Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Araştırma Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü Sağ.Mem. Yusuf GENÇ 2013.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Araştırma Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü Sağ.Mem. Yusuf GENÇ 2013."— Sunum transkripti:

1 ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Araştırma Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü Sağ.Mem. Yusuf GENÇ 2013

2 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doğru hastaya , doğru ilacın, doğru zamanda kullanılmasıdır.

3 İLAÇ NEDİR? İlaç: doğal ya da sentetik maddelerden yapılan; hastalıklardan korumak,Belirtileri gidermek ve tedavi etmek için kullanılan kimyasal maddelerdir.

4 İlaç Grupları: ANTİBİOTİK:Mikropların çoğalmasını durduran veya mikroplar üzerinde öldürücü etki oluşturan maddelerdir. ANALJEZİK: Ağrı kesici özellikleri olup, genellikle ateş düşürücü olarak kullanılırlar. ANTİROMATİZMAL: Romatizmal Hastalıkların belirtilerini giderici özelliktedirler. ANTİALLERJİK: Vücudun bağışıklık sistemine etki ederek, allerjik belirtileri ortadan kaldıran ilaçlardır.

5 ANTİEMETİK:Bulantı ve kusmayı gideren ilaçlardır
ANTİHİPERTANSİF: Tansiyon düşürücüdür. ANTİASİT: Genellikle mide salgısını azaltmak amacı ile kullanılır. DİÜRETİK: İdrar atımını arttıran, ödem (Şişlik) çözen ilaç grubudur. ANTİGRİPAL: Grip belirtilerini giderici ilaçlardır.

6 İLAÇ ŞEKİLLERİ İLAÇLAR Katı Ve Sıvı Şeklindedir.

7 Katı İlaç Şekilleri KAPSÜL: Toz ya da sıvı ilaç maddesinin, Jelatin kılıflar içinde ki halidir. Ağız yolu ile kullanılır. Kapsüller midede veya ince bağırsakta çözünerek kana karışır.

8 TABLET: Toz hâlindeki ilaç maddesinin sıkıştırılması ile elde edilir.
Bazı tabletler, dozların kolay ayarlanabilmesi için çentikli olabilir.

9 DRAJE: Kullanmayı kolaylaştırmak için tabletlerin üzeri tatlandırıcılar ile kaplanmıştır.
Genellikle çikolata tadında olduklarından, çocuklardan korunmalıdır.

10 PASTİL: Yuvarlak yassı tabletler şeklinde hazırlanmış ilaçlardır.
Tamamen eriyinceye kadar ağızda tutulur. SUPOZITUVAR (Fitil): Rektuma uygulanmak için hazırlanan konik şeklinde, bir ilaçtır.

11 SIVI İLAÇ ŞEKİLLERİ: MERHEM (POMAD): Deriye sürülerek kullanılan, katı ilaçlardır. Gözde kullanılan steril pomatlar da vardır. LOSYON: Cildi korumak için sürülerek kullanılan, likit hâlindeki ilaçlardır. ŞURUP: İlacın tadını güzelleştirmek için değişik katkı maddeleri ilave edilerek hazırlanmış ilaçlardır.

12 SUSPANSİYON: İlaç ana maddesinin, bir sıvı içinde belli oranda yayıldığı çözelti tipidir.
İlaç partikülleri şişenin alt kısmına çöktüğünden, kullanmadan önce şişe, iyice çalkalanmalıdır. AMPUL : Ampuller genellikle tek tozluk steril cam kaplardır. LAVMAN: Rektuma uygulanmaya yönelik özel hazırlanmış solüsyon veya süspansiyon şeklindeki İlaçlardır.

13 İLACIN VERİLİŞ ŞEKİLLERİ:
Doz ve doz aralığı ilacın dozajının iki temel öğesidir. Bu iki öğe, ilacın hekim tarafından değiştirilebilen ve hastanın durumuna göre ayarlanması gereken özelliklerdir. Doz:İlacın bir kez de alınan miktarına denir. Doz aralığı: dozlar arasındaki zaman süresidir. Günlük doz; bir gün boyunca alınması tavsiye edilen miktardır.

14 İlacın dozu, vücuda değişik şekillerde verilebilir.
İLAÇLAR; Ağız, İnhalasyon, (Solunum Yolu) Mukoz, Deri Enjeksiyon yoluyla vücuda alınır.

15 Ağız ve Sindirim Yolu ile Alınan İlaçlar:
İlaç vermede, en sık ve en kolay kullanılan yoldur. Ağız yolu ile kullanılan ilaçlar. Emilen ilaçlar: tükürük salgısı ile ağızda erir. Genelde dil altı kılcal damarlar ile kana karışırlar. Çiğnenen ilaçlar :Çiğneme esnasında damla damla mideye inerek, mideden kana karışırlar. Yutulan ilaçlar: Mideden veya bağırsaklardan kan dolaşımına karışan ilaçlardır.

16 Ağız yolu ile ilaç uygulama, çok kullanılan bir yol olmasına karşın bazı sakıncaları vardır.
Ağızdan alınan bazı ilaçlar, sindirim sistemini tahriş eder. Hastanın durumu, ilaçtan yararlanma oranını etkiler (Bağırsakta çözülen bir ilacın, ishal olan bir kimsede emilimi az olur).

17 Deri Yolu ile İlaç Kullanılması:
İlaçlar cilde pudra, çözelti, süspansiyon, merhem, krem gibi şekillerle doğrudan uygulanabilirler. Doktorun söylediği kullanım şekline uyulmalıdır.

18 Dikkat edilmesi gereken noktalar;
İlacı uygulamadan önce, deri üzerinde bulunan eski ilaç temizlenmeli, Losyonlar (sıvı olan ilaçlar) iyice çalkalanmalıdır. İlaçlar cilde pamukla sürülmemelidir. Bazı merhemler boya içerdiğinden, kullanımında giysilere ve yatak örtülerine sürülebileceğinden dikkat edilmelidir.

19 Solunum Yolu ile İlaç Kullanımı:
Kişi solunum yaparken ilaç kabını ağzına dayayarak, toz ya da püskürtme şeklindeki ilacı, doğrudan akciğerlerine çeker ve ilaç kısa sürede kana karışır. (Astım İlaçları)

20 Enjeksiyon Yolu ile İlaç Alınması:
Damar içi, kas içi, deri içi, deri altına, enjeksiyon yapılır. Damar yolu:En hızlı ve etkili ilaç veriliş yoludur. İlaç, doğrudan kan akımına katılarak, en kısa zamanda hedef organa ulaşmaktadır. Kas içine: İlaç verilişinde ilacın etkisi, damar içine uygulamaya göre çok daha yavaştır. İlaç önce kastan emilir, daha sonra kana karışır. Bu sebeple damar içine göre, daha uzun sürede etki eder

21 Mukoz Membran: Mukoz membran yoluyla göz, kulak, burun, genito, üriner ve rektal yolla ilaç verilebilir. Rektuma ilaç, iki şekilde uygulanır: a) Sıvı olarak lavman şeklinde, b) Katı olarak suppozituar (Fitil)şeklinde ilaç verilir.

22 Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
İlaç verme ilkelerine dikkat edilmeli. Kullanılmayan fitil, erimemeleri için buzdolabında saklanmalı. Bebeklerde özellikle analjezik, antiperetik etki için fitil veriliyorsa dışkılama uyarısı yatışıncaya kadar, birkaç dakika kalçalarına aşağıya doğru basınç uygulanmalıdır.

23 Vajen Yolu ile İlaç Verilmesi :
Krem, vajinal tablet, ovül, köpük veya jel gibi formülasyonlar halindeki ilaçlar, lokal etkileri için vajinaya uygulanırlar. Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar; İlaç verme ilkelerine dikkat edilmeli, Vajinada, ilaç mümkün olduğu kadar ileriye itilmeli, Uygulamadan sonra yaşlı ve yaşlı hasta hemen kalkmamalı, İlaç buzdolabında saklanılmalı, açılırken el değdirilmemeli,

24 Kulağa İlaç Verilmesi Kulak kirini (buşon) yumuşatmak , kulak hastalıklarını gidermede için kulağa ilaç verilir. Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar: Damlalık ucu kırık, batıcı olmamalı, Damla vücut ısısında olmalı, Damlalık kulağa fazla sokulmamalı, Damla doğrudan kulak yolunun ortasına damlatılmamalı, Basınçlı verilmemeli, İlacın bozuk olmamasına dikkat edilmelidir.

25 Buruna İlaç Verilmesi Burun tıkanıklıklarında, nezleli kişilerde ve burun içi hastalıklarında buruna ilaç damlatılır. Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar İlaç damlatıldığında dışarıya akmaması için, bir süre damlatıldığı pozisyonda kalmalı, Başkasının damlalığı kollanılmamalıdır Damlalığın ucu bozuk, Kırık olmamalı .

26 Göze İlaç Damlatma Göz hastalıklarının teşhisi ve enfeksiyonlarında, göze ilaç damlatılır. Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar İlacın, damlalık kısmının mikrop almamasına dikkat edilmeli, İlacın uygulanmasında göz kapağı açılırken göz bebeği üzerine basınç yapılmamalı, Göz ilaçlarının uzun süre kullanılması istenmeyen etkiye neden olabilir.

27 İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK KURALLAR
İlaç Vermede Temel İlkeler: Sağlık personeline gidilirken kullanılan tüm ilaçların kutu veya örnekleri götürülmesi gerekir. Sürekli kullanılmakta olan ilaçlar, mutlaka doktora gösterilmeli. Sigara, alkol ve kafeinli içecek tüketiliyor ise doktora söylenmelidir. Sağlık personelinin söylediği dozda ilaç kullanılmalı ve tedaviye uyum sağlanmalıdır.

28 İlaç ile ilgili her yan etki, doktora bildirilmelidir.
Yaşlı hastalar, ilaçlarını kendi takip ediyor ise takvime veya görebileceği bir yere ilacı alacağı saati hatırlatıcı işaretler koymalıdır. Halk arasında şifalı bitkiler olarak bilinen maddeler kullanılıyor ise ilaç etkileşimi düşünülerek, doktora söylenmeli ve önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Ağızdan yutularak kullanılan tablet, kapsül gibi ilaçlar bol su ile alınmalıdır.

29 İlaçlar kola, greyfurt, portakal suyu veya diğer içeceklerle alınmamalıdır.
İlaç kullanılırken alkol içilmemelidir. Başkalarına ilaç önerisi yapılmamalı ve sağlık personeli dışındaki kişilerin önerdiği ilaçlar kullanılmamalıdır. Birden fazla ilaç kullanımında; ilaç alım zamanına, aç veya tok karnına alım durumuna mutlaka dikkat edilmelidir. İlaçları etiketine dikkat ederek kullanınız ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat ediniz. Tarihi geçen ilaçları kesinlikle kullanmayınız. İlaçları, sağlık personelinin söylediği zaman bırakınız. İlaçları çocuklardan uzak tutunuz.

30 İlaç Zehirlenmesinde İlk Yardım
Zehir; sindirim kanalı, solunum yolları ya da cilt üzerinden kana karışarak bütün vücuda zarar verir. Zehirlenme Belirtileri: Baş ağrısı, baş dönmesi, korku, telaş, felç, kramp, bilincin bozulması, zaman geçtikçe komaya girme. Ağız kuruluğu, bulantı, kusma, karın ağrısı. Nabzın yavaşlaması veya hızlanması, tansiyon düşmesi, kalp ritim bozukluğu, kalp ve kan dolaşımının durması. Nefes darlığı, cildin mavi renk alması, solunum durması. Ciltte kızarıklık, solgunluk, kabarcık oluşması. Terleme, ateş.

31 Acil Yapılması Gerekenler:
Hemen, 112 aranır. Adres verilir. Bildiren kişi kendini tanıtır. Belirtiler tarif edilir, olası zehirlenme sebebi belirtilir. Bilinci açık ise kişiye, rahatsızlığının neden oluştuğunu anlamaya yönelik sorular sorular. Neden belirlenir ve zehirlenmeye sebep olan ilacın kutusu, şişesi bulunur. Bilinç kaybı henüz yok ise solunum yollarının serbest olacağı şekilde hasta yatış pozisyonuna getirilir ve üzeri örtülür. Zehirlenen kişiye ait kusmuk, gaita ya da idrar, zehirlenme sebebini belirlemek için saklanır. Acil sağlık ekibinin izni olmadan, kesinlikle hiçbir şey verilmez.

32 İlaçların Saklanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
İlaçların saklandığı ilaç dolabı, düzenli ve temiz olmalı, Bakıldığında ilaçlar üzerindeki isimler okunabilmeli ve veriliş şekli yazılmış olmalıdır. Yağlı pomatlar, şuruplar ve fitiller buzdolabında saklanmalı. İlaçların korunmasında ilacın prospektüsünde yazan saklanma şekline uyulmalıdır.

33 İlaç Dolabı Her evde ve işyerinde içinde gerekli alet ve ilaçların bulunduğu bir ecza dolabı olmalıdır. Sürekli olarak mevcut ilaçların kontrol edilerek, sağlık riski oluşturmaması sağlanmalıdır. Ecza Dolabı Üzerine Genel Bilgiler: Ecza dolabı kilitlenebilen cinsten olmalı ve serin, kuru bir yerde çocukların kolaylıkla uzanamayacakları yükseklikte, duvara asılmalıdır.

34 Bir ecza dolabında bulunması yararlı olan malzemeler şunlardır:
Hasta tedavisi için gerekli araç-gereçler: Derece, küçük bir makas, çengelli iğne. Sargı araç-gereçleri: Çeşitli sargı bezleri, bantlar, çeşitli ölçülerde gazlı bez, pamuk, flaster, kan durdurmak için kullanılan turnikeler, üçgen şeklinde sargı bezleri. Dıştan kullanılacak ilaçlar: Batikon gibi dezenfektan maddeler, dezenfekte için ilaçlar, oksijenli su, çeşitli merhemler, vb. Diğer ilaçlar: Ağrı kesici ilaçlar, karın ve mide gazları için ilaç, müshil, vb. Hastalık döneminde kullanılıp artan ilaçlar, ecza dolabına konmamalıdır. Çünkü bu ilaçlar bir süre sonra özelliklerini ve etkilerini yitirirler.

35 SAĞLIKLI GÜNLER Bozulmuş İlaçlarda Görülen Belirtiler:
Toz İlaçlarda: Topaklanma Tabletlerde: Renk değişimi ve kırılma Sıvı İlaçlarda: Tortu birikimi Merhemlerde: Kuruma, koku, küf SAĞLIKLI GÜNLER

36 TEŞEKKÜRLER


"ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Araştırma Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü Sağ.Mem. Yusuf GENÇ 2013." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları