Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Savaş neden yapılıyor ? Kaynak : Modeller ve Doğal Kaynaklar Yönetimi 1- Kurs Notları Milano Teknik Üniversitesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Savaş neden yapılıyor ? Kaynak : Modeller ve Doğal Kaynaklar Yönetimi 1- Kurs Notları Milano Teknik Üniversitesi."— Sunum transkripti:

1 Savaş neden yapılıyor ? Kaynak : Modeller ve Doğal Kaynaklar Yönetimi 1- Kurs Notları Milano Teknik Üniversitesi

2  1991 yılında Irak’a Amerikan saldırısının perde arkası

3 Körfez savaşının masrafları 40 milyar dolar Ya da ( 42 milyar Euro )

4 Ancak bu faturayı ödeyen kim ? Hemen deriz ki; - 40 milyar dolar ABD tarafından ödendi. Bu kısmen doğrudur, gerçekten... 40 milyar $ Masrafların yüzde 25’i ABD tarafından ödendi. (10 milyar $) (10 milyar $) Masrafların yüzde 75’i, özellikle Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi Arap ülkeri tarafından ödendi. (30 milyar $)

5 Onlar bu parayı nereden buldular ? savaştan önce petrolün varil fiyatı yaklaşık 15 dolardı... …Ancak Körfez savaşıyla petrolün varil fiyatı 42 dolara yükseldi. Bu yükseliş yaklaşık 60 milyar dolarlık EKSTRA bir kar getirdi. Bu karı kim yaptı ? Arap ülkelerinde yarısı senin - yarısı benim kanunu geçerlidir. Yüzde 50’si Arap devletinin, diğer yüzde 50’ si de petrol yataklarını yöneten çok uluslu şirketlerindir. Bu bize şunu gösteriyor...

6 Onlar bu parayı nereden buldular ? Petrol fiyatlarındaki artıştan elde edilen net kar: 60 milyar $ 30 milyar$-petrol şirketlerine 30 milyar $-petrol şirketlerine 30 milyar$-Kuveyt ve Suudi Arabistan ülkelerinin hükümetlerine 30 milyar $-Kuveyt ve Suudi Arabistan ülkelerinin hükümetlerine

7 Petrol şirketlerinin sahibi kimdir ? Orta Doğu’da, petrol yataklarının işletmesi ve ticareti 7 kız kardeş diye adlandırılan ( Shell, Tamoil, Esso…) gibi şirketlerin elindedir; bunların tamamı Amerikan şirketi olup beşi ABD devletine, ikisi de özel sektöre aittir. 30 milyar $ 21 milyar $ Amerikan devletine 9 milyar $ Amerikan özel şirketlerine

8 Biraz hesap yapalım... Savaş masrafları Yükselen petrol fiyatlarından elde edilen KAR Kar veya Zarar Arab ülkeleri 30 $ milyar milyar 30 $ milyar0 ABD Hükümeti 10 $ milyar milyar 21 $ milyar ABD Özel sektörü 0 9 $ milyar 9 $ milyar KAR 9 $ milyar KAR $ Şimdi herşey kolayca anlaşılmaktadır. Bu savaştan ABD 20 milyar $ kar etmiştir. “Özgür Kuveyt” ile onun işi yoktur. Bu bir bahanedir ! 11 $ milyar KAR

9 Ancak hesap daha bitmedi… En sonunda, 91 yılında Irak karşı yapılan savaşın faturasını kim ödedi? Petrolü tüketenler … …yani BİZ !

10 hesap henüz bitmedi … 1. 1.Böylece, ABD toplam 60 milyar $’lık kar elde etti... 11 milyar $ petrolden 49 milyar $ silah satışından !

11 hesap henüz bitmedi … Savaş için harcanan 40 milyar dolar nereye gitti ? Hemen hemen hepsi Amerikan şirketlerinden oluşan AMERİKAN SAVAŞ SANAYİNE!

12 Sonuç 1 Bu noktada, 1991‘deki Körfez savaşının insani nedenler veya özgürlük hakkı için değil sadece parasal nedenlerle olduğunu çıkarabiliriz. Artık, güncel iki olayı da : Afganistan savaşının ve yeni Irak savaşının arkasında yatan gerçeği anlamak kolay olacaktır.

13 Sonuç 2 Afganistan’daki savaşın ana hedefi, 2.500 kilometre uzunluğunda, ülkeyi baştan sona geçecek olan petrol boru hattına ( Amerikalıların sahibi olduğu ) kolaylık sağlayacak kukla hükümetin kurulmasıdır... Bu stratejik petrol taşıma hattının seçeneği, inşaat ve bakım masrafları çok daha yüksek olan 5.500 kilometre uzunluğunda başka bir boru hattıdır. 30 yıldan beri savaşın ızdırabını çeken ve perişan olan bir ülkede, en kısa petrol boru hattının yapımı ve işletilmesi sorunsuz ve daha kolay olacaktır.

14 Sonuç 3 Küçük Bush’un Irak’a tekrar saldırmasının sebebini anlamak için Orta Doğu’daki petrolün ana tedarikçisinin Suudi Arabistan olduğunu bilmeliyiz. ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerindeki kopukluğun bir türlü düzeltilememesi, Suudi Arabistan’ın Bin Ladin ve terörist akımlarla olan iliskisi ve bu ülkede insan haklarına gösterilen saygının yetersizliği uluslar arası camiayla bu ülkeyi karşıt duruma getirmiştir. Bu yüzden, Bush yönetimi Orta Doğu’da Suudi Arabistan dışında başka bir petrol tedarikçisi bulmayı hedeflemiştir.

15 Sonuç 4 Tabii ki, en kolay yol Irak ’ta bir savaş ve ABD güdümünde kukla bir hükümet kurmaktır. Niçin Irak ? diye soracak olursak... 3 neden şudur: 3 neden şudur:  Irak kendini savunma gücü az ve sınırlı olan bir ülkedir. ( Irak’a uygulanan petrol ambargosunun neden olduğu fakirlik ve yetersiz beslenme yüzünden her yıl 300.000 bebek ölmektedir ).  Irak, petrol konusunda hiçbir bilgi sahibi olmayan uluslar arası kamuoyuna saldırıya karşı suçsuzluğunu kanıtlamak için Irak’ta olmayan yüksek teknolojiyle üretilen kitle imha silahlarının Irak’ta bulunmadığı şeklinde basit ve yetersiz bir açıklama sunmaktadır.  Irak, şimdiye kadar Amerikan tehdidine karşı koyacak güçlü bir ulusal birliğe sahip olamamıştır.

16 Sonuç 5 En başta, son üç yıl içinde Venezüella’da berbat yaşam koşulları yüzünden sosyal bir devrim meydana geldi. Venezüella ABD’ye en fazla petrol satan ülkedir. Bush yönetiminin Suudi Arabistan ve Venezülla karşı başka bir seçenek bulması gerekiyordu.

17 Ne yapabiliriz ? Mümkün olduğu kadar çok insana bu savaşın arkasındaki gerçek nedenleri anlatmalıyız. Bilgisiz bir insan kolay yönetilir. Mantıklı düşünebilen insan direnebilir!


"Savaş neden yapılıyor ? Kaynak : Modeller ve Doğal Kaynaklar Yönetimi 1- Kurs Notları Milano Teknik Üniversitesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları