Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU VE HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU VE HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 SU VE HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ
Su canlı yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir . İnsan besin olmadan haftalarca yaşayabilir ama su olmadan birkaç gün yaşayabilir . Vucudumuzda sindirim emilim taşınması ve ısının sağlanması gibi önemli görevleri olan suyun %10 azalmasıyla yaşam tehlikeye girer .

2 DOĞAL SU KAYNAKLARI Suyun kaynağı Yüzde oranı Okyanuslar 97.2 Buzullar 2 Yer altı suları 0.62 Tatlı su gölleri 0.009 Tuz gölleri yada iç denizler 0.008 Atmosfer 0.001 Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından hazırlananan rapora göre dünyada toplam 1.4 milyar kmküp su bulunmaktadır. Su kaynakları çok çeşitlidir ve suların yüzdelik oranı

3 OKYANUSLAR Okyanus, kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir . Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su seviyesi metrenin üzerindedir. Büyük su kütlesi demektir.

4

5 BUZULLAR Buzul, dağ zirvelerinde yaz kıs erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya 'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır. Ekvator  yakınlarında 0° enlem çevresinde buzullara rastlamak için Runewenzorilerin m yüksekliğine çıkmak gerekirken,Alplerde (45°) 2500 m'ye, Norveç’te (60°) 1500 m'ye çıkmak yeterlidir. Kutupta buzullara deniz yüzeyinde rastlanır.

6

7 YER ALTI SULARI Yeraltı suyu birçok şehrin, havzanın ve sanayi tesisinin su ihtiyacını karşılamak üzere faal durumda olan doğal su kaynağıdır. Yeryüzüne düşen yağışların bir bölümü bitkiler tarafından tutulmakta, bir bölümü toprak tarafından emilmekte, bir bölümü yüzeysel akıma geçerek akarsulara kavuşmakta, bir bölümü de yüzeyden alta doğru sızarak muhtelif derinliklerde kayaların catlaklarında, çeşitli boyuttaki kum, mil ve çakıl gibi malzemelerin arasındaki boşluklarda depolanmaktadır. Yeraltındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yeraltı suyu” denilmektedir. Yeraltı suyu dünyanın tatlı suyunun yaklaşık olarak %22'sini sağlar. Hidrolojik döngünün bir parçasıdır. Yeraltı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve su arıtma sistemlerinden oluşur.

8

9 GÖLLER Göl, karalar üzerindeki çanakları doldurmuş tatlı veya tuzlu su kütlesi. Göller, kapalı havzaları dolduran geniş, durgun su kütlesi olarak da tanımlanır. Göller, yeryüzündeki tatlı suların %87'sini oluştururken, karalar üzerinde kapladığı alan %2'dir. Göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı ve tuzlu olabilir. Bu farklılığın nedenleri, iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazinin yapısı, gölün büyüklüğü, derinliği ve gideğeninin (göl ayağı) olup olmamasıdır. Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur. Göller ve nehirler tatlı su ekosistemine girer.

10 DÜNYANIN EN BÜYÜK TATLI SU GÖLÜ ABD KANADA SINIRLARI İÇİNDEKİ SUPERİOR GÖLÜ’DÜR

11 TUZ GÖLLERİ TUZ GÖLLERİ (İngilizce: salt lake veya saline lake) deniz suyu gövdesinin kara ile çevrilmesi sonucu oluşmuş tuz oranı yüksek göllere verilen isim. Tuz gölleri yoğun bir tuz kütlesine sahiptirler (çoğunlukla sodyum klorit). Diğer mineraller de önemli derecede pek çok gölden daha yüksektir. Tuzun her bir litresinde en az 3000 miligram olarak sıklıkla tanımlanır. Pek çok durumda deniz suyundan daha fazla tuz konsantrasyonuna sahiptir.

12 ÖZELLİKLER: Tuz gölleri, göle akan ve içlerinde tuz, mineraller ihtiva eden sular ile şekillenir. Göl bunları dışarı bırakmaz çünkü Kapalı havza veya termaldir. Gölün suyu daha sonra buharlaşır ve arkasında çözülmemiş tuzları bırakır. Bu da onun tuzluluğunu artırır. Böylece kendisinden tuz elde edilebilecek hale gelir. Yüksek tuzluluk ayrıca gölde özelliği olan bitki örtüsü ve canlıların varlığına öncülük edecektir. Eğer göle akan suyun toplamı, buharlaşan sudan daha az ise; göl suyu kaybolacak ve ardında tuz tabakası bırakacaktır (Buna ayrıca tuz tavası da denir).

13

14 ATMOSFER Su buharı, normal şartlar altında sıvı halde bulunan suyun gaz halidir. Su her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir. Suyun su buharı hâline gelmesinebuharlaşma denir. Su buharının tekrar su haline geçmesine de yoğunlaşmadenir. Atmosferde bulunan su buharı ani yoğunlaşmalar yaşarsa yağmur yağar, yoğunlaşma ortamı aniden ve aşırı soğursa su buharı direkt yoğunlaşma olmadan katı hale geçer. Buna da kırağılaşma denir.

15


"SU VE HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları