Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE OKULA UYUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE OKULA UYUM"— Sunum transkripti:

1 İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE OKULA UYUM
Hazırlayan: Esra TÜRKYILMAZ

2 OKULA UYUM Bir çocuk için okul daha önce hemen hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması gereken kurallarıyla ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevredir.

3 OKUL SENDROMU İster okula yeni başlasın, ister ara sınıfta olsun bazı çocuklar okula gitmekten kaçınma yönünde yoğun bir çaba sarf ederler. Belirtileri: 1- Heves ve enerji kaybı 2- Alıngan ve sinirli olma 3- İştahsızlık 4- Uykuda bozukluk 5- Ortada bir neden yokken ağlamak 6- Baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi psikosomatik belirtilerde artış.

4 Problem 1: Ayrılık Endişesi
Asla sinirlenmeyin Sabırlı olun Ona okulun amacını açıklayın Gözyaşlarıyla alay etmeyim Vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutun Ona gününüzün nasıl geçtiğini anlatın Onun gününün nasıl geçtiğini sorun Çocuğunuzun öğretmeni ile görüşün

5 Problem 2: Yeni deneyimlerle baş etme
Evde yeni alışkanlıklar geliştirin Çocuğunuzun endişeleri üzerine konuşun

6 Problem 3: Gerçekçi olmayan yüksek beklentiler
Beklenti düzeyinizi gerçekçi kılın Başarılarını izleyin ancak çocuğun herhangi bir başarısızlığı karşısında hoşnutsuzluk göstermeyin. Hatalar yaparak da öğrenilebileceğini unutmayın

7 *SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ *SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ
İlköğretim çağı farklı gelişim özelliklerini içeren iki dönemi kapsar. *SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ *SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ

8 *SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ:
1,2,3,4 ve 5.sınıf öğrencilerini; *SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ: 6,7 ve 8.sınıf öğrencilerini kapsamaktadır.

9 SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ

10 Somut işlemler dönemindeki çocuklar için bilgileri somutlaştırarak anlatmak gereklidir. Bunun nedeni soyut bilgileri kavramada güçlükler yaşamalarıdır.

11 DÖNEMİN ÖZELLİKLERİ Öğrenmenin en hızlı olduğu dönemdir(nedeni bilişsel gelişimin en hızlı olduğu dönem olmasıdır). Yaşıtlarıyla anlaşmaya ve arkadaşlık ilişkileri geliştirmeye başlarlar. Cinsel kimliklerini kazanırlar.

12 DÖNEMİN ÖZELLİKLERİ(devam)
Vicdan gelişmeye başlar. Bağımsızlıklarını kazanmaya başlarlar.

13 ÇALIŞMA ve BAŞARILI OLMA duygusudur.
Dönemin en belirgin özelliği ve ihtiyacı; ÇALIŞMA ve BAŞARILI OLMA duygusudur.

14 BAŞARISIZLIK DUYGULARI
AŞAĞILIK DUYGULARI+ BAŞARISIZLIK DUYGULARI

15 NE YAPILABİLİR? Çocuklar dikkatle izlenmelidir.
Derslerde zorlanan bir çocuğa ders dışı etkinliklerde başarılı olma şansı verilmelidir. Böylece çocukta oluşmaya başlayan olumsuz duyguların önüne geçilmiş olur.

16 OKUL OLGUNLUĞU

17 Çocuğun her türlü öğrenme için hazır olduğu, herhangi bir zorlanmayla karşılaşmadan, kolayca ve yeterli düzeyde öğrenebileceği bir dönemdir.

18 OKULA HAZIR OLMA BEDENSEL olarak ZİHİNSEL olarak FİZYOLOJİK olarak
DUYGUSAL olarak SOSYAL olarak KRONOLOJİK olarak

19 *Baş, karın ve mide ağrıları *Bulantılar *Ağlamalar *Parmak emme
Bu dönemde uyum güçlükleri ve zorlanmalar nedeniyle bazı somatik sorunlar görülebilir. Bunlardan bazıları: *Baş, karın ve mide ağrıları *Bulantılar *Ağlamalar *Parmak emme *Altını ıslatma

20 *Öğretmene uyum sağlayamama *Arkadaş ilişkileri geliştirememe
Somatik problemlerin dışında şu sorunlar da görülebilir: *Öğretmene uyum sağlayamama *Arkadaş ilişkileri geliştirememe *Ortamdan şikayetler

21 NE YAPMALI? Çocukların, yapılandırılmış okul sistemine uyum sağlamaları zaman alabilir. Hemen sırada oturup, kuralları öğrenip, dersi dinleyip ödevlerini düzenli yapmaları beklenmemeli, yavaş yavaş bir ritm oluşturmalarına fırsat verilmelidir.

22 NE YAPMALI?(devam) Bu durumda biraz sabırlı ve hoşgörülü davranmak gereklidir. Sorunları abartmadan kaynağını araştırmak ve rehberlik servisinden yardım almak en uygun yöntem olacaktır.

23 İNCE MOTOR GELİŞİM

24 Bu dönemde kız ve erkek çocukları farklı motor gelişim özellikleri gösterirler.

25 İlk yıllarda özellikle erkek çocuklar ince motor becerilerinde(yazma-çizme) zorlanabilirler. Hatta bazılarında bu durum 3. sınıfın sonuna kadar sürebilir.

26 EKSİKLİK ve YETERSİZLİK DUYGULARI
Çok aşırı beklentilerle zorlandıklarında, sıkıştırıldıklarında OKULDAN SOĞUMA+ EKSİKLİK ve YETERSİZLİK DUYGULARI

27 Her çocuğun gelişim süreci içinde doyurulması gereken ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlarını giderme yollarını öğrenme zorunluluğu vardır.

28 ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI
Fiziksel becerilerini geliştirme(yazma-çizme) Yaşıtlarıyla iyi geçinmeyi öğrenme(oynama vs.) Kendine karşı olumlu tavırlar geliştirme Cinsiyetine uygun rolü kabul etme

29 ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI(devam)
Okuma-yazma-aritmetik için gerekli temel becerileri öğrenme Günlük yaşam için gerekli kavramları öğrenme İçinde yaşadığı konumla ilgili tavırlar geliştirme Bağımsızlığını kazanma Öğrenmeyi öğrenme

30 SALDIRGANLIK

31 Bu dönem çocuklarının oyunları itişip kakışma şeklindedir
Bu dönem çocuklarının oyunları itişip kakışma şeklindedir. Özellikle erkek çocukları boğuşup güreşmekten zevk alırlar. Bunu yaparken de bazen birbirlerinin canını acıtabilirler. Bu durum ebeveyni ve öğretmenleri ürkütebilir.

32 NE YAPMALI? Bu durumda panik yapmamak, Ne, nasıl oldu araştırmak,
Gerekli önlemleri almak gereklidir. Bunun dışında saldırganca davranışlar geliştirmiş çocuklar varsa rehberlik servisiyle işbirliği yapmak gereklidir.

33 VELİYE NOTLAR: Okul hazırlığı mutlaka akşamdan yapılmalı
Erken yatılmalı (sabah kalktığında yorgun olmaması için) Çocuğunuzu asla başkaları ile karşılaştırmayın HER İNSAN BİR DÜNYA Öğretmen ile korkutmayın Uygun yerde uygun tepkiler verin

34 TEŞEKKÜR EDERİZ…


"İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ VE OKULA UYUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları