Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI BETÜL GÜLDEN REHBER ÖĞRETMEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI BETÜL GÜLDEN REHBER ÖĞRETMEN"— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI BETÜL GÜLDEN REHBER ÖĞRETMEN

2 SINAV KAYGISI NEDİR? Öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır.

3 GÜLTEN VE DİLEK SINAVDA NELER YAPTI?
Sınava başlarken durumları... Gülten = %90’lık bilgi düzeyi + Yoğun Kaygı Dilek = %70’lik bilgi düzeyi + Orta Düzeyde Normal Kaygı Sınav sonrasında durumları... Gülten = Bilgilerinin %60’ını kullanabildi, %30’luk düzeyine ulaşmasına kaygısı engel oldu. Dilek = Orta düzeyde yapıcı kaygısı ile bilgilerinin tamamına ulaşarak %70’lik performans gösterdi ve Gülten’den daha başarılı oldu. KAYGISINI KONTROL EDEBİLEN ÖĞRENCİ, BİLGİLİ ÖĞRENCİYİ GEÇEBİLİYOR.

4 MADEM HEYECANLANIYORUM DEMEK Kİ NORMALİM
*MADEM HEYECANLANIYORUM DEMEK Kİ NORMALİM! *SINAVDA BAŞARILI OLANLAR HEYECANLANANLARDIR! *BİRAZ HEYECAN BİZİ KENDİMİZE GETİRİR VE UYANIK KILAR! (milli maç örn.)

5 KAZANAMAZSANIZ NE OLACAK ?
Bu soruya cevap vermediğiniz sürece sizi rahatsız eder. ŞİMDİ HERKES BU SORUYU KENDİSİNE SORSUN…

6 BU HAYATI KİMİN İÇİN YAŞIYORSUN? HAYATINA SEN Mİ YÖN VERİYORSUN?
KENDİ İSTEDİĞİN HAYATI MI YAŞIYORSUN YOKSA BAŞKA ROLLER Mİ BİÇİLDİ SANA?

7 ŞİMDİ GÖZLERİNİZİ KAPATIN VE SINAV SABAHINA GİDİN.
ANCAK SIRTINIZDA ÇOK AĞIR BİR ÇUVAL VAR.SİZİ SIKIYOR.BU ÇUVALDA BAŞKALARININ DÜŞÜNCELERİ VAR VE SİZİ SIKIYOR.ARTIK BU ÇUVALDAN KURTULMANIN VAKTİ GELDİ.ÇÜNKÜ BU HAYAT SİZİN VE HESABINI SİZ VERECEKSİNİZ.ŞİMDİ ÇUVALI ELİNİZE ALIN VE BİR SAHİL KENARINA GİDİN EN DERİNLERE FIRLATIN ÇUVALI.ARTIK ÖZGÜRSÜNÜZ VE KUŞ GİBİ RAHATLADINIZ! GÖZLERİNİZİ AÇABİLİRSİNİZ.

8 HEYECAN KONTROLÜNDE İKİ YÖNTEM;
SINAV SABAHI… HEYECAN KONTROLÜNDE İKİ YÖNTEM; Davranış düzeyinde Zihinsel düzeyde

9 DAVRANIŞ DÜZEYİNDE HEYECAN KONTROL TEKNİĞİ
Sınıfa girmeden önce lavaboya gidebilirsiniz.Heyecanlandığınızda bağırsaklarınız daha hızlı çalışır ve tuvalet ihtiyacı hissedebilirsiniz.Lavaboya gittiğimizde ellerimizi, yüzümüzü, bileklerimizi soğuk su ile yıkayalım.Suyun heyecanı azaltıcı etkisi vardır.

10 2. Heyecanlanmaya başladığınızda kalbiniz daha hızlı çarpar
2. Heyecanlanmaya başladığınızda kalbiniz daha hızlı çarpar.Dolayısıyla kan dolaşımınız hızlanır ve vücudunuza daha fazla oksijen lazım olur.Derin nefes almak heyecanın en büyük ilacıdır.En az 10 defa derin nefes alıp vermek heyecanı azaltır.

11 Nefes alıp vermek heyecan kontrolünün en önemli aşamasıdır!
NEFES ALIP VERME Burnumuzdan derince bir nefes alıp göğsümüzü dolduracağız.Nefesi bir miktar içimizde tutacağız,sonra da ağzımızdan yavaş yavaş bir yaprağın yere düşmesi gibi vereceğiz. Nefes alıp vermek heyecan kontrolünün en önemli aşamasıdır!

12 3.Heyecanlandığımız zaman dilimizde ve damağımızda hafif kuruma olabilir.Bir iki yudum su alarak dengeyi yeniden kurabiliriz.

13 4.Islak mendille elimizi yüzümüzü silmek, bileklerimizi ovuşturmak, mendilin kokusunu içimize çekmek yine bizi rahatlatacaktır.

14 ZİHİNSEL DÜZEYDE HEYECAN KONTROL TEKNİĞİ
Her gün zihnimizde sınavı yaşayalım. Sessiz bir odaya geçip gözlerimizi kapatalım. Sınav sabahı kalktığımızı ılık bir duş alıp hafif bir kahvaltı yaptığımızı düşünelim. Sonra sınav çantamızı alarak evden çıkalım ve sınav salonuna gidelim.

15 ZİHİNSEL DÜZEYDE HEYECAN KONTROL TEKNİĞİ
Heyecanımızı kontrol etmek için yukarıdaki teknikleri kullandığımızı hayal edelim. Sınav kitapçığını alınca ilk olarak kitapçık türümüzü işaretleyelim, kitapçığın sayfalarını kontrol edelim. Uğraştırıcı soruları sonraya bıraktığımızı ve zaman kaybetmediğimizi düşünelim. Güvenle ve mutlulukla sınavdan çıkalım.

16 GÖZLERİMİZİ KAPATALIM…

17 Geçmişte kendinizi çok mutlu ve rahat hissettiğiniz bir zamana gidiyoruz.
O zamanın içindeyiz. Mutluluğu hissetmeye başladıkça sağ yumruğunuzu sıkın. Mutluluk arttıkça yumruğunuzu daha çok sıkın. Mutluluk zirveye ulaştığında gözlerinizi açabilirsiniz. Bunu günde 3 defa yapıyoruz.

18 ZİHNİMİZE VERDİĞİMİZ KOMUTLAR
“Şimdi daha rahatlamış durumdayım.” Derin nefes aldıkça kendimi daha sakin hissediyorum.” “Kontrol bende kendime güveniyorum.”

19 KIRMIZI FİL DÜŞÜNMEYİN!

20 *Beyne pozitif komutlar göndermek çok önemlidir.
*“Heyecanlanmamalıyım,heyecanlanmamalıyım.”komutuyla beyin otomatik olarak heyecanlanır. * “Sakin, ferah, rahat, huzur, mutluluk, neşe, kuş gibi hafif olmak” gibi kelimeler olumlu etki yaratan kelimelerdir.

21

22 KAYNAKÇA Teber, Mehmet; “Sınav Terapileri”, C Planı Yayınevi,İstanbul,2013.


"SINAV KAYGISI BETÜL GÜLDEN REHBER ÖĞRETMEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları