Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖZÜN KASLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖZÜN KASLARI."— Sunum transkripti:

1 GÖZÜN KASLARI

2 GÖZ DIŞI KASLAR Ekstraoküler kaslar da denir.
4 tane rektus (düz, uzunlamasına giden) ve 2 tane oblik (eğimli, çaprazlamasına giden) kas vardır.

3 GÖZ DIŞI KASLAR Rektus kasları - Musculus rectus lateralis
- Musculus rectus medialis - Musculus rectus superior - Musculus rectus inferior Oblik kaslar - Musculus obliquus superior - Musculus obliquus inferior

4

5

6 REKTUS KASLARI Zinn halkasından köken alırlar.
Göz küresinin ön bölümünde skleraya yapışırlar. Kasların limbusa yapışma mesafeleri MR: 5,5 mm SR: 7,7 mm LR: 7 mm İR: 6,5 mm

7 REKTUS KASLARI İÇ (MEDİAL) REKTUS KASI:
Zinn halkası - Optik sinir ile birlikte seyreder limbustan 5,5 mm geride skleraya yapışır. Göz küresini içeriye baktırmak. 3. kafa siniri (okülomotor sinir) tarafından uyarılır.

8

9 REKTUS KASLARI ALT (İNFERİOR) REKTUS KASI:
Zinn halkası  dışa doğru uzanır  Limbustan 6,5 mm geride skleraya yapışır. Okülomotor (3) sinir tarafından uyarılır. Görevi gözü aşağıya doğru baktırmak. Göz dışa bakarken aşağıya bakış en kuvvetlidir. Göz içe bakarken aşağı bakış hareketi yapmak dışında gözün ssat yönünde dışa dönmesine katkı yapar.

10 REKTUS KASLARI DIŞ (LATERAL) REKTUS KASI
Zinn halkası  limbustan 7 mm geride skleraya yapışır. Görevi gözü dışarıya baktırmak. 6 numaralı (abdusens) sinir.

11 REKTUS KASLARI ÜST (SUPERİOR) REKTUS KASI
Zinn halkası  dışa açılır  Limbustan 7,7 mm geride skleraya yapışır. 3 (okülomotor) numaralı sinir. Görevi gözü yukarıya baktırmak. Yukarı bakış hareketi göz dışa bakarken en kuvvetlidir. İçe bakarken ise yukarı bakış yanında gözün saat yönünde içe dönüş hareketine katkı yapar.

12

13 OBLİK KASLAR ALT OBLİK KAS:
Orbita iç yan duvarından köken alır  Dışa ve arkaya seyreder  Gözü aşağıdan bir hamak gibi sarar  lateral rektus kasının gerisinde skleraya yapışır. 3 (okülomotor) sinir. Görevi gözü yukarı baktırmak ve saat yönünde dışa doğru çevirmek.

14 OBLİK KASLAR ÜST OBLİK KAS
Optik deliğin üst medialinden başlar  Trokleaya kadar kas sonra tendon  Frontal kenmiğin troklear çıkıntısından geriye döner  skleraya yapışır. 4. (troklear) sinir tarafından uyarılır. Görevi gözü aşağıya baktırmak ve gözün saat yönünde içe doğru döndürülmesine katkıda bulunmak.

15

16

17 GÖZ HAREKETLERİ Medial rektus: Addüksiyon Lateral rektus: Abdüksiyon
Superior rektus: Elevasyon, İntorsiyon, Addüksiyon İnferior rektus: Depresyon, Ekstorsiyon, Addüksiyon Superior oblik: İntorsiyon, Abdüksiyon, Depresyon İnferior oblik: Ekstorsiyon, Abdüksiyon, Elevasyon

18 PROPRİOSEPSİYON (Derin duyu)
Normal kaslarda ortalama 140 kas lifine bir sinir lifi düşer. Göz kaslarında bu oran 1/10. Derin duyu özelliği sayesinde göz hareketleri yapılır ve cisimlerin uzaydaki yerleri saptanır.

19

20

21

22

23

24

25

26

27


"GÖZÜN KASLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları