Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HERNİ TANIMLAR DR.İSMET HAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HERNİ TANIMLAR DR.İSMET HAN."— Sunum transkripti:

1 HERNİ TANIMLAR DR.İSMET HAN

2 HERNİ HERNİ:latince rüptür anlamına gelen kelimeden türetilmiştir.Herni doku ya da organların onları çevreleyen defektten anormal sarkması olarak tanımlanır. En sık inguinal bölgede görülürler (%75-80). İkinci sırada insizyonel herniler takip eder (%8-10) Umblikal herniler ise %3-5 oranında görülür.

3 Strangule(étranglée) herni:fıtık kesesi içerisinde ki organların kan akımının etkilenmesine verilen isimdir(strangulasyon riski yaş ile artar en sık indirekt ing herni-en yüksek risk femoral herni). İnkarserasyon:Redukte edilemeyen hernilere verilen isim.

4 İng kanal sınırları üstte spina iliaka anterior hizasından,medialde linea alba hattından ve lateralde inguinal ligamentle ayrılır. İndirekt ing. Herni:Herni kesesi iç inguinal ringten çıkarak oblik olarak seyredip dış ing.ringten çıkıp skrotuma kadar seyredebilir. Direkt ing herni:Herni kesesi iç ing. Ring ve epigastrik damarların medialinden dışarı sarkar.(Lateralde inferior epigastrik damarlar, inferiorda inguinal ligament ve süperioromedyalinde rektus kılıfı vardır).

5

6 Femoral herni:femoral kanal boyunca oluşur(üstte ileopubik tuberkul,altta cooper lig. Dışta femoral ven,içte ileopubik trakt) Sliding herni:fıtık kesesini duvarının bir kısmının iç organlardan birinin oluşturmasıdır. Littre fıtığı:fıtık kesesi içerisinde meckel divertikülünün olmasıdır. Richter fıtığı:Barsak lümeninin tam çevresinden daha az kısmı herni kesesi içerisindedir(antimezenterik kısım). Amyand herni:Apendiksin inguinal herni kesesi içinde bulunması .

7 KAYNAKLAR Sabiston Textbook of Surgery 2010
Schwartz’s principles of Surgery 8. baskı 2008


"HERNİ TANIMLAR DR.İSMET HAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları