Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www.asm.gov.tr.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www.asm.gov.tr."— Sunum transkripti:

1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www.asm.gov.tr

2

3  Yanık, donma ve sıcak çarpmasında ilk yardım konularında bilgi kazandırmak.

4  Yanığı tanımlayabilme,  Yanık çeşitlerini sayabilme,  Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörleri sayabilme,  Isı ile oluşan yanıklarda, ilk yardımda neler yapılacağını söyleyebilme,

5  Kimyasal yanıklarda, ilk yardımda neler yapılacağını söyleyebilme,  Elektrik yanıklarında, ilk yardımda neler yapılacağını söyleyebilme,  Sıcak çarpması belirtilerini söyleyebilme,  Sıcak çarpmasında ilk yardım uygulamalarını söyleyebilme,

6  Sıcak çarpmasında risk gruplarını söyleyebilme,  Sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemleri sayabilme,  Donma belirtilerini söyleyebilme,  Donmada ilk yardım uygulamalarını söyleyebilmedir.

7  Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır.

8  Genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu  Sıcak katı maddelerle temas  Asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas  Elektrik akımı etkisi  Radyasyon nedeni ile de oluşabilir.

9  Fiziksel yanıklar  Kimyasal yanıklar

10  Isı ile oluşan yanıklar  Elektrik nedeni ile oluşan yanıklar  Işın ile oluşan yanıklar  Sürtünme ile oluşan yanıklar  Donma sonucu oluşan yanıklar

11  Asit ve alkali maddeler ile oluşan yanıklar

12  Derinlik  Yaygınlık  Bölge  Enfeksiyon riski  Yaş  Solunum yoluyla görülen zarar  Önceden var olan hastalıklar

13  1.derece yanıklar  2.derece yanıklar  3.derece yanıklar

14  Deride kızarıklık,  Ağrı,  Yanık bölgede ödem vardır.  Yaklaşık 48 saatte iyileşir.

15

16  Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) vardır.  Ağrılıdır.  Derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşir.

17

18  Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir.  Özellikle de kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür.  Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır.  Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.

19

20  Yanık derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar.  Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak, şok meydana gelir.  Yaralının kendi vücudunda bulunan mikrop ve toksinlerle enfeksiyon oluşur.

21  Kişi halen yanıyorsa paniğe engel olunarak koşması engellenir.  Hastanın üzeri battaniye yada bir örtü ile kapatılarak yuvarlanması sağlanır.  Yaşam belirtileri değerlendirilir.(ABC)  Solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir.

22  Yanık bölge en az 20 dk. soğuk su altında tutulur.  Ödem oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik saat gibi eşyalar çıkartılır.  Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır.  Takılan yerler varsa giysi kesilir.

23  Temizliğe dikkat edilir.  Su toplamış yerler patlatılmaz.  Yanık üzerine ilaç yada yanık merhemi gibi maddeler sürülmemelidir.  Yanık üzeri temiz ve nemli bir bezle örtülür veya streç film ile kapatılır.  Hasta battaniye ile örtülür.

24  Yanık bölgeler (parmaklar vb.) birlikte bandaj yapılmamalıdır.  Yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hastanın kusması yoksa, bilinci açıksa ağızdan sıvı maddeler verilerek sıvı kaybı önlenir.  112 aranarak tıbbı yardım istenir.

25  Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deri ile teması kesilmelidir.  Bölge bol, tazyiksiz su ile en az 15-20 dk. yumuşak bir şekilde yıkanır.  Giysiler çıkarılır.  Hasta örtülür.  112 aranır.

26  Soğukkanlı ve sakin olunur.  Hastaya dokunmadan önce elektrik akımı kesilir.  Akımı kesme imkanı yoksa tahta çubuk yada ip gibi bir cisimle elektrik teması kesilir.  Hastanın ABC’si değerlendirilir.

27  Hastaya kesinlikle su ile müdahale edilmez.  Hasta hareket ettirilmez.  Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülür.  Tıbbi yardım istenir.

28  Yüksek derece ısı ve nem nedeni ile vücut ısısının ayarlanmaması sonucu ortaya çıkan tabloya denir.

29  Adale krampları  Güçsüzlük  Yorgunluk  Baş dönmesi  Davranış bozukluğu,sinirlilik

30  Solgun ve sıcak deri  Bol terleme  Mide krampları, bulantı ve kusma  Bilinç kaybı ve hayal görme  Hızlı nabız

31  Hasta serin ve havadar bir yere alınır.  Giysiler çıkarılır.  Sırtüstü yatırılarak kol ve bacaklar yükseltilir.  Bulantı yoksa ve bilinci açıksa su kaybı önlenir.  1lt.su+1çay kaşığı karbonat+1çay kaşığı tuz karışımı ya da soda verilir.

32  Kalp hastaları,  Tansiyon hastaları,  Diyabet hastaları,  Kanser hastaları,  Normal kilonun çok veya çok olanlar,  Psikolojik rahatsızlığı olanlar,

33  Böbrek hastaları,  65 yaş üstü olanlar,  5 yaş altı çocuklar,  Hamileler,  Sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar,  Yeterli miktarda su içmeyenler.

34  Şapka, güneş gözlüğü, şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalı,  Mevsim şartlarına uygun giyinilmeli,  Bol miktarda sıvı tüketilmeli,  Vücut temiz tutulmalı,  Her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalı,

35  Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalı,  Direk güneş ışığından korunmalı,  Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir.

36  Aşırı soğuk nedeni ile soğuğa maruz kalan bölgeye yeterince kan gitmemesi ve dokularda kanın pıhtılaşması ile dokuda oluşan hasara denir.

37 1.Derece: En hafif şeklidir. Erken müdahalede hızla iyileşir.  Deride solukluk ve soğukluk hissi vardır.  Uyuşukluk ve halsizlik görülür.  Daha sonra kızarıklık ve iğnelenme hissi olur.

38 2.Derece: Soğuğun sürekli olması ile belirtiler belirginleşir.  Zarar gören bölgede gerginlik hissi olur.  Ödem,ağrı ve içi su dolu kabarcıklar meydana gelir.  Su toplanması iyileşirken siyah kabuklara dönüşür.

39 3.Derece :Dokuların geriye dönülmez biçimde hasara uğramasıdır.  Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur.

40  Hasta ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir.  Sakinleştirilir,kesin istirahata alınır ve hareket ettirilmez.  Kuru giysiler giydirilir.  Sıcak içecekler verilir.  Su toplamış bölgeler patlatılmaz. Bu bölgelerin üstü örtülür.

41  Donuk bölge ovulmaz. Kendi kendine ısınması sağlanır.  El ve ayak doğal pozisyonda tutulur.  Isınma işleminden sonra hala hissizlik varsa bezle bandaj yapılır.  El ve ayaklar yukarı kaldırılır.  112 aranarak tıbbi yardım istenir.

42


"T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www.asm.gov.tr." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları