Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güvenlİ İNTERNET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güvenlİ İNTERNET."— Sunum transkripti:

1 Güvenlİ İNTERNET

2 Başlıklar İnternet Kötü müdür?
İnternetde Zararlı İçeriğin Engellenmesi Phisihing (Oltaya Takılma) Saldırıları Antivirüs ve Antispyware Korumaları Kolay Hatırlanabilir Zor Kırılabilir Şifre Oluşturmak İnternet Kafelerde Yapılmaması Gerekenler İnternetde Güvenli Sohbet

3 İnternet Kötü müdür?

4 İnternet’in Faydaları
Bilgiye hızlı erişim Alışveriş Eğlence & Sohbet & İletişim E-Ticaret Bankacılık & Finans İşlemleri

5 Bilgiye Hızlı Erişim

6 Online Alışveriş

7 İnternetde Zararlı İçerikler ve Bu İçeriklerin Engellenmesi

8 İnternetde Zararlı İçerikler
Cinsellik Şiddet Kumar İdeolojik Propaganda Nerelerden Erişilebiliyor Forumlar Sohbet Ortamları (MSN, ICQ, IRC vb.) Zararlı Uygulamalar

9 Zararlı İçeriğin Önlenmesi
TTNet Aile Koruma Şifresi İçerik filtreleme: Çocuklarınızın sakıncalı sitelere ulaşmasını ve sakıncalı kişilerle iletişime geçme olasılığını engelleyebilirsiniz. Zaman kontrolü: Günlük internet kullanım süresini belirleyebilir; böylece çocuklarınızın derslerinden ya da sosyal hayattan geri kalmamasını sağlarsınız. Kişiye özel şifreleme Zaman kontrolü ve içerik filtreleme işlemlerini, evde yaşayan her yaş grubuna hatta her çocuğa özel yapabilir, dilediğiniz zaman kendiniz için bu şifreleri kaldırabilirsiniz.

10 TTNet Aile Koruma Şifresi

11 Zararlı İçeriğin Önlenmesi - 2
Netron Gözcü - Ebeveyn Kontrol Yazılımı İnternet erişimi için yasak site, yasak kelime ve izin verilen site tanımları yapılabiliyor. Bilgisayarın açılabileceği saat aralıkları belirlenebiliyor. Bilgisayara kurulumu yapılmış programlardan istenilen programların çalıştırılmasının engellenmesini sağlar.

12 Netron Gözcü

13 Milli Eğitim Bakanlığı İhbar Hattı

14 Faydalı Adresler "Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı" ile ilgili Ebeveynlere öneriler. Temiz İnternet Türk Psikologlar Derneği- Çocuklar İçin Güvenli İnternet

15

16 Phishing (Oltaya Takılma) Saldırıları

17 Phishing (Oltaya Takılma) Nedir?
Genellikle çeşitli banka ve finans kurumları tarafından gönderilmiş gibi görünen, acil ve çok önemli konular içeriyormuş gibi duran sahte e-postalardır. Bu e-postalarda verilen linkler aracılığı ile kart bilgileri, kart şifreleri, internet şubesi şifreleri ve kişisel bilgiler istenmektedir

18 Örnek Phishing Mailler

19 Phishing (Oltaya Takılma) Saldırılarından Korunma Yöntemleri
Size gönderilen e-posta'nın kimden geldiğinden ve doğruluğundan mutlaka emin olun. Size gönderilen e-postanın kimden geldiğinden emin olamıyor veya gönderilen içerik ile ilgili bazı şüpheleriniz oluyor ise, mutlaka direkt olarak çalıştığınız finans kuruluşu ile irtibata geçiniz. İtibarlı şirketler, size asla kişisel bilgileriniz veya şifrelerinizi soran e-postalar yollamazlar. Online işlemlerinizi gerçekleştirirken, işlem yaptığınız sayfanın güvenli olup olmadığını mutlaka kontrol edin! İnternet tarayıcınızın üst kısmında bulunan adres bar'da bulunan adresin "https" olup olmadığını kontrol edin. "https"'in son kısmında yer alan "s" harfi bu sayfanın güvenli ve çeşitli şifreleme metod'ları ile işlem yaptırdığını belirtir. İnternet tarayıcınızın sağ alt yada üst kısmında yer alan kapalı kilit işareti, yine güvenli ve şifrelenmiş bir sayfada işlem yaptığınızı gösterir.

20 Phishing (Oltaya Takılma) Saldırılarından Korunma Yöntemleri - 2
Tanımadığınız kişi ya da kurumlardan gönderilen e-postaların içerisinde bulunan linkleri tıklamayın, ekleri bilgisayarınıza yüklemeyin. Mail aracılığıyla veya başka bir ortamda sunulan web sayfa linklerini kullanmayın. Erişmek istediğiniz web sayfasının adresini tarayacınızın adres satırına kendiniz yazın. Sadece sayılardan oluşan web adresi ile karşılaşırsanız dikkatli olun, çoğu kurum ya da kuruluş web adresi olarak isim kullanmaktadır.

21 Antivirüs ve Antispyware Korumaları

22 Antivirüs ve Antispyware Koruma Önlemleri Önerileri
Zararlı programların bilgisayarlarınıza bulaşmaması ve bilgisayarınıza zarar vermemesi için mutlaka bilgisayarınızda bir antivirüs programı yüklü olsun. Antivirüs programınız, bilgisayarınız açık olduğu sürece çalışır durumda olsun. Antivirüs programını güncel tutun.

23 Antivirüs ve Antispyware Koruma Önlemleri Önerileri - 2
Antivirüs programınız internetden indirdiğiniz her dosyayı tarayacak şekilde ayarlanmalıdır. USB, CD ve DVD gibi taşınabilir medyalar üzerinden bilgisayarlarınıza zararlı programlar bulaşabilir. Bu medyaları kullanmadan önce mutlaka antivirüs programını kullanarak virüs taramasından geçirin. Casus yazılımlara karşı önlem almak için antispayware yazılımlarını yada bu özelliği bünyesinde barındıran antivirüs programlarını kullanın.

24 Ücretli Antivirüs Programları
Microsoft Forefront Symantec McAfee Nod32

25 Ücretsiz Antivirüs Programları
Avast! 4 Home Edition AVG Anti-Virus Free Edition Avira AntiVir Personal Edition Classic BitDefender Free Edition

26 Kablosuz Ağlarda Güvenliği Sağlamak

27 Güvenli Bağlantı İçin Yapılması Gerekenler
Kablosuz Modem’inizin varsayılan şifresini değiştirin. Varsayılan şifreler kullanılarak modeminizin ayarları değiştirilebilir. Kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmayın. (Örneğin , qwerty, asdf, 1q2w3e gibi)

28 Güvenli Bağlantı İçin Yapılması Gerekenler - 2
Kablosuz ağınızın ismini değiştirin. Varsayılan isimi kullanırsanız saldırganlar modem’inizin markasını kolaylıklar öğrenip, bu marka/model modem’e ait bir zafiyet varsa onu kullanabilirler. Kablosuz ağınızın isminin ortama anons edilmesini engelleyin. (SSID Broadcast’ı pasif yapın) Varsayılan olarak kullanılan kablosuz kanalı değiştirin.

29 Güvenli Bağlantı İçin Yapılması Gerekenler - 3
MAC adres kısıtlamasını kullanın. .

30 Güvenli Bağlantı İçin Yapılması Gerekenler - 4
Kablosuz ağınızın başkaları tarafından kullanılmasını önlemek için mutlaka kablosuz güvenliği aktif yapın. Kablosuz güvenliği sağlamak adına mümkün olduğunca WPA kullanın WEP 64bit ve 128 bit şifrelemeler kolaylıkla kırılabildikleri için bunları kullanmaktan kaçının .

31 Güvenli Bağlantı İçin Yapılması Gerekenler - 5
Kablosuz modeminizin Firewall özelliği varsa mutlaka bu özelliği aktif yapın.

32 Kolay Hatırlanabilir Zor Kırılabilir Şifre Oluşturmak

33 Güçlü Bir Şifrenin Taşıması Gereken Özellikler
En az 8 karakter uzunluğunda olmalı En az bir rakam içermelidir.(0..9) En az bir küçük harf içermelidir.(a..z) En az bir büyük harf içermelidir.(A..Z) En az bir özel karakter içermelidir. Yukarıda anlatılanlar ışığında oluşturulan örnek bir şifre Belirli aralıklarla değiştirilmelidir.

34 Aşağıdakileri Yapmayın!
Şifreniz; Sizin, eşinizin, çocuğunuzun, iş arkadaşınızın, kedinizin, köpeğinizin ismi Kullanmakta olduğunuz işletim sisteminin ismi Bilgisayarınızın ismi Telefon veya lisans numaranız Sizin yada bir yakınınızın doğum tarihi Sizin hakkınızda kolaylıkla bulunabilecek bir bilgi (adres gibi) Birtakım kalıplaşmış kelimeler ( fb,fener,cimbom vb) Bilgisayarınızdaki herhangi bir kullanıcının ismi ( büyük harfli, çift harfli, ...) Yabancı bir dildeki bir kelime Yer isimleri gibi özel isimler Aynı harften oluşan bütün şifreler Basit harf düzenlerinden oluşan bütün şifre (qwerty gibi) Yukarıda listelenenlerin tersten yazılmış halleri Yukarıda listelenenlerin önüne veya arkasına rakam eklenmiş halleri olmasın!!! Şifrenizi kağıtlara yazıp masanızın üzerine, klavyenin altına bırakmayın. Şifrenizi kimseyle paylaşmayın.

35 Kolay Hatırlanabilir Zor Kırılabilir Şifre Oluşturma Yöntemi - Örnek
Sizin için önemli olan ve hiç unutmayacağınız bir olayı ifade edecek bir cümle kurun. (Örneğin; “Bisiklet kullanmaya 8 yaşında başladım” gibi.) Bu cümleyi oluşturan kelimelerin ilk harflerini alın (Bk8yb) Çıkan karakter dizisinin başına ve sonuna özel karakterler ekleyerek 8 karakter uzunluğunda olmasını sağlayalım Bazen şifre oluşturulurken a i yerine !, E yerine 3, o yerine 0 gibi ifadeler de kullanılabilir.(Örneğin gibi)

36

37 İnternet Kafelerde Yapılmaması Gerekenler

38 İnternet Kafe’lerde Bunları Yapmayın
İnternet Cafe’lerdeki bilgisayarlarda sizin kritik bilgilerinizi çalmaya yönelik kurulmuş ve sizin yazdığınız karakterleri ve girdiğiniz sayfaları kaydeden zararlı programlar yada donanımlar yüklü olabilir (keylogger) Hiç bir şekilde aşağıdaki bilgileri internet cafe’lerdeki bilgisayarlarda girmeyin; İnternet bankacılığı bilgileri Kredi kartı bilgileri Kritik e-posta hesabı bilgileri Ve ele geçirilmesi durumunda sizi zarara uğratabilecek diğer bilgiler.

39 İnternet’de Güvenli Sohbet

40 Sohbet Ortamında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Tanımadığınız kişileri kişi listenize eklemeyin. Kişi listenizdeki birisi tarafından gönderiliyor olsa bile tam olarak içeriğinden emin olmadığınız hiç bir dosyayı kabul etmeyin. Sohbet ortamı üzerinden hiç bir şekilde kullanıcı adı ve şifrelerinizi başkalarıyla paylaşmayın. Sohbet ortamında ilk defa tanıştığınız kişilerin yalan konuşabileceğini unutmayın.


"Güvenlİ İNTERNET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları