Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLEMCİLER SERHAT OKUR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLEMCİLER SERHAT OKUR."— Sunum transkripti:

1 İŞLEMCİLER SERHAT OKUR

2 İşlemciler İşlemciler, mikroişlemciler bilgisayara yüklenen işletim sistemini ve diğer tüm programları çalıştırıp bu programların işlemlerini yerine getirir. Bu sebeple merkezi işlem birimi (MİB) adını alırlar, İngilizcedeki karşılığı ise “Central Processing Unit” dir (CPU).

3 İşlemciler Genel bir bilgisayar dört ana birimden oluşur. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir: Merkezi işlem birimi (MİB, central processing unit-CPU) Hafıza-bellek (memory) Giriş/Çıkış (Input/Output-I/O) ünitesi Giriş/Çıkış ünitesine bağlanan çevre birimleri (fare, klavye, yazıcı, tarayıcı, monitör vb.).

4 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
İşlemler yapılırken sayısal (mantıksal 1 veya 0) mantık kullanılmaktadır. Yani iki sayıyı toplamak için ilk olarak sayıların ikilik değerleri ( şeklinde) ele alınır ve bunun üzerine işlemler yapılarak sonuç elde edilir. Bir film izlerken ya da bir program kullanırken ekrandaki görüntünün oluşması, programın sonuç üretmesi için hafızada bulunan ikilik değerler birleştirilir ve böylece sonuç oluşur. İşlemciler hafızalarında bulunan komutlarla dışarıdan gelen uyarılar eşliğinde işlemleri yapmaktadır. İşlemcinin hafızasında bulunan komutlara o işlemcinin komut seti denir ve hangi uygulamayı kullanırsak kullanalım bizim kullandığımız uygulama işlemcinin anlayacağı bu komut setlerine dönüştürülerek sonuç elde edilir.

5 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
İşlemciler komut setlerine göre CISC ve RISC olmak üzere ikiye ayrılır. CISC: Kompleks komutlara, yani bir seferde birden fazla işlemi yerine getirebilen komutlara sahip işlemci mimarisidir. RISC: Her seferinde tek bir işlem gerçekleştiren basit ve hızlı komutlara sahip işlemci mimarisidir. Normalde bilgisayarımızda veya başka kompleks ürünlerde sadece bir tane işlemcinin olduğunu düşünürüz oysaki detaylıca inceleyecek olursak diğer ünitelerin de (ekran kartı, TV kartı, ses kartı gibi) merkezi işlem birimine sahip olduğunu görürüz.

6 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
İşlemci Hızı: FSB (Front Side Bus): Ana kart üzerinde bulunan sistem saatinin 1 sn içinde yaptığı “tik” hareketi FSB hızını belirler. Sistem saati tüm sistemin birlikte uyum içinde çalışması için gerekli olan ritmi verir. Saatin her tikinde tüm bilgisayar aygıtlarında bilgi ve komutlar akar.

7 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Bilgisayarda tüm programlar sabit diskte (hard disk) tutulur. İşlemci her saniyede milyonlarca, hatta milyarlarca komutu işleyebilecek kapasiteye sahiptir. 1 Hertz (Hz) = saniyede 1 çevrim 1 Kilo Hertz (KHz) = saniyede çevrim 1 Megahertz (MHz) = saniyede çevrim 1 Gigahertz (GHz) = saniyede çevrim İşlemci Çarpanı (Clock Ratio/CPU Multiplier): İşlemcinin sistem hızının (FSB) maksimum kaç katı hızda çalışacağını belirleyen çarpana verilen addır.

8 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Örnek: Intel Core Duo T GHz, 667 MHz FSB saat çarpanı nedir ? İşlemci Hızı = Saat Çarpanı x FSB 2 GHz = Saat Çarpanı x 667 MHz 2000 Mhz = Saat Çarpanı x 667 MHz Saat Çarpanı = 2000 / 667 MHz Saat Çarpanı = 3 İşlemci Sistemin yaklaşık 3 katı hızlı çalışabilir.

9 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Over Clock (Hız Aşımı): İşlemci hızı, FSB hızı değiştirilerek artırılabilir. Bu İşleme hız aşımı denir. Over Clock, ana kart üzerindeki jumper (köprü) ya da Bios ayarları kullanılarak yapılır. Zararları: İşlemcinin ömrü azalır. Aşırı derecede ısınır. Yeterli soğutulmazsa kilitlenmeler ve hatta yanmalar meydana gelebilir.

10 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Sabit disk, işlemcinin komut işleme hızına ulaşamaz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için programlar sabit diskten alınarak RAM’e (random access memory) rastgele erişimli belleğe yüklenir. RAM’den de işlemciye aktarılır. Bir program RAM’e yüklendiğinde ve işlemci kendisinden istenileni gerçekleştirdiğinde buna program (yazılım) çalışıyor deriz. RAM = Rasgele EriĢimli Bellek = Sistem Belleği = Ana Bellek Verinin sabit disk, RAM ve işlemci arasındaki akışı tek yönlü bir işlem değildir. İşlemcinin yaptığı işlemler sonucunda ürettiği veriler de işlemciden, RAM’e ve oradan da sabit diske alınarak sabit diskte tutulur.

11 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması

12 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Bütün programlar RAM’da çalıştığına göre neden getir-götür işiyle uğraşılıyor ve bilgiler RAM’da tutulmuyor sorusu akla gelebilir. Bunun cevabı kısaca, RAM içindeki bilgilerin elektrik kesildiğinde silinmesi ve maliyettir. İşlemci kendi içinde bir mimariye sahip olup işlemlerin yapılabilmesi için birçok birimi bulunmaktadır. Bu birimlerden en önemlileri sırasıyla; Kontrol birimi, İletim yolları, Kaydedici, Sayıcılar, Giriş/Çıkış tamponları, Aritmetik mantık birimi, Kayan nokta birimidir.

13 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması

14 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Kontrol Birimi: Bütün komutlar buradan işletilir. İşlenen komuta göre mikroişlemci içerisindeki bir veri değiştirilir veya bir verinin işlem içindeki başka bir bölüme aktarılması sağlanır. İletim yolları (bus): Bu yollar işlemci ile bilgisayarın diğer birimleri arasındaki bağlantıyı sağlayan iletkenlerdir. Üç tip iletim yolu vardır. Adres yolu (adress bus): İşlemcinin bilgi yazacağı veya okuyacağı her hafıza hücresinin ve çevre birimlerinin bir adresi vardır. İşlemci, bu adresleri bu birimlere ulaşmak için kullanır. Adresler, ikilik sayı gruplarından oluşur. Bir işlemcinin ulaşabileceği maksimum adres sayısı, adres yolundaki hat sayısı ile ilişkilidir. 2 Adres hattı sayısı = Maksimum hafıza kapasitesi Bir mikroişlemci 16 adres hattına sahipse adresleyebileceği maksimum hafıza kapasitesi, 216 = bayt = 64 KB olacaktır.

15 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Veriyolu (data buses): İşlemci, hafıza elemanları ve çevresel birimleriyle çift yönlü veri akışını sağlar. Birbirine paralel iletken hat sayısı veriyolunun kaç bitlik olduğunu gösterir. Örneğin, iletken hat sayısı 64 olan veriyolu 64 bitliktir. Yüksek bit sayısına sahip veriyolları olması sistemin daha hızlı çalışması anlamına gelir. Kontrol yolu (control buses): İşlemcinin diğer birimleri yönetmek ve eş zamanlamayı (senkronizasyon) sağlamak amacı ile kullandığı sinyallerin gönderildiği yoldur. Kaydedici: Mikroişlemci ile hafıza ve giriş/çıkış (I/O-Input/Output) kapıları arasındaki bilgi alışverişinin çeşitli aşamalarında, bilginin geçici olarak depolanmasını sağlar.

16 İşlemcinin Yapısı ve Çalışması
Sayıcılar (counter): İşlemi yapılacak komut ve verilerin adreslerini taşıyarak bilgisayarın çalışması sırasında hangi verinin hangi sırada kullanılacağını belirler. Giriş/Çıkış tamponları (buffers): Mikroişlemcinin dış dünyaya adres, veri ve kontrol sinyallerini iletirken dış dünya ile iletişimin sağlandığı bir çeşit kapı görevi görür. Aritmetik mantık birimi (ALU-aritmetic logic unit): Mikroişlemcinin en önemli kısmıdır. Toplama çıkarma gibi işlemlerin yapıldığı bölümdür.

17 İşlemci Çeşitleri İşlemciler anakart üzerine bağlantı şekillerine göre soket işlemciler ve slot işlemciler olmak üzere ikiye ayrılır.

18 İşlemci Teknolojileri
İşlemci teknolojileri, işlemcilerin gelişmesinde önemli etkenlerden biridir. MMX teknolojisi ile multimedya özelliği işlemcilere eklenmiştir. 3D (Three Dimensions = üç boyutlu ) komutları sayesinde ileri grafik, akışkan (streaming) ses ve video işlemlerinde başarılı olunmuştur. HT (Hyper Threading) Teknolojisi Çift Çekirdekli İşlemciler Dual Processor (Çift İşlemci) Teknolojisi Smart Ön Bellek Teknolojisi Turbo Boost Teknolojisi Quick Paht ve HT-Link Teknolojileri Centrino Teknolojisi

19 1. HT (Hyper Threading) Teknolojisi
Hyper-Threading teknolojisi, tek bir fiziksel işlemcinin çok sayıda komut zincirini eş zamanlı olarak işlemesi ile performans artışı sağlamasıdır. Hyper-Threading teknolojisine sahip olan bir işlemci, mantıksal olarak iki adet işlemciden oluşmaktadır. Her bir işlemci fiziksel olarak aynı chip üzerinde bulunmasına rağmen farklı komut zincirlerini işleyebilir.

20 HT (Hyper Threading) Teknolojisi

21 HT (Hyper Threading) Teknolojisi

22 HT (Hyper Threading) Teknolojisi

23 2. Çift Çekirdek İşlemciler (Dual Core)
Çift çekirdekli işlemci, tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam yürütme biriminden oluşur. Her iki çekirdek de aynı paketi ve aynı chipset/bellek arayüzlerini kullanır. Çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar, bilgisayarın yeteneklerine daha yüksek kapasite ve eşzamanlı bilgi işlem şeklinde artıran ek kaynaklar sunduğu için yeni bilgi işlem deneyimleri sunar. Kullanıcılara sunulan en önemli avantaj, işlemcinin içindeki çekirdek adedinin iki katına çıkartılarak bilgisayarın yeteneklerinin ve bilgi işlem kaynaklarının önemli ölçüde artırılması ve daha hızlı yanıt süresi, daha yüksek çok kademeli işlem kapasitesi ve paralel bilgi işlem özelliklerinin sunulmasıdır. Çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar kullanıcılara içerik oluşturma ya da kapasite gerektiren işlemleri uygulamanın yanı sıra birden fazla görevi eşzamanlı gerçekleştirmek için gerekli esnekliği ve performansı sunar.

24 2. Çift Çekirdek İşlemciler (Dual Core)

25 2. Çift Çekirdek İşlemciler (Dual Core)

26 2. Çift Çekirdek İşlemciler (Dual Core)

27 2. Çift Çekirdek İşlemciler (Dual Core)

28 3. Dual Processor (Çift İşlemci)
Bir anakart üzerinde iki ayrı işlemci bulunmasıdır.

29 4. Smart Ön Bellek Teknolojisi
Ön Bellek (Cache) : Cache , çalışmakta olan bir programa ait komutların geçici olarak saklandığı bir hafızadır. Cache hafızalar, işlemcinin komutları daha hızlı yüklemesini sağlayan yüksek hızlı hafızalardır. Cache hafızlar, Level 1 (L1) ve Level 2 (L2) olmak üzere ikiye ayrılırlar. İşlemci ihtiyaç duyduğu komutu ilk önce L1 cache hafızada arar. Eğer işlemcinin aradığı komut burada yoksa L2 cache hafızaya bakılır. Eğer burada da yoksa (cache miss durumu) sırayla, RAM ve HDD üzerindeki sanal hafıza üzerinde arar. L1 cache hafıza bunlar içerisinde en hızlı olanıdır ve genellikle işlemcinin üzerine imal edilir. L2 cache hafıza ise L1 e göre daha yavaş olmasına rağmen gene de hızı çok yüksektir. Bir kısım işlemcilerde (Celeronların ilk nesillerinde olduğu gibi) L2 cache hafıza bulmayabilmektedir. Bu durumda L1 cache hafızaya sığmayan komutlar L2 olmadığı için direkt olarak daha yavaş olan RAM a yazılmakta ve işlemcinin performansı düşmektedir. L2 cache hafıza genelde işlemcinin yakınındaki yüksek hızlı hafıza çiplerinden oluşur. Bazı yeni işlemcilerde (Celeron 300A ve sonrası gibi) L2 cache hafıza işlemcinin içine monte edilmiş ve daha hızlı erişim sağlanmıştır.

30 5. Turbo Boost Teknolojisi
Intel’in yeni nesil işlemcileri Core i5 ve Core i7 işlemcilerle birlikte sunduğu bir teknolojide Turbo Boost. Bu yeni teknoloji sayesinde ihtiyaç duyulduğunda işlemci hızı belirtilen oranlarda yukarı çekilerek performans arttırılıyor. Bu özellik tamamen otomatik çalışıyor. Kullanıcı işlemci üzerinde herhangi bir ayar yapmıyor. Önceki nesil Intel işlemcilerle bu yeni teknoloji ile tanışmıştık. Turbo Boost teknolojisi işlemcinizin belirli koşullar altında standart hızından daha yüksek hızlara otomatik olarak çıkabilmesini sağlayan bir Intel teknolojisi. İkinci nesil Core işlemcilerle birlikte Turbo Boost daha da geliştirilerek Turbo Boost 2.0 oldu ve kullanıcıların işlemcilerinden daha fazla performans alması sağlandı.

31 5. Turbo Boost Teknolojisi
Şimdi bir örnek ile Turbo Boost teknolojisinin nasıl çalıştığına bakalım. 3,3 GHz hızında çalışan dört çekirdekli bir işlemciniz olduğunu düşünün. Bu çekirdekler üzerinde bir yazılım çalıştıracaksınız fakat yazılımın sadece tek çekirdek desteği bulunuyor. Turbo Boost bu ve bunun gibi durumlarda devreye giriyor. Tek çekirdek üzerinde alınacak performans belli. Normalde 3.3 GHz işlemci ile 3.3 GHz hızını görmeniz gerekiyor. Turbo Boost teknolojisi sayesinde diğer çekirdeklerin çalışmadığını gören işlemci tek çekirdeğin performasnsınız3.7’ye kadar çıkartabiliyor. Bu durum işlemcinin karakteristik özelliği ile sınırlı.

32 5. Turbo Boost Teknolojisi
Normalde güncel oyunların çoğu işlemciler üzerinde sadece bir ya da iki çekirdek kullanıyorlar. Bu yüzden oyunlar Turbo Boost’tan yararlanan uygulamalara iyi birer örnek. Intel Turbo Boost 2.0 ile bu teknolojiyi daha da geliştirdi. Bu sayede tahmini güç tüketimi, çekilen tahmini akım miktarı ve işlemci sıcaklığı daha stabil olması sağlandı. Ayrıca Turbo Boost 2.0 ile işlemciler kısa sürelerle de olsa en yüksek güç düzeylerinden daha yukarıda çalışabilir duruma getirildi. Bunu 100 metre koşularına benzetebilirsiniz. Normalde sürekli olarak koşamayacağınız bir hıza kısa süre için de olsa çıkmak gibi. Turbo Boost aynı zamanda grafik işlemcisinin de hızını ayarlayabilen ikinci nesil Core işlemcisi özellikleriyle uyum içinde çalışır. Turbo Boost’la otomatik olarak ayarlanan hızınızı gözlemlemeniz için Intel’in Intel Turbo Boost Technology Monitor adlı ufak Windows uygulamacığını kullanabilirsiniz.

33 6. Quick Paht ve HT-Link Teknolojileri
Bu teknoloji kuzey köprüsü üzerinde duran bir veri denetleyicisi gibidir. Yani ekran kartından ve ram den gelen verileri işlemciye ileten yoldaki düzeni sağlar. Bu yolu kuzey köprüsü üzerinden denetlerken FSB adı kullanılıyordu. Şimdi ise bu denetleyici ve verileri hizaya sokan teknoloji i7 işlemcilerle birlikte işlemcinin içine girmiş oldu. Bu tahmini yüzde onluk performans artışı sağlar. Birimi GTS yada QPI diye geçmektedir. Fsb nin kalkmasının nedeni bu yeni birimin kuzey köprüsü üzerindeki bu hantal yapıyı yok etmesi ve ekstra 2 yol daha eklenmesi ile mümkün olmuştur. Örnek olarak ramden ve ekran kartından gelen verileri asker olarak düşünelim. Bu askerler düzgün bir şekilde kıtalarını gidecekler. Kıtalarını da işlemci olarak farz edelim. Daha önceden bu askerleri hizaya sokmak için uzaktan düdük çalardık (kuzey köprüsünden) şimdi ise askerlerin hemen yanından bağırarak hizaya sokuyoruz (işlemcinin içinden). Yine daha önce tek bir kişi uzaktan düdük çalarak hizaya sokuyordu bu askerleri. Şimdi ise 3 kişi birden askerlerin tam yanı başında hizaya sokuyor.

34 7. Centrino Teknolojisi Intel firmasının diz üstü bilgisayarlar için geliştirdiği bir teknolojidir. Aşağıdaki özelliklere sahip bilgisayarlar CENTRINO ’ dur. Daha az güç tüketimi Daha az ısınma İşlemci boyutunda küçülme Uzun pil kullanım süresi Yüksek performans Kablosuz Ağ Bağlantısı Sistem düşük voltajda çalışmaya yatkındır ve işlem yoğunluğunun düşük olduğu durumlarda işlemci hızını kesmeye yönelik bir teknoloji ile donatılmıştır. Bu sayede pil ömrü artmış ve sessizlik sağlanmış ayrıca fanlar küçüldüğü için bilgisayarlarda bir incelme de sağlanmıştır.

35 Moore Yasası Intel’in kurucularından Gordon Moore, işlemci çipi üzerindeki transistorların sayısının her iki yılda bir iki kat artacağını ifade etmiştir. Bu ifade “Moore Kanunu” adını almıştır. Her iki yılda bir daha küçük ve daha hızlı bir işlemci yaratmak Intel’de bir misyon haline gelmiştir.

36 İşlemci Soğutması Bilgisayar sisteminde en hızlı çalışan birim mikroişlemcilerdir. Bu nedenle işlemciler çok sınmaktadırlar. Bu ısı öyle noktalara ulaşır ki mikroişlemci zarar görebilir. Bu noktada devreye soğutucular ve fanlar girer. Soğutucu ve fan mikroişlemciyi ideal çalışma ısısı aralığında tutar. Soğutma işlemi 2 aşamada gerçekleşir. İşlemcinin üzerindeki ısıyı emerek ısıyı azaltma Emilen ısıyı dağıtarak işlemciden uzaklaştırma

37 İşlemci Soğutması İşlemci ve soğutucunun yüzeyleri dümdüz gibi gözükse de aslında gözle görülemeyecek düzeyde pürüzlere sahiptir. İşlemci ile soğutucu yüzey arasına termal macun sürülmesi de soğutmayı hızlandırır. Termal macun ısının soğutucuya iletilmesini hızlandıran bir kimyasal maddedir.

38 İşlemci Soğutması Üç çeşit soğutma sistemi kullanılır. Havayla Soğutma
Suyla Soğutma Isıl Borulu Soğutma Bu soğutma sistemlerinin birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin daha iyi soğutanın daha pahalı olması bir dezavantajdır. Soğutma şekli ihtiyaca göre seçilmelidir.

39 1. Havayla Soğutma İşlemci üzerinde soğutucu, onun üzerinde de fanın bulunduğu soğutma düzeneğidir. İşlemciden çekilen ısı ince petekler üzerinden fan yardımıyla havaya aktarılır. Isınan havanın doğal olarak kasadan da dışarı atılması gerekir. Kasa fan sistemi düzgün çalışmazsa istediğiniz kadar mikroişlemci soğutma sisteminiz iyi olsun, aynı hava devridaim edileceği için ortam ısısı gittikçe yükselecek ve kasa içindeki yüksek ısı üreten birimler zarar görecektir.

40 2. Suyla Soğutma İşlemci üzerindeki ısının suya aktarıldığı, suyun ısısının da radyatör-fan düzeneği vasıtasıyla dağıtıldığı sistemdir. Su soğutma sistemi hava soğutmalı sistemden daha verimlidir fakat su soğutma sistemleri iyi bir hava soğutmalı sistemden daha pahalıdır.

41 3. Isıl Borulu Soğutma İşlemcinin ısısı soğutucu vasıtasıyla içinde özel bir sıvı olan ısı borularına (heat pipes) aktarılır. Özel sıvı çok çabuk buharlaşabilen ve yoğunlaşabilen bir sıvıdır. İşlemci üzerindeki ısı, soğutucu blokun içinde bulunan boruların içindeki sıvıyı buharlaştırır. Buharlaşarak yukarı doğru hareket eden sıvı, ısısını salarak boruların üst kısmında tekrar yoğunlaşır ve aşağı iner. Sıvının bu hareketiyle işlemci ısısı işlemciden uzaklaştırılmış olur.

42 İşlemci Montajı İŞLEMCĠ ve SOĞUTUCU MONTAJ ADIMLARI
Core i7 serisinde 920 işlemcisinin tabanlı anakarta takılması anlatılmıştır Bilgisayar parçalarına dokunmadan önce üzerinizdeki anti statik yükün boşaltılması gerekir. İşlemci, ana kart kasaya monte edilmeden önce takılmalıdır. İşlemci ve soket üzerindeki çentiklerin aynı yönde olması gerekir.

43 İşlemci Montajı Statik elektrik vücuttan atıldıktan sonra işlemci kutusundan çıkarılır.

44 İşlemci Montajı Dikkat edilirse işlemci üzerinde pin yoktur. Bu serilerde pinler anakarttaki sokettedir.

45 İşlemci Montajı Anakartta işlemci için kızaklı soket 1366 vardır.

46 İşlemci Montajı Kızağın kilidine bastırılarak hafif yana çekilip kaldırılır.

47 İşlemci Montajı Soketteki koruyucu plastik çıkarılır.

48 İşlemci Montajı Yakından bakıldığında pinler görülmektedir.

49 İşlemci Montajı Mikroişlemci üzerindeki çentikler sokete yanlış takılmayı önlemektedir.

50 İşlemci Montajı Çentikler denk gelecek şekilde işlemci sokete yerleştirilir.

51 İşlemci Montajı Soket kapağı kapatılır.

52 İşlemci Montajı Kızak kilidiyle mikroişlemci sabitlenir.

53 İşlemci Montajı Mikroişlemci soğutucu takılmaya hazır hâle gelir.

54 İşlemci Montajı Soğutucunun yandan görünüşü

55 İşlemci Montajı Üstte monte edeceğimiz soğutucu görülmektedir. Yeni nesil işlemciler daha çok ısındıkları için ısıl borulu soğutma kullanılmıştır.

56 İşlemci Montajı Termal macun ince bir çizgi gibi sıkılmalıdır.

57 İşlemci Montajı Sıkılan macun tüm yüzeye eşit ve ince bir tabaka olarak dağıtılır.

58 İşlemci Montajı İşlemci etrafına bulunan 4 deliğe soğutucunun plastik pinleri denk gelecek şekilde konumlandırılarak bağlantı noktalarına bastırılır.

59 İşlemci Montajı Soğutucu üzerindeki ısıyı dağıtacak olan fanın anakart üzerindeki bağlantı noktasına bağlanmasıyla işlem tamamlanır.

60 İşlemci Seçimi Yeni bir bilgisayar satın alırken işlemci ve anakart konularına ayrıca dikkat edilmelidir. Bu iki bileşen performansları da diğer tüm bileşenlerin performansına doğrudan etki eder. Her işlemcinin her anakarta takılamayacağını göz önünde bulundurarak çalışmak istediğiniz işlemciyi seçtiğinizde onu destekleyen anakartları gözden geçirmelisiniz. Performans istenilen durumlarda FSB ve ön belleği yüksek, HT (hyper threading) ve çok çekirdekli işlemci tercih etmelidir.


"İŞLEMCİLER SERHAT OKUR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları