Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞUM Hastaneciyiz.blogspot.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞUM Hastaneciyiz.blogspot.com."— Sunum transkripti:

1 DOĞUM Hastaneciyiz.blogspot.com

2 DOĞUM DOĞUMA HAZIRLIK Gebelikte, gebeliğe ve aileye yeni giren bireye alışmak aile bireyleri için kolay değildir.

3 DOĞUM Gebelikteki fiziksel ve duygusal değişiklikler, durumsal ve gelişimsel krizlere yol açar çiftlerin anne – baba olmaları ile ilgili endişeleriyle baş edebilmelerinin en güzel yolu gebelik – doğum ve doğum sonu dönemlerde kendi bakım sorumluluklarını almalarıdır.

4 DOĞUM Hamilelik döneminde yapılması gerekenler
Eğitim Alın: mümkün olduğunca eşinizle birlikte doğuma hazırlık kurslarına katılın, doğum ile ilgili çeşitli bilgi kaynaklarından yararlanın.

5 DOĞUM Harekete Geçin: Soluk alıp verme ve rahatlama egzersizlerini dikkatle uygulamalısınız. Bunlar doğum eyleminde size çok yardımcı olacaktır.

6 DOĞUM Sancıya Doğru Bir Açıdan Bakın: Doğum sancısı ne kadar şiddetli olursa olsun ki

7 DOĞUM 1) Bu sancının süresi sınırlıdır. İlk çocukta doğum süresi 12 – 14 saattir ve bu saatin yalnızca birkaç saati çok rahatsız geçecektir. Yani sonsuza kadar doğum odasında kalmayacaksınız.

8 DOĞUM 2) En önemlisi de bu sancının kesin olarak olumlu bir amaca hizmet etmesidir. Kasılmalar ve sancılar giderek rahim ağzını inceltecek ve açacaktır. Her bir kasılma da bebeğinizin doğumunu yaklaştıracaktır

9 DOĞUM Sancıyı yenmek için, korkuyu yenmek gerekir. Kadın ne kadar çok korkarsa o kadar sinirli olur

10 DOĞUM Korku kaslarda bir gerilim yaratır ve çocuğunuzun doğması için gevşek olması gereken kaslar gerilmiştir

11 DOĞUM Bu da sancıya neden olur. Çünkü rahim çocuğu dışarı itmekte zorlanıyordur.

12 DOĞUM Anne için hazırlanması Gerekenler:
* Hijyenik kadın pedi ( emici özelliği yüksek olmalı) * Sütyen * Saf pamuklu ve alttan destekli olması da önemlidir. * Pamuklu iç çamaşırı. * Sütyen tamponları ( sızan sütün sütyene geçmesini önler)

13 DOĞUM * Önden açılabilen gecelik ve pijama takımı.
* Doğum için hastaneye götürülecek eşyalar (anne için) * Hamilelik ve doğum kontrollerinizin bulunduğu bir dosya.

14 DOĞUM * Bol fanila ve gecelik (Pamuklu ter emen cinsten olması gerekir) * Kalın çoraplar ( Doğumun ileri evresinde üşüyebilirsiniz.) * Dudaklarınızı ıslatmak için küçük bir bez.

15 DOĞUM * Temiz havlular ve sabun
* Kişisel temizlik maddeleriniz. ( deodorant- diş macunu ve fırçası – tarak- şampuan- kağıt peçete ve havlu – temizleme mendilleri.) * Sabahlık ve terlik.

16 DOĞUM * Sizi dinlendirip – rahatlata bilecek kitap – dergi – teyp ve kasetler. * Yakınlarınızın telefon numaraları

17 DOĞUM DOĞUM EYLEMİ Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler

18 DOĞUM 1) RAHATLAMA : Gebeliğin son aylarında rahim göğüs kafesine kadar yükselir ve yaptığı basınç nedeniyle nefes almak zorlaşır – mide ve bağırsak şikayetleri olabilir.

19 DOĞUM İlk gebeliklerde doğumdan 1-2 hafta önce, sonraki gebeliklerde doğumdan yaklaşık bir gün önce bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi nedeniyle rahim yüksekliği 2-3 cm azalır.

20 DOĞUM Bu durum, gebe kadında bir rahatlama yaratır. Daha rahat nefes alıp verir, mide ve bağırsak şikayetleri azalır. Ancak aşağı inen rahim bu kes mesaneye yaptığı basınç nedeniyle sık idrara çıkma başlar.

21 DOĞUM 2) KONTRAKSİYONLARIN ( KASILMALARIN) ARTIŞI:
Gebeliğin 28 haftasından sonra rahimde zaman zaman kasılmalar, sertleşmeler meydana gelir.

22 DOĞUM Bunlar normaldir ve genellikle ağrısızdır. Bazen ağrılı olduklarında bunlara “ yalancı doğum ağrıları” denir. Rahmin doğuma hazırlık için yaptığı bu kasılmalar son haftalarda sıklaşır.

23 DOĞUM 3) KİLO KAYBI: Doğumdan 1-2 gün önce hormon düzeyindeki değişiklik nedeniyle vücuttan su atılması ve iştah azalması meydana gelir. Bu nedenle 1-2 kg kilo kaybı

24 DOĞUM 4) ENERJİ ARTIŞI: doğumun gerçekleştiği gün, vücutta doğumda kullanılmak üzere gebelik süresince depo edilen enerjinin bir kısmı açığa çıkar.

25 DOĞUM Bu dönemde gebeler kendilerini her zamankinden daha iyi ve zinde hissederler. Ancak günü mümkün olduğu kadar dinlenerek geçirmeleri ve bu enerjiyi doğum için kullanmaları önerilir.

26 Doğumun Başladığını Gösteren belirtiler
1) NİŞAN: Gebelik süresince kapalı olan rahim ağzında rahmi ve bebeği enfeksiyonlardan korumak amacı ile sümsüksü bir tıkaç durur.

27 DOĞUM Buna nişan (işaret) denir. Rahimdeki kasılmaların etkisiyle genişleyen rahim ağzından bu tıkaç düşer. Gebe bunu akıntı şeklinde fark eder.

28 DOĞUM Hafif pembemsi, kanla bulaşmış olabilen nişan doğumun çok yakın olduğunu gösterir. Ancak hemen hastaneye gidilmesi gerekmez, başka belirtilerde gözlenir.

29 DOĞUM 2) SUYUN GELMESİ: Bebeği koruyan su kesesi gerilmenin ve kasılmaların etkisi ile yırtılabilir ve amniyon sıvısı boşalabilir.

30 DOĞUM Su kesesi üst bölgeden ve sıyrık şeklinde yırtılmışsa, amniyon sıvısı sızıntı şeklinde gelir. Açık renkli berrak bir sıvıdır. Akıntı ile karıştırılmamalıdır.

31 DOĞUM Amniyon sıvısı geldiğinde hemen hastaneye gitmek gerekir. Doğum başlamazsa doktorlar açılan su kesesinden mikropların girerek hastalık yapmaması için 24 saat içinde doğu gerçekleştirmeye çalışırlar. Bazen suni sancı ile doğum olur, bazen de sezeryan gerekebilir.

32 DOĞUM 3) AĞRI: Kasılmaların gittikçe şiddetlenmesiyle gebe ağrı hisseder. Karında sertleşme ile birlikte olan ağrılar başlangıçta hafif kısa süreli ve seyrektir.

33 DOĞUM Zaman geçtikçe daha şiddetli uzun ve sık olur. Ağrılar 5 dakikada bir gelmeye başladığında hastaneye gidilmek üzere yola çıkılmalıdır. Hastane çok uzak ise daha önce yola çıkılmalıdır.

34 DOĞUM Gerçek Doğum Ağrıları Yalancı Doğum Ağrıları
* Ağrılar düzenli aralıklarla gelir. * Ağrılar düzensizdir. * Ağrı aralarındaki süre gittikçe azalır. * Ağrı araları değişmez * Kontraksiyonların süre ve şiddetleri artar. * Kontraksiyonların süre ve şiddetleri değişmez. * Ağrı belden başlayıp karına yayılır * Ağrı genellikle karındadr. * Ağrı yürümekle artar * Yürüme ağrının şiddetini etkilemez. * Servikal silinme ve dilatasyon düzenli olarak artar. * Değişiklik olmaz

35 DOĞUM Ağrı Eşiği Ağrıları fark edilme düzeyi olan ağrı eşiği her kadında farklıdır. Kasılmaların şiddeti, ağrı eşiğini geçtikten sonra ağrı fark edilir.

36 DOĞUM Herkesin ağrı eşiği farklı olduğu için ağrının başlaması farklı zamanlarda olur ve süresi farklı uzunluktadır. Korku ve kandaki O2 düzeyinin azlığı ağrı eşiğini etkileyen faktörlerden bazılarıdır.

37 DOĞUM Korku ortadan kaldırılır ve nefes alma egzersizleri ile kandaki oksijen düzeyi arttırılırsa ağrı daha az hissedilir.

38 DOĞUM Nefes Alma Teknikleri
Doğum ağrıları sırasında doğru nefes alınması, kanın oksijen düzeyinin uygun düzeyde tutulmasını ve ağrının daha az algılanmasını, ayrıca plesantoya (son’a) giden kan miktarının da artmasına neden olur.

39 DOĞUM Bunun için gebeliğin 4. ayından itibaren düzenli olarak nefes alma egzersizleri yapılıp ağrılar sırasında sürekli bir alışkanlık olarak uygulanmalıdır.

40 DOĞUM Nefes Alma Egzersizleri
Rahat bir yere oturup bağdaş kurulur. Burundan alınan nefes ağızdan verilir. Nefes verilirken dudaklar büzülerek üfler gibi yapılır.

41 DOĞUM Nefes alıp verirken içten dörde kadar sayılır, egzersizler ilerledikçe sayı giderek arttırılır. Önce karın sonra akciğerler nefesle doldurulur.

42 DOĞUM Alınan nefesle karın duvarının gerildiği, nefes verirken karından dize kadar olan kasların idrar yapar gibi gevşediği hissedilmelidir.

43 DOĞUM Nefes alma egzersizleri gürültüden uzak bir ortamda gözler kapatılarak ve konsantre olarak günde en az bir kez dakika süre ile yapılmalıdır.

44 DOĞUM Ağrıların Başlangıcında
Nefes burundan alınıp ağızdan verilmeli, nefes alırken önce karın sonra göğüs şişirilmelidir. Derin ve yavaş nefes alınıp verilmelidir. Ağrı geçtiğinde normal nefes almaya devam edilmelidir.

45 DOĞUM Ağrılar Sıklaştığında
Kasılmalara uygun olarak kısa nefesler ağızdan alınıp verilecek şekilde solunur. Nefes verirken dudaklar hafif büzülerek üfleme duyulacak gibi yapılmalıdır

46 DOĞUM Rahatlama Teknikleri
Doğum ağrıları sırasında kasılmalar nedeniyle rahme ve plasentaya daha az kan gider. Buda bebeğin oksijensiz kalmasına neden olabilir. Bunu telafi etmek için ağrısız dönemde gevşemek gereklidir. Bunun için bazı farklı teknikler uygulanabilir. Örneğin;

47 DOĞUM 1) Kasları sıra ile gevşetme: yukarıdan aşağıya teker teker bütün kasları düşünerek gevşetme bazen kasları önce kasıp sonra gevşetme de yapılabilir

48 DOĞUM 2) Hayal kurma: Göz önüne hoş bir sahne getirerek veya güzel bir hayali canlandırarak onların uyandıracağı hoş duyguları yaşatmaya çalışma.

49 DOĞUM 3) Nefes alma: Nefes alırken nefesi dinleyip konsantre olma ve vücudun çeşitli bölgelerinden özelliklede gergin bölgelerinden nefes alıp verdiğini düşünme

50 DOĞUM Doğumun Evreleri
1) Birinci Evre: Ağrıların başlaması ile rahim ağzının tam açılmasına (10 cm) kadar geçen süredir. 3 fazda incelenebilir. Latent faz – aktif faz – geçiş fazı

51 DOĞUM a) Latent faz: Düzenli kasılmaların başlamasıyla başlar, açıklık 2-3 cm olduğunda sonlanır. Hiç doğum yapmayanlarda bu süre 8-9 saat sürer. Sonraki doğumlarda 5-6 saat sürer. Kasılmalar 5-10 dakika arayla gelir ve 40 saniye sürer.

52 DOĞUM Bu fazdaki kasılmalar hafiftir, anne ağrılarla baş edebilir, gülümseyebilir. Bu süreyi evde geçirmek en iyisidir.

53 DOĞUM b) Aktif faz: Açıklık 5 cm olduğunda başlar, 8 cm’e ulaştığında biter. Bebek doğum kanalından ilerler. Kasılmalar sık ve uzun süreli ortaya çıkar. Orta şiddetle 50 saniye sürer.

54 DOĞUM c) Geçiş fazı: Birinci evrenin en son bölümüdür. Açıklık 10 cm’e ulaşır. Bebek hızla aşağıya iner. Bu dönem ilk doğumlarda 3 saatten uzun, sonraki gebeliklerde 1 saatten uzun sürmesi tehlikelidir.

55 DOĞUM Bu dönemlerde kasılmalar 1-2 dakikada bir gelir ve saniye sürer. Bu fazda anne endişeli ve huzursuzdur. Annede görülebilecek değişiklikler.

56 DOĞUM *Yorgunluk *Konuşulanları anlamakta güçlük
*Kasılmalar sırasında öfke yaşama *Bulantı – kusma – hıçkırık *Terleme

57 DOĞUM Birinci evre birkaç saat ile birkaç gün arasında sürebilir. Hastaneye geldiğinizde bebeğin pozisyonunun öğrenilmesi için karın palpasyonu veya ultrason, bebek kalp seslerinin ve kasılmaların izlenmesi, tansiyon, nabız, ateş ölçülmesi gibi işlemler yapılır.

58 DOĞUM Ayrıca kan ve idrar tahlillerine bakılır. Bu evrede Dr. Veya ebe ara ara muayene yaparak açılmanın ne kadar olduğuna bakar. Açıklık 10 cm’e yaklaştığı dönemde hastada ıkınma hissi başlar fakat tam açılma olmadan ıkınma zararlıdır.

59 DOĞUM 2) İkinci Evre: rahim ağzının tam açılmasından başlayarak bebeğin doğmasına kadar geçen süredir. İlk gebeliklerde yarım saat ile 2 saat arasında değişir. Sonraki gebeliklerde 5 dakika ile yarım saat arasında değişir.

60 DOĞUM Rahim ağzı tam açıldığında bebek hazne içinde ilerlerken kuvvetli bir ıkınma hissi duyulur. Bu durumda derin bir nefes alınıp ciğerlerin tamamı hava ile doldurulur.

61 DOĞUM Nefes dışarı verilmeden ağız kapalı bir şekilde vücudu öne doğru büzerek kol ve omuzları yataktan kaldırarak, çene göğse dayanacak şekilde tüm güçle makata doğru ıkınılır.

62 DOĞUM Ağrı devam ettiği sürece ıkınma devam ettirilir. Ağrı geçince ıkınma bırakılır ve gevşenir. Bebek başı leğen kemiğinin altında ( pelviste) çene öne eğik durumda (flexron) ilerler ve içe rotasyon yaparak alt karın tabanına iner.

63 DOĞUM Pelvis çıkımın da çenesini göğsünden uzaklaştırarak ( deflexion) önce büyük fantanel, sonra alın – burun ve ağız – çene çıkar. Baş çıkar çıkmaz Dr. Yada ebe bebeğin ağzındaki salgıları steril bir gazlı bez ile siler.

64 DOĞUM Bundan sonra annenin ıkınmaması gerekir. Bebek çıktıktan sonra bebeğin yüzü annenin sağ ve sol kalçasına doğru omuzları da annenin ön – arka düzlemine gelir. Dr. Yada ebe başı hafifçe aşağı çekerek omuzları da doğrultur ve hafifçe çekerek gövde ve bacakları da çıkartır.

65 DOĞUM Aynı zamanda bebeğin solunumunu gözler, normal de bebek bu dönemde solunum yapmaya başlar ve ağlayabilir. Göbek kordonu, göbekten 10 – 15 cm uzaklıktan bağlanır. 2 cm aralıkla 2. bir bağ konularak ikisinin arasından kesilir. Böylece anne ile bebeğin ilişkisi biter.

66 DOĞUM 3)Üçüncü Evre: Bebek doğduktan sonra rahim bir süre daha kasılmaya devam eder ve plasenta yerinden ayrılır.

67 DOĞUM Bu dönemde emzirmenin başlatılması hem plasentanın ayrılmasını kolaylaştırır hem de olabilecek emzirme sorunlarını en aza indirir. Rahme yapılan hafif bir masaj son’un ayrılmasına yardımcı olur. En geç bir saat içinde plasenta eksiksiz olarak çıkarılmalıdır.

68 DOĞUM Epizyotomi Bebeğin başı aşağıya doğru indikçe perine bölgesi ( vajina ile anüs arasındaki kısım) kabarmaya başlar. Bu sıradaki yırtıkları önlemek için epizyotomi açılır. Epizyotomi, kontrolsüz yırtıkları önlemek amacıyla perine bölgesinin, doğum sonrası dikilmek üzere kesilmelidir.

69 DOĞUM Bu işlem doğumun ikinci evresinde yapılır. Bebeğin doğumunu kolaylaştırmak amacıyla da açılabilir. Özellikle ilk doğumlarda sık uygulanan bir yöntemdir.

70 DOĞUM Aşağıdaki durumlarda epizyotomi gereklidir.
* Bebek makat geliş ise – prematüre ise – başı büyük ise yada bebek sıkıntıdaysa. * Ikınmalarını gereğince kontrol edemiyorsanız. * Vajina girişinizdeki cildiniz gergin ve yırtılmaya eğimliyse.

71 DOĞUM Epizyotomi yapılırken öncelikle lokal anestezi ile cilt uyuşturulur. Daha sonra ağrının en fazla Yani bebeğin başı dayandığı için perinenin en gergin olduğu anda kesi yapılır.

72 DOĞUM Doğumdan sonra bu kesinin yada oluşmuş ise bir yırtığın dikilmesi zaman alabilir, çünkü bu bölgedeki kasların ve deri katmanlarının düzgün bir biçimde birleşmeleri gerekir. Dikiş işlemi sırasında ağrı duyuyorsanız bunu doktorunuza söyleyin, biraz daha uyuşturma ile bu sorun çözülür.

73 DOĞUM Dikişler kendi kendilerine eridiğinden alınmaları gerekmez. Epizyotomi sonrası biraz ağrı ve rahatsızlık duyulabilir. Eğer bir enfeksiyon gelişirse ağrı daha şiddetlenir. Yaranın gün içinde iyileşmesi beklenir. Bu süreden sonra hala ağrınız varsa doktora başvurmalısınız.

74 DOĞUM Sezeryan ile doğum
Bazı durumlarda normal doğum anne yada bebek açısından riskli görüldüğünde karından yapılan bir kesi ( ameliyat) ile bebeğin çıkarılmasıdır. Planlanmış olarak veya acil hallerde yapılabilir.

75 DOĞUM Genel anestezi altında yada epidural anestezi ile uygulanabilir. Cilt temizlenir, ameliyat örtüleri örtülür ve ameliyat hanede anneye damardan verilen bir ilaç ile uyuması sağlanır. Sonrada karından kesi yapılarak yaklaşık 2-3 dakika içinde bebek dışarı alınır.

76 DOĞUM Daha sonra plasenta çıkarılır ve kas ile deri tabakaları ayrı ayrı dikilir. Anne uyandırılır ve yoğun bakıma alınır. Sezeryandan yaklaşık 6-8 saat sonra hasta ayağa kalkar ve sulu gıdalardan başlamak üzere gaz çıkışı barsak hareketlerinin normale dönme sürecinde normal gıdalara geçilir ve 3 gün içinde taburcu olabilecek duruma gelirsiniz.

77 DOĞUM Sonuçta yaranız iyileştiğinde ortalama 7-8 gün içinde rahatlıkla eski hayatınıza dönebilirsiniz.

78 DOĞUM Sezeryan gerektiren durumlar
* Baş- pelvis uyuşmazlığı ( leğen kemiği) * Yerleşme ve duruş bozukluğu. * Aşırı kanama. * Plasental yetmezlik ( plasentanın doğumdan önce yerinden ayrılması, plasentanın çıkım yolu üzerinde olması)

79 DOĞUM * Şeker gibi sistemik hastalıklar * Daha önce geçirilen sezeryan
* 35 yaş üzerinde olmanız. * Kordon sarkması * Bebeğin sıkıntıda olması ( oksijensiz kalması – hayati tehlikeye girmesi) * DDA bebek – ikiz gebelikler. * Normal gelişmemiş bebek

80 DOĞUM Sezeryan ile doğumun avantajları
* Doğum ağrıları çekmek zorunda değilsiniz. * Bebeğinizin sıkıntıya düşme olasılığı en düşük orandadır. * Aynı zamanda tüplerin de bağlanarak ek bir operasyona gerek duyulmadan bu önemli işlem gerçekleşebilir.

81 DOĞUM Sezeryan ile doğumun dezavantajları
Normal doğumda hastanede 1-2 gün kalırsınız. Sezeryanda bu süre 3 gün ve daha fazla olabilir. Sezeryan hastasının tamamen normal hayata dönmesi en azından 7-8 gün içinde olur. Bu bir operasyon olduğu için sonrasında ciddi bir bakım gerektirir. Genel anestezi gerektiren bir operasyondur.

82 DOĞUM Bebek için hastaneye getirilecek eşyalar
* Bebek bezleri ve altını temizlemek için kremli mendiller – pudra * Yumuşak bir battaniye ve ana kucağı * Geniş yakalı fanila- pijama takımı – yumuşak çorap- şapka- eldiven- yünlü dış giysisi * Temizleyici mendiller.

83 DOĞUM Epidural Anestezi ( Ağrısız Doğum)
Epidural anestezi vücudun belirli bir bölgesindeki ağrı iletimini durduran bölgesel yada lokal anestezi türüdür. Anestezi uzmanı bir doktor tarafından uygulanır.

84 DOĞUM Doğum ağrısını kontrol altına almanın en etkili yöntemi olmakla birlikte sadece bu amaçla kullanılmaz. Sezeryan başta olmak üzere bel seviyesi altında yapılan pek çok ana cerrahi girişim epidural anestezi eşliğinde yapılabilir.

85 DOĞUM Omuriliği çevreleyen ve dura adı verilen zarın etrafına lokal anestezik madde verilerek ağrı uyarılarının beyine ulaşması engellenir. Sezeryan ameliyatlarında bölgesel anestezi uygulanır. Kişi bu durumda bacaklarını ne hissedebilir nede oynatabilir.

86 DOĞUM Normal doğumda ağrıyı gidermek için epidural aralığa daha az dozlarda lokal anestezik ile birlikte güçlü ağrı kesiciler verilir.

87 DOĞUM Epidural anestezi ne zaman ve nasıl yapılır
Vajinal doğumda rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra yada rahim açıklığı 4 cm’e ulaştığında yapılabilir. Kasılmalar düzensiz ise yada erken dönemde takıldığında kasılmaların durmasına neden olabileceğinden bu konuya dikkat edilmelidir

88 DOĞUM Anne adayı yan yatar yada oturur pozisyondayken koteterin takılacağı alan antiseptik solüsyonlar ile temizlendikten sonra steril örtüler ile örtülür. Önce bu bölgedeki cildi uyuşturmak için lokal anestezi yapılır.

89 DOĞUM Ardından ince bir iğne ile iki omurga arasından geçilerek epidural zara ulaşılır. İğnenin arkasından çok ince bir koteter girilerek uygun mesafeye kadar itilir ve bu koteter dura zarı çevresindeki epidural aralığa yerleştirilir.

90 DOĞUM Daha sonra iğne çıkartılır ve koteterin dışarıda kalan ucu flasterlenir ve hastanın sırtı boyunca sabitlenir. Koteter yerleştirildikten sonra ilk önce az miktarda ilaç test dozu olarak verilir. Burada amaç olası bir alerjik yada aşırı reaksiyonun olup olmayacağını gözlemektir.

91 DOĞUM Bu tür reaksiyonun olmadığı gözlendikten sonra tedavi dozu verilir. Bu nedenle koteter yerleştirilip tedavi dozu verildikten dakika sonra anne adayı kasılmaları hissetmesine rağmen ağrı duymamaya başlar.

92 DOĞUM Doğum uzadığında ve ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ek dozlar verilir. Bu şekilde doğum gerçekleştirildikten sonra epizyotomi de ek bir anesteziye gerek kalmadan kolaylıkla dikilebilir.

93 DOĞUM Normal doğumu takiben hemen, sezeryanı takiben ise 24 saat sonra koteter çıkartılarak uygulamaya son verilir. Koteterin çıkartılması sırasında hasta hiçbir rahatsızlık duymaz. Epifural kateter takılması hastayı rahatsız etmez, acısız ve rahat bir uygulamadır.

94 DOĞUM Koteterin epidural boşluğu girdiği anda bacakta elektrik çarpmasına benzer bir his oluşması dışında hastaya rahatsızlık vermez.

95 DOĞUM Epidural Anestezinin avantajları
* Doğum ağrılarının giderilmesinde en etkili yoldur. * Genel anesteziye göre, riski daha az olan bir uygulama. * Annenin bilinci açık olduğu için sezeryan sırasında doğuma katılabilir, ameliyat devam ederken bebeğini kucağına alabilir. * Normal doğumun ilerlemesini hızlandırır.

96 DOĞUM Epidural Anestezinin Komplikasyonları ve Yan etkileri
* Bu işlem uzmanı tarafından yapıldığında tamamen emniyetlidir. Felç yapma gibi bir durum yoktur. * En sık görülen yan etkisi tansiyon düşmesidir. Bunu önlemek için işlemden hemen önce yaklaşık 1 litre sıvı damar yolundan hızlı bir şekilde verilir ve sorun yaşanmaz

97 DOĞUM * Nadir olarak baş ağrısı görülür.
* Kullanılan ilaçlara bağlı olarak hafif alerjik bir reaksiyon gelişebilir ve hastada yaygın bir kaşıntı olur. * Nadiren işlem sonrası idrar yapmada zorluk görülebilir. * Çok nadir olarak enfeksiyon gelişebilir. * Felç ise çok çok nadir görülen bir durumdur.

98 DOĞUM Kimlerde Epidural Anestezi uygulanmaz
* Kanama bozukluğu olanlarda * Uygulama bölgesinde enfeksiyon varsa * Anne adayının uygulamayı reddetmesi * Trambosit düşüklüğü saptanması * Antikoagülan tedavisi alınması

99 DOĞUM Epidural anestezi hem normal hem de sezeryan ile doğumların son derece konforlu ve keyifli geçmesini sağlayan 25 yıldır yaygın bir şekilde güvenle uygulanan modern tıbbi bir yaklaşımdır.


"DOĞUM Hastaneciyiz.blogspot.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları