Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA METOTLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA METOTLARI"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA METOTLARI

2 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Lise sınavlarında başarılı olabilmek için yüksek düzeyde bir zekaya sahip olmaya veya gece gündüz yoğun bir program uygulamaya gerek yoktur. Orta düzeyde bir zekaya sahip, düzenli ve programlı bir hazırlık süreci geçiren adayların başarıya rahatlıkla ulaşabileceklerini tecrübelerimiz göstermiştir Verimli çalışma teknikleri ile size anlatmaya çalışacağımız planlı,programlı ve yerinde yapılan çalışmadır. Bu noktadan sonra geriye kalan sadece sabırlı bir şekilde eksikliklerin giderilmesidir. Zamanı gereksiz ve yanlış konularla değil, eksiklik ve hataların giderilmesiyle değerlendirmelisiniz. VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

3 GEÇMİŞTE BAŞARI İÇİN TEK ÖNERİ SUNULURDU;. çalışmak. çalışmak
*GEÇMİŞTE BAŞARI İÇİN TEK ÖNERİ SUNULURDU; *çalışmak *çalışmak *ve çok çalışmak OYSA ÇAĞIMIZDA BU KAVRAM DEĞİŞİME UĞRAMIŞ VE YERİNİ ETKİLİ ÇALIŞMAYA BIRAKMIŞTIR.

4 Çok Çalışmalı Diyenlere Gelsin:

5 NEDİR ETKİLİ ÇALIŞMA. HEDEFİNİ BELİRLE
NEDİR ETKİLİ ÇALIŞMA? *HEDEFİNİ BELİRLE * BAŞARACAĞINA BÜTÜN KALBİNLE İNAN * ÇALIŞMA SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİR * YAPMAN GEREKENLERİ ÖNCEDEN PLANLA *HAFTALIK PROGRAM HAZIRLA * PROGRAMINI KARARLI BİR ŞEKİLDE UYGULA

6 BAŞARIYI HEDEF ALIN; MÜKEMMEL OLMAYI HEDEFLEYİN YANLIŞ YAPMA HAKKINIZDAN DA VAZGEÇMEYİN VAZGEÇERSENİZ YENİ ŞEYLER ÖĞRENME VE GELİŞME OLANAĞINIZI KAYBEDERSİNİZ. UNUTMAYIN MÜKEMMELİYETÇİLİĞİN ARKASINDA KORKU YATAR. İNSAN OLDUĞUNUZU HATIRLAYIN. KORKULARINIZI GÖĞÜSLEYİN. DAHA MUTLU VE ETKİLİ BİR İNSAN OLURSUNUZ.

7 ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ DERS ÇALIŞMA İLE İLGİLİ YAKINMALARINI VE SORUNLARINI SIK SIK DİLE GETİRİR. *Bunlardan bir kısmı ders çalışmaya başlamakta güçlük çektiğinden *bir kısmı çalışmayı sürdüremediğinden *bir kısmı da çalıştığı halde başarılı olamadığından şikayetçidir.

8 ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞMA KONUSUNDAKİ SORUNLARININ BAŞLICA NEDENLERİ ŞUNLARDIR *ÖĞRENCİLERİN KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINI EDİNEMEMİŞ OLMASI *YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI *TEMEL BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI DERSLERİ ANLAYAMAMA *KİŞİSEL SORUNLAR(ÖRN:AİLEVİ SORUNLAR)

9 YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI. AMAÇSIZ ÇALIŞMA
YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI *AMAÇSIZ ÇALIŞMA *PLANSIZ VE PROGRAMSIZ ÇALIŞMA *EVİN DEĞİŞİK YERLERİNDE ÇALIŞMA *YATARAK, UZANARAK ÇALIŞMA *KAYNAKLARDAN YARARLANMAMA *DERSLERDEN KORKMA *ANLAYAMADIĞI DERSİ BIRAKMA *DERSLERLE İLGİLİ ÖNYARGILAR

10 Sevgili Öğrenciler, Ders çalışma konusunda sorunlarınız varsa öncelikle yukarıda sıralanan yanlış çalışma alışkanlıklarını inceleyip,hangisinin yada hangilerinin sizde olup olmadığını düşünün. UNUTMAYIN Kİ Yanlış çalışma alışkanlıklarınızın farkında iseniz sorunlarınızı %50 çözümlemiş demeksinizdir.

11 YAPABİLECEĞİNİZ ŞEYLERİ YAPMAYA BAŞLARSANIZ , KENDİNİZİ HAYRETLER İÇERİSİNDE BIRAKACAK SONUÇLAR ALIRSINIZ.

12 DERS ÇALIŞMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Güven duygusu eksikliği
DERS ÇALIŞMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER *Güven duygusu eksikliği *Olumsuz arkadaşlık ilişkileri *Bireysel ve ailevi sorunlar *Öğrenme yetersizlikleri *Derslere önyargılı yaklaşım *Derslere giren öğretmenlere duyulan sempatik veya antipatik tavırlar *İlgisizlik *Klasik sınav sisteminden,test sistemine geçişteki uyum sorunu

13 Bazı Olaylar Bizi Zorlasa Da Güçlendirir Video

14 mükemmeliyetçilik. Ulaşılamayacak hedefler belirlenmesi
*mükemmeliyetçilik *Ulaşılamayacak hedefler belirlenmesi *Çevresel beklentiler *Başarı durumunun başkalarıyla karşılaştırılması *Erteleme alışkanlığı *Ders dışı faaliyetlere fazla zaman ayrılması *Gereksiz ayrıntılara dikkat edilmesi *Yatarak ve müzik dinleyerek çalışılması *Üniversite sınavını kazanmayı hayatın tek amacı olarak görmek. *Hayalcilik

15 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELERDİR. 1
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELERDİR ? 1.AMAÇ BELİRLEME Başarı için,bireyin hayattan ne beklediğini amacının ne olduğunu bilmesi gerekir. Sizler ,üniversite sınavlarına hazırlanırken, sizi mutlu edecek,severek yapabileceğiniz bir mesleği elde etmeye çalışıyorsunuz. UNUTMAYIN Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır.

16 ‘AMACINI AÇIK SEÇİK BELİRLEMEMİŞ BİR KİŞİ,ROTASI BELLİ OLMAYAN BİR GEMİYE BENZER ’

17 EN KULLANIŞLI ÇALIŞMA PLANI ,
2-PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞMA AMACINIZA ULAŞMAK İÇİN HANGİ DERSİ NE KADAR ÇALIŞACAĞINIZI, NE ZAMAN ÇALIŞABİLECEĞİNİZİ, NE KADAR GAYRET GÖSTERMENİZ GEREKTİĞİNİ BİLMELİSİNİZ. ZAMANI İSRAF ETMEMEK , EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEK İÇİN HER ETKİNLİĞİ PLANLAYARAK YAPMAK GEREKİR. EN KULLANIŞLI ÇALIŞMA PLANI , HAFTALIK OLANIDIR. HAFTALIK ÇALIŞMA PLANI YAPARKEN,HER GÜN,HANGİ SAATLERDE HANGİ ETKİLİĞİ YAPTIĞINIZI DÜŞÜNEREK,HER ETKİNLİK İÇİN BELLİ ZAMANLAR AYIRIN.

18 DERSE EN VERİMLİ ÇALIŞABİLMEK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN ŞEY DERSİNİZİ ENGELLEYECEK ETKENLERİN EN AZ OLDUĞU SAATLERİ ÇALIŞMAYA AYIRMAKTIR. BUNU BELİRLEDİKTEN SONRA YAPACAĞINIZ İLK İŞ ÇALIŞMANIZ GEREKEN DERSLERİ BELİRLEDİĞİNİZ SAATLERE DENGELİ OLARAK DAĞITMAKTIR.

19 PLANLI ÇALIŞMANIN YARARLARI
A) Her işe daha rahat zaman ayırmanızı ve yapmak istediğiniz şeyleri daha huzurlu yapmanızı sağlar. B)Hangi derse çalışacağınıza karar verememeniz zaman kaybetmenizi, bir dersi bırakıp diğerine geçmenizi önler. C)Her derse yeterince zaman ayırmanız ve çalışmanız size ciddi bir güven sağlar.

20 D)Günü gününe çalışma, sınav öncesi çalışma süresini kısaltır
D)Günü gününe çalışma, sınav öncesi çalışma süresini kısaltır.sınav paniğini önler ve çalışma verimini yükseltir. E)Öğrenilecek konunun kısa bir zamana sıkıştırılması yerine, uzun zamana yayılarak daha kalıcı ve etkili olmasını sağlamak. F)Anne babanız ile aranızda ders çalışma konusunda çıkabilecek anlaşmazlıkları önler G)Bilinçli bir plan yapmanız derse kendinizi daha kolay vermenizi sağlar.

21 PROGRAM HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
PROGRAM HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR *İdeal program uygulanabilen programdır. *içeriği birbirine benzeyen iki ayrı dersi arka arkaya çalışmamalısınız. *Bir konuya ,aynı zamanda ve aynı metotla sadece bir saat çalışmalısınız.Eğer bir konuyu bir oturuşta bitirmek zorundaysanız ,çalışma metodunuzu değiştirmelisiniz.İlk 30 dakikadan sonra öğrenme veriminiz düşmeye başlar. *Uyumadan önce yapacağınız tekrarlar bilgilerin hafızada daha çok kalmasını sağlar. *En verimli ders çalışma saatleri kişiden kişiye değişir.Ancak her öğrencinin gün içinde verimli ders çalışacağı uygun bir zaman dilimi vardır.

22 *zihinsel ve bedensel olarak en dinç olduğunuz saatlerde zorlandığınız dersleri çalışınız. *uykunuzu tam alırsanız daha verimli ders çalışabilirsiniz. *Çalışma ortamı sabit ve sade olmalıdır.Gerekli çalışma temposunu yakalayamadıysanız yeniden düzenlenmelidir. *Ders çalışmadan sosyal aktivitelere başlamayınız. Sosyal aktiviteleri kendinize ders çalışma programından sonra ödül olarak verebilirsiniz. *Ders çalışırken eksik olduğunuzu hissettiğiniz konulara öncelik veriniz.Bildiğiniz konuları tekrar tekrar okuyarak zaman kaybetmeyiniz. *Bu konuları soru çözerek pekiştiriniz.

23 ÇALIŞACAĞIZ ORTAMI DÜZENLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ
ÇALIŞACAĞIZ ORTAMI DÜZENLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ. * Çalışma ortamında dikkati dağıtıcı uyarıcıların olmaması * Aydınlatmanın gözü yormayacak yada uyku getirmeyecek düzeyde olması. *Oda ısısının ne çok soğuk ne de çok sıcak olması. *Çalışma ortamının ders dışı faaliyetlerde kullanılmaması. *ders çalışılan masa ve sandalyenin sizi rahatsız etmeyecek ergonomik özelliklere sahip olması gerekir. *Masanızda sadece çalıştığınız derse ilgili araç gereçlerin bulunması. * Çalışmaya başlamadan önce temel ihtiyaçların giderilmesi. *Odanın sık sık havalandırılması gerekmektedir.

24 4-MASA BAŞINDA OTURARAK ÇALIŞIN 5-DERSİ EZBERLEMEDEN ÖĞRENMEYE ÇALIŞIN
4-MASA BAŞINDA OTURARAK ÇALIŞIN 5-DERSİ EZBERLEMEDEN ÖĞRENMEYE ÇALIŞIN. 6-ÇALIŞMANIZIN SONUCUNU DEĞERLENDİRN. 7-KAYNAKLARDAN YARALANIN. 8-ZORLANDIĞINIZ DERSİ BİR KENARA BIRAKMAYIN. 9-KENDİNİZİ ÇALIŞMAYA ZORLAYIN.

25 Eğer hayatta yönetilen değil,yöneten olmak istiyorsanız ve kendi kararlarınızı verip başkalarının sözü altında ezilmek istemiyorsanız, fikrini başkalarının sözleriyle değil kendi okudukları ve gözlemledikleri ile üreten kişiler olmak istiyorsanız ;en başta kendinizi sevin,kendinize saygı duyun.Birikimlerinizi kullanabilmek için biriktirmesini bilin. Bunun içinde okuyun,bilinçli olun. Sunulan her şeyi değil , seçerek,almanız gerekeni alın. Hayatta başarılar diliyoruz. MUTLU VE HOŞ KALIN.

26 Psikolojik Danışman ve Rehber
Teşekkürler Tunahan ÇETİN Psikolojik Danışman ve Rehber


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA METOTLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları