Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
Uzm.Vet.Hekim Güney GÖKÇELİK

2 SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
Sağlıklı civciv Uygun bakım / Besleme

3 SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
Eksiksiz biyogüvenlik Aşılamalarda; gerekenlerin gerektiğince,gereği gibi uygulanmaları Hastalık halinde; sağaltıcı ilaçların gerekenlerinin, gerektiği kadar, gerektiği sürece uygulamaları.

4 Hastalıklarla savaşımda iki temel vardır:
Etkenlerin girişini engelleme çabası Aşılama

5 BİYOGÜVENLİK HASTALIK YAPICI ORGANİZMALARIN
SÜRÜYÜ ETKİLEMESİNİ ENGELLEMEK ÜZERE TASARLANAN TÜM UYGULAMALARDIR

6 Canlının güvenliğini sağlamada esas:
Biyogüvenlik uygulamalarda sağduyu sahibi olun. Sağduyu hastalıklardan kurtulmanın en ucuz yoludur ve sonuçta para kazancıyla eşittir, Hedef; ne mikroplar hayvanlarınıza, ne de hayvanlarınız mikroplara getirmemektir, Hastalık etkenleri sürüleri bloke etmeden, siz onları bloke edebilmelisiniz.

7 Bulaşma kaynakları nelerdir?
İnsan-Yem/su - Altlık/dışkı - Toz/kir – Evcil hayvanlar– Yabani hayvanlar – Böcekler – Parazitler v.b. Temas, gıda, damlacık, dışkı ve vücut salgıları yollarıyla. Şimdi, kendinizi bir mikrobun yerine koyarak düşünün! “Nereden girip, nasıl saklanabilirim”

8 O halde ne yapmalıyız: Kahvehaneye gidip, aynı kıyafetle kümese girmeyiniz, Yan kümes komşunuza; “gel de şu benim probleme de bakıver” demeyiniz, Yabancıları ve dışarıda oynayan çocuklarınızı kümese sokmayınız, Araç, ekipman temizliğini kontrolde tutunuz, Kümese girişte el ayak dezenfektanı bulundurunuz,

9 Kümes dışında, başka kanatlı hayvan beslemeyiniz,
Kümese kuşların giriş ihtimallerini yok ediniz, Fare-sinek-bit mücadelesi yapınız, Kümesin içerisinde hasta ve ölü hayvan barındırmayınız, Ölüleri imha ediniz, kedi-köpeğe yedirmeyiniz, Gübrelerinizi uzak ve uygun yerlere taşıyınız,

10 Yem deponuz ve tabanı temizlenebilir yapıda yapılmış olmalıdır,
Su deponuz gereğinde temizlenip dezenfekte edilebilir konumda olmalıdır, Kümes temizliğinde titiz olunuz, atıklarla etrafınızı kirletmeyiniz, Bölgenizdeki hastalık olaylarına karşı uyanık olunuz, birbirinizi uyarınız,

11 Civciv koyma aralığının; temizlenmiş ve sağlıklı kümeslerde en az 10 gün, hastalık geçirmişlerde ise 30 günün altında olmamasında ısrarcı olunuz, Gereksiz yere “KÜMESİNİZE VETERİNER HEKİM ÇAĞIRMAYINIZ”

12 AŞILAMALARDA Bir kısım aşılar, kuluçkada sizlere ulaşmadan yapılır,
Korunmada ve korumadaki ikincil olmazsa olmazımızdır. Bir kısım aşılar, kuluçkada sizlere ulaşmadan yapılır, Sahada uygulanacak aşıları ve zamanlarını Veteriner Hekiminiz bildirecektir, Aşılar, kullanılana dek önerilen ortamda muhafaza edilmelidir, Aşı sağlıklı hayvana uygulanmalıdır,

13 AŞILAMALARDA Aşılama ortamı uygun olmalıdır,
Aşı bildirilen gün ve saatte yapılmalıdır, Aşı bildirilen dozda uygulanmalıdır, Aşı önerilen yolla uygulanmalıdır.

14 HASTALIK HALİNDE Hayvanların bilinen yaşam davranışları dışında bir olumsuzluk görüldüğünde, yan komşunuza değil Veteriner Hekime başvurunuz.

15 Hekiminiz bir tür sağaltıcı ilaç önermişse:
Sadece önerileni, Önerilen ölçüde, Önerilen süreçte, İçerisine ilaveler yapmadan, uygulayınız ve sonucu hekiminize iletiniz.

16 UYGULAMADA YANLIŞLARIMIZ NELERDİR ?
Şu ilaç önerildi ama, komşuda falan ilaç daha iyi gelmişti, onu deneyeyim ! Şunu ver dediler ama yanına falanı da ilave edeyim ! Şu ölçüde dediler ama ben biraz fazla/az vereyim ! Şu kadar süre dediler ama, masraflı oluyor, kısayım !

17 Gereksiz ilaç kullanımında olumsuzluklar:
Her zaman çare değillerdir, Civcivde ortaya koymanız gereken, anaç kökenli hastalıklar örtülecektir, Gereksiz uygulama gereksiz masraftır, Mikroplara direnç oluşacaktır, Hayvanın sindirim ve dolayısıyla bağışıklık yapısı etkilenecektir,

18 Bağışıklık sistemi baskı/uyarı tarzda etkilenebilir,
Direkt zararlı olabilir, Alerji oluşturabilir, Endotoksik şoka neden olabilir, Yasaklar delinmiş olup, İnsan sağlığı yönlü olumsuzluklar ortaya çıkarılacaktır, Doğa kirletilecektir.

19 BUNLARI UYGULAYACAĞINIZ İÇİN
BENİ DİNLEDİĞİNİZ VE BUNLARI UYGULAYACAĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları