Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. A. Hakan ONUR Yrd. Doç. Dr. M. Kemal ÖZFIRAT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. A. Hakan ONUR Yrd. Doç. Dr. M. Kemal ÖZFIRAT"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. A. Hakan ONUR Yrd. Doç. Dr. M. Kemal ÖZFIRAT
8. HAFTA YANGIN Prof. Dr. A. Hakan ONUR Yrd. Doç. Dr. M. Kemal ÖZFIRAT

2 YANGININ TANIMI ve KAVRAMLAR
Yangın (Fire): Katı, sıvı veya gaz halindeki yanıcı maddelerin kontrol dışı yanma olayıdır. Yanma: Yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığına ısıtıldığında oksijenle verdiği eksotermik zincirleme reaksiyondur. Yanma ısı ve ışık üreten hızlı oksidasyondur. İdeal yanmanın genel formülü; CXHY  +  (X+Y/4)O2  +  ISI     XCO2  +  Y/2H2O  +  ISI   şeklindedir. Yanıcı maddeyi yeterli oksijenli ortamda karakteristik tutuşma sıcaklığına kadar ısıtan bir ısı kaynağı yanma reaksiyonunu başlatmaktadır. Bu reaksiyondan ayrıca ısı enerjisi açığa çıkmaktadır

3 Yavaş Oksidasyon (Oksidasyon, Oksitlenme): Örneğin, demirin ve bakırın oksitlenmesi, canlıların hücre solunum olayları birer yavaş oksidasyondur. Yanma tarifinin içine girmez. Ama yavaş oksidasyon zamanla hızlı oksidasyona dönüşebilir. Örneğin, bezir yağına bulaştırılmış bir bez parçası, normal şartlar altında kolaylıkla oksitlenecek ve bu oksitlenme sırasında açığa çıkan ısı ile sıcaklığı tutuşma derecesine kadar zamanla yükselerek kendiliğinden alevlenme meydana gelecektir. Hızlı Oksidasyon (Combustion, Yanma): Yanma tarifinde yer alan olay budur. Yanmanın belirtileri alev, ısı ve ışıktır. Örneğin, odunun yanması, buhar ve gaz halindeki maddelerin yanması sonucu oluşan yanma şeklidir. Bazı maddeler katı halden önce sıvı hale daha sonrada buhar veya gaz haline geçerek yanarlar. Örneğin parafin, mum ve katı yağlar gibi. Bazıları ise doğrudan yanabilen buhar çıkarırlar. Örneğin, naftalin. Yine bazı maddeler doğrudan doğruya yanabilen gazlar çıkarırlar. Örneğin, odun, kömür Meydana gelen bu yanıcı buhar veya gazlar oksijenle birleşirken alev meydana gelir. Çok Hızlı Oksidasyon (Explosion, Patlama): Gazların yanma şeklidir. Ortalama 10 bar basınç oluşur. Bütün yanıcı gazlar Alt Patlama Sınırı (Lower Explosion Limit = LEL) oranında biriktiklerinde en ufak bir kıvılcımla patlarlar.

4 YANMA NEDİR ? Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle belirli oranlarda birleşmesi sonucu oluşan zincirleme, kimyasal bir reaksiyondur. .

5 YANICI MADDE: ısı karşısında yanıcı buhar veya gaz yada sıvı çıkartabilen kolaylıkla korlaşabilen maddelerdir OKSİJEN -Kendi yanmayan ama yanmayı gerçekleştiren renksiz,kokusuz bir gazdır Oksijenin hava içindeki oranı % 21 dir.Bir ateşin varlığını sürdürebilmesi için en az %16 oranında oksijene ihtiyacı vardır ISI Bir cismin sıcaklığının artmasına neden olan fiziksel etkidir. Isı bir enerjidir. Bir cismin ısısı arttıkça moleküllerin hareketleri de artar. Bu olay maddenin oksijenle birleşmesine imkan verir.

6 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik Aşırı Isı Kızgın Yüzeyler
Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  Statik Elektrik Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları

7 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Oksijen kaynağı, mum alevi , kibrit alevi, yanıcı sıvı ve gaz borularından meydana gelen kaçakların tutuşmaşı sonucu ortaya çıkan alevler……

8 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Elektrik tesisatları,jeneratörler, elektrikli ısıtıcılar ve elektrikli cihazlar yangını başlatmaya yeterli ısı açığa çıkarabilirler.

9 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Sıcak işlemlerin yapıldığı yerlerde ısı kontrol sensörlerinin görev yapmamaları sonucu ısının gereğinden fazla artması

10 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Eritme potalarının, buhar borularının, kurutucuların, fırınların, bacaların, vs... dış yüzeyleri kızgın yüzeyler olarak adlandırılırlar

11 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Maddelerin kendi üzerlerinde depolanan ısı enerjisi dolayısıyla her hangi bir dış etki olmaksızın yanmaya başlaması.

12 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Mekanik aletlerden, duman bacalarından, eksoz borularından, elektrik kaynağından, metal kesme işlemlerinden vs... oluşan kıvılcımlar

13 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Maddelerin yüzeyleri üzerinde sürtünme sonucu üretilen elektriksel yükten dolayı oluşur. Aşırı yüklenen maddelerin üzerindeki elektriksel yükün herhangi bir sebeple  deşarjı esnasında oluşan kıvılcım yanmayı başlatabilir.

14 YANGININ KAYNAKLARI Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları İki maddenin birbirine sürtünmesiyle açığa çıkan ısı enerjisi yanma hadisesini başlatır.  

15 YANGININ KAYNAKLARI Yıldırım ve güneşi bunlar içinde sayabiliriz
Açık Alevler Elektrik  Aşırı Isı  Kızgın Yüzeyler Kendi Kendine Tutuşma Kıvılcım  : Statik Elektrik : Sürtünme  Doğal Isı Kaynakları Yıldırım ve güneşi bunlar içinde sayabiliriz

16 Yangının Nedenleri En önemli yangın çıkış nedenidir.
Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları En önemli yangın çıkış nedenidir. Yangın,elektrik kontağı,ısıtma sistemleri,LPG tüpleri,parlayıcı patlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır. Elektrik enerjisi aksamının teknik koşullara göre yapılması,LPG tüplerinin doğru kullanılması, bacaların temizlenmesi ve parlayıcı patlayıcı maddeler için gerekli önlemlerin alınması halinde yangın afetinde büyük ölçüde azalma olacaktır.

17 Yangının Nedenleri Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları Yangına karşı önlemlerin nasıl alınacağını bilmek gerekir. Elektrikli aletlerin doğru kullanımını bilmemek, soba ve kalorifer sistemlerini yanlış yerleştirmek,tavan arasına ve çatıya kolay tutuşabilecek eşyalar koymak yangına davetiye çıkarır.

18 Yangının Nedenleri Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları Yangın konusunda bilgili olmak yetmez.Söndürülmeden atılan bir kibrit veya sigara izmariti,kapamayı unuttuğumuz LPG tüpü,ateşi söndürülmemiş ocak,fişi prizde unutulan her ütü ihmalinden büyük yangınlar çıkabilir.

19 Yangının Nedenleri Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları İstem dışı olayların bazılarından yangın çıkabilir.Yangın konusunda yeterli bilgilenmek bu tür olaylarda nasıl hareket etmemize yardımcı olur.

20 Yangının Nedenleri Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları Kontrol altındaki bir ateşin,ihmal veya bilgisizlik sonucu yayılarak veya parlayıp-patlayarak sıçraması her zaman mümkündür.

21 Yangının Nedenleri Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları Bazı insanlar, çeşitli amaç ve kazanç uğruna kasıtlı olarak yangın çıkarırlar.Bu tür olaylara karşı gerekli önlem alınmalıdır.

22 Yangının Nedenleri Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları Rüzgarlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi sonucu veya yıldırım düşmesi ve benzeri doğa olayları sonucu yangınlar çıkabilir.

23 Yanıcı Maddeler Yanıcı maddelerin çoğunun birleşiminde Karbon, Hidrojen, Kükürt, Fosfor vardır. Yanıcı maddeler doğada üç halde bulunur; Katı Yanıcı maddeler: Bu maddeler genel olarak ısının etkisi ile yanıcı buhar ve gaz çıkartmakta ve oksijenle birleştiklerinde yanma olayı gerçekleşmektedir. Bu grupta bazı yanıcı maddeler önce eriyerek sıvı hale gelir ve daha sonra buhar haline gelerek yanarlar. (Parafin, mum, katı yağlar.) Bazıları ise doğrudan buhar haline geçerek yanarlar. (Naftalin gibi) Sıvı Yanıcı maddeler: Bu tip yanıcı maddeler genelde buharlaştıktan sonra yanarlar. Bunların çoğu normal hava ısısında buharlaşırlar. Benzin, tiner gibi. Sıvı yanıcı maddelerin çıkarmış oldukları buharların çoğu havadan ağırdır. Gaz Yanıcı Maddeler: Diğer yanıcı maddelere nazaran daha kolay ve daha hızlı yanarlar. Oksijenle temasa getirilmeleri belirli oranlarda olmalıdır. Alt patlama sınırı kadar biriktiklerinde en küçük bir ısı kaynağı (mesela kıvılcım) ile patlama meydana gelir.           

24 YANMA ÜRÜNLERİ  ISI IŞIK (ALEV) DUMAN YANGIN GAZLARI

25 YANMA ÜRÜNLERİ - ISI Yangın başlangıcından itibaren yangın mahallinde sıcaklık çok süratli bir şekilde  yükselir. Yangınlarda ilk 5 dakikada hararet hemen 500  oC derecenin üzerine çıkmakta 1 saat içerisinde ortam sıcaklığı 927 oC dereceye yükselmektedir.  Yüksek hararet insan vücudunda onarılmaz yaralar açar. Derinin yanması ile derinin hemen altında bulunan ter bezleri tahrip olur. Vücutta bulunan toksin maddeler ter bezleri yoluyla dışarı atılmazsa kan zehirlenmesi yapar ve hayat sona erer.  Yüksek sıcaklık dolayısıyla; 1-      Proteinler pıhtılaşmaya başlar, 2-      Kan basıncının artması ile hayati organlarda iç kanamalar oluşabilir. 3-      Kalbin ritmik temposu bozulur, aşırı su kaybı, solunum sıkışması ve zorluğu meydana gelir. Bunların sonucu yine ölümdür.

26 YANMA ÜRÜNLERİ - ISI İnsan vücudu ve solunum sistemleri;
-          65 oC derece sıcaklığa sınırlı bir süre, -          120 oC derece sıcaklığa 15 dakika -          143 oC derece sıcaklığa 5 dakika -          177 oC derece sıcaklığa 1 dakika dayanabilir. Yangınlarda meydana gelen ölümlerin çoğu duman içerisinde bulunan zehirli gazlardan ve yangın esnasında oluşan yüksek hararetten (ısı enerjisinin sonucu olarak) meydana gelmektedir. Ani parlama ve patlamalar haricinde direk olarak yanarak hayatını kaybeden cesetlerle nadiren karşılaşılmaktadır. Isı enerjisi yüksek sıcaklık oluşturarak, susuzluk, solunum alanlarında yanma, kalp atışlarında artış meydana getirir. Koruyucu elbise giyinmelidir.

27 YANMA ÜRÜNLERİ - ALEV Serbestçe yanan maddelerde alev normal olarak vardır. İnsan vücudunda 1.2. ve 3. derecede yanıklara neden olur. İnsanların alevden etkilenmesi aleve olan uzaklığına bağlıdır. Yanığın derecesi, yeri ve büyüklüğü önemlidir. Gözler arasındaki bir yanık, bacaklardaki aynı büyüklükteki bir yanıktan daha tehlikeli ve kötüdür. 1.     Derece Yanık: Derinin güneş yanığı gibi yanması, deride kızarıklık biçiminde görülen yanıktır, önemli kabul edilmez. 2.      Derece Yanık: Su toplanarak derinin kabarcıklanması biçiminde meydana gelen yanıktır. Acı verir. Tedavi gerektirir. 3.      Derece Yanık: Derinin kömürleşecek derecede kavrulması biçiminde meydana gelen yanıktır.

28 YANMA ÜRÜNLERİ - DUMAN DUMAN
Tamamlanmamış bir yanma olayında açığa çıkan karbon ve katran taneciklerinin  havada  oluşturduğu   bulut   kütlesidir. Karbonmonoksit, Karbondioksit, Kükürt ve Azotoksitler ile su buharından oluşur.

29 YANMA ÜRÜNLERİ - YANGIN GAZLARI
Karbonmonoksit (CO): Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve toksit bir gazdır. Kimyasal zehirleyici bir etkisi vardır. Ağız içi ve solunum yolları gibi yumuşak dokulardan doğrudan doğruya kana geçebilir. Dokulara oksijen naklini önler. Dolayısı ile dokularda yeteri kadar oksijen alamayınca kişi havasızlıktan ölür. karbon , hidrojen ve oksijen ihtiva eden organik maddelerin eksik yanması sonucu meydana gelir , hava ile % 12 ile 75 oranında patlayarak yanar,düşük düzeyde bulunduğu ortamlarda baş ağrısı yapar genelde ölümle sonuçlanır . Kükürtdioksit (SO2): Yanmaz, zehirli ve tahriş edici bir gazdır. Yoğunluğu 2.364'tür. Kuvvetli sülfür kokusu vardır. Solunmamalıdır. Bronşitlerden başlayıp akciğerlere yayılan iltihaplanmaya ve çabuk ölüme neden olabilir.

30 YANMA ÜRÜNLERİ - YANGIN GAZLARI
Kükürtlü Hidrojen (H2S): Karbonmonoksitten daha zehirli bir gazdır. Havadan daha ağırdır. Karakteristik tanınması çürük yumurta kokusu iledir. Konsantrasyonu iken baş ağrısı, solunum rahatsızlıkları ile konsantrasyonlarda merkezi sinir sistemini etkileyerek felce neden olur. Amonyak (NH3): Yanar, Renksiz, çok keskin kokulu, zehirli, havadan hafif olan gazdır. % oranında havada yanar. Gaz , burun, boğaz tahrişleri yapar. Suya eğilimi fazla olduğundan amonyak buharları su spreyi ile atmosferden emilir. Hidrojen Siyanür(HCN): Çok zehirli yanabilen gazdır. Badem kokulu ve havadan hafiftir. Yanabilme oranı havada %5 ile 40 dır. % 0.3 konsantrasyonu öldürücüdür. Akralin (Akrilik Aldehit) (C3H4O): Petrol ürünlerinin yanması sırasında çıkan zehirli gazdır. Havadan ağırdır.. Yanabilme sınırı havada % dir. Bir milyonda on konsantrasyonda öldürücü olabilir.

31 YANGIN TÜRLERİ ve SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ

32 B C D E A YANGIN TÜRLERİ A Tipi Yangınlar = Katı Madde Yangınları
Mesela; odun, kömür, kağıt, ot, kumaş vb. B Tipi Yangınlar = Sıvı Madde Yangınları benzin, benzol, makine yağları, laklar, yağlı boyalar, solvent, katran vb. C Tipi Yangınlar = Gaz Yangınları metan, propan, bütan, LPG, asetilen, havagazı, doğalgaz ve hidrojen vb. D Tipi Yangınlar = Hafif Metal Yangınları alüminyum, magnezyum, titanyum, lityum, çinko, sodyum, ve potasyum vb. E Tipi Yangınlar = Elektrik Yangınları Bazı kaynaklar E tipi yangınları yangın türü olarak kabul etmemekte elektriğin yangın sebebi olduğunu belirtmektedirler.

33 A Türü Yangınlar Yanıcı basit katı maddeler yangınıdır.
Temel özellikleri kor oluşturmalarıdır. Bu tür yangınların temel söndürme prensibi soğutma, temel söndürme maddesi sudur. Kor bütün A sınıfı yangınlarda ısı vericidir. Bu yangınlara müdahale daha kolaydır. Yanan yüzeyin söndürücü madde ile  kaplanması ve oksijenle ilişkisinin kesilmesi yeterli olabilir. Yangınların bazılarında  kalan atık pamuk ve kömürde olduğu gibi içten yanmada olabilir. Bununla birlikte yangının özelliğine göre soğutma etkisi yanında yüzeyi saracak oksitleyici ortamla ilişkiyi kesmek oksijen konsantrasyonunu düşürmek ve zincir reaksiyonlarını kırmak şeklinde etki eden söndürücüler kullanılmaktadır.

34 B Türü Yangınlar Yanıcı sıvı maddeler yangınıdır.
Temel özellikleri korsuz, alevli yanmalarıdır. Bu tür yangınların temel söndürme prensibi boğma, temel söndürme maddesi köpük ve BC tipi Kuru Kimyevi Tozdur. Sıvı yanıcı maddeleri üç sınıfa ayırmak mümkündür. Su ile karışmayan sıvı yakıtlar petrol, benzin, yağlar, boyalar vb. Bunların özgül kütleleri sudan hafif olduğu için devamlı suyun üstüne çıkarlar ve yanmaları suyun üzerindedir. Bu tür yangınlarda zincirleme reaksiyonların kırılması ve yüzeyin oksitleyici ortamla ilişkinin kesilmesi yada seyreltme önemlidir. Ağır Yağlar katran, asfalt, gres gibi ağır yağların sebep olduğu yangınları içerir. Bunlarda da soğutma, boğma ve zincir reaksiyonlarının kırılması yönünde etkili söndürücüler kullanılır. Su ile karışabilen sıvı yakıtlardır, alkoller gibi. Bunların sebep olduğu yangınları içerir. Bunlarda da soğutma, boğma, konsantrasyonlarını düşürme, zincir reaksiyonları kırmak için etkili söndürücüler kullanılır. Sıvı yangınlar için en ideal söndürücü köpüktür. Fakat  başlangıç ve küçük çaplı yangınlarda CO2 ve KKT kullanılabilir

35 C Türü Yangınlar Yanıcı gaz maddeler yangınıdır.
Temel özellikleri patlamadır. Temel söndürme prensibi boğma, Temel söndürme maddesi BC tipi Kuru Kimyevi tozdur.

36 D Türü Yangınlar Yanabilen hafif metaller yangınıdır.
Temel özellikleri korlu, alevsiz ve yüksek sıcaklıkta yanmalarıdır. Temel söndürme prensibi boğmadır. A,B,C türü söndürücüler faydasızdır. Su kesinlikle kullanılmamalıdır. Özel D tipi söndürme tozları kullanılır. D tozu bulunamadığında kuru kum ile örtülerek söndürülür. D türü yanıcı maddelerin toz hali daha tehlikelidir. Yanıcı metal tozlarının hava ile uygun karışımları tutuşma sıcaklığını yakaladığında güçlü patlamalara yol açabilir. D sınıfı yangınlar için genel bir söndürme maddesi yoktur. Yanıcı metallerin her biri ile ilgili yangını kontrol edebilecek özel söndürücüler vardır ve bunların işaretini taşır. Bu söndürücü maddeler yanan metali örtmeye  ve yangını boğmaya yarar.

37 ELEKTRİK TEHLİKESİ Yangın yerlerinde elektrik olması itfaiye personelini tehdit eden tehlikelerden biridir , elektrik olan yangın yerlerinde elektrik kaçağı kaçınılmazdır. Söndürme personeli bu gibi yerlerde su kullanacağı için çok dikkatli olmalıdır. VOLTAJ SINIRI YAKLAŞIM 0 – 65 VOLT TEHLİKESİZ TEHLİKESİZ 65 – 1000 VOLT TEHLİKELİ ,5 METRE 1000 VOLT VE ÜZERİ ÇOK TEHLİKELİ METRE

38 SÖNDÜRME NEDİR? Yanma olayını duraklatıp durdurma işlemine söndürme denir. Yanmayı meydana getiren unsurlardan en az bir tanesini saf dışı ederek söndürme gerçekleştirilir Söndürme yangın üçgeninin bozulmasıdır.

39 Söndürme Yöntemleri Soğutma: Maddeden ısı alınarak, sıcaklığını tutuşma derecesinin altına düşürmektir. Mesela Yün’ün tutuşma sıcaklığı 600 oC dır. Yanmakta olan yün 550 C a soğutulduğunda söner. Boğma:Oksijen konsantrasyonunu yanma için gerekli oranın altına indirmektir. Oksijenin sıfırlanması gerekmez. Oksijen oranı % 16 nın altına azaltıldığında yangın sönecektir. Yakıtı Giderme : Bazı durumlarda, yakıt kaynağını ortadan kaldırarak yangın etkin şekilde söndürülür. Yakıt kaynağını yok etmek için sıvı ya da gaz akışı durdurulur. Orman yangınlarındaki karşı ateş metodu ve şaplak bu yönteme dayanır. Ya da yanıcı maddenin yüzeyi kaplanılarak yanıcı buhar çıkışı engellenir. ABC tozu eriyerek katının gözeneklerini öter ve yanıcı gaz çıkışını engeller. AFFF tipi köpük boğma ve soğutmanın yanı sıra sıvı üzerinde su filmi oluşturarak yanıcı gazların buharlaşmasını engeller. Dolayısıyla yangın devam edemez. Zincirleme Reaksiyonu Durdurarak: KKT ve Halojenli Hidrokarbonlar gibi bazı söndürme maddeleri yanıcı madde ile ısı üretmeyen reaksiyonlar meydana getirerek, alev üreten kimyasal reaksiyonu keserler, alevlenmeyi durdururlar. Mesela Halon gazı uygulandığında halojenlerle reaksiyon oluşur ve oksidasyon ani olarak durur.

40

41 SÖNDÜRME MADDELERİ ve PORTATİF YANGIN SÖNDÜRÜCÜLER

42 SÖNDÜRME MADDELERİ Su Köpük Kuru Kimyevi Tozlar
BC Tozları ; Sodyum Bikarbonat, Potasyum Bikarbonat ve Potasyum Klorür tozlarıdır ABC Tozu ; ABC Tozları ile alevli yangınlar ve yüzeysel kor yangınları söndürülebilir D Tipi Yangın Söndürme Tozları Karbondioksit (CO2) Halon Alternatifi Söndürücüler

43 SU Günümüzde en çok kullanılan söndürme maddesi olarak görülmektedir. Özel söndürme maddelerinin çok çeşitli olmasına rağmen su her zaman ana söndürme maddesi olarak kalacaktır. Çünkü oluşan yangınların % 90 ı A türü (Katı) yangınlardır. Suyun söndürme etkisi yangının merkezindeki ısıyı ortadan kaldırarak yani soğutarak gerçekleşir. Suyun Avantajları ; 1– Su, yangın söndürme maddelerinin en ucuz olanıdır. 2 – Su, zehirleyici olmayan , kimyasal olarak nötr bir maddedir. 3 – Su, ahşap, tekstil , kağıt vs. yangınlarında etkili bir söndürme maddesidir. 4 – Su, vizkozitesi düşük olduğundan çok akıcıdır. Bu özelliği dolayısıyla büyük uzaklıklara kolaylıkla atılabilir. 5 – Su, genelde kentlerde, sanayi bölgelerinde yeterli miktarlarda bulunur .

44 Yanan bir sıvıya köpük uygulandığında ;
Basınçlı su + Deterjan + Hava karışımından mekanik olarak elde edilen , yağ veya sudan daha düşük yoğunlukta , düşey veya yatay yüzeylere yapışabilen , yanan sıvının üzerinde bir örtü meydana getirerek havanın içeri girmesini , bu özelliklerini uzun süre devam ettiren ,küçük kabarcıklardan meydana gelen kararlı bir kütledir. Köpük ; Sıvı madde yangınlarının en ideal söndürme maddesidir. Suya katılması gereken köpük konsantresinin ( Deterjan ) % olarak oranına karışım oranı denir. Bu oran genellikle % 1 - % 6 arasında değişmektedir. Yanan bir sıvıya köpük uygulandığında ; Köpük yanıcıyı kaplar , Köpük yanıcıyı bastırır, Köpük yanıcıyı ayırır, Köpük yanıcıyı soğutur,

45 KURU KİMYEVİ TOZLAR Kuru Kimyevi Tozun Avantajları ;
ABC tozu çok maksatlı olarak kullanılabilir. Büyük sıvı yangınlarında dahi kuru toz ani söndürme etkisi oluşturur. Köpükle unlaşan kuru tozlar köpükle müşterek olarak kullanılabilir. Kuru toz söndürücüleri - 50 oC ile + 60 oC arasında kullanılabilir. Kuru toz genelde sağlığa zarar vermez. NaHCO3 temelli kuru tozlar asitlerin nötürleşmesinde kullanılabilir. Kuru Kimyevi Tozun Dezavantajları ; Kuru toz kullanımı özellikle kapalı yerlerde toz ve kirlenmeye sebep olur. Kuru toz bulutu yanıcı tozları havalandırabilir. Kuru toz seyyar söndürücülerde yalnız kısıtlı miktarlarda bulunur. Kuru toz müdahalesinde geri ateşleme dikkate alınmalıdır.

46 KARBONDİOKSİT ( CO2 ) Karbondioksitli yangın söndürücüler B ve C sınıfı yangınlarda daha uygundur. Karbondioksit , gaz veya çok katı parçacıklar halinde iken(kuru buz) elektriği iletmez. Bu yüzden elektrik akımı bulunan yangınlarda kullanılabilirler. Yüksek gerilim hatlarında küplerin üzerinde belirtilen voltajlara kadar yangın ile aradaki mesafeyi göz önünde bulundurarak müdahale edilmelidir. Karbondioksit yangın söndürme işleminden sonra herhangi bir artık bırakmaz. Ortamdan gazlaşarak uzaklaşır. Böylece elektrik ve elektronik devrelerin temizlenmesi daha kolay olur.

47 HALON ALTERNATİFİ SÖNDÜRÜCÜLER
Yangın söndürücü olarak kullanılan halon alternatifi halojenli hidrokarbonlar , flor , klor veya brom elementlerinin birini veya birkaçını ihtiva eden , bir veya birkaç organik bileşiğin ana bileşen olarak kullanıldığı elektrik iletkenliği olmayan , kapalı mekanlarda yangın mahallindeki hacmin tamamen doldurulması sureti ile yangını söndüren gazlardır. NAF – S 3 İNERGEN ; % 52 Nitrojen ( Azot ) , % 40 Argon gibi inert gazlarla , % 8 karbondioksitten meydana gelen bir karışımdır. F M – 200 F M – 200 ; “ Heptafloropropan CF3CHFCF3 şeklinde olan atık bırakmayan temiz bir söndürme maddesidir. FM öncelikle fiziksel yollarla alevden ısıyı emerek , yanma reaksiyonunu sürdüremeyecek kadar alevi soğutmak suretiyle yangını söndürmektedir.

48 SÖNDÜRME MADDELERİNİN YANGIN TÜRLERİNE GÖRE KULLANIM ŞEMASI
SÖNDÜRME MADDESİ A B C D E Su X -- Köpük ABC Tozu BC Tozu CO2 Halon ve Alternatifleri D Tozu

49 PORTATİF YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
Portatif yangın söndürme cihazları küçük çaptaki yangınların söndürülmesinde veya daha büyük çaptaki yangınlarda ilk müdahale amaçlı kullanılırlar. Elle taşınabilir veya tekerlekli taşınabilir olarak imal edilmektedirler. İçinde bulunan söndürücü cinsine göre ise portatif cihazlar Sulu yangın söndürme cihazları CO2 li yangın söndürme cihazları Halokarbonlu yangın söndürme cihazları Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları Köpüklü yangın söndürme cihazları

50 Portatif Söndürme Cihazlarının Seçim Esasları
Muhtemel yangın halinde yanabilenlerin ne tür maddelerden oluştuğu hangi yangın sınıflarında olabileceği belirlenmelidir. Meydana gelebilir yangından yanabilenlerin büyüklüğü , mekan içindeki dağılımı bu maddelerin ısı yükleri , yayılma eğilimi ve şiddeti göz önüne alınarak yangının büyüklüğü tespit edilmelidir. Yangında portatif söndürme cihazlarından beklenen etkinlik belirlenmelidir. Portatif söndürme cihazının taşınma kabiliyeti ve kullanımda getireceği riskler ve kullanıcıda özel kabiliyet gerekip gerekmediği belirlenmelidir. Çevre sıcaklıkları rüzgar durumu , özel hava hareketlerinin olup olmadığı varsa şekli tespit edilmelidir. Yanma sırasında yanan malzeme ile söndürücü maddenin reaksiyona girip girmeyeceği belirlenmelidir. Söndürücü kullanımı sırasında özel önlemler gerekip gerekmediği ve koruyucu ekipmana ihtiyaç olup olmadığı belirlenmelidir. Portatif söndürücü için periyodik bakım ve onarım gerekli olup olmadığı ve mali yükler açısından yeniden doldurma imkanı bilinmelidir. Yanan madde çevre şartları ,kullanıcı ve söndürücüler hakkında mevcut durum belirlendikten sonra en iyi söndürme maddesi seçimi mümkün olabilir. Aksi taktirde yangını söndürmek ve geciktirmek yerine bazen durumu daha da kötüleştirmek mümkündür.

51

52 YANGIN YERİNDEKİ TEHLİKELER VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

53 YANGIN YERİNDEKİ TEHLİKELER
Yangın yerinde canlıları ve itfaiyecileri tehdit eden çok çeşitli ve büyük tehlikeler oluşur. Yangın yerindeki tehlikeleri 9 başlık altında inceleyebiliriz. 1-  Yangının Büyüme Hızı 2-  Yüksek Sıcaklık Tehlikesi 3-  Yangın Bileşenlerinin Yangının Yayılmasına Etkileri 4-  Yangının Safhalarındaki Tehlikeler 5-  Zehirli Gazların Oluşturduğu Solunum Zorluğu Tehlikesi 6-  Patlama Tehlikesi 7-  Çökme Tehlikesi 8-  Elektrik Tehlikesi 9-  Kimyasal Tehlike  

54 1- YANGININ BÜYÜME HIZI:
Yangın için alınan bütün güvenlik önlemleri sürekli kontrol edilmeli ve her an kullanıma hazır tutulmalıdır. Yangın çıkışları ve merdivenleri her zaman açık olmalıdır. Hortumlar takılı ve kullanıma hazır, sulu sistemde her an basınçlı suyu mevcut ve bakımlı olmalıdır. Yangın söndürme tüpleri dirsek hizasına ve kaçış yolları üzerine, kolayca alınabilecek şekilde asılmalı, arabalarda hemen torpido altına takılmalıdır. Yangın yerinde saniyelerle yarışıldığı hiçbir zaman unutulmamalıdır.

55 2- YÜKSEK SICAKLIK TEHLİKESİ:
Yangın yerinde sıcaklık çok hızlı bir şekilde yükselir. Sıcaklık 5 dakika sonra 555 oC, 10 dakika sonra 660 oC, 15 dakika sonra 720 oC, yarım saat sonra 820 oC olmakta, bir saat sonra 927 oC’ a yükselmektedir. Yüksek sıcaklık dolayısıyla 1- Proteinler pıhtılaşmaya başlar, 2- Kan basıncının artmasıyla hayati organlarda iç kanamalar oluşabilir, 3- Kalbin ritmik temposu bozulur. Aşırı su kaybı, solunum sıkışması ve zorluğu meydana gelir.

56 3- YANGIN BİLEŞENLERİNİN YANGININ YAYILMASINA ETKİLERİ
YANICI MADDE;  OKSİJEN veya HAVA  ISI TRANSFERİ   İletimle Isı Transferi  Taşınımla Isı Transferi   Işınımla Isı Transferi

57 4-YANGININ SAFHALARINDAKİ TEHLİKELER
4-1- BAŞLANGIÇ SAFHASINDA ALEV DİLİ TEHLİKESİ (FLAME-OVER); Başlangıç safhasında Oksijen yeterli ama ısı yetersiz olduğundan tam yanma olmuyor. Yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı yükselip dolaşırlarken, uygun oksijen + sıcaklık oranını buldukları yerde kısa süreli olarak alev dili şeklinde yanıyorlar (Flame-over). Başlangıç evresinde itfaiyeciler müdahale ederken eğilerek, hatta çömelerek çalışmaları gerekiyor. Çünkü yukarılarda her an bir alev dili şeklinde yanabilecek yarım yanmış gazlardan oluşan duman dolaşmaktadır. Böyle durumlarda da hava tüplü solunum cihazı koruyucu görev yapmaktadır.

58 Alev Dili Tehlikesi (Flame-over)

59 Alev Dili Tehlikesi (Flame-over)

60 Alev Dili Tehlikesi (Flame-over)

61 4-YANGININ SAFHALARINDAKİ TEHLİKELER
4-2- DENGE SAFHASINDA BÜTÜN EŞYALARIN BİRDEN TUTUŞMASI TEHLİKESİ (FLASH-OVER); Denge safhasında ısı yeterli, oksijen yeterli, duman az ve hemen hemen tam yanma oluyor. Yükselen sıcak hava konveksiyonla odada dolaşarak bütün yanıcı maddeleri tutuşma sıcaklığına yükseltiyor. Bir anda tüm maddeler tutuşuyor (Flash-over). İtfaiyecinin birden alevlerin ortasında kalma tehlikesi var. Temkinli ve soğutarak ilerleme veya dışarıdan müdahale gerekiyor.

62 Eşyaların Birden Tutuşması Tehlikesi (Flash-over);

63 4-YANGININ SAFHALARINDAKİ TEHLİKELER
4-3- SICAK TÜTME SAFHASINDA YANGIN PATLAMASI TEHLİKESİ (BACKDRAFT); İlerleyen yangın oksijeni azalttığından oksijen yetersiz, yarım yanma yani sıcak tütme devam ediyor. Odayı basınçlı bir şekilde bu yarım yanmış gazlar dolduruyor. Kapı pencere açıldığında oksijen giriyor ve oda patlıyor (Backdraft). İslerden kararmış camlar, alev azlığı, duman çokluğu, kapının çok sıcak olması, aralıklardan puflayan duman ve homurtular backdraftın habercisidir. İtfaiyeciler backdraft öncesini tesbit etmeli, kapı ve pencereden direk girmemeli, önce çatıdan gaz tahliyesi (Vantilasyon) yapmalıdırlar.

64 SICAK TÜTME SAFHASINDA YANGIN PATLAMASI TEHLİKESİ (BACKDRAFT);

65 Sıcak Tütme Safhasında Yangın Patlaması Tehlikesi (Backdraft);

66 Sıcak Tütme Safhasında Yangın Patlaması Tehlikesi (Backdraft);

67 5- ZEHİRLİ GAZLARIN OLUŞTURDUĞU SOLUNUM ZORLUĞU TEHLİKESİ
Yangın yerinde meydana gelen ölüm olaylarının çoğu zehirli gazlar sebebiyle olmaktadır. Zehirlenme çoğunlukla soluma, nadiren de deriden soğurma yoluyla olur. Zehirli gazları tesirlerine göre üç gruba ayırabiliriz; 1.Grup Zehirli Gazlar; Kendisi zehirli olmadığı halde bulundukları yerlerde oksijeni ittikleri için boğulmaya neden olurlar. Su Buharı, Azot, Asal Gazlar (Helyum, Neon, Argon, Kripton, Xenon), Hidrojen, Metan, Etan, Propan v.b. 2. Grup Zehirli Gazlar; Nefes yollarını tahriş ederler, göz ve deriye de zarar verirler. Bunlar asidik ve bazik gazlardır; Hidroklorik Asit (HCl), Nitrik Asit (HNO3), Formik Asit (HCOOH), Asetik Asit (CH3COOH), Propiyonik Asit (CH3CH2COOH), Klor (Cl2), Kızgın hava, Amonyak (NH3), Aminler (R-NH2), Hidrazin (H2N-NH2), Azotdioksit (NO2), Azot Monoksit (N2O), Kükürtdioksit (SO2) v.b. 3.Grup Zehirli Gazlar; Kana, sinir sistemine ve hücrelere tesir ederler. Bu gruba giren gazlar; Karbon Monoksit (CO): Hemen her yangında ortaya çıkar. Kan zehiridir. Akciğerlerden hücrelere oksijen taşıyan hemoglobinle birleşerek karboksi hemoglobin kompleksini oluşturur. Kandaki oksijen taşıyıcı yok edilmiş olur. Hidrojen Siyanür (HCN) benzer şekilde kompleks yapmaktadır. Kükürt Karbonat (CS2) ve Hidrojen Sülfür (H2S) sinir zehiridirler. Merkezi sinir sistemini tahrip edip ölüme neden olurlar.

68 6-PATLAMA TEHLİKESİ Yangın yerindeki en büyük tehlikelerden biri de patlama tehlikesidir. 1- Fiziksel Patlama; Yangın yerinde içinde yanıcı gaz olsun olmasın bütün basınçlı kaplar fiziksel patlama tehlikesi oluştururlar. Yangın söndürme tüpleri, deodorantlar, düdüklü tencere, LPG tüpleri içlerindeki gazın artan sıcaklıkla genleşmesi sonucu, çeperlerin taşıyabileceği basıncı aştığında en zayıf yerinden, genellikle ısındığı taraftan patlar. 2- Kimyasal Patlama; a- Patlayıcı Maddelerin patlaması; b- Oda patlaması c-Yangın patlaması (Backdraft)  

69 ALT VE ÜST PATLAMA SINIRLARI
6-PATLAMA TEHLİKESİ YANICI GAZ ADI ALT VE ÜST PATLAMA SINIRLARI [% HACİM]  LEL - UEL LPG 2,3 - 9,6 DOĞALGAZ 5 - 15 HAVAGAZI 4 - 40 HİDROJEN 4 - 75,6 ASETİLEN 1,5 - 82 KARBON MONOKSİT 12,5 - 74 KÜKÜRT KARBONAT 1 - 60

70 9- KİMYASAL TEHLİKESİ Elektriğe Müdahalede Mesafe; 7- ÇÖKME TEHLİKESİ
Yangın yerinde çökme tehlikesi ile sık karşılaşılır. Çökmeyi kullanılan malzeme ve yapı cinsi önemli ölçüde belirler. 8- ELEKTRİK TEHLİKESİ Elektriğe Müdahalede Mesafe; Müdahale Maddesi  Alçak Gerilim İçin (metre) Yüksek Gerilim İçin (metre) CO2  1 5 KKT  Su (Yağmurlama) Su (Direkt)  10 9- KİMYASAL TEHLİKESİ

71 YANGIN SÖNDÜRME TESİSLERİ
Otomatik Sabit Yangın Söndürme Tesisleri ;Yangın uyarısı ile birlikte anında yangın söndürme sisteminin otomatik olarak devreye girdiği sistemlerdir. Yağmurlama (Sprinkler) Sistemi : Genellikle ısı artışı ile birlikte çalışmaya başlayan bir sistemdir. En çok uygulama sahası olan sistemdir. A sınıfı yangınlar için ideal sistemdir. Köpüklü Söndürme Sistemi :Köpük yapıcı kimyasal madde belli oranda basınçlı suyla karışarak köpük oluşturur. Yanan sıvının yüzeyini kaplar.Özellikle akaryakıt yangınlarının çıkabileceği tesislerde kurulması gereken bir sistemdir. Gemi Uçak Hangarları gibi benzeri yerlerde bu sistem kullanılmalıdır. Kuru Tozlu Söndürme Sistemi ; Kimya Fabrikaları, Nükleer Enerji İstasyonları, Rafineriler vb. yerlerde tesis edilen sistemdir. Azot veya karbondioksit gazı basıncı ile püskürtülmesi esasına göre çalışır. CO2 Gazlı Söndürme Sistemi ;Gemilerin makine daireleri, boya kabinleri, matbaa makineleri vb. yerlerde kurulacak bir sistemdir. Bu sistemde kullanılan tüp ve borular çekme çelik olmalı, kaynaksız imal edilmelidir. Halon Gazlı Söndürme Sistemi ; Telefon santralleri, makine dairelerinde, elektrik panolarında, bilgisayar odalarında, uçakların motor bölümlerinde vb. hassas makinelerin bulunduğu yerlere halon gazlı söndürme sistemleri kurulmalıdır.

72 YANGINA MÜDAHALE Etkili bir şekilde yangınlara müdahale edilebilmesi için; Etkin bir haberleşme sisteminin kurulması, Ekibin her an çıkışa hazır halde bulunması, Yangın yerinde dikkat edilmesi gereken hususlar, Yangına müdahale ederken dikkat edilmesi gereken hususlar, Yangın söndürüldükten sonra keşif ve yangın raporunun hazırlanması, Olay yerinin sahiplerine veya polise teslimi, Araç, gereç ve malzemenin toplanması, dönüş ve bakım konularını kapsamaktadır.

73 ETKİN HABERLEŞME SİSTEMİNİN KURULMASI
İyi işleyen bir haberleşme sistemi olmayan teşkilatlarda yangının haber alınması, gerekli ikazın verilmesi, yollarda ve yangın yerinde komuta faaliyetleri aksayacağından yangına gerektiği şekilde müdahale edilemeyecektir. İtfaiyenin görevi gereği doğru, güvenilir, seri ve etkin haber sağlayabilecek standart bir haberleşme sistemine ihtiyaç duyulacaktır.

74 YANGINA MÜDAHALE EDERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Yangına soğuk kanlı, cesur ve atak olarak müdahale edilmelidir, Hortumun serilmesi ve yangına müdahale; Hortumun verilen emirler doğrultusunda bina içinden veya dışından serilmesi (çatı yangınları ve binanın dışındaki yangınlarda hortum dışarıdan serilir), Hortumlar serilirken köşe yapmamasına, kırılmamasına ve kavisli bir şekilde serilmemesine dikkat etmelidir Hortumlara su verilirken azar azar verilmelidir, Hortumlar kullanılırken pencere, balkon ve merdiven kenarlarından askıya alınmalıdır Hortumlar lanscı, kökenci ve kökenci yardımcısı olarak üç kişi olarak kullanılır, Lanscı kendisini koruması lansa parmak atmak suretiyle kendisini ıslatmalıdır, Hortuma su lanscının işaretiyle verilmelidir.

75 YANGIN SÖNDÜRÜLDÜKTEN SONRA KEŞİF VE YANGIN RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Ekip amirinin yangın söndürüldükten sonra durumu bir rapor ile tespit etmesi gerekmektedir. Yangın ne sebepten çıkarsa çıksın cezai takibata, sigortalı binalar ve mallarda ise tazminata konu olduğundan yangın raporunun titizlikle üzerinde durulması gerekir. Ekip amiri yangın yerinde söndürme çalışmaları sırasında edindiği izlenimle birlikte bir keşif yapar ve tespit ettiği hususları rapor haline getirir.Raporda; Yangının çıkış nedeni, Yangının türü Yanan binanın veya malların sigortalı olup olmadıkları Can ve mal kaybı olup olmadığı Yangın çıkan bina veya malın sahibinin adı, soyadı Yangında kurtarılan kıymetli eşya ve miktarı gibi hususlar yer alır.

76 YANGINLARIN ÇEVRESEL ETKİLERİ
Büyük Endüstriyel kazalarda bölgesel etkisi yoğun olan kirliliğin yanında, sanayi tesislerinde devamlı yakılan fosil yakıtlardan çıkan, kükürtdioksit, Karbondioksit, azot oksitleri gibi gazlar da doğanın dengesini olumsuz etkilemektedir. Karbondioksit gazının oluşturduğu sera etkisi atmosferin ortalama ısısını yükseltirken klora Flora karbonlarla birlikte ozon tabakasının incelmesine sebep olmakta, bu ise doğrudan gelen ultraviyole ışınlarının etkisi ile insanların sağlıklarının olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Yerden yükselen su ve sis tabakalarının yerden yükselen ısıyı tutup geri yansıtması olayı olan sera etkisi sebebi ile dünyanın ortalama ısısı bu güne kadar, 1-1,5 oC yükselmiş, bunun sonucu kutuplardaki buzullar erimeye başlamıştır. İtici olarak kullanılan klora flora karbon gazları (CFC) ozon tabakasını parçalamaktadır.

77 YANGIN İHBAR TESİSLERİ:
Yangın söndürme işleminde esas önemli ilk faktör müdahale zamanını en aza indirmektir. Böylece yangın en az kayıpla önlenmiş olur. 1) Mekanik sistem 2) Otamatik sistem olmak üzere ikiye ayırabiliriz. MEKANİK UYARI TESİSLERİ: Çok basit sistem olan yangın çanı ve ihbar düğmeli uyarı sistemleri vardır. Butonlu Sistem: Bütünüyle elektrikli zil sistemine dayanmaktadır. Binada yangın çıkma olasılıklı yerlerin duvarlarına camlı bir koruyucu içinde konulmuş bir zil düğmesidir. Yangın anında cam kırılır ve düğmeye basılarak uyarı yapılır. Bu durumda yangını bir kişinin görmesi ve sistemi harekete geçirmesi gereklidir. O halde çoğu zaman insan bulunmayan ambar, depo, müze, arşiv, galeri vb. gibi yerler için uygun bir sistem değildir.

78 YANGIN ALARM BUTONLARI
Alarmın yayılımını sağlayacak kornası bulunmaktadır. Koridor, merdiven sahanlığı gibi ortak kullanım alanlarına monte edilmelidir. Önlerine görülmesini engelleyecek dolap vs. malzemeler konulmamalıdır. Bir kattaki herhangi bir noktadan o kattaki herhangi bir yangın alarm butonuna yatay erişim uzaklığı 50 m’yi geçmeyecek şekilde düzenlenecektir. Her katta en az 1 adet yangın alarm butonu bulunmalıdır. Depo sığınak, uzun koridor vb. gibi geniş alanlarda en az 2 adet yangın alarm butonu bulunmalıdır. Yangın alarm butonlarının yerden yüksekliği en az 110 cm. en fazla 140 cm. olmalıdır.

79 Genellikle kolay kırılabilir, kişiye zarar vermeyecek bir yapıda camın içinde muhafaza edilir;
Kırılan cam veya plastik, bir yenisi ile kolayca değiştirilebilmelidir. Asimetrik çizikler içeren bazı şeffaf elemanlar, buton kutusuna farklı şekillerde yerleştirilmek suretiyle dört defaya kadar kullanılabilmektedir.  Kırılan cam, içeri çökerek düğmeyi bastırır.         Buton camı (normal konum)        Koruyucu film camın dağılmasını önler.   Anahtar ile butonun fonksiyon testi

80 Anons Sistemi Alışveriş merkezleri, iş hanları gibi topluma açık alanlar, oteller, yurtlar, hastaneler, gibi yatılı yerler, okullar, dershaneler, gibi eğitim merkezleri vs. yerlerde insanlara, sesli olarak binada yangın ve diğer tehlikeli durumları duyurma işlemi yapılır. Anons sistemi ile yangının hangi katta olduğu ve hangi çıkışların daha güvenilir olduğu duyurusu yapılır. Bu yönlendirme ile bina daha çabuk boşaltılabilir ve olası can kayıpları engellenmiş olur.  

81 Dedektörler çalışma sistemi açısından üç gruba ayrılır
A-KONVANSİYONEL SİSTEMLER B-ADRESLİ SİSTEMLER Sayısal Adresli Sistemler Anolog Adresli Sistemler İntelligent Adresli Sistemler C-HAVA ÖRNEKLEMELİ SİSTEMLER 1.KONVANSİYONEL SİSTEMLER :Konvansiyonel sistemde dedektörler ‘zoon’lar oluşturacak şekilde gruplanır ve her bir zoon panele ayrı bir hat olarak bağlanır.  Bu sistemde panel, ancak zoon bazında algılama sağlayabilir. Yangının kaynaklandığı bölge panelde görülebilir. Fakat uyarının bu bölgedeki hangi dedektörden geldiği saptanamaz. Yangın kaynağını bulmak için belirli bir bölgenin araştırılması gerekir. Bu da yangın gibi tehlikeli bir olayda zaman kaybı demektir. Sağlıklı bir sistemde bir zoon üzerinde 20 adetten fazla dedektör bulunmamalıdır. Konvansiyonel sistemlerin en önemli avantajı ve kullanımının devam etmesinin nedeni küçük ve orta boylu binalarda daha basit ve maliyetinin düşük olmasıdır.

82 Dedektörlerin çalışma sistemi
2.ADRESLİ SİSTEMLER: Adresli sistemler teknolojik olarak daha üst bir aşamayı temsil etmektedir.  Bu sistemde kullanılan dedektörlerin her biri panelle dijital iletişim kurabilme özelliğine sahiptir ve kendini panele tanıttığı özel bir kodu yani adresi vardır. Panel sırasıyla tek tek dedektörler ile haberleşir ve uyarı mesajlarını alır. Bu sayede yangın uyarısına yol açan dedektörlerin yeri kesin olarak belirlenir. Böylece yangın yeri daha çabuk tespit edilerek yangına erken müdahale imkanı sağlanır. Bir hat üzerinde 50 yada 128 adet adresli dedektör kullanılabilir. Adresli sistemlerin en önemli avantajı, yangın yerini kesin olarak saptamasıdır.  Adresli sistemler üçe ayrılır; Sayısal Adresli Sistemler Anolog Adresli Sistemler İntelligent Adresli Sistemler

83 Adresli sistemler üçe ayrılır;
1.Sayısal Adresli Sistemler; Temel itibari ile konvansiyonel algılama elemanlarına eklenmiş bir haberleşme kartı ve bilgileri toplayıp, değerlendirecek bir panelden oluşur. Panel, dedektörün adres ve durum bilgisini alır. Sistemin en önemli avantajı, yangın mahalinin tam olarak belirlenebilmesidir. 2.Anolog Adresli Sistemler; Bu sistemde her bir dedektörün adresi vardır. Panele gelen ikaz, dedektörün adresini, bulunduğu ortamdaki duman seviyesini bildirmektedir. Gelen bilgi daha önce yazılımla panele yüklenmiş olan değerlerle mükayese edilir. Eğer ortamda, paneldeki ayarlanmış değerden daha yüksek bir durum varsa, bu alarm ikazı olarak değerlendirilir.  3.İntelligent Adresli Sistemler; İntelligent dedektörler, sahip oldukları mikroişlemciye önceden yüklenmiş duman algılama eğrilerine bağlı olarak ortamda oluşan dumanın bir alarm durumu olup olmadığını yorumlayarak algılama gerçekleştirirler. Eğer ortamdaki duman seviyesi anlık yükselip azalırsa dedektör yanlış alarm vermez.

84 Dedektörlerin çalışma sistemi
HAVA ÖRNEKLEMELİ SİSTEMLER  Bütün algılama sistemlerinde dumanın gerekli yoğunluğa ulaşması ve duman algılayıcıya gelmesi gerekir. Bu sistemde ise, dumanı dedektör haznesine çekilir. Hazne içinde bir aspiratör yardımıyla duman hazne içine gelir. Duman analizleri yapılır. Duman ayarlanan değer üzerinde ise yangın ihbarı verilir.  ALGILAMALARINA GÖRE DEDEKTÖRLERİN SINIFLANDIRILMASI  Algılama Elemanları: Dedektör seçimi mekanda muhafaza edilen ya da üretilen ürünlerin ilk yanma ürününün ne olacağı ile ilgilidir.İlk yanma ürünü duman olacaksa duman dedektörü, ısı olacaksa ısı dedektörü ya da alev olacaksa alev dedektörü gibi çeşitlilik göstermektedir.  1-)Duman Dedektörleri İyonizasyon Duman Dedektörü Foto elektrik Duman Dedektörü  Optik Duman Dedektörleri Işın Tipi Duman Dedektörü  Çok Hassas Duman Dedektörleri ( HSSD) Kanal Tipi (Beam) Duman Dedektörleri

85 ALGILAMALARINA GÖRE DEDEKTÖRLERİN SINIFLANDIRILMASI
2-)Isı Dedektörleri Sabit Isı Dedektörleri Isı Artış Hızı (Rate of Rise) Dedektörleri 3- Kombine Dedektörler 4- Lineer (Hat) Isı ve Duman Dedektörleri 5- Alev Dedektörleri 6- Gaz Dedektörleri

86 1.DUMAN DEDEKTÖRLERİ Dumanı algılamak amacıyla tasarlanmıştır. Isı dedektörlerine nazaran daha hızlı algılama sağlarlar. Duman dedektörleri kendi arasında dört kısma ayrılır : A-) İyonize Duman Dedektörleri : Dedektörlerdeki radyoaktif malzeme içerideki havayı iyonize ederek elektronlar arası bir akım akmasını sağlar.Ortamdaki gözle görülen yada görülmeyen duman, dedektörlerdeki elektron ve iyonlara yapışarak bu akımı hareketsiz hele getirirler.Böylece akım azalmasından odacığa duman girdiği anlaşılır. İyonize duman dedektörleri oteller, hastaneler, fabrikalar, depolar, iş merkezleri, gemiler vb. yerlerde kullanılır.

87 Yangına Karşı Alınacak Güvenlik Tedbirleri (İSİG Tüzüğü)
Merdiven boşlukları ile imdat çıkış yollarının her iki tarafında, kolaylıkla açılan ve kendiliğinden kapanabilen ateş kesici yanmaz kapılar bulunacaktır. Çıkış kapıları, menteşeli olacak ve dışarıya açılacaktır. Bu kapıların kullanılmasında sakınca görüldüğü hallerde, yatay sürgülü kapılar kullanılacaktır. Çıkış kapılarının arasındaki uzaklık 5 metreden fazla ve kapı genişlikleri de 120 santimetreden az olmayacaktır. Yangın tehlikesine karşı etkili ve yeterli söndürme malzemesi ile bu malzemenin kullanılmasını öğrenmiş personel veya ekipler, çalışma süresince işyerlerinde hazır bulundurulacaktır. Yangının söndürülebilmesi için yeterli miktar ve basınçta su bulundurulacaktır. Yangın muslukları, kolay erişilir uygun yerlerde tesis edilecek ve soğuk havalarda suyun donmasını önlemek için, tesisat gerekli şekilde korunacaktır. Yangın muslukları, sık sık açılıp akıtılarak borularda ve tesislerde tortuların birikmesi önlenecektir. İşyerinde yeterli miktarda yangın hortumu bulundurulacak, yangın hortumları, yangın muslukları, ve diğer yangın söndürme tertibatının bağlantıları (rekor ve vanaları) mahalli itfaiye normlarına uygun olacaktır. Lastik olmayan hortumlar, her kullanıştan sonra boşaltılıp kurutularak kontrol edilecektir. Lastikli hortumlar en geç üç ayda bir kontrol edilecektir. Yırtık, delik ve bağlantıları bozuk hortumlar kullanılmayacaktır. Yangında suyun kullanılmayacağı yerler ile bunların girişlerine ve işyeri giriş kapısı üzerine gerekli uyarma levhaları konulacaktır. Seyyar yangın söndürme cihazları, işyerinde çıkabilecek yangınların çeşidine ve yapılan işin özelliği ile işyerlerindeki maddelerin cinsine etkili nitelikte olacaktır. Yangın söndürme cihazları, görünür ve erişilir yerlere konulacak ve önlerinde engel bulundurulmayacaktır.

88 Yangına Karşı Alınacak Güvenlik Tedbirleri (İSİG Tüzüğü)
Parlayıcı sıvılar, yağlar veya boyalardan doğacak yangınlarda su kullanılmayacak, su yerine, içinde köpük, karbon tetraklörür, karbon dioksit ve bikarbonat tozu veya diğer benzeri etkili maddeler bulunan yangın söndürme cihazları kullanılacaktır. Gerilim altındaki elektrik tesis ve cihazlarında çıkan yangınlarda, karbon dioksitli, bikorbonat tozlu veya benzeri etkili diğer tiplerde yangın söndürme cihazları kullanılacaktır. Sözü edilenlerin dışındaki maddelerin yangınlarına karşı; söndürme araçları olarak, su veya kum dolu kovalar ve sodyum bikarbonat tozlu, karbon dioksitli, köpüklü, asitli veya benzeri tiplerde seyyar yangın söndürme cihazları bulundurulacaktır. Seyyar yangın söndürme cihazları, en az 6 ayda bir defa kontrol edilecek ve kontrol tarihleri, cihazlar üzerine yazılacaktır.Köpüklü tip (Sodyum bikarbonat - asitli) yangın söndürme cihazları, en az senede bir defa tamamen boşaltılıp yeniden doldurulacaktır. Karbon dioksitli, bikorbanot tozlu, karbon tetraklörürlü ve benzeri kimyasal maddeli yangın söndürme cihazları, kullanılıştan sonra derhal yeniden doldurulacaktır. Yangına karşı savunma ile görevli personel, işyerinin yangın durumuna ve kullanacakları yangın söndürme cihazlarının özelliklerine ve bu cihazların içindeki kimyasal maddelerin doğuracakları tehlikelere karşı eğitileceklerdir. 6 ayda bir alarm ve tahliye denemeleri yapılacak, bu denemeler, yetkili ve tecrübeli bir şef, işyeri bekçileri ve yeteri kadar yardımcılardan kurulu bir ekibin gözetimi altında yapılacak ve işyeri yangın planına uygun olarak tertiplenecektir. İşyerinde bir yangın söndürme ekibi kurulacak ve bu ekip personeline, yangın halinde yapacakları görevler gösterilecek ve yangına karşı savunma eğitimi yapılacak, ayrıca hangi söndürme cihaz ve aletlerinin, hangi çeşit yangına karşı kullanılacağı da öğretilecektir. Yeni giren işçilere, bir yangın tehlikesi halinde kullanılacak cihaz ve aletlerin yerlerini ve imdat çıkış yolları gösterilecektir.

89 YANGINA KARŞI KORUNMA Binalar ateşe dayanıklı olmalı, otomatik veya yarı otomatik alarm tertibatı bulunmalı, Yangın kapı ve merdivenleri olmalı, her mahal için en az iki çıkış kapısı bulunmaı ve çıkış kapıları dışa açılmalı veya sürgülü olmalı, çalışma saatlerinde kilitli veya sağlı olmamalıdır, Yangın çıkış kapıları önüne hiçbir şey konulmamalı, Geçitler 120 cm.den fazla olmalı, Asansör boşlukları yanmaz nitetikte olmalı, Uygun ve yeterli yangın söndürme tertibatı ve techizatı ve cihazları bulunmalı, Eğitilmiş ve yeterli yangın söndürme ekibi bulunmalı, İşyerinde en az 6 ayda bir alarm ve tahliye tatbikatı yapılmalı, Parlayıcı, patlayıcı, kolay yanıcı maddelerin bulunduğu veya işlendiği işyerlerinde sigara, kibrit, çakmak, alev ve kıvılcım yasağı konulup ikaz levhaları asılmalı, Seyyar yangın söndürme cihazları en az 6 ayda bir kontrol ile kartına işlenmeli, CO2 li bikarbonat tozlu, karbon tetraklorürlü v.b. cihazlar kullanıştan sonra derhal yeniden doldurulmalı, Köpüklü tip (Na H C03 - H2S04) cihazlar en az yılda bir tamamen boşaltılıp yeniden doldurulmalı.

90 İŞYERLERİNDE YANGINA KARŞI ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ
1-Ani yangın veya patlama tehlikesi arzeden ameliyeler, işçiyi tehlikede bırakmayacak şekilde düzenlenmiş tesislerin bulunduğu aynı binalardaveya ateşe dayanıklı duvarlarla ayrılmış bölümlerde yapılacaktır. 2- İşçilerin, işyerlerinin herhangi bir kısmında, ateş ve dumana karşı korunmuş bir merdiven boşluğuna veya ateş kesici bir duvarın kapısına ulaşabilecek mesafe : Çok tehlikeli yerlerde 15 metreyi, Tehlikeli ve az tehlikeli yerlerde 30 metreyi geçmeyecektir. işçiden (100 dahil) az işçi çalıştıran yerlerde, geçit yollarının genişliği, en az 120 santimetre olacak ve 100 işçiden fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde bu genişlik 60 santimetre artırılacaktır. 500 işçiden (500 dahil) fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde, en az 2 çıkış yeri olacaktır. 4- Merdiven boşlukları ile imdat çıkış yollarının her iki tarafında, kolaylıkla açılan ve kendiliğinden kapanabilen ateş kesici yanmaz kapılar bulunacaktır. 5- Çıkış kapıları menteşeli olacak ve dışarıya açılacaktır. Bu kapıların kullanılmasında sakınca görüldüğü hallerde, yatay sürgülü kapılar kullanılacaktır. Çıkış kapılarının arasındaki mesafe 50 metreden fazla ve kapı genişlikleri de 120 santimetreden az olmayacaktır. Çıkış kapıları kolayca görülebilecek şekilde işaretlenecek ve bu kapıların önünde ve civarında çıkış veya bunların görülmesini güçleştirecek hiçbir engel bulundurulmayacaktır.

91 6- İşyerlerinde çalışma saatleri içinde hiçbir giriş ve çıkış kapısı kilitli veya bağlı bulundurulmayacaktır. 7- İşyerlerindeki asansör boşlukları yanmaz malzeme ile korunacak ve bu şekilde korunmayan asansör boşluklarında insan ve yük taşıyan asansör tesis edilmeyecektir. 8- Yangın tehlikesine karşı etkili ve yeterli söndürme malzemesi ile bu malzemenin kullanılmasını öğrenmiş personel veya ekipler, çalışma süresince işyerlerinde hazır bulundurulacaktır. 9- İşyerinde çıkacak yangınların söndürülebilmesi için yeterli miktar ve basınçta su bulundurulacaktır. Genel şebekeden basınçlı su sağlanamadığı hallerde, yeterli suyu verecek yüksek depolar veya havuzlar yapılacak ve bunlardan veya akarsulardan (ırmaklardan) suyu çekecek motorlu pompa ve boru tesisatı yapılmış olacak veya seyyar motopomplar bulundurulacaktır. 10- İşyerinde suyu çekecek motorlu pompa ve boru tesisatı ile motopomplar her an iyi işler halde bulundurulacaktır. Motopomplar yılda en az iki defa kontrol edilecek ve kontrol tarihleri motopompun üzerine yazılacaktır. Motopomplarla günde bir defa, beş dakika su ile işletme deneyi yapılacaktır.

92 11- İşyerlerindeki yangın muslukları, kolay erişilir uygun yerlerde tesis edilecek ve soğuk havalarda suyun donmasını önlemek için gerekli şekilde korunacaktır. Yangın muslukları sık sık açılıp akıtılarak borularda ve tesisatta tortuların birikmesi önlenecektir. 12-İşyerlerinin uygun yerlerinde yeterli miktarda yangın hortumu bulundurulacak, yangın hortumları, yangın muslukları ve diğer yangın söndürme tertibatının bağlantıları (rekor ve vanaları) mahalli itfaiye normlarına uygun olacaktır. Lastik olmayan hortumlar, her kullanıştan sonra boşaltılıp kurutularak kontrol edilecektir. Lastik hortumlar en az üç ayda bir kontrol edilecektir. 13- Alüminyum ve mağnezyum tozlarının yanması halinde, karpitin depolandığı veya suyun teması ile yanıcı veya zehirleyici gazlar çıkması muhtemel yerler ile gerilim altındaki elektrik tesislerinin bulunduğu yerlerde çıkan yangınlarda hiçbir suretle su kullanılmayacaktır. Yağ, akaryakıt, boya veya organik tozlar gibi parlayıcı maddelerin yangınlarında ve alçak gerilim elektrik tesislerindeki yangınlarda su kullanılmayacakancak gayet ince su serpintisi veya su sisi ile yangın savunması yapılacaktır. Yangında suyun kullanılmayacağı yerler ile bunların girişlerinde ve işyeri giriş kapısı üzerinde gerekli uyarma levhaları konacaktır.

93 14- Su sisi püskürtme tesisatı vanaları, daima açık tutulacak ve bu vanalar gerektiğinde ancak sorumlusunun izni ile kapatılabilecektir. Püskürtmenin etkili bir şekilde yayılmasını sağlamak için, her püskürtücü kafa altında en az 60 santimetrelik bir boşluk bırakılacaktır. 15- İşyerlerinde yangın başlangıçlarında kullanılmak üzere otomatik püskürtücüler bulunan yerlerde dahil seyyar yangın söndürme cihazları bulundurulacaktır. Bu cihazlar işyerinde çıkabilecek yangınların çeşidine ve yapılan işin özelliği ile işyerlerindeki maddelerin cinsine etkili nitelikte olacaktır. Yangın söndürme cihazları, görünür ve erişilir yerlere konulacak ve önlerinde engel bulundurulmayacaktır. 16- Parlayıcı sıvılar, yağlar ve boyalardan doğacak yangınlarda su kullanılmayacak, su yerine içinde köpük, karbon tetraklorür, karbon dioksit ve bikarbonat tozu veya diğer eşit etkili maddeler bulunan yangın söndürme cihazları kullanılacaktır.

94 17- Gerilim altındaki elektrik tesis ve cihazlarında çıkan yangınlarda karbondioksitli bikorbon tozlu veya eşit etkili diğer tiplerde yangın söndürme cihazları, gerilim değeri ve tesis söndürme cihazları arasındaki uzaklıklara ait aşağıdaki hususlar gözönünde bulunacaktır. - 15 KV. a kadar gerilimli tesislerde : 1 metre KV.a kadar gerilimli tesislerde : 2 metre - 35 KV. dan yukarı gerilimli tesislerde : 3 metre 18- Mağnezyum veya alüminyum toz ve talaşlarının bulunduğu yerlerde çıkabilecek yangınlara karşı, sulu karbondioksitli bütün söndürücülerin kullanılması yasaktır. Bu çeşit yangınları çemberlemek suretiyle etkili şekilde tecridini sağlamak için işyerlerinde yeteri kadar ince kum veya mıcır gibi yanmaz maddeler bulundurulacaktır. 19- Söndürme araçları olarak su veya kum dolu kovalar ve sodyum bikarbonat tozlu, karbon dioksit, köpüklü asitli veya benzeri tiplerde seyyar yangın söndürme cihazları bulundurulacaktır.

95 20- Seyyar yangın söndürme cihazları 6 ayda bir defa kontrol edilecek ve konrtol tarihleri cihazın üzerine yazılacaktır. Köpüklü tip ( Sodyum bikarbonat-asit)’ li yangın söndürme cihazları en az senede 1 defa tamamen boşaltılıp yeniden doldurulacaktır. Karbondioksitli, bikarbonat tozlu, karbon tetraklorürlü ve benzeri kimyasal maddeli yangın söndürme cihazları, kullanıştan sonra yeniden doldurulacaktır. 21- Yangına karşı karşı savunma ile görevli personel, işyerlerinin yangın durumuna ve kullanacakları yangın söndürme cihazlarının özelliklerine ve bu cihazların kimyasal maddelerin doğuracakları teklikelere karşı eğitilecektir. 22- İşyerlerinde yeteri kadar, otomatik çalışan veya el ile hareket ettirilen alarm tertibatı bulundurulacaktır. Otomatik alarm tertibatı düğmeleri, iyi görülebilir ve erişilebilir bir yere ve özellikle imdat çıkış yolları üzerine konulacaktır. Yangın alarm sesleri, işyerlerinde bulunabilecek diğer bütün sesli cihaz ve tertibattan ayrı bir perdede ve işyerinin her tarafından kolayca duyulabilecek şiddette olmalıdır. Yangın ve alarm cihazlarının tesisatı, işyerlerinin aydınlatma ve kuvvet şebekesinden ayrı bir kaynaktan beslenecektir.

96 23- İşyerinde 6 ayda bir alarm tahliye denemeleri yapılacak, bu denemeler yetkili ve tecrübeli bir şef, işyeri bekçileri ve yeteri kadar yardımcılarından kurulu bir ekibin gözetimi altında yapılacak ve işyeri yangın planına uygun olarak tertiplenecektir. 24- Özel itfaiye teşkilatı bulunan işyerlerinde, an az ayda bir dafa yangın savunma ve söndürme denemeleri özellikle beklenmedik anlarda ve gerçek yangın şartlarına uygunbir şekilde yapılacak ve bu sırada gerekli savunma teçhizat ve tertibatı ad kullanılacaktır. 25- Özel itfaiye teşkilatı bulunmayan işyerlerinde, bekçiler ile çalışanlar arasında yeteri kadar yardımcılar seçilerek bir yangın söndürme ekibi kurulacak ve bu ekibi kuracak ekip personeline, yangın halinde yapacakları görevler verilecek ve yangına karşı savunma eğitimi yapılacak, ayrıca hangi söndürme cihaz ve aletlerinin hangi çeşit yangına karşı kullanılacağı da öğretilecektir. 26- İşverenler, yeni aldıkları işçiler, bir yangın tehlikesi halinde kullanılacak cihaz ve aletlerin yerleri ve imdat çıkış yollarını göstereceklerdir.

97 27- İşyerinde kömür stokları eni 3 boyu 6 ve yüksekliği 3 metreyi aşmayan yığınlar halinde olacaklardır. 28- İşyerlerinde 65 santigrat dereceden daha sıcak bulunan toz halinde bulunan kömürler, soğutulmadan silo ve depolara konulmayacaktır. Bu silo, depolar yanmaz maddeden yapılmış olacak, fırın buhar borusu benzeri ısı verici kaynaklardan uzak bulundurulacaktır. 29- Talaş, saman veya benzeri parlayıcı malzemelerin 1 tondan fazlası, ayrı kagir binalarda veya işyeri dahilinde tavan, taban, duvar ve kapıları yanmaz maddeden yapılmış yerlerde depolanacaktır. Binaların pencere ve kapıların, cam ve güneş ışığını doğrudan doğruya geçirebilen şeffaf malzeme konmayacaktır. 1 ton’ dan daha az miktarda bulunması gerektiği hallerde, bu malzeme, madeni kapakları kendiliğinden kapanan ayaklı sandıklar içinde bulundurulacaktır. 30- Patlayıcı veya kolay yanıcı maddelerin bulunduğu veya işlendiği yerlerde sigara içilmesi, kibrit veya çakmak taşınması ve yakılması ve her türlü alev veya kıvılcım yaratabilecek maddelerin bulundurulması yasaktır. Bu husus işyerlerinin gerekli yerlerinde uyarma veya kıvılcım yaratabilecek maddelerin levhaları ile belirtilecektir.

98 31- İşyerlerinde parlayıcı, yanıcı ve benzeri artıklar, toplattırılacak, işyerinde veya işyerinden uzaklaştırılarak zararsız hale getirilecek veya yok edilecektir. 32- Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı ve benzeri artıklar, açık havada yakılarak yok edilirken gerekli tedbirler alınacak ve yakma işi, bina veya malzemeden en az 15 metre uzakta yapılacak ve kolay parlayıcı artıklar, usulüne uygun ve ayrı ayrı olarak yok edilecektir. 33- İşyerlerindeki kül, curuf ve kurum yığınları, çukurlara veya binalardan en az15 metre uzaklıkta bir yere konulacaktır. Bu çukurlar ve yerler tamamen dolmadan bunlar işyerinden uzaklaştırılacaktır. 34- İşyerindeki parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddelerin imal edildiği işlendiğiveya depolandığı yerler, yağ, boya veya diğer parlayıcı sıvıların bulunduğu binalar, yüksek bacalar, yüksek binalar ile üzerinde direk veya sivri çıkıntılar veya su depoları gibi yüksek yerler bulunan binalar, yıldırıma karşı uygun ve radyo havai hatlarına, gerektiğinde parafudlar konulacaktır. Bu tesisler en az yılda bir defa kontrol edilecek ve gerekli onarımlar yapılacaktır. 35- Madeni çatı veya karkaslı bina, atelye, depo ve benzerleri ile iletken olmayan tabanlar üzerinde kurulmuş makinalar, su ve kalorifer tesisatı ve bütün madeni kısımlar usul ve tekniğe uygun yetkili bir şekilde topraklanacaktır.


"Prof. Dr. A. Hakan ONUR Yrd. Doç. Dr. M. Kemal ÖZFIRAT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları