Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA HACI LÜTFÜYE ŞİRECİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA HACI LÜTFÜYE ŞİRECİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ."— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA HACI LÜTFÜYE ŞİRECİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA  Ders çalışma konusunda öğrencilerin verimli çalışamam ile ilgili çeşitli şikayetleri vardır.Bunlardan bir kısmı çalışmaya başlamakta güçlük çekerken bir kısmı derse konsantre olamamaktan bir kısmı da çalıştığı halde başarılı olamamaktan şikayetçidirler.  Öğrencilerin verimli ders çalışamama konusundaki sorunları şu nedenlerden kaynaklanmaktadır:  Amaçsız çalışma  Plansız ve programsız çalışma  Yatarak uzanarak çalışma  Çeşitli kaynaklardan yararlanmama  Derslere karşı önyargı

3 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NEDİR? oVerimli ders çalışma belirlenen bir hedef doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli çalışmak demek sadece ders çalışmak demek değildir, bir plan ve program dahilinde ders çalışırken yaşamımızda sosyal etkinliklere yer vermektir. oÇalışmaya başlamak ve sürdürmek konusunda temel faktörlerden bir tanesi bireyin hayatıyla ilgili sorumluluk ve kararlılık konusundaki istekliliğidir. oHayatınızla ilgili sorumluluğu dış dünya ve olaylara bırakırsanız,çalışmanızı ve başarınızı engelleyecek her zaman bir sebebiniz olacaktır. oBir gün anne veya babanız size duymak istemediğiniz bir söz söylediği için,bir başka gün öğretmeninizle aranızda istenmeyen bir diyalog geçtiği için,başka bir gün canınız sıkkın olduğu için,diğer gün hava kötü olduğu için çalışmak istemeyeceksiniz.

4 VERİMLİ DERS ÇALIŞMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER DOĞRU ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI: 1)Hedefinizi belirleyin: Rotası belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. 2)Önce ne istiyorsunuz onu belirleyin:Neyi niçin istediğinizi belirleyin. 3)Bir program yapın:Haftalık ders çalışma programına göre plan yapın.Çalışacağınız konuları belirleyin.Çalışacağınız dersleri ve konuları haftanın günlerine bölün.Bir günü bölümlere ayırarak programınızı hazırlayın(okuldan geliş,uyku,dinlenme,yemek..)hepsine belirli aralıklar halinde planlayın.

5 VERİMLİ DERS ÇALIŞMAYI ETKİLEYEN ÇEVRE FAKTÖRLERİ  Çalışma ortamının ders çalışmaya elverişli olması öğrenmeyi olumlu etkiler,motivasyonu arttırır.  Çalışma odası ve masası:Çalışma masası dikkat dağıtıcı dış etkenlerden uzak olmalıdır.  Dikkat ve motivasyonu etkileyecek sizi hayallere daldıracak poster, afiş ve resimlerin olmadığı bir ortamı tercih edin.  Çalışma masanızda hangi derse çalışacaksanız masanızda o derse ait araç ve gereçler bulunsun.  Çalışmaya masanızda başlayın ve çalışmayı masanızda bitirin.

6 MÜZİK DİNLEYEREK-YATARAK DERS ÇALIŞMAK  Yapılan araştırmalara göre insanlar aynı anda bir çok uyaranı alırlar ancak dikkatlerini bir noktaya yoğunlaştırabilirler.Yani insan aynı anda hem müzik dinleyip hem de ders çalışamaz.  Çalışmaya en uygun durum masa başında sandalyede dik bir pozisyonda oturarak çalışmaktır.Yatarak çalışma uyumaya ve gevşeme sonucu kişi derse konsantre olamaz ve dikkati dağılır.

7 HAYAL KURMAK-ENDİŞELER Çalışmaya başladığınızda hayalleriniz çalışmanızı etkiliyorsa;kendinize söz verin çalışmamı tamamladıktan sonra 10 dakika hayal kuracağım ya da önce hayalinizi kurun doyuma ulaşın sonra ders çalışmaya dönün veya çalışmaya 10 dakika ara verip; yerinizden kalkın, yürüyün,temiz hava alın. Zihnimizi meşgul eden diğer faktör endişelerdir;”Başarılı olabilecek miyim?,Anne-babamın yüzüne nasıl bakarım?” öncelikle kendinize şu soruyu sorun bu düşünceler amacıma hizmet ediyor mu?Cevabımız hayır olduğuna göre yapmamız gereken bu düşüncelerden uzaklaşıp çalışmaya yoğunlaşmak.”Unutmayın mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar,insan olduğunuzu ve yanlışlar yapabileceğinizi hatırlayın ve korkularınızı göğüsleyin.”

8 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ  Konuları biriktirmeyin.  Sözel derslerden sonra sayısal derslere çalışın, zihniniz yorulmadan sözel derslere çalışmanız öğrenmeyi kolaylaştıracak ve daha faydalı olacaktır.  Özetlerinizi soru cevap şeklinde çıkarın.  Zihin yorgunluğunu önlemek için 40 dk ders, 10 dk tekrar, 10 dk dinlenme şeklinde yapabilirsiniz.  Önemli yerlerin altını çizin bu dikkati artırıp konunun hatırlanmasına yardımcı olur.  Derste işlenecek konuya hazırlıklı gelmek öğrenmenizi kolaylaştırır.

9 DERS NASIL ÇALIŞILMAZ  Beden gevşek,uyuşuk ve uykulu,  Sadece sevdiğiniz derslere çalışarak,  Hayallere dalarak,  Konudan konuya atlayarak,sadece sevdiğiniz derslere çalışarak,  Düşünce kontrolünüz yoksa,  Vakit geçirmek için karalamalar yaparak,  Ders çalışmayı sürekli erteleyerek,  Gelişigüzel not tutarak,  Aynı sayfada saatlerce zaman harcayarak ya da acele ve hızlı bir şekilde okuyarak,  Sıkılmaya başladığınız anda çalışmayı bırakarak,  Yani kısacası ders çalışmamak için bahaneler üreterek

10 DERS NASIL ÇALIŞILIR Ders çalışmaya başlanamadan önce açlık,susuzluk,uykusuzluk gibi ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Yeterince dinlenmeden dersin başına geçilmemelidir. Ders çalıştığınız ortamın dikkat dağıtıcı ses ve gürültünün olmamasına özen gösterin. Bir konuya uzun süre çalışmak yerine 30-40 dakika çalıştıktan sonra ara verilmelidir. Bir saatlik çalışma süresini 40 dk ders,10 dk tekrar, ve 10 dk dinlenme olarak bölün. Çalışmak için kendinizi rahat hissettiğiniz zamanı seçin ve sürekli aynı zamanlarda çalışın. Anlayamadığınız konuyu kavramadan diğer konuya geçmeyin ve sormaktan çekinmeyin.

11 DERS NASIL ÇALIŞILIR Beden dimdik ve aktif, Önemsiz konuları bir kenara bırakarak derse yoğunlaşarak, Plan program dahilinde belirli aralıklar vererek, Yardımcı kaynaklara başvurarak, Dersi derste dinleyip öğrenmeye çalışarak, Düzenli tekrar yaparak Derste not tutarak, Derse hazırlıklı gelerek,

12 Fatma Nur İSPENOĞLU Psikolojik Danışman HACI LÜTFÜYE ŞİRECİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA HACI LÜTFÜYE ŞİRECİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları