Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınav Kaygısı - Önleme Yolları. KKKKaygı – Sınav Kaygısı Nedir? SSSSınav Kaygısının belirtileri nelerdir? SSSSınav Kaygısının olası nedenleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınav Kaygısı - Önleme Yolları. KKKKaygı – Sınav Kaygısı Nedir? SSSSınav Kaygısının belirtileri nelerdir? SSSSınav Kaygısının olası nedenleri."— Sunum transkripti:

1 Sınav Kaygısı - Önleme Yolları

2 KKKKaygı – Sınav Kaygısı Nedir? SSSSınav Kaygısının belirtileri nelerdir? SSSSınav Kaygısının olası nedenleri nelerdir? BBBBu nedenler nasıl kontrol edilebilir. İÇERİK :

3 KAYGI NEDİR? : Kaygı kaynağı belirsiz korku ve tedirginlik durumudur ve var oluşumuzdaki en temel duygulardan biridir. SINAV KAYGISI NEDİR? : - Sınav öncesinde yaşanan, stresin doğurduğu karmaşık, fizyolojik ve duygusal tepkilerdir. - Sınav kaygısı, kaygının özel bir türüdür ve “öteki”lerin bireyi değerlendirme ortamlarında belirginleşir. YGS ve LYS sınavı da bu ortamlardan biridir.

4 Öğrenciye göre SINAV; ““““sınav karizmadır” ““““sınav her şeydir” ““““sınav ne kadar iyi olduğunu gösterir” ““““sınav ne kadar aptal olduğunu gösterir” ““““kazanırsan her şeysin, kazanmazsan hiç bir şey”

5 ZZZZamanı iyi kullanamama SSSSonuçları tahmin etme SSSSınava gerçeğinden farklı anlamlar yükleme DDDDaha önce yaşanmış başarısızlıkların tekrarlanabileceği endişesi GGGGerçekçi olmayan düşünce biçimleri AAAAile ve çevrenin beklentilerinin yüksek olması KKKKendine güvensizlik KKKKaramsarlık SINAV KAYGISININ NEDENLERİ ?

6 BBBBilgisizlik ve hedefin belirsizliği GGGGerçekçi olmayan hedefler PPPPlânsızlık ÇÇÇÇalışma metotlarını bilmemek DDDDanışılacak kişilerin olmaması AAAArkadaşların olumsuz telkinleri ÖÖÖÖğrencinin önünde başarılı bir örnek olmaması

7 ÇÇÇÇabuk üzülür ÇÇÇÇabuk heyecanlanır. HHHHep gergin ve tedirgindir.  D D D Duygusal ve içlidir. Her şeyi büyütür, küçük şeyleri kendine dert eder. SSSSınavlarda heyecanlanır, sararır, solar, terler. Tırnaklarını yiyebilir, elleriyle oynar, kız öğrenciler saçlarıyla oynar. UUUUykuları düzensizidir. EEEEleştiriye hazırlıksızdır BBBBeğenilmek ister. SINAV KAYGISININ ETKİLERİ (Kaygılı Öğrenci Tipleri)

8 ÖÖÖÖğrenilen bilgiler transfer edilemez OOOOkuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır DDDDikkatte bir azalma olur, dikkat sınavın içeriğine değil sınavın kendisine ve bağlı olarak yaşananlara odaklanır. ZZZZihinsel beceriler zayıflar, bilgilerin hatırlanmasını engeller. EEEEnerji tükenir ve israf edilmiş olur. FFFFiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. SSSSürekli tedirgin olup, duygusal tepkileri abartılıdır. NNNNedenini bilmediği korkular çeker. AAAAilelerine bağımlıdır. Ailelerinden sürekli destek beklerler. SINAV KAYGISININ ETKİLERİ (Kaygılı Öğrenci Tipleri)

9 KKKKalp atışlarında hızlanma HHHHızlı nefes alıp-verme GGGGerginlik ve/veya sinirlilik hali TTTTerleme ve/veya titreme DDDDilin damağın kuruması MMMMide şikayetleri BBBBağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık) SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

10  T T T Telaş, şaşkınlık,  B B B Baş ağrısı  H H H Huzursuz uyku, kabus görme  K K K Konsantrasyon bozuklukları  K K K Kaygı ve korku içeren düşünceler  O O O Ortamdan uzaklaşmak isteme  Y Y Y Yorgunluk belirtileri.

11 ““““Sınava hazır değilim” ““““Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma” ““““Nerede ve ne zaman kullanacağım ki ?” ““““Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var ?” ““““Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz” ““““Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok” ““““Ben zaten bu konuları anlamıyorum” ““““Biliyorum bu sınavda başarılı olamam” ““““Sınav kötü geçecek.” Sürekli Kaygı Taşıyan Öğrenci İfadeleri

12 Daha yüksek kaygı yaşayan öğrenci ifadeleri… AAAAcaba sınavı kazanabilecek miyim ?  A A A Arkadaşlarım kazanırda ben kazanamazsam, onların arasında nasıl dolaşırım ?  A A A Annem babam yemedi yedirdi, giymedi giydirdi, benim için her şeyi yaptılar. Bütün ümitlerini bana bağladırlar, kazanamazsam onların yüzüne nasıl bakarım.  D D D Daha hazır değilim, vakit de çok kısaldı. SSSSınavı düşündükçe ruhum daralıyor, içim sıkılıyor, ne yapabilirim ki ? KKKKafamı toplayamıyorum, okuduklarımı anlayamıyorum. GGGGaliba sınavı kazanamayacağım. ÇÇÇÇalışmak istediğimde bu düşünceler akla geliyor ve çalışamıyorum. NNNNe olacak benim halim ?

13 KAYGI İLE BAŞEDİYORUZ… (Öğrencilere) Kaygıyla başetmede bazı yaklaşımlar : KKKKendini tanıma yoluyla kaygıyı yenme TTTTest tekniğini gözden geçirme PPPPsikolojik-kaygının kontrolü

14 Kendini tanıma : ÖÖÖÖncelikle kendinizi tanıyın HHHHayattan beklediklerinizi sürekli tekrar edin. KKKKaygı duyduğunuz alanları tespit edin. Mesela sınava geç kalma korkusu taşıyan bir öğrenci gerekli önlemleri aldığı zaman geç kalmayacağını düşünerek bu kaygısını yenebilir.  B B B Bilinçaltımız her şeyi not eder. “Ben başarısızım,” “tembelim”, “heyecanlıyım”, “çok hata yapıyorum”, “sınavdan çok korkuyorum” bu olumsuz düşünceleri aklınızdan geçirmeyin.

15  B en kazanacağım. Ben başaracağım. Ben korkmuyorum. Ben hazırlıklıyım.  K endinize iyi davranın ve olumlu düşünün. Olumlu düşünün, kendinize değer verin ve kaygıdan uzaklaşın. Kendinize güvenin ve kendinize değer verin.  a a a artırılabilir…

16 Test tekniği açısından : SSSSınav kitapçıkları dağıtıldığında aceleyle kitapçığı çözme telaşına düşmeyin. EEEEn iyi olduğunuz bölümden başlayabilirsiniz. Ama şimdiye kadar denemediğiniz taktikler denemeyin. TTTTurlama Tekniği ile soruları çözün. (Bilmediğiniz ve veya emin olmadığınız soruları geri dönüp bakmak üzere işaret koyun). Belli bir bölümü bitirdikten sonra ya da bütün sınavı bitirdikten sonra…

17 SSSSadece işaretlediğiniz soruları yeniden çözmek ve boş bırakıp bırakmadığınızı görmek için geri dönün. SSSSorulardaki; değildir, her zaman, hiçbiri, birlikte, en çok, en az gibi vurguları önemseyin, bu vurguların farkında olun. MMMMatematik ve Fen bölümünde genellikle basit hatalarla soru yanlış yapılır. (Örn: eksi,artı veya dört işlem hataları). SSSSınavdan sonra en çok duyduğum şey, “şimdi getirsinler hepsini çözeyim”

18 Psikolojik-kaygının kontrolü açısından : DDDDoğru Nefes Alma: Açık havada veya havalandırma iyi olan bir odada derin nefes alıp vererek kafanızdan düşüncelerinizi boşaltabilirsiniz. NNNNefesi alırken karın bastırılmalı ağızdan alınarak burundan veriniz. Akciğerler tamamen doldurulmalı,boşaltılmalı,nefes alış verişler kesik kesik,kesintisiz şeklinde çalışılırsa ses tellerine de faydası olur. Çalışmaları beş on kez tekrar ediniz NNNNefes alırken derin ve yavaş alınız. BBBBu gevşeme türünde süre, 10-20 dakika kadardır. Kan vücudumuzun en uç noktasına kadar gider ve vücüdun dinlenmesini sağlar. Pratik yapılarak kolayca uygulanabilir.

19  Ö nce derin nefes çalışması ile rahat bir pozisyon alınır.  V ücudun,baş,omuz,sırt,kol,karın,….gibi bölgeler düşünülerek sırayla rahatlatılır. Rahatlıyor şeklinde telkinde bulunabilirsiniz. Derin Solunum: Normal yaşamınızda ne kadar derin solunum yapıp yapmadığınızı kontrol ediniz. Kaygı anında nefes darlığı yaşıyorsanız bu sizin yanlış solunum alışkanlıklarınızdan kaynaklanıyor olabilir.  G özlerinizi kapatın,burnunuzdan aldığınız nefesinizi karnınızı şişirmesine sağlayın.  K aslarınızı olabildiğince gevşetin,aldığınız nefesi üç beş saniye tuttuktan sonra sessiz ve yavaş olarak dışarı verin. Bunu beş altı defa tekrar edin gevşediğinizi göreceksiniz.

20 KAYGI İLE BAŞEDİYORUZ… (Velilerimize)  A nne-babalar bu zor sınav döneminde çocuklarını her zaman desteklemeli,ilgi göstermelidir.  Ç ocuklarınızdan beklentileriniz gerçekçi olmalıdır. ocuğunuza daima güvenin. Anne-baba olarak olumsuz düşüncelerinizi olumluya çevirmelisiniz. ocuklarınızı başkaları ile kıyaslamayınız.  O na olan sevginizin her durum ve koşulda eksilmeyeceğini davranışlarınızla ve sözcüklerinizle anlatmalısınız.

21 KAYGI İLE BAŞEDİYORUZ… (Velilerimize)  S ınav sorumluluğunu çocuğunuza bırakmalısınız.  G encin olumlu davranışlarını takdir etmelisiniz.  S ınav döneminde sakin ve huzurlu bir ev ortamına sahip olan çocuklar;verimli,sakin ve başarıyla sonuçlanan bir sınav dönemi geçireceklerdir.

22 Lütfen !! Uzak durun ! ““““Kazanamazsan doğru işe” ““““Parayı sokaktan toplamıyoruz dershanelerimi zengin edeceğiz ” ““““Kazanamazsan arkadaşlarının yüzüne nasıl bakacaksın; aile dostlarımızın hepsine rezil oluruz. ” ““““Falancanın oğlundan neyin eksik” ““““Ben üzerime düşeni yaptım, artık ne yaparsan yap.” ““““Bu kadar düşük puan almayı nasıl beceriyorsun hayret ediyorum. Bu kafayla bu iş yürümez.” ““““Ders çalış,ders çalış,çalış.çalış,çalış ”

23 Doğru ve yapıcı ifadeler … ““““Puanın bir önceki sınava göre artmış, açıklarını kapatmaya başlamışsın.” ““““Sen benim için her şeyden önemli ve değerlisin.” ““““Hayatındaki bu önemli dönemde, sana istediğin desteği vermeye hazırım.” ““““Senin kendi üzerine düşenleri en iyi şekilde yapacağını biliyorum, ben de üzerime düşenleri yapmaya hazırım.” ““““Şu kadar net yapmalısın, fizik dersinden şu kadar net çıkarmalısın.” gibi ifadeler sınav sırasında çocuğunuz için birer tehdit haline dönüşebilir.

24 Öneriler… HHHHenüz yapılmamış sınavın sonucuyla ilgilenmeyin ZZZZamanın planlanması, çocuğunuzun önünü görmesini sağlayacak ve sizleri rahatlatacaktır. TTTTelaşa kapılmaktan ve aceleci davranmaktan kaçınınız. SSSSınav öncesinde kesin kurallar koymayın. SSSSizin sakin ve olumlu tavırlarınız çocuğunuzun sakin ve mantıklı davranmasına katkıda bulunacaktır.

25 Unutmayın ki, Başka insanların vazgeçtiği noktada siz devam etmelisiniz. TÜM ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİZ.


"Sınav Kaygısı - Önleme Yolları. KKKKaygı – Sınav Kaygısı Nedir? SSSSınav Kaygısının belirtileri nelerdir? SSSSınav Kaygısının olası nedenleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları