Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRONİK TİCARET (e-ticaret)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRONİK TİCARET (e-ticaret)"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRONİK TİCARET (e-ticaret)

2 İçindekiler Giriş ve Tanım Yerli ve yabancı E-Ticaret Siteleri
E-Ticaret Sitesi Kurma Aşamaları İyi Bir E-Ticaret Sitesinden Müşterilerin Beklentileri E-Devlet

3 Giriş ve Tanım Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mal ve hizmetlerin bilgisayar ağları üzerinden alım ve satımı olarak tanımlayabiliriz. Eskiden birçok şirket televizyon, gazete, radyo gibi araçları kullanarak potansiyel müşterilerine ulaşmaya uğraşırken, bugün bunlara İnternet de eklenmiştir. Elektronik ticaretin kapsamının sınırları kesin olmadığından ve sürekli geliştiğinden tanımını yapmak oldukça güçtür.

4 Ödeme sürecinin yerine getirilmesi,
E-Ticaretin tanımı konusunda farklı ülkelerin kuruluşları tarafından farklı tanımlar ortaya konmakla birlikte en kabul görmüş tanım OECD tarafından yapılan 4 aşamalı süreç tanımıdır: Ticaret öncesi firmaların elektronik ortamda ürün ve hizmetlerini sunması,  Ödeme sürecinin yerine getirilmesi,  Taahhüdün yerine getirilmesi, mal veya hizmetin müşteriye teslimi, Satış sonrası bakım, destek, vb. hizmetlerin temin edilmesi. Normal koşullarda ortalama 10 yıl alan markalaşma süreci, elektronik ticaret sayesinde 2 yıla inmiş durumdadır. Bugün "Dünyanın en büyük 500" şirketi listesinde bundan birkaç yıl önce kurulmuş olan onlarca e-şirket yer almaktadır.

5 Yerli ve Yabancı E-Ticaret Siteleri
Gittigidiyor Sahibinden Hepsiburada Yemeksepeti Çiçeksepeti Amazon Ebay Aliexpress

6 E-Ticaret Sitesi Kurma Aşamaları
Şirket kurmak Domain-Hosting-Tasarım Bankalardan sanal pos ve güvenlik sertifikası İyi bir satın alma birimi Depolama-Lojistik-Paketleme ve İade birimi Müşteri Hizmetleri Reklam faaliyetleri

7 İyi Bir E-Ticaret Sitesinden Müşterilerin Beklentileri
Ürün kategori ve alt kategorileri yeterince açık ve net olmalıdır Ürün arama motoru olmalıdır Sitenin iletişim bilgileri açık ve net olmalıdır. Sitenin soru-şikayet ve öneri formu olmalıdır. (SSS bulunmalı) Ödeme yöntemleri zengin olmalıdır (Kredi kartı, Banka kartı, EFT, Havale, Kapıda Ödeme) Satılan ürünlerin özellikleri ayrıntılı ve net olmalıdır

8 E-Devlet E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.

9

10 Güvenli Bilgisayar Kullanımı
İşletim Sisteminin Güncellenmesi Antivirüs Programı Kullanmak E-posta kullanımı Bankacılık İşlemleri İnternetten Alışveriş

11 Windows İşletim Sistemini Güncel Tutmak
Kullandığınız işletim sistemini güncel tutmalısınız. Bu işleme “Update” denir ve Internet yoluyla yapılır. Güncelleme işlemi için Internet Explorer programda Araçlar-Windows Update yolu izlenir. Ya da Otomatik hale getirildiyse Windows indirir ve kurar. İlgili ayar Denetim Masasından yapılır. Güncelleme yapmanın en büyük faydası İşletim Sisteminin açıklarını kapatmasıdır. Daha güvenli bir şekilde bilgisayarı kullanmaktır.

12 Programların Güncellenmesi
İşletim Sisteminin dışında kullandığınız programları da güncellemelisiniz. Güncelleme sayesinde programların son sürümlerini kullanmış olursunuz. Güncelleme sayesinde mevcut sürümdeki bazı hatalar giderilir ve varsa açıklar kapatılır. Güncellemeyi çoğu program kendisi sizin onayınızı alarak yapar. Yapmaz ise manuel olarak güncelleme yapabilirsiniz. Çoğu programın güncel sürümünü; adresinden bulabilirsiniz.

13 Antivirüs Programı Kullanmak
Mutlaka bir antivirüs programı kullanmalısınız. Sadece programı bilgisayara kurmak yetmez. Düzenli olarak güncellemediğiniz takdirde hiçbir işe yaramaz. Güncelle işlemi genellikle program tarafından otomatik yapılır. Yapılmıyorsa manuel olarak siz yapmalısınız.

14 Ücretli Antivirüs Programları
Kaspersky Antivirus Norton Antivirus Eset Nod32 Antivirus Panda Antivirus Trend Micro

15 Ücretsiz Antivirus AVG Antivirus Avast Antivirus Avira Antivirus
Bitdefender Antivirus

16 E-Posta Kullanımı Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalar açılmamalıdır. Yine bu kişilerden gelen ekler açılmamalıdır. Tanıdığınız kişilerden de olsa gelen garip linklere (köprü) tıklanmamalıdır. Internetten indirdiğiniz dosya veya E-posta yoluyla indirdiğiniz ekler kullanılmadan önce mutlaka virüs taramasından geçirilmelidir.

17 Bankacılık İşlemleri Bankacılık işlemleri kesinlikle Internet Cafe gibi birden fazla kişinin kullandığı bilgisayarlardan yapılmamalıdır. Buralarda kullandığınız şifreler mutlaka karmaşık olmalıdır. Şifreler sanal klavye ile girilmelidir. Şifreler belirli aralıklarla değiştirilmelidir.

18 Internetten Alışveriş
Mutlaka tanınmış sitelerden alışveriş yapılmalıdır. Alışveriş sırasında tarayıcınızın adres çubuğu « ifadesi ile başlamalı ve asmalı kilit sertifikası simgesi olmalıdır. Gerçek kredi kartı yerine sanal kredi kartı kullanılabilir. Onay işlemi cep telefonuna gönderilen şifre yardımıyla yapılmalıdır.

19

20


"ELEKTRONİK TİCARET (e-ticaret)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları