Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SONLU OTOMATLAR Yılmaz Kılıçaslan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SONLU OTOMATLAR Yılmaz Kılıçaslan."— Sunum transkripti:

1 SONLU OTOMATLAR Yılmaz Kılıçaslan

2 Sunum Planı Sonlu Otomatlara Formel Olmayan Giriş
Deterministik Sonlu Otomatlar Deterministik Olmayan Sonlu Otomatlar Boş Geçişli Sonlu Otomatlar Çift Yönlü Sonlu Otomatlar Sonuç

3 NEHRİN KARŞI YAKASINA GEÇME PROBLEMİ
w g c M g M →

4 w c 1.Adım g M →

5 g w c 2.Adım ← M

6 g w 3.Adım c M →

7 c w 4.Adım ← g M

8 c g 5.Adım wM →

9 w c g 6.Adım 6.Adım ← M

10 w g c M 7.Adım 7.Adım g M →

11 m g Start MWGC-Ø WC-GM MWC-G m g c w c w C-MWG W-CMG g g g g CMG-W
WMG-C c w g c w m Ø-MWGC GM-WC G-MWC m w g g

12 Deterministik Sonlu Otomatlar
Sonlu otomatlar, bir beşli olarak tanımlanır: DFA = <Q, Σ, δ, q0, F> Q : Sonlu sayıda durum içeren Durumlar Kümesi Σ : Sonlu sayıda giriş simgesinden oluşan Giriş Alfabesi q0: Başlangıç durumu (q0 ϵ Q) F : Son (uç) durumlar kümesi (F ⊆ Q) δ : Durum geçiş fonksiyonu (Q x Σ  Q)

13 Bir Deterministik Sonlu Otomat Örneği: DFA1
DFA1 = <Q, Σ, δ, q0, F> Q = {q0, q1, q2} Σ = {0, 1} F = {q1} δ : δ(q0, 0) = q2 δ(q0, 1) = q0 δ(q1, 0) = q1 δ(q1, 1) = q1 δ(q2, 0) = q2 δ(q2, 1) = q1

14 Geçiş Diyagramları Deterministik bir sonlu otomat için geçiş diyagramı yönlü bir çizge olarak şöyle tanımlanır: Her durum için (çember şeklinde) bir düğüm bulunur. Durum geçişleri, geçişe neden olan simge ile etiketlenmiş yönlü yaylar ile gösterilir. Başlangıç durumu, çıkış düğümü olmayan bir ok ile işaretlenir. Son durumlar çift çember ile gösterilir.

15 DFA1 için geçiş diyagramı

16 Çift sayıda 0 ve çift sayıda 1 içeren sembol katarlarını tanıyan otomat

17 ‘00’ içermeyen ve ‘1’ ile bütün sembol dizilimleri üreten otomat
q1 q3 1 q0 1 1 1 q2

18 Deterministik Olmayan Sonlu Otomatlar
Deterministik olmayan sonlu otomatlar, deterministiklere benzer şekilde bir beşli olarak tanımlanır: DFA = <Q, Σ, δ, q0, F> Q : Sonlu sayıda durum içeren Durumlar Kümesi Σ : Sonlu sayıda giriş simgesinden oluşan Giriş Alfabesi q0: Başlangıç durumu (q0 ϵ Q) F : Son (uç) durumlar kümesi (F ⊆ Q) δ : Durum geçiş fonksiyonu (Q x Σ  2Q)

19 ‘01’ ile biten bütün dizilimleri tanıyan deterministik olmayan sonlu durum otomatı
δ(q0, 0) = {q0, q1} δ(q0, 1) = {q0} δ(q1, 0) = {} δ(q1, 1) = {q1} δ(q2, 0) = {} δ(q2, 1) = {}

20 ‘web’ ve ‘ebay’ sözcüklerini arayan otomat

21 Problemlerin Çözüm Düzeyi Açısından Determinizm
Deterministik olmayan sonlu durum otomatları, deterministik sonlu durum otomatlarına göre problemlere daha soyut düzeyde ve daha kolay modellenebilir çözümler sunabilirler. Not: Örnekler Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın Özdevinirler Kuramı ve Biçimsel Diller kitabından alınmıştır. q1 q3 c b a c c a a q0 q5 b a b b c c b q2 q4 a c b ‘abc’ ve ‘bac’ altdizgilerinden en az birini, en az bir kez içeren arayan deterministik otomat q1 a a a b q0 b q3 c q4 b b q2 a c c ‘abc’ ve ‘bac’ altdizgilerinden en az birini, en az bir kez içeren arayan deterministik olmayan otomat

22 Deterministik ve Deterministik Olmayan Otomatların Denkliği - 1
q1 1 q3 q0 1 1 q2 1

23 Deterministik ve Deterministik Olmayan Otomatların Denkliği - 2
q1 q1, q3 1 1 q3 q0 1 q2, q3 q2 1 1

24 Boş Geçişli Sonlu Otomatlar
Boş geçişli sonlu otomatlar, deterministik olmayanlara benzer şekilde bir beşli olarak tanımlanır: DFA = <Q, Σ, δ, q0, F> Q : Sonlu sayıda durum içeren Durumlar Kümesi Σ : Sonlu sayıda giriş simgesinden oluşan Giriş Alfabesi q0: Başlangıç durumu (q0 ϵ Q) F : Son (uç) durumlar kümesi (F ⊆ Q) δ : Durum geçiş fonksiyonu (Q x (Σ U {ɛ})  2Q)

25 Sözcük tanımada boş geçiş kullanımı

26 İki yönlü Sonlu Otomatlar
Sonlu otomatlar, bir beşli olarak tanımlanır: DFA = <Q, Σ, δ, q0, F> Q : Sonlu sayıda durum içeren Durumlar Kümesi Σ : Sonlu sayıda giriş simgesinden oluşan Giriş Alfabesi q0: Başlangıç durumu (q0 ϵ Q) F : Son (uç) durumlar kümesi (F ⊆ Q) δ : Durum geçiş fonksiyonu (Q x Σ  Q x {R, L} )

27 Eş Güçte Sonlu Durum Otomatları
Aşağıdaki otomat türleri tanıyabilecekleri / üretebilecekleri diller açısından eş güçtedirler: Deterministik Sonlu Durum Otomatları Deterministik Olmayan Sonlu Durum Otomatları Boş Geçişli Sonlu Durum Otomatları Çift Yönlü Sonlu Durum Otomatları

28 Kaynaklar Yarımağan, Ü. (2011), Özdevinirler (Otomatlar) Kuramı ve Biçimsel Diller. Akademi Yayıncılık. Hopcroft, J.E, Motwani, R. and J.D. Ullman (2001), Introduction to Automata Theory, Languages and Computation. Addison- Wesley.


"SONLU OTOMATLAR Yılmaz Kılıçaslan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları