Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LIQUOR CEREBROSPINALIS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LIQUOR CEREBROSPINALIS"— Sunum transkripti:

1 LIQUOR CEREBROSPINALIS
BOS DOLAŞIMI LIQUOR CEREBROSPINALIS Berrak ve renksiz bir sıvıdır. Canalis centralis, beyin karıncıkları ve cavum subarachnoidale’yi doldurur. Miktarı toplam cm3 kadardır. Sıvının yaklaşık ¾ ü subarachnoid aralıkda, ¼ karıncıklarda bulunur.

2 İçerisinde az miktarda protein, glukoz ve inorganik tuzlar bulunur.
Hücrelerden fakirdir. 1mm3 BOS’da 1-5 hücre bulunması normal kabul edilir. 1500 gr. ağırlığındaki beynin 50 gr. BOS’tur. BOS; MSS için yastık görevi görür ve travmalara karşı korur. BOS basıncı yatış pozisyonunda 10 mm Hg dır.

3 BOS sıvısı plexus choroiduslar’dan salgılanır.
Plexusun yüzeyi (yan karıncıklarda) 40 cm2 kadardır. Yan karıncıklar BOS’un % 70 ini salgılar. BOS canalis centralis etrafındaki ependim hücreleri tarafından da bir miktar salgılanır. Günde yaklaşık olarak 840 ml. sıvı salgılanır. Dışarıda 1500 gr. gelen beyin BOS içerisinde 50 gr. kadar gelir.

4

5 Bu işlemin tersine bir hareketle spinal anestezi yapılır.
LUMBAL PONKSİYON  L arasından subarochnoid aralığa girilerek BOS sıvısı alınmasıdır. Bu işlemin tersine bir hareketle spinal anestezi yapılır. Ayrıca cisterna cerebellomedullaris’den de alınabilir. Bunun için atlas ve ocipital kemik arasında subarachnoid aralığa girilir.

6

7

8 Lumbal ponksiyon esnasında geçilen tabakalar.
Deri 2. Fascia superficialis 3. Lig. supraspinale 4. Lig. interspinale 5. Lig. flavum 6. Plex. venosus vertebralis int. (Plex. ven. epiduralis). 7. Dura mater 8. Arachnoidea mater.


"LIQUOR CEREBROSPINALIS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları