Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PİRAMİT, KONİ VE KÜRE Bu slayt 8.sınıf düzeyindeki öğrencilere, matematik dersi ünite 4 konusu anlatımı için düzenlenmiştir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PİRAMİT, KONİ VE KÜRE Bu slayt 8.sınıf düzeyindeki öğrencilere, matematik dersi ünite 4 konusu anlatımı için düzenlenmiştir."— Sunum transkripti:

1 PİRAMİT, KONİ VE KÜRE Bu slayt 8.sınıf düzeyindeki öğrencilere, matematik dersi ünite 4 konusu anlatımı için düzenlenmiştir.

2 PİRAMİT, KONİ VE KÜRE Piramit konu anlatımı Örnek sorular
Koni konu anlatımı Küre konu anlatımı

3 PİRAMİT Piramitler, yaklaşık 5000 yıl önce Mısır’da kralların ölünce içlerine gömülmeleri için yapılmıştır. Tabanı çokgen, yanal yüzeyleri ise ortak bir tepe noktasında birleşen üçgenlerden oluşan çok yüzlülere piramit denir.

4 Piramitler tabanlarında bulunan çokgensel bölgelerle adlandırılırlar.
Örneğin, tabanı üçgen olan piramide üçgen piramit denir.

5 Tabanı düzgün çokgen olan ve yüksekliği tabanın merkezinden geçen piramide düzgün piramit denir.
Düzgün Piramitlerin Özellikleri: Taban yüzeyi düzgün bir çokgendir. Yanal yüzler özdeş ikizkenar üçgenlerdir. Yanal yüzlerin tepe noktası ortaktır.

6 4. Tepe noktasını tabanın orta noktasına birleştiren dikmenin uzunluğu, piramidin yüksekliğidir.
5. Yanal yüzlerden birine ait olan yükseklik, piramidin yanal yüz yüksekliğidir. 6. Tabanı ve yan yüzleri eşkenar üçgen olan piramide düzgün dört yüzlü denir.

7 Şekildeki kare dik piramitte;
|TH|=h cisim yüksekliği, |HE|=a/2 taban ayrıtının yarısı ve |TE|=h yan yüz yüksekliği ise, THE dik üçgeninde pisagor bağıntısından |TE|²=|TH|²+|HE|² dir. Kare dik piramitte h cisim yüksekliği, yan yüz yüksekliği ve taban ayrıtı arasında, bağıntısı vardır.

8 konİ Ekseni tabana dik olan koni dik koni veya dönel koni, eğik olan ise eğik koni olarak adlandırılır. Dik koninin özellikleri: Taban yüzeyi bir dairedir. Yanal yüz bir daire dilimidir. Tepe noktasını tabanın orta noktasına birleştiren dikmenin uzunluğu, koninin yüksekliğidir. Yanal yükseklik, dairenin çevresindeki herhangi bir noktayı tepe noktasına birleştiren doğru parçasıdır.

9 KÜRE Uzayda sabit bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaların oluşturduğu cisme küre denir. Sabit noktaya kürenin merkezi, eşit uzaklıklar da kürenin yarıçapı denir. Yarıçapı r ile gösterilir.

10 Örnek 1: T Taban çevresi 48 cm olan şekildeki kare piramitte |TC|=10 cm olduğuna göre, bu piramidin yan yüz yüksekliği kaç cm dir ? 10 cm C D A B A)4 B)6 C)8 D)9

11 ETKİNLİK: Aşağıda birbiriyle bağlantılı doğru/yanlış cümleler verilmiştir. Her bir kararın sana bir yıldız kazandıracaktır. Bakalım sen kaç yıldız kazanacaksın… Piramitler tabanlarında bulunan çokgenlere göre adlandırılır Düzgün piramitlerin yanal yüzleri, özdeş ikizkenar üçgenlerdir. Tabanı ve yan yüzleri eşkenar üçgen olan piramide düzgün iki yüzlü denir Tabanı üçgen olan piramide dik piramit denir. Yanal yüzlerden birine ait olan yükseklik, piramidin yüksekliğidir. Piramidin temel elemanları; tepe noktası, tabanı, yüksekliği, yan yüzleri ve ayrıtlarıdır. D ** D Y *** D D * Y ** Y Düzgün piramitlerin yanal yüzlerinin tepe noktaları farklıdır. D Y D Y * D ** Y Y

12 örnek 1: T Yarıçapı 6 cm ve yüksekliği 8 cm olan koninin ana doğrusunun uzunluğu kaç cm dir ? 8 cm A B 6 cm A)6 B)8 C)10 D)12

13 ÖRNEK 2: Yüksekliği 12 cm ve ana doğrusunun uzunluğu 13 cm olan yukarıdaki koninin tabanındaki dairenin yarıçapı kaç cm dir ? T A)3 B)5 C)7 D)2 A B

14 ETKİNLİK: Aşağıdaki boşlukları doldurunuz…
Uzayda sabit bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaların oluşturduğu cisme …. denir. Sabit noktaya kürenin ….. denir. Sabit noktadan eşit uzaklıklar kürenin …….dır.

15 AFERİNN !  DOĞRU

16 ÜZGÜNÜM… YANLIŞ CEVAP 

17 KAZANIMLAR Prizmayı inşa eder, temel elemanlarını belirler ve
yüzey açınımını çizer. Koninin temel elemanlarını belirler, inşa eder ve yüzey açınımını çizer. Kürenin temel elemanlarını belirler ve inşa eder.

18 KAYNAKÇA: HAZIRLAYAN: 8.Sınıf ders kitabı
HAZIRLAYAN: BURCU ÖZEN 2/B (GECE)


"PİRAMİT, KONİ VE KÜRE Bu slayt 8.sınıf düzeyindeki öğrencilere, matematik dersi ünite 4 konusu anlatımı için düzenlenmiştir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları