Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik."— Sunum transkripti:

1

2 BÖLÜM 6 CİNSELLİK

3 CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar
Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik Kültürü Cinsel Kimlik Gelişimi Ergen Cinselliği Hakkında Bilgi Edinmeye Yönelik Araştırmalar Ergen Cinselliğini Keşfetmek Heteroseksüel Tutum ve Davranışlar Cinsel Azınlıkların Tutum ve Davranışları Kendini Uyarma Kontraseptif Kullanımı Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim Ergen Hamileliği Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Cinsel Davranışa zorlama ve Cinsel Taciz Cinsel Okur Yazarlık Cinsel Bilgi Kaynakları Bilişsel Faktörler Okullarda Cinsel Eğitim

4 Ergen Cinselliğini Keşfetmek
Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Ergenlerin cinsellikle ilgili yaşadığı sorunlarla sıklıkla karşılaşılırken; cinselliğin ergen gelişiminin normal bir yönü olduğu gerçeğine daha az vurgu yapılmaktadır.

5 Ergen Cinselliğini Keşfetmek
Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Ergenlik aseksüel çocukluk ve seksüel yetişkinlik arasındaki bir köprüdür. Ergen cinselliği, fiziksel gelişim ve puberte, bilişsel gelişim, benlik ve kimlik, cinsiyet, aileler, akranlar, okul ve kültür gibi ergen gelişimin diğer yönleriyle ilişkilidir.

6 Ergen Cinselliğini Keşfetmek
Cinsellik Kültürü Ergen cinselliğine izin vericilikteki artış, kültürlerdeki izin vericiliğin artması ile ilişkilidir. Ergenlerin, cinsel ilişkide bulunması, TV’de cinsel sahnelere maruz kalması ile ilişkilidir.

7 Ergen Cinselliğini Keşfetmek
Cinsel Kimlik Gelişimi Cinsel kimlik geliştirmek çok yönlüdür. Bir ergenin cinsel kimliği, cinsel yöneliminin, ilgilerinin ve davranış tarzının bir göstergesidir.

8 Cinsel Tutum ve Davranışlar
Heteroseksüel Tutum ve Davranışlar Cinsel Senaryo: Bireylerin cinsel açıdan nasıl davranmaları gerektiğini tanımlayan sterotipik rol örüntüleridir. Kızlar ve erkekler farkı cinsel senaryoları izleyerek sosyalleşirler.

9 Cinsel Tutum ve Davranışlar
Cinsel Azınlıkların Tutum Ve Davranışları Cinsel Azınlık: Kendini lezbiyen, gay veya biseksüel olarak tanımlayan kişi.

10 Cinsel Tutum ve Davranışlar
Cinsel Azınlıkların Tutum Ve Davranışları Biseksüel: Her iki cinsiyeti de çekici bulan kişi. Homofobi: Hem cinsleri çekici bulan bireylere karşı irrasyonel negatif duygulara sahip olmak.

11 Cinsel Tutum ve Davranışlar
Kendini Uyarma Hemen hemen bütün ergenlerin cinsel aktivitelerinin bir parçası kendini uyarma veya mastürbasyondur. Kendini uyarma ve mastürbasyon ergenlerin cinsel açıdan rahatlama için en sık kullandıkları yollardan birisidir

12 Cinsel Tutum ve Davranışlar
Kontraseptif Kullanımı Ergenleri korunma yöntemlerini kullanmalarında artış vardır fakat cinsel açıdan aktif ergenlerin hâlâ büyük çoğunluğu koruma yöntemlerini kullanmamaktadır.

13 Cinsel Tutum ve Davranışlar
Kontraseptif Kullanımı Düşük SED’den gelen ergenler, orta SED’den gelen ergenlere göre korunma yöntemlerini daha az kullanmaktadır.

14 Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları
Ergen Hamileliği Ergen hamileliklerinde anne ve bebeği için sağlık riskleri artmaktadır. Ergenlikte çocuk sahibi olan anneler, çocuk sahibi olmayan diğer ergenlere göre daha sık okulu bırakmakta ve daha düşük ücretli işlerde çalışmaktadırlar.

15 Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları
Ergen Hamileliği Akılda tutulması gereken önemli bir konu ergenlikte riskin sadece hamilelik olmadığıdır. Ergen anneler sıklıkla düşük gelirli ailelerden gelmektedir ve hamilelikten önceki okul başarıları da iyi değildir.

16 Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları
Ergen Hamileliği Bir çalışmada toplumsal kuruluşlarda gönüllü çalışma ile daha düşük oranlarda ergen hamileliği arasında ilişki bulunmuştur.

17 Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) çoğu zaman infekte olan bir partnerle yaşanan cinsel temas sonucunda bulaşmaktadır.

18 Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Bu temas vajinal ilişki ile sınırlı değildir, oral-genital ve anal–genital temaslarla da bu enfeksiyonlar bulaşmaktadır.

19 Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları
Cinsel Davranışa Zorlama ve Cinsel Taciz Tecavüzlerin yaklaşık %95’i erkekler tarafından gerçekleştirilmektedir. Flört ya da tanıdık tecavüzüne artan bir ilgi vardır.

20 Ergenlerde Cinsel Davranışların Olumsuz Sonuçları
Cinsel Davranışa Zorlama ve Cinsel Taciz Cinsel taciz bir kişinin diğeri üzerinde güç kullanmasıdır. Ergenlerin cinsel tacizi oldukça yaygındır. Cinsel tacizin iki formu rüşvet/gözdağı ile cinsel taciz ve düşmanca çevrede cinsel tacizdir.

21 Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim
Amerikalı ergenler ve yetişkinler cinsellik hakkında yeterince bilgi sahibi değildir. Cinsel bilgiler çok fazladır fakat sıklıkla bu bilgiler yanlıştır.

22 Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim
Cinsel Bilgi Kaynakları Ergenler cinsellik hakkındaki bilgileri pek çok kaynaktan edinmektedir. Ebeveynler, kardeşler, okul, akranlar, dergiler, TV ve internet bu kaynaklar arasındadır.

23 Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim
Bilişsel Faktörler Özellikle ergenlikteki idealizm ve kişisel efsane gibi bilişsel faktörler cinsel eğitimin etkili olmasını zorlaştırabilir.

24 Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim
Okullarda Cinsel Eğitim Amerikalıların büyük bir çoğunluğu okullarda cinsel eğitimi desteklemektedir ve bu destek AIDS başta olmak üzere CYBH’ lerin yaygınlaşmasına paralel olarak artmaktadır.

25 Cinsel Okur Yazarlık ve Cinsel Eğitim
Okullarda Cinsel Eğitim Bazı uzmanlar okul destekli cinsel eğitimin toplum sağlığı merkezleri ile bağlantısı olmasının ödüllendirici bir strateji olduğuna inanmaktadır.


"BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları