Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HIZLA YOK OLAN İKİ TOPLUMSAL DEĞER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HIZLA YOK OLAN İKİ TOPLUMSAL DEĞER"— Sunum transkripti:

1 HIZLA YOK OLAN İKİ TOPLUMSAL DEĞER
GÜVEN ve SAYGI

2 Büyük kalabalıklar içerisindeki
İnsanımız yalnızlığının kapısının kilidini açabilecek bir anahtar bulamamaktadır. Büyük kalabalıklar içerisindeki hazin yalnızlığımız.

3 BU YALNIZLIK AYNI MEKANDA
Arı kovanı misali apartmanlarımızda, şehrin büyük caddelerinde ve tabiki; KENDİNİ İFADE EDEBİLECEĞİ VE ANLAYABİLECEĞİ İNSANLARLA BİR ARADA OLAMIYOR.

4 HATTA AYNI ODADA Bireylerin aynı mekanı paylaşmaları, birbirlerinden haberdar olup iletişime geçtikleri anlamına gelmemektedir.

5 GÜVEN KAPISININ ANAHTARIDIR
SELAMLAŞMA, GÜVEN KAPISININ ANAHTARIDIR insanları hem değerli ve hem de güvende hissettirebilecek sihirli bir formül gibidir selamlaşmak. Sihirlidir çünkü selamlaşmanın başladığı andan itibaren bir güven ve değer aktarımı söz konusudur ve aktarım çok hızlı olmaktadır. Yalnızlığı ve güvensizliği çözmenin en iyi formülüdür çünkü aynı sırayı, evi veya mekanı paylaşan insanların selamlaşabilmeleri çoğu kırgınlığın çözümü olabilmektedir.

6 Selamlaşmakta sadece sözel değil güven ve dostluk mesajları içeren birtakım davranışlar da ön plana çıkmaktadır. İletişimin ilk adımı, giriş kapısı, selam vermek ve almaktır. Selamlaşma, kişisel iletişimimizde gerekli, önemli ve şart olduğu gibi toplumun genelinde kullanılması halinde, güçlü toplumsal bağlar oluşturan ve insanların birbirlerine yaklaşmalarını sağlayan, iletişimi kolaylaştıran, insanı karşısındaki insana karşı rahatlatan bir etkiye sahiptir.

7 SELAM VERMEK, DAVRANIŞLARIMIZ ARASINDA EN HIZLI VE EN NET MESAJ VERME YÖNTEMİDİR

8 SELAM = BEN BURADAYIM+SENİ DİKKATE ALIYORUM
Empati ile birlikte düşünmemiz gereken önemli bir konu da selamlaşmak bireyin karşısındakine verdiği değer kadar kendine verdiği değeri de göstermektedir.

9 SENİNLE İLETİŞİM KURMAK İSTİYORUM, BENDEN SANA ZARAR GELMEZ
Yetişkinler arasında olduğu gibi çocuklarımız ve gençlerimiz arasında selamlaşma sosyalleşmenin bir göstergesi olabilmektedir. Selamlaşma, iletişimin başı, ilişkilerimizin mimarıdır. Selam vermeden hiçbir insana yaklaşamazsınız. Selamsız bir yaklaşım, karşımızdaki insanda tedirgin edici, rahatsız edici etkiler ve duygular oluşturacak, yaklaşmanızı tereddütle karşılayacaktır. Çünkü insanlar arasındaki selamlaşma; karşılıklı ön yargıları kaldıran, dostluk ilişkilerini, sevgi ve muhabbeti geliştiren ilk eylemdir.

10 SORUN ÇÖZEBİLME YETENEĞİ
SELAMLAŞMA İYİ İLETİŞİM SOSYAL ZEKA SORUN ÇÖZEBİLME YETENEĞİ SORUN ÇÖZME YETENEĞİNE SAHİP BİREYLERİN YETİŞTİRİLMESİNDE ÇOCUKLARIMIZA DOĞRU SELAMLAŞMANIN ÖĞRETİLEBİLMESİ SON DERECE ÖNEMLİDİR. Sosyal zekanın bir arada iş yapabilmenin öneminin daha çok anlaşılmaya başladığı günümüzde selam alıp verebilen bireylerin sosyal zekaları da hızla gelişmektedir. Nüfuslarıyla birlikte sorunları da artan toplumlarda sorun çözebilenlerin sayısının da artması önemlidir.

11 Hz. Muhammed’in çocuklarla konuşurken onlarla göz teması kurabilmek için eğilmesi

12

13 Enes (ra) şöyle demiştir: “Ben çocukken, arkadaşlarımla oynadığım bir sırada Peygamber sallallahu aleyhi vesellem geldi ve selam verdikten sonra elimden tuttu, bir vazife ile beni bir yere gönderdi. Ben dönünceye kadar da bir duvarın gölgesinde beni bekledi.”

14 Yine Hz. Muhammed (sav), Enes (ra) ile yürürken çocuklara rastlamış ve onlara selam vermiştir.
Buradaki hassas nokta şudur. Büyükler her yönleriyle çocuklara öğretici ve örnek olmalıdır. Çocukların selamlaşma konusunda yok sayılmaları, büyüdüklerinde onların selamlaşmayı yok saymalarına sebep olacaktır.

15

16 "…sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz
"…sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız!"

17

18 Her gün bir yerden göçmek, ne iyi;
Her gün bir yere konmak ne güzel; Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş… Dünle beraber gitti cancağızım Ne kadar söz varsa, düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım… Mevlânâ


"HIZLA YOK OLAN İKİ TOPLUMSAL DEĞER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları