bir çevreye yayıldı.

48 SEVGİ DEĞERİ GÖZLEM, SONUÇ, GERİBİLDİRİM
Öğrenciler, veliler ve çevre sakinlerinden olumlu geri bildirimler alındı. Öğrenciler etkinlikler sırasında sınıf içinde aktif olarak çalıştıkları için çok keyif aldı. Öğrencilerin kendilerine yönelik olumlu duygu ve düşüncelerini fark etmelerini sağlandı. Etkinliklerin çoğunun grup çalışması ile yapılması, öğrencilerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağladı ve grup çalışmalarına uyumlarını arttırdı.


"DEĞERLER EĞİTİMİ KONAK RAM 2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları