Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yapım Aşamaları (Production Steps)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yapım Aşamaları (Production Steps)"— Sunum transkripti:

1 Yapım Aşamaları (Production Steps)
Bir programın fikir aşamasından televizyonda yayınlanana kadar dört ana aşamadan geçer.

2 1-Çekim Öncesi (Pre-Production)
Programın yapımcının kafasında fikir olarak belirlenmesinden itibaren başlayıp içeriği, yaklaşım ve yapım özelliklerinin belirlenme aşamasıdır. Bu aşamada:  -Program Teklif Formu Verilir -Yönetmen belirlenir (Bu konu geniş bir şekilde ele alınacaktır) -Yapım süreci ve maliyet çıkarılır. -Yapım Plan Toplantısı -Set veya Stüdyo Planı Çıkarılır -Işıklandırma Planı Yapılır -Çekim Senaryosu -Provalar

3 Program Teklif (Öneri) Formu (Program Proposal Form)
 Program Yapım Teklif Formu’nda programın yapımcı şirketi, bütçesi, süresi, yönetmeni, bölümleri, bölüm içinde kimin ve nelerin bulunduğunun, görüntü ve ses kaynaklarının belirtilmesi vb.. (Örnek bir Yapım Teklif Formu ektedir)

4 Program Teklif Formu

5 Teklif Formu İçerik Açıklamaları

6 Bir Prodüksiyon Şirketi Örneği

7 Reji Planlama Toplantısı (Reji Planning Meeting)
Yönetmenin yapmak istediklerinin bir ön çalışmasını yapmak amacıyla, programda görev alan başlıca yapım, hizmet ve teknik konulardaki görevlilerin bir araya getirilmesi.

8 Set/Stüdyo Planı (Studio Plan)
-Set veya Stüdyoda nelerin olacağını (dekor/aksesuar) ve gereken çekimlerin yapılabilmesi için kameraların nerelere yerleştirileceğini gösteren mimari çizim. -Dekorun kurulması -Makyajların yapılması ve kostüm ayarlanması -Kamera, ışık ve ses bağlantılarının reji masasıyla irtibatının kontrol edilmesi, Kamera Kartları’ında her kameranın yapacağı çekimlerin listesi belirtilir. Bu listelerde çekim sayıları, kameranın pozisyonu ve ayrıca çekim tanımları verilir.

9 Işıklandırma Planı (Lighting Plan)
Reji toplantısında ve teknik provada kararlaştırılan dekorların ve oyuncuların ışıklandırılması için gereken aydınlatıcıların tiplerini ve pozisyonlarını gösteren yerleştirme planıdır.

10 Çekim Senaryosu (Production/Reji Scenario)
 Yönetmenin sesli olarak ve oyuncuların diyaloglarıyla birlikte yapmayı planladığı bütün çekimlerin yazılı bildirisi veya akış planıdır.

11 Provalar (Rehearsals)
Bir yapım için teknik hazırlıklar devam ederken çekilecek yapımın stüdyo içi veya dış ortamlarda çekilecek bölümlerinin prove edilmesidir. Provalar çekim sırasına göre işin tatbikatıdır. Böylece, ışıklandırma, ses ve ilgili diğer kişiler set veya stüdyoda neler olacağını görebilirler.

12 a-Dış Prova (Soğuk Prova)
Stüdyo ortamının dışında yer alan çekimlerde sanatçıların hareketlerinin ve performanslarının denenmesi esas çekim için kolaylık sağlayacaktır. Drama, tiyatro ve sitcom gibi oyuncuların rol aldığı yapımlarda oyuncuların çekim öncesinde kendi aralarında oyunu prova etmeleridir.

13 b-Teknik Prova (Sıcak Prova)
-Programın türüne göre bir akış planı çıkarılır -Akış planına göre “sıcak prova” yapılır. Buradaki amaç eksiklikleri görebilmektir. Bir programın senaryo ve çekim planına göre gerçek çekim yapılıyormuş gibi kamera, ışık, ses, kostüm, aksesuar ve makyaj gibi ekranda görünecek herşeyin tümüyle prova edilmesi işlemine denir. Böylece, ışıklandırma, ses ve ilgili diğer kişiler set veya stüdyoda neler olacağını görebilirler.

14 2-Çekim Aşaması (Production)
Programın canlı veya kaset olarak çekildiği aşamadır. Bu aşama yönetmenin tümüyle kendi bilgi ve tecrübesini kullanarak görüntü, renk ve ses unsurlarını çok iyi düzenlediği, program fikrinin yazılı metinden görüntü ve ses ortamına aktarıldığı aşamadır. (Not: Bu konu geniş bir şekilde gelecek bölümde ele alınmıştır.)

15 3-Çekim Sonrası (Post-Production)
Canlı yayınlanmayan programların sonradan kurgulanarak ses, grafik, görüntü, animasyon, fotoğraf vb. eklenerek tamamlanma aşamasıdır. Çekilen görüntüler bir nevi yeniden dizayn edilir ve istenen etkinin oluşması için üzerinde oynamalar, efektlerin yapıldığı aşamadır. Bu tür programlar yayına verilmesi için “yayın bandı” olarak adlandırılır.

16 4-Genel Değerlendirme Bu aşama ayrıca yapım için alınan veya kiralanan malzemelerin iadesi, programa ilişkin bilgilerin dosyalanması, programın bir kopyasının arşive verilmesi, izleyici tepkilerinin belirlenmesi, sonuçlarla ilgili bilgilerin değerlendirildiği aşamadır. Eğer program izleyiciden olumlu bir tepki ve istek almışsa çekimin devamına, değilse eksik yönlerinin giderilmesine veya yayından kaldırılmasına karar verilir.


"Yapım Aşamaları (Production Steps)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları