Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 TERİCE ORTAOKULU. 2 Meslek seçimi ilk ve orta öğretim boyunca verilecek kararlarla ve yapılacak tercihlerle yakından ilgilidir.O halde meslek tercihi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 TERİCE ORTAOKULU. 2 Meslek seçimi ilk ve orta öğretim boyunca verilecek kararlarla ve yapılacak tercihlerle yakından ilgilidir.O halde meslek tercihi."— Sunum transkripti:

1 1 TERİCE ORTAOKULU

2 2 Meslek seçimi ilk ve orta öğretim boyunca verilecek kararlarla ve yapılacak tercihlerle yakından ilgilidir.O halde meslek tercihi lise son sınıftan çok önce temel öğretimin son kademesinde gireceğiniz orta öğretim kurumunun yapısına bağlı olarak değişir.

3 3 Birçok insan seçmiş olduğu mesleğin getireceği hayat biçimini bilmediği ve incelemediği için başarısız, verimsiz ve mutsuz olmaktadır. Bu sonucu yaşamamak için her bireyin cevaplaması gereken bazı soruları olmalıdır!

4 4 Bu bölüm bana bir meslek kazandıracak mı? Seçilmesi düşünülen alan ilgilere ve yeteneklere uygun mu? Bu mesleğin bana getireceği yaşam biçimi beni mutlu edecek mi? gibi sorular cevaplanmalıdır.

5 5 OKUL BAŞARISI MESLEK BAŞARISI KONUSUNDA FİKİR VERİR Mİ? Okul başarısının meslek başarısına orta derecede etkisi vardır denilebilir. Fakat okulda başarılı öğrenciler iş hayatında aynı performansı gösteremeyebilirler. Bunun yanında okuldakinden daha iyi performans gösterenlerin sayısı da az değildir.

6 MESLEKLERİ TANIYALIM

7 ARKEOLOG Arkeolog, insanlığın tarihini araştıran bir bilim adamı ve tarihçidir. Onlar, binlerce yıl öncesinden günümüze kadar yaşamış toplumların ve insanların gelişimi üzerine çalışırlar. Bu çalışma tüm dünyadaki insanların hayatlarını ve onların kalıntılarını araştırmak ve incelemekle yapılmaktadır. 7

8 ASKER Bir ülkenin silahlı kuvvetlerine bağlı bir askerin görevi ülkesini düşmanlardan korumaktır. Piyadeler, denizciler ve havacılar gibi çeşitli askerler vardır. Denizciler büyük denizlere açılarak bizi korurlar. Piyadeler ve denizciler düşmanlara karşı nasıl savaşacaklarını öğrenirler.

9 AŞÇI Bir aşçı yemek hazırlar. Salata, tatlılar ve aperatifler, sandwich ve kanapeler de dahil olmak üzere her çeşit yemeği hazırlar. Çok farklı aşçılar olmakla birlikte hepsi de aynı şeyi yapar yani yemek hazırlar.

10 AVUKATLIK NASIL BİR MESLEK? Ailenizden, sınıf arkadaşlarınız ya da arkadaşlarınızdan bazılarının ailesinden birileri avukattır. Bir avukat nedir yada ne yapar henüz bilmiyorsak küçük bir ipucu olarak kanunlar üzerinde. Bir avukat insanlara hukuk hakkında ne yapması ya da ne yapmaması gerektiği hakkında tavsiyelerde bulunur. Avukat diğer bir kişinin yanında yer alarak kanıtlar sunan kişidir.

11 DİŞ HEKİMİ Diş hekimi insanların dişleriyle ilgilenen bir doktordur. Bilim, bir insanın dişine iyi bakmadığında sadece ağız acısıyla kalmadığını diğer hastalıklara da yol açtığını kanıtlamıştır. Dişçi acı ve diğer problemleri önlemede size yardımcı olur. Birçok çeşit dişçi vardır. Aile dişçileri ve bir dişi yenisiyle değiştiren dişçiler, kanal tedavisi ve dolgu yapanlar vardır. Dişetlerinde büyük bir problem olduğunda ameliyat yapan dişçiler vardır.

12 ECZACI Doktorların önerileri doğrultusunda, yazdıkları reçeteleri hazırlamak amacıyla, ilaçların bileşimlerini yaparlar yada ilaçları verirler. Çeşitli bileşimler yapmanın anlamı, bir fizikçinin reçetesiyle birlikte o ilacın farklı türlerini hazırlamaktır. Eczanedeki raflarda sayılamayacak kadar çok çeşitlilik gösteren ilaçlar arasından biri bulunmayabilir. Bazı ilaçlar hasta için özel olarak eczacı tarafından hazırlanır.

13 ELEKTRİKÇİ Onlar olmadan, ışıklar yanmaz, bilgisayarlar çalışmaz, televizyonlar duvarlara yerleştirilmezdi. Elektrikçiler bize elektriği sağlar. Onlar evlere, ofislere ve fabrikalara elektrik kablosu bağlar. Aynı zamanda elektrikli aletleri monte eder. Elektrikçiler, elektriğin akış şemalarını gösteren haritaları okuyarak işe başlarlar. Haritalar kabloların, elektrik gereçlerinin ve çıkışların nerelere bağlanacağını gösterir. Yeni bir bina için çalışırken elektrikçiler yeni haritalar yaparlar.

14 GAZETECİ Gazeteci, günlük haberleri rapor eden ve toplayan kişidir. Bir gazete, televizyon yada radyo istasyonu için çalışır. Bir gazetecinin işi dünyada neler olduğunu bize haber vermektir ve biz böylece sürekli bilgili kalarak, günlük yaşantımız ve işlerimiz hakkında karar veririz. Gazeteciler bizi bilgilendirmek için dışarı çıkıp haber araştırırlar.

15 Hemşire Olmak İster misiniz? Hemşireler hasta ve yaralı insanlara bakarlar ve onların iyileşmesinde de yardımcı olurlar. Hastalığın belirtilerini izlerler. Hemşireler, hastaları muayenede ve tedavi etmelerinde doktorlara yardımcı olurlar. Hastalara ilaç verirler. İnsanların hastalık durumlarında kendilerine ve ailelerine nasıl bakacaklarını anlatırlar.

16 KÜTÜPHANECİ Okul kütüphanesinde ve halk kütüphanesinde her gün kütüphanecileri görürüz. Kütüphanecilerin kitapların giriş çıkışlarını kontrol ettiğini, raflara dizdiğini ve kütüphanedeki kitapların ve diğer şeylerin sayısını takip ettiğini biliriz. Fakat bütün yaptıkları bunlardan ibaret değildir. Kısacası bundan fazlasını yaparlar. Eğer öğretmenler bilgi dünyasının rehberleriyse, kütüphaneciler de bu dünyanın kapılarının bekçileridir. Evrenin sonunun ne kadar uzak olduğundan, en derin denizin neresi olduğuna dair tüm sorularımızın yanıtlarını öğrenebilmek için gittiğimiz yerde kütüphaneci vardır.

17 MİMAR Mimarlar ev ve bina inşa eder, ofis ve apartmanlar için planlar yaparlar. Okul ve havaalanlarını dizayn ederler. Fakat yaptıkları planlar yapının dış görünümünden çok daha önemlidir. Çünkü yapıların güvenli ve güçlü olması çok önemlidir. Ayrıca binaları kullanan insanların ihtiyaçlarına cevap vermesi gerekir. İşte mimarlar tüm bu ayrıntılardan sorumludurlar.

18 MÜHENDİS Mühendisler günlük problemleri çözmek için matematiği ve bilimi kullanırlar. Makineler, binalar ve otoyollar tasarlarlar. Köprüleri ve metroları da planlarlar. Bazen çeşitli işleri gerçekleştirmek için gerekli olan planlamaların çizimlerini yaparlar. Hatta robotları bile onlar planlarlar. Mühendisler yeni bir şey üretilirken çok şey üzerinde düşünürler. Örneğin bir robot üzerinde. Mühendisler robotun neye ihtiyacı olduğunu planlarlar. Robotun çeşitli parçalarını test ederler. Parçaların birlikte uyum içinde çalışmasını sağlarlar ve robotun planladıkları gibi çalışıp çalışmadığına bakarlar.

19 ÖĞRETMEN Ailemizden sonra yaşamımızdaki en önemli insanlar öğretmenlerimizdir. Dünyayı öğrenmemiz onlarla birlikte olur, dünyayı anlama yeteneğini onlarla kazanırız, zekamızı, hayal gücümüzü ve yeteneklerimizi kullanmayı onlar öğretir. Onlar bilim dünyasının rehberleridir. Yaşamımızın kaşifleridir. Ana okulu öğretmeninden, üniversite öğretmenine kadar çok çeşitli öğretmen vardır. Onlar sayılamayacak kadar çok konuyu sırayla öğretirler. Öğretmek çok yüce bir meslektir.

20 PİLOT Biri pilot kelimesini duyduğu zaman, o kişinin aklına uçak kullanan kişi gelir. Bununla birlikte pilotların farklı çeşitleri vardır. Örnek olarak, liman pilotları gemilerin limana girişine kılavuzluk eder. Gemi limana yaklaşırken güverteye çıkıp, tehlikeleri önlemek ve güvenle yanaşmasını sağlamak için rehberlik yaparlar. Fakat pilot deyince aklımıza uçaklar gelir.Birçok uçak pilotu, belki de hepsi ülke savunması için askeri eğitim alırken tecrübe kazanırlar ve sonra görevlerine başlarlar. Aralarında helikopter pilotları ve uçak pilotları vardır.

21 SPİKER Bir radyo spikeri radyodan bilgiler verir. Müzik çalar ve sunar, talk show yapar, ünlü kişilerle ve haberle ilgili kişilerle röportajlar yapar, reklam metinlerini okur, radyo oyunlarında yada reklamlarda rol alır.

22 VETERİNER Veteriner, hayvanların sağlıklı ve iyi olmasıyla ilgilenen kişidir. Veterinerler köpek yada kedi ayırt etmeksizin, birçok farklı hayvanın sorunlarına çözüm arar. Çünkü çoğu zaman hayvan sahipleri besleme ve bakma konusunda yetersiz kalır. Veterinerler aynı zamanda hasta hayvanları tedavi ederler. At ve inek gibi büyük hayvanların doğumuna yardım ederler ve hayvan sahiplerine yeni doğanlara nasıl bakacakları konusunda bilgi verirler.

23 YAZAR Yazarlar ve editörler yazı yazarlar… Yazarlar hikaye yada gerçek olayları yazarlar. Kitap yazmanın dışında magazin veya gazeteler için yazı yazarlar. Radyo ve televizyon yayınları için de yazı yazarlar. Editörler yazarlara hangi konuda yazacaklarını söylerler. Ayrıca yazarın yazdığı yazının iyi olup olmadığına da karar verirler. Eğer yazı iyi olmadıysa düzeltmek için kelimeleri değiştirirler. Yazarlar yazı yazmaya başladıklarında kütüphanelerden yada röportaj yaparak bilgi toplarlar. Yazarlar yazdıkları metinleri sürekli değiştirirler. Yazının hazır olduğuna inana kadar bu değişim devam eder.

24 Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni 24


"1 TERİCE ORTAOKULU. 2 Meslek seçimi ilk ve orta öğretim boyunca verilecek kararlarla ve yapılacak tercihlerle yakından ilgilidir.O halde meslek tercihi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları