Sunuyu indir
1
Sağlıklı bir çocuk olmak için nasıl beslenmeliyiz ?
Neler yemeli neler yapmalıyız ?
3
Neler öğreneceğiz ? Kahvaltımın önemi Şekerin zararları
Su içmemin önemi Süt içmemin önemi Yumurtanın önemi Meyvelerin önemi Şekerin zararları Fast food’un zararları Açıkta satılan besinler Son kullanma tarihi okuma
4
KAHVALTININ ÖNEMİ Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder bunun sonucunda gün boyu almış olduğumuz besin öğeleri kullanılır. Kullanılan besin öğelerinin yerine konulması açısından kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Sabahları kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha iyi öğrenmenizi sağlar.Yapılan araştırmalarda Kahvaltı ederek okula giden çocukların daha fazla başarılı oldukları görülmüştür.
5
PEKİ KAHVALTIDA NELER YEMELİYİZ?
Tüm öğünlerde olduğu gibi kahvaltıdada 4 temel besin grubundan tüketilmelidir. 4 TEMEL BESİN GRUPLARI NELERDİR? süt grubu et-yumurta-k.baklagil tahıl grubu meyve ve sebze grubu
6
Artık 4 temel besin grubunu bildiğimize göre kendimize
örnek kahvaltı menüleri oluşturabiliriz. örnek kahvaltı menüleri Peynir Haşlanmış yumurta Taze meyve Suyu Ekmek(tam tahıllı) Peynirli omlet İyi yıkanmış roka-tere Ihlamur çayı
7
eğer her sabah aynı yiyeceklerden sıkılır veya yemek istemezseniz
Daha değişik seçenekler de hazırlayabiliriz tabi ki. Örneğin;süt veya yoğurt içine mısır yulaf ezmesi gibi tahıllardan koyabilir yanında bir adet meyve yiyebilir ya da yine taze sıkılmış meyve sularından içebilirsiniz. Eğer yulaf-süt karışımı size şekersiz geliyorsa içine şeker koymak yerine biraz bal ekleyebilirsiniz. Bir diğer alternatif de ekmek,tahin- pekmez ve yanında portakal suyu(veya portakal) olabilir .
8
Su hayattır
9
-Vücut ısımızı dengeler -Besin ve oksijeni kanımızda taşır -Organlarımızı korur böylece daha uzun ve daha güçlü yaşarız
10
Peki ne zaman su içmeliyiz?
--Uyanır uyanmaz içersek iç organlarımızı uyarır --Yemekten 30 dk önce sindirime yardımcı olur --Banyo yapmadan hemen önce içersek tansiyonumuz düşer --Uyumadan evvel içersek kalbimiz daha rahat çalışır
11
Süt ve Süt Ürünleri
12
Süt ve süt ürünleri kalsiyum fosfor gibi mineral ve vitaminler yönünden çok zengindir.Bu yüzden büyüme ve gelişmede çok önemli role sahiptir.
13
Peki neler bu gruba dahildir??
Süt,peynir,yoğurt,çökelek..
14
Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç vererek kemikleri sağlamlaştırır.Böylece boy uzamasını, dişlerin düzgün ve güçlü olmasını çabuk çürümemesini sağlar.Ayrıca bir çok kanser türünden de koruyucu özelliği vardır.
15
GÜÇLÜ KEMİKLER İÇİN ; Her gün iki bardak süt,kahvaltıda peynir yada bir bardak süt peynir ve bir kase yoğurt yememiz yeterli olacaktır.
16
Bizim yumurta sevenlere çok güzel haberlerimiz , sevmeyenlere de önerimiz var
17
Beni sevmiyor ve yemiyor musun o halde; -istediğin kadar büyük olamayacaksın -arkadaşlarından daha güçsüz kalacaksın -erken yorulacak ve erken yaşlanacaksın - süper güçlü kahramanlar olamayacaksın çünkü yaraların geç iyileşecek
18
--Bir kere Anne sütünden sonra en kaliteli protein biziz şekerim
Neden mi ; --Bir kere Anne sütünden sonra en kaliteli protein biziz şekerim -13gr protein,56gr kalsiyum 278gr a vitamini 2gr demir bizden başka kimde var ki tatlım
19
Diğer besinlerle birlikte günde en az bir yumurta sever ve yersen ne olur
İhtiyacın olan proteini almış olacaksın Kemiklerin daha güçlü olacak Çok daha uzun olacaksın Hastalanmayacaksın Ve en önemlisi çok daha zeki olacaksın
20
Günde ne kadar meyve yemeliyiz ?
Her gün mevsimine göre porsiyon meyve tüketmeliyiz. Peki hangi meyveler yaz hangi meyveler kış meyvesi ? YAZ KIŞ
21
Hangi meyvede hangi vitamin bulunur sağlığımıza yararı nedir ?
22
vitamini, büyüme ve gelişme için çok gereklidir ve daha iyi görmemizi sağlar.
23
B grubu vitaminler, kan yapımı, kas ve sinir sisteminin çalışması için gereklidir. Bu vitaminler, bütün besinlerde farklı miktarlarda bulunmaktadır.
24
vitamini ise grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur
vitamini ise grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Ayrıca diş etlerimizin daha sağlıklı olması için de C vitamini gereklidir.
25
vitamini bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir.
Bizi kanserden korur. Gözlerimize iyi gelir. Yaralandığımızda iyileşmesine yardımcı olur. Cildimizi güzelleştirir.Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
26
ŞEKER Şekerler saf karbonhidrat olup yoğun enerji kaynağıdır.
27
YÜKSEK ORANDA ŞEKER İÇEREN BESİNLER?
28
ŞEKERİN BU KADAR ZARARI OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?
29
• şişmanlık • diş çürümelerine ve diş eti hastalıklarına
Aşırı şişmanlığa bağlı diyabet(şeker hastalığı)
30
ÖNERİLER çikolata, gofret, pasta gibi aşırı şekerli ve kilo aldırıcı besinler daha az tüketilmeli kola, gazoz gibi asitli ve çok fazla şeker içeren içecekler yerine su,soda(asitsiz),ayran,süt vb. içecekler tüketilmelidir Şeker içeriği yüksek hazır besinler yerine evde hazırlanmış daha sağlıklı besinler tüketilebilir
31
Şekerli besin tüketiminden sonra dişler fırçalanmalıdır.
Günlük şeker tüketiminin beş çay kaşığını geçmemesi gerekmektedir.
32
FAST FOOD ALIŞKANLIKLARI
33
FAST FOOD NEDİR? Kısa sürede hazırlanan besinlerdir seyyar satıcılarda,restoran ve büfe gibi yerlerde satılır Döner,tost,hamburger,pizza
34
Zararları Nelerdir? Beslenme alışkanlığını kötü yönde etkiler.
Kansere, obeziteye ve kalp hastalıklarına neden olurlar. Zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler. Trans yağ içerirler
35
KARNINI ABUR CUBURLA DOYURMA !
Yukarıda 1 yıl boyunca sürekli hazır gıdalarla beslenmiş 10 yaşında bir çocuk görüyorsunuz.
36
Peki ne yapmalıyım? Düzenli beslenmeliyiz
Okul kantininde satılan hazır gıdaları değil , evden getireceğimiz sağlıklı besinleri tüketmeliyiz. Yani kendimize beslenme çantası oluşturmalıyız. Televizyon izlerken bilgisayar başındayken cips ve asitli içecekler tüketmekten kaçınmalıyız. Düzenli egzersiz yapın Abur cubur yerine kuruyemiş(fındık,fıstık,leblebi vb.) tüketin Kola,gazoz gibi içecekler yerine ayran,su veya meyve suyu tüketin
37
AÇIKTA SATILAN BESİNLER
38
Açıkta satılan besinler nelerdir?
Balık Süt ve süt ürünleri Yumurta Sebze ve meyveler başlıca dışarıda satılan besinlerdir.
39
Neden zararlıdır? toz zerrecikleri ile beraber mikrop bulaşır
başta süt ve süt ürünleri olmak üzere küf ve bakteri oluşumu riski yüksek bozulmuş besinler besin zehirlenmesine neden olur İyi yıkanmayan sebze ve meyveler özellikle çocuklarda ishale neden olur
40
Alınması gereken önlemler
Yiyecekleri satın aldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. • Sebze ve meyveleri bol suyla yıkadıktan sonra tüketin. • Dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmekten kaçının.
41
AÇIKTA SATILAN BAZI BESİNLER VE DOĞRU MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
42
Açıkta satılan sebze ve meyveler
43
Açıkta satılan süt ve süt ürünleri
44
Açıkta satılan balık
45
yumurta YANLIŞ DOĞRU
46
Son kullanma tarihinin okunması
Gıda maddelerinin etiketi üzerinde mutlaka son kullanma tarihinin bulunması ve raf ömrünün geçmemesi gerekir. .
47
Ambalaj üzerinde iki tane son kullanma tarihi / üretim tarihi varsa ya da son kullanma tarihi okunmayacak derecede silik yazıyorsa bu gıda maddeleri satın alınmamalıdır.
48
Artık daha sağlıklı beslenmeliyim =)
Dinlediğiniz için teşekkür ederiz =)
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.