Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata"— Sunum transkripti:

1 Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
MİNERALLER Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata

2 KALSİYUM Kemiklerin, dişlerin yapımı Kasların kasılması
Sinirlerin çalışması Normal kan basıncının sağlanması Hücrelerin bir arada tutulması

3 Yetersizliği Raşitizm Osteomalasia Osteoporoz
Kalsiyum emilimini D vitamini, laktoz, C vitamini, organik asitler ve bazı amino asitler kolaylaştırır.

4 Yumurta sarısı, kurubaklagiller, yağlı tohumlar

5 Fosfor Kalsiyumla birlikte kemiklerin, dişlerin oluşumunda, besinlerin metabolizmasında görevli enzimlerin yapısında bulunur Hücre çalışması (hücre içi – dışı sıvı dengesi)

6 Yetersizliği Sık görülmez
Uzun süreli İlaç kullanımıda fosfor emilimi azalır Kas, kemik, sinir sis. Aksaklıkları Süt, et, tavuk, balık, yumurta, tahıllar, kurubaklagiller, yağlı tohumlar

7 Sodyum – Potasyum - Klor
Vücut su dengesi Asit baz dengesi Kasların çalışması

8 Yetersizliği Halsizlik Kas krampı Baş dönmesi Kalp ritmi bozukluğu
Potasyum yetersizliği iştahsızlık, mide bulantısı

9 Magnezyum Enerji metabolizması Kas , sinir sistemi
Kemik ve dişlerin oluşumu Tansiyon düzeni

10 Yetersizliği Halsizlik, yorgunluk Sinirlilik Dalgınlık Iştahsızlık
Kas krampları Uyku bozukluğu

11 Magnezyum Kaynakları Kurubaklagiller Yağlı tohumlar
Rafine edilmemiş tahıllar Koyu yeşil yapraklı sebzeler

12 Demir Kanda kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin Hemoglobin oksijen
Yetersizliği: Anemi

13 Kaynakları Et türevleri Yumurta Yeşil sebzeler
Tahıllar, pekmez, kuru meyve C vitamini emilimi artırır, çay kahve düşürür.

14 İyot Tiroit bezi çalışması tiroit hormonlarının yapımı
Guatr hastalığına neden olur Kaynakları: Deniz ürünleri, iyotlu toprakta yetişen besinler, su Eksikliğinde tuz, suya iyot ilave

15 Çinko Metabolizma için gerekli enzimlerin yapısında Büyüme,
Cinsiyet organlarının gelişimi, Bağışıklık

16 Yetersizliği Büyümede gerilik Cinsiyet organları gelişimi gecikme
Dirençsizlik Yaraların iyileşmesi gecikme Tat – koku duyu algısı bozukluğu

17 Çinko Kaynakları Et, karaciğer, yumurta, deniz ürünleri
Süt ve ürünleri Kurubaklagiller Yağlı tohumlar Tahıllar

18 Flor Diş, kemik yapısıı Diş çürüklerini önleme için gerekli
Osteoporoz (yeterli alım önler, fazla alımı osteoporoza neden olur)

19 Flor Kaynakları Besinin yetiştiği toprağın floruna bağlı
Deniz ürünleri ve çayda ve suda bulunur

20 TEŞEKKÜRLER


"Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları