Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dere Vadisi Konu: Dere vadisi Yetkinlik: Öğrenci

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dere Vadisi Konu: Dere vadisi Yetkinlik: Öğrenci"— Sunum transkripti:

1 Dere Vadisi Konu: Dere vadisi Yetkinlik: Öğrenci
dere kenarında yaşayan hayvanların özelliklerini tanımlayacak dere ve nehirlerde yaşayan balık ve küçük hayvanların özelliklerini tanımlayacak kuşların niçin ilkbaharda şarkı söylediklerini anlatacak dere ve nehirlerin ne tür çevresel tehlike altında olduklarını anlatacak Açıklama: Program, 5 ila 7´inci sınıflar için uygundur. Program, sesli Powerpoint sunumu, sözlük, hafıza oyunu, ödevler, filmler ve gerekli faydalı web siteleri içerir.

2 Yoğun kızılağaçlı orman birçok hayvan için güvenli bir yaşam alanı.

3 Porsuk Karanlık çökünce ininden çıkar ve avlanır
İ nsanlardan korkar. İnsanları görünce yoğun bitki örtüsü içine kaybolur Avlandığı hayvanlar, solucan, böcek ve arı kovanı ile beslenir Tuvalete gitmek için hela yapar.

4 Zehirsiz yılan Bir metre´den uzun olabilir.
Tehdit hissettiğinde ısırabilir Zehirli değildir Sessiz ve hareketsiz kalıp ölü taklidi yapabilir Dere kenarlarını sever Böcek, kurbağa ve küçük balıkları yer Ayrıca fare, kuş yumurtaları ve diğer küçük hayvanları yer Bir gübre yığını veya kompost yığınına yumurtlar

5 Su faresi Ayrıca toprak faresi diyede adlandırılır İyi bir yüzücüdür
Dere boylarını sever Toprağa tüneller kazar Bitkilerle beslenir Meyve ağaçlarının köklerini kemirir Yaz aylarında 3 ila 4 kez yavrular. Her defasında yaklaşık beş yavru dünyaya getirebilir

6 Sivri fare Siyah beyazdır
Kuyruk ve arka bacaklarında sert tüyleri vardır Yüzme ve dalış bilir Kuyruğunu ve arka bacaklarını kürek olarak kullanır Suyun içinde çok kolay yüzer Böcekler, solucanlar, salyangozlar ve küçük balıklarla beslenir

7 Derede yaşam Sonbaharda yağmur yağdığında, derelerde su birikir.
Bazen kızılağaç kökleri arasında ok gibi fırlayan kocaman alabalıklar görebiliriz.

8 Alabalık deresi Genelde akarsuda çoğalır
Eylül ve Ekim´de yumurtlama zamanı yaklaştığında akarsu ve nehirlere yüzer Yumurtlama alanlarını önce erkek balıklar yerleşirler En iyi yumurtlama alanı çakıllı akar sulardır

9 Alabalık deresi Dişi alabalık erkek alabalıktan birkaç hafta sonra gelir. Dişi alabalık dereye hazırladığı çukura yumurtlar. Yumurtaların döllenmesi için erkek alabalık yumurtaların üzerine sütünü püskürtür. Dişi alabalık yumurtaların üzerini çakılla örter ve kendisi akarsulara tekrar döner.

10 Deniz alabalığı Hem tuzlu hemde tatlı suda yaşar.
Kıyılarda ve fiyortlarda dolaşır. Yumurtlama zamanı gelince nehir ve ırmaklarda yüzer. Bazıları, dere ve nehirleri, bazıları ise denizleri sever. Aynı türden olmasına rağmen deniz alabalığının görüntüsü farklıdır.

11 Yavru alabalığın büyümesi
Rognen ligger under grusen hele vinteren. Eggene klekkes seg til fiskeyngel når våren kommer.

12 Suda küçük hayvanlar Dere ve nehirlerde yaşayan küçük hayvanlar, akarsulara uyum sağlamışlardır. Birçoğu aerodinamik şekilli olup suyun onları yakalamaması için basık vücütları vardbasır. Birçoğu tutunabilmek için pençeleri, kanca veya vantuzlara sahiptir. Bazıları ağırlık sağlamak için çakıl taşlarından faydalanırlar.

13 Sinek larvası Ölü yaprak ve sopalarla boru şeklindeki evler yaparlar.
Akarsu ve nehirlerde yaşayanlar kum ve çakıl taşlarından ev yaparlar. Bazı sinek larvaları küçük taşlardan yaptıkları evlerin akıntıya karşı koyabilmesi için arkasına uzun bir sopa takarlar. Bazıları dipteki kayalara güvenlik ağı örerler.

14 Mayıs sineği Kısa duyargaları vardır.
Arka kuyruklarında ipleri vardır. Küçük kanat bölgeleri vardır.

15 Birgün sineği Uzun duyargaları vardır. Iki uzun kuyruk ipleri vardır.
Kanatları bölgeleri vardır. Dipte sürünürler.

16 Salyangoz Irmaklarda kaya ve sopalara yapışır.
Kabulu salyangoz akarsularda yaşayabilir.

17 Kene larvası Arka kuyruğunu kayalara, ince dallara ve köklere sarar.
Sudaki organizmaları filtre içine almak için ağız çevresinde küçük kirpikler vardır.

18 Birçok akarsu harap ediliyor
Doğada gezerken, derelerde bazen eski araba lastikler, plastik sandalyeler, kırık cam, karton, metal ve buna benzer atıklar görebiliriz. Bazı yerlerde dereler yeraltından borular içerisinden akarlar. Hala doğrudan nehir ve derelere kanalizasyon atıkları akabiliyor. Birçok su yolu doğa kirliliği yüzünden hayvanlara yaşam sunamaz halde. Böylece alabalıklarda yumurtlamaya dere yataklarına gelemiyorlar.


"Dere Vadisi Konu: Dere vadisi Yetkinlik: Öğrenci" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları