Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILAR."— Sunum transkripti:

1 CANLILAR

2 Sınıflandırma Hayvanlar (İnsanlar da hayvandır.) Bitkiler Mantarlar
Gözle görülmeyen ve ilkokul- ortaokulda bilmeniz gerekmeyen canlılardır. Hayvanlar (İnsanlar da hayvandır.) Bitkiler Mantarlar Protistler (Bu üç türden olmayan mikroskobik bir canlı.) Arkealar( Bir çeşit mikroskobik canlı.) Moneralar (Mavi veya yeşil alg-bakteri.)

3 Hayvanlar Genellikle çevrelerine uyum sağlayan;insan,aslan,kedi,köpek,balık vb. örnekleri olan,etobur,otobur,hem etobur hem otobur çeşitleri olan canlılardır.

4 Bitkiler Fotosentez,terleme ve solunum yapan;ağaçlar, çiçekler, otlar, eğrelti otları, yosunlar vb. organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemidir. Yeşil bitkiler besin zincirinin ilk halkasını oluştururlar.

5 Bitkilerin Faydaları:
Adaçayı: Hazım sıkıntılarını giderir. Adamotu: Ağrı kesicidir. Ahududu: Zehrin vücuttan atılmasını sağlar. Armut: Sindirimi kolaylaştırır, C ve K vitamini içerir, kalbi korur, Tip 2 Diyabet (genetik olan şeker hastalığı) riskini azaltır. Badem: Yorgunluğu giderir. Bamya: Bağırsaklara faydalıdır. Buğday: Bağırsaklara faydalıdır. Ceviz: Kansızlığı giderir,ishali keser, verem ve şeker hastalıklarında etkilidir. Çemen: Balgam söktürür. Çörekotu: İştah açar, hazımsızlığı giderir. Çilek: Kolesterolü düşürür, C vitamini içerir.

6 Defne ve devedikeni: Ateşi düşürür.
Deniz yosunu: Metabolizmayı hızlandırır. Dereotu: Yatıştırıcı, gazı önleyicidir. Domates: Kanserden korur, yaşlanmayı engeller. Dut: İdrar söktürür. Elma: Kalp ve dolaşıma iyi gelir. Enginar: Kolesterolü ve kandaki üreyi azaltır. Kandaki şekeri ayarlar. Fesleğen: Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Fındık: Yorgunluğu giderir. Gelincik: Nefes darlığı, astım, bronşitte rahatlatır. Kusmayı önler. Greyfurt: C vitamini bakımından zengindir. Gül: Mikrop öldürücüdür.

7 Hanımeli: Kusturucu ve idrar sökücüdür.
Haşhaş: Ağrı dincirididir. Havuç: Kalbe iyi gelir ve felç tehlikesini azaltır. Görme duyusunu keskinleştirir. Hindistancevizi: İdrar söktürür, mide ağrılarını giderir. Ispanak: Kalbe iyi gelir. İncir: Bağırsaklara iyi gelir. Kabak: Tenya ve kurt düşürücüdür. Kahve ve kakao: Kalbe iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır. Keçiboynuzu: Mide ve bağırsağa iyi gelir. Kestane: Ateşi düşürür;sinirleri yatıştırır; kan dolaşımını ve kasları kuvvetlendirir. Kuşburnu: Vücuda dirilik sağlar, C vitamini içerir. Muz: Krampları önler. Marul: Kemik erimesine karşı etkilidir. Maydanoz: A ve C vitamini deposudur, demir eksikliğini giderir, böbrek taşını düşürür, görme duyusunu keskinleştirir. Melisa: Yatıştırıcı, terleticidir. Nar: Vücudu kuvvetlendirir, ishali keser, kalbi kuvvetlendirir. Nohut: Anne sütünü arttırır ve vücudu kuvvetlendirir. Patates: Sindirimi kolaylaştırır.

8 Ökseotu: Kalp atışlarını arttırır.
Pancar: Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar, kansızlığı giderir, şeker ve verem hastalıklarına karşı vücudu korur. Patlıcan: Kansızlığı giderir. Portakal: Kanseri önler, kolesterolü düşürür, C vitamini deposudur. Salatalık: Vücutta biriken suyun atılmasına yardımcı olur. Salep: Öksürüğe ve bronşite faydalıdır. Soğan- Sarımsak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltır. Sumak: Bazı ağız hastalıklarında gargara olarak kullanılır. Şeftali: Bağırsak solucanlarını düşürür. Tarçın: Ruhu rahatlatır, kalbe iyidir. Tere: İştahı açar, hazmı kolaylaştırır. Turp: Böbreklerdeki mikropları öldürür. Vişne: İshali keser, ateşi düşürür, idrarı söktürür, vücudu rahatlatır. Yasemin: Göğüs yumuşatıcı, sinirleri yatıştırıcıdır.

9 Yenibahar: Damar sertliğini önler.
Yerelması: Şeker hastalığına faydalıdır. Yılanyastığı: Ateşi düşürür, terletir, vücudu rahatlatır, sinirleri uyarır. Yosun: Haşlaması bağırsak kurtlarını döker. Yulaf: Kandaki şeker miktarını azaltır, çocukların hazım güçlüklerini ve yorgunluklarını giderir. Zencefil:İştah açar, kusmayı önler, bağırsağa faydalıdır. Zerdeçal: Mideye faydalıdır, gaz söktürür. Zeytin: Karaciğeri çalıştırır, karaciğer ağrılarını keser, sarılıkta faydalıdır, yüksek tansiyonu ve şekeri düşürür, bağırsak solucanlarının düşmesine yardım eder.

10 Mantarlar Fazla nemli yerlerde çoğalan, şapkalı mantar, küf mantarı, maya mantarı, hastalık yapan mantar diye ayrılan, yediğimiz, hamuru kabartan, bebeklerde pamukçuk hastalığına neden olan, peyniri küflendiren(peynir küfünden penisilin yani antibiyotik elde edilir)vb. şeyleri yapan canlıdır. Latincede adı ‘Fungi’dir. Mantarlar çürükçül beslenen (başka canlıların artıklarından beslenen) canlılardır. Besin piramidinin her basamağında bulunurlar.

11 Mantarların Faydaları:
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Çinliler bu besini ilaç niyetine tüketirler. Kolesterolü düşürür.(LDL kolesterol tipi için geçerlidir. HDL’yi yükseltiyor.) Oluşabilecek iltihapları önler. Kanseri önler. (Özellikle göğüs ve prostat kanserini önler.) Kalp ve damar sağlığı açısından önemlidir. Bazı mineral çeşitlerini içerir.(Bakır ve selenyum gibi.)

12 PROTİSTLER Hayvan, bitki ya da mantar olarak değerlendirilmeyen 1 çeşit mikroskobik canlı grubu. Fakat bitki, hayvan veya mantara benzeyen türleri var. Mantara Benzeyen Hayvana Benzeyen(Terliksi Hayvan) Bitkiye Benzeyen(Yeşil Alg)

13 ARKEALAR Arkealar mikroskobik canlıların 1 başka önemli grubudur. Onun için 1 diğer ismi arkebakterilerdir. Çekirdekleri yoktur. Tek hücreli canlılardır. Prokaryot(gelişmemiş) canlılardır.

14 MONERALAR Siyanobakteriler (Mavi-yeşil algler) ve bakterileri içeren canlı grubuna denir. Siyanobakteriler Bakteri


"CANLILAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları