Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Esenbey Çok Programlı Anadolu Lisesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Esenbey Çok Programlı Anadolu Lisesi"— Sunum transkripti:

1 Esenbey Çok Programlı Anadolu Lisesi
Bilişim Teknolojileri Alanı Tanıtım Sunusu

2 Bilişim Teknolojileri Alanı
Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış, verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

3 Bilişim Teknolojileri Alanı
Ağ İşletmenliği Web Programcılığı Veri Tabanı Programcılığı Bilgisayar Teknik Servisi

4 Ağ İşletmenliği Tanımı
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

5 Ağ İşletmenliği Görevleri İş organizasyonu yapmak. Analiz yapmak.
Algoritma yapmak. Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak.. Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak. Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak. Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak. Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek. Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek. Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

6 Ağ İşletmenliği Meslek Elemanında Aranan Özellikler
Sistemli düşünme gücüne sahip, Matematikle ilgili konularda başarılı, Kendini yenileyebilen, Araştırmacı, Sabırlı ve dikkatli, sorumluluk sahibi, Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen, Ayrıntılara önem veren, Bireysel karar verme yeteneği güçlü olan, Mantığı güçlü, dikkatli ve de sabırlı, Yabancı dile ilgi duyan kimseler olmaları gerekir

7 Ağ İşletmenliği Çalışma Ortamı ve Koşulları
Endüstride ve işletmelerde bilgisayar kullanılacak iş ortamlarında çalışırlar. Ayrıca geniş ağ bağlantıları oluşturabilmek için dış ortamda, oluşturulan ağların yönetimi için sunucuların bulunduğu büro ortamlarında çalışırlar. Birinci derecede cihaz, alet ve yazılımlarla ilgilidirler. Ancak, zaman zaman meslektaşları ve müşterilerle iletişim kurmaları gerekir.

8 Ağ İşletmenliği Meslekteki Hastalık Riskleri
Ağ işletmenleri el aletleri ile fazla çalıştıkları için çeşitli iş kazaları riski ile karşı karşıya kalırlar. Bilgisayarda çalışanların şikâyetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlık meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıklarına sebep olur.

9 Ağ İşletmenliği İş Bulma İmkânları
Bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo- televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkânına sahiptirler. Ayrıca kendi adlarına işyeri açabilirler.

10 Web Programcılığı Tanımı
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

11 Web Programcılığı Görevleri İş organizasyonu yapmak. Analiz yapmak.
İhtiyaçları değerlendirmek. Algoritma yapmak. Web sitesinin görsel tasarımını yapmak. Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek. Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

12 Web Programcılığı Meslek Elamanlarında Aranan Özellikler
Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip, Yabancı dil bilen Ekip içinde çalışabilen Sistemli düşünebilen, Matematikle ilgili konularda başarılı, Kendini yenileyebilen, Araştırmacı, Sabırlı ve dikkatli, Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

13 Web Programcılığı Çalışma Ortamı ve Koşulları
Web programcısı, büro ortamında çalışır ve genellikle tasarım ve görsel unsurlarla uğraşır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

14 Web Programcılığı Meslekteki hastalık riskleri
Bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görme gelmektedir. Bilgisayarda çalışanların başlıca şikayetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlık meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.

15 Web Programcılığı İş Bulma İmkânları
Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

16 Veri Tabanı Programcılığı
Tanım Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

17 Veri Tabanı Programcılığı
Görevleri İş organizasyonu yapmak. Analiz yapmak. İhtiyaçları değerlendirmek Algoritma yapmak. Veri Tabanına ait tabloları tasarlamak Veri Tabanına ait tabloları program üzerinde oluşturmak. Veri Tabanına ait ara yüz ortamını geliştirmek Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

18 Veri Tabanı Programcılığı
Meslek Elamanlarında Aranan Özellikler Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip, Yabancı dil bilen Ekip içinde çalışabilen Sistemli düşünebilen, Matematikle ilgili konularda başarılı, Kendini yenileyebilen, Araştırmacı, İyi derecede tanımlama yeteneğine sahip, Sabırlı ve dikkatli, Verilerin saklanması için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

19 Veri Tabanı Programcılığı
Çalışma Ortamı ve Koşulları Veri Tabanı programcısı, büro ortamında çalışır ve genellikle programlama ve görsel unsurlarla uğraşır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

20 Veri Tabanı Programcılığı
Meslekteki Hastalık Riskleri Bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görme gelmektedir. Bilgisayarda çalışanların başlıca şikayetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlık meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.

21 Veri Tabanı Programcılığı
Meslekteki Hastalık Riskleri Bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görme gelmektedir. Bilgisayarda çalışanların başlıca şikayetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlık meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.

22 Bilgisayar Teknik Servisi
Tanım Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

23 Bilgisayar Teknik Servisi
Görevleri İş organizasyonu yapmak. Analiz yapmak. İhtiyaçları değerlendirmek. Hataları tespit etmek. Algoritma yapmak, Arıza gidermek. Devre tasarımı yapmak, Devreyi gerçekleştirmek. İhtiyaç olursa bilgisayar ile kontrol edilebilen projeler geliştirmek. Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek. Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek

24 Bilgisayar Teknik Servisi
Meslek Elamanlarında Aranan Özellikler El ve güç aletlerini güvenli kullanma yeteneğine sahip, Yabancı dil bilen, Ekip içinde çalışabilen, Sistemli düşünebilen, Matematikle ilgili konularda başarılı, Kendini yenileyebilen, Araştırmacı, Hassas çalışma tekniklerini kullanabilen, Sabırlı ve dikkatli, Bilgisayar ile anlaşabilme ve kontrol edilebilme özelliklerine sahip devreleri araştırabilme ve geliştirebilme yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.

25 Bilgisayar Teknik Servisi
Çalışma Ortamı ve Koşulları Bilgisayar Teknik Servis Elemanı, teknik servis (bilgisayar toplanan) ortamında, Elektronik devre yapımını gerçekleştirebileceği atölye ortamında çalışır. El aletlerini çok kullanır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş çoğunlukla ayakta yürütülür, ortam biraz da olsa hareketlidir.

26 Bilgisayar Teknik Servisi
Meslekteki Hastalık Riskleri Bilgisayar teknik servis elemanları ayakta çok fazla vakit geçirirler. Bu nedenle vücut yorgunlukları fazla olur. Elektronik devreleri gerçekleştirirken baskı devre yapımında ortaya çıkan gaza karşı dikkatli olmak gerekir. Lehimleme yaparken yanma riskine karşı dikkatli olmaları gerekir.

27 Bilgisayar Teknik Servisi
İş Bulma İmkânları Teknik Servis Elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

28 İşletmelerde Beceri Eğitimi

29 Belgelendirme ve İşyeri Açma Belgesi
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. 2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir. 3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. 4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

30 Tüm meslek lisesi mezunlarına, 3308 sayılı kanuna göre, doğrudan İŞYERİ AÇMA BELGESİ verilir.

31 Eğitim İmkanları SINAVSIZ GEÇİŞ YAPILABİLECEK 2 YILLIK
ÖN LİSANS PROGRAMLARI Basın ve Yayın Teknolojileri Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bilgi Yönetimi Bilgisayar Operatörlüğü Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Teknolojisi Coğrafi Bilgi Sistemleri İnternet ve Ağ Teknolojileri Pazarlama

32 Eğitim İmkanları ALAN TERCİHİ SAYILAN 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI
Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri (YGS-1) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (YGS-1) Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (YGS-1) Yönetim Bilişim Sistemleri (YGS-6)

33 Eğitim İmkanları ALAN TERCİHİ SAYILAN 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI
Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri (YGS-1) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (YGS-1) Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (YGS-1) Yönetim Bilişim Sistemleri (YGS-6)

34 Neden Bu Alanı Seçmeliyim?
Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri Alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

35 Esenbey Çok Programlı Anadolu Lisesi
TEŞEKKÜRLER ! Esenbey Çok Programlı Anadolu Lisesi


"Esenbey Çok Programlı Anadolu Lisesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları