Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar nedir?."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar nedir?

2 Bilgisayar, kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Bilgisayarın elektronik kısmına donanım (hardware), program kısmına ise yazılım (software) denir. Ama biz öncelikli olarak bilgisayarın tarihçesini inceleyelim.

3 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Tarihsel olarak en önemli eski hesaplama aleti abaküstür; 2000 yıldan fazla süredir bilinmekte ve yaygın olarak kullanılmaktadır Mark-1 Howard Hathaway Aiken’in yönettiği bir ekip 1937 yılında Mark–1 adi verilen ilk otomatik dijital bilgisayarı yapmayı basardı. Elektromekanik rölelerle çalışan bu bilgisayar dört işlemin yani sıra logaritma ve trigonometri fonksiyonlarını çözen özel (alt) programları vardı. Bu bilgisayar da delikli kart sistemiyle çalışı yordu

4 1980’li yıllarda PC’lerin üretilmesiyle artık bilgisayarlar evlere dahi girmiştir. Son yıllarda bilgisayarlar ceplere sığacak kadar küçülmüştür. Bilgisayar, elektrik enerjisiyle çalışan elektronik bir makinedir. Kendisine verilen bilgileri alır, saklar, üzerinde işlemler yapar. Gerektiğinde bu bilgileri yazıcı gibi birimlerle çıktı olarak verir. En basit tanımla bilgisayar, kendisine verilen bilgileri kullanarak yeni bilgiler elde eden makinedir.

5 GÜNÜMÜZDE BİLGİSAYARLAR
Masaüstü Bilgisayarlar: Masaüstü bilgisayarlar en sık kullanılan bilgisayar türüdür. Bildiğimiz gibi bir adet kasa, bir adet monitör, fare ve klavye gibi temel parçalardan oluşur. Diğer bilgisayar türlerine göre daha uygun fiyata daha iyi özelliklerde bir masaüstü bilgisayar edinebilirsiniz. 2) Dizüstü Bilgisayarlar(laptop): Dizüstü bilgisayarın bir diğer adı da laptoptur. Masaüstü bilgisayarda saydığımız kasa, monitör, fare ve klavye dizüstü bilgisayarda bir bütün halinde bulunur. Parçaları masaüstü bilgisayara göre daha küçüktür. Ama fiyat olarak daha pahalıdır. Avantajı ise her yere rahatlıkta taşınabilmesidir. Ağırlıkları yaklaşık olarak 3 kg’dır. Bir masaüstü bilgisayarın tüm özellikleri laptopta da bulunur.

6 3)Cep Bilgisayarları: Bir cebe veya avuç içine sığabilecek boyutlara sahip olduğu için cep bilgisayarı denmiştir, avuç içi bilgisayar diyenler de vardır. Şekilde görüldüğü gibi bir kalem aracılığı ile dokunmatik ekranla işlem yapılır. Küçük boyutlu bu bilgisayarlarda isim ve adreslerin saklanabildiği bir veri tabanı, not defteri ve iletişim kurmayı sağlayan bölümler yer alır. Gelişen elektronik ve bilgisayar teknolojisi cihazların boyutlarını küçültmüş ve özelliklerini arttırmıştır. Cep telefonu, video ve fotoğraf çekimi gibi özellikleri olan örneklerinin üretilmesi ile cep bilgisayarlarının kullanımı yaygınlaşmıştır.

7 BİLGİSAYARDA DONANIM EKRAN
Ekran boyutu, izlenme alanının köşegen uzunluğuna göre inç olarak belirtilir. Çoğu uygulama için 15 inç ekran boyutu yeterlidir. Ancak birden fazla programın aynı anda çalıştırılıp izlenmesine ihtiyaç duyulan uygulamalar, ya da bilgisayar destekli tasarım uygulamaları (CAD/CAM vb.) için daha büyük ekran boyutları tercih edilmelidir. Ekranlar, teknolojik niteliklerine göre tüplü ve LCD olmak üzere iki gruptur. Ekran teknolojisindeki gelişmeler ve buna bağlı maliyet düşüşleri paralelinde; daha eski teknoloji olan tüplü ekranlar yerlerini LCD ekranlara bırakmaktadır.

8 2. KLAVYE Klavyenin üzerinde harfler, sayılar ve çeşitli komut tuşları bulunur. F ve Q olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Q klavye üzerindeki harf tuşları, İngilizce gibi batı dillerindeki harf kullanım sıklığı dikkate alınarak yerleştirilmiştir. Türkçe Q klavyede, Türkçe' ye özel harfler de eklenmiştir. F klavyedeki harf yerleşimi ise Türkçe 'deki harf kullanım sıklığına uygun yapıdadır.

9 3. FARE Şeklinin benzerliği nedeniyle bu adı almaktadır; imlecin ekran üzerinde hareket ettirilmesi, dosyaların açılması ve kapatılması, belirli dosyaların seçilmesi vb. gibi birçok işlevin kolayca kontrolünu sağlar.

10 4. ANAKART Adından da anlaşılacağı gibi Ana kart, bilgisayarın ana işlevlerini gerçekleştiren birimidir. Bilgisayardaki diğer kart ve birimler ana karta bağlı olarak çalışırlar. Ana kart üzerinde diğer kartların takılabileceği yuvalar bulunur. Bu yuvalar teknolojik özelliklerine göre ISA, PCI ve AGP olarak adlandırılır. ISA tipi yuva daha eski teknolojidir. Yeni nesil ana kartlarda PCI yuva tercih edilmektedir. AGP ise ekran kartı için kullanılan özel bir yuvadır

11 5. İŞLEMCİ İşlemci, ana kart üzerinde yer alır
5. İŞLEMCİ İşlemci, ana kart üzerinde yer alır. Tüm işlemler ve kontroller işlemci tarafından gerçekleştirilir. Bilgisayarın beyni olarak da nitelendirilebilir. İşlemci hızı, bilgisayarın performansını doğrudan etkiler. İşlemci hızı Megahertz veya Gigahertz (1000 Megahertz) olarak belirtilir. Yaygın olarak bilinen işlemci üreticileri INTEL ve AMD firmalarıdır. Firmalar işlemci hızlarını artırmak için faaliyetlerini sürdürmektedirler. 10 yıl önce 100Mhz düzeyinde olan işlemci hızları, günümüzde 3GHz seviyesini aşmıştır

12 İNTEL İki cihaz yerine tek bir cihaz taşıyın. Intel Core M işlemci, bilgisayarın gücü ile %20'ye kadar daha uzun pil ömrünü4süper ince ve ultra mobil bir 2'si 1 Arada cihazda bir araya getiriyor. İstediğiniz zaman istediğiniz yere götürebileceğiniz, hayatınızı değiştirecek bir cihazın gücünü hissedin. Her zaman her yerde yanınızda.  Intel® Core™ M işlemci, ultra ince, süper taşınabilir, fansız cihazlar için özel olarak tasarlandı. Böylece artık küçük bir evrak çantasında ya da sırt çantanızda taşıyabileceğiniz, daha hafif ve çok sessiz çalışan cihazlara sahip olabilirsiniz.

13 6. BELLEK (RAM) Bellek, ana kart üzerinde yer alır
6. BELLEK (RAM) Bellek, ana kart üzerinde yer alır. Bilgisayarın işlemler sırasında geçici olarak bilgi depolamak amacıyla kullandığı parçadır. Bellek boyutunun büyük olması bilgisayarın işlevsel hızını doğrudan etkiler. Başta işletim sistemi olmak üzere, bilgisayar üzerinde çalışan yazılımları en hızlı şekilde kullanabilmek için, bellek boyutu büyük olmalıdır. Günümüz bilgisayarlarında bellek boyutunun en az 512 MB olması tercih edilmektedir. 7.EKRAN KARTI Bilgisayar ekranına yansıtılacak görüntü verisinin oluşturulduğu karttır. Ana kart üzerindeki yuvaya yerleştirilir. Film ve yüksek çözünürlüklü görüntülerin yer aldığı oyun programları için, ekran kartının uygun kapasitesinde belleğinin bulunması gerekir. 8.SES KARTI Bilgisayarın mikrofon, hoparlör ve MIDI klavyesi gibi ses aygıtlarına bağlanabilmesi ve analog ses işaretinin oluşturulmasını sağlar. Ana kart üzerindeki bir yuvaya takılır. Zengin özelliklere sahip bir ses kartı kullanılarak, bilgisayarın aynı zamanda kaliteli bir müzik seti ve müzik işleme sistemi gibi değerlendirilmesi de mümkündür.

14 9.GÜÇ KAYNAĞI Şebeke gerilimini (220 V AC) kullanarak, bilgisayar içerisinde yer alan çeşitli birimlerin ihtiyaç duyduğu DC gerilimleri oluşturur. Güç kapasitesi bilgisayar içerisinde yer alacak birim sayısına göre değişebilir. Üzerinde bulunan pervane vasıtasıyla bilgisayar içerisinde hava dolaşımı (dolayısıyla soğutma) sağlar. 10.SABİT DİSK( HARD DİSK) Bilgisayarın işletim sistemi ve diğer yazılımların saklandığı manyetik ortamdır. Verilerin yazılması ve okunması, manyetik ortamın üzerinde dönen bir okuyucu/yazıcı kafa ile gerçekleştirilir. Bilgisayarın titreşim ve sarsıntıya karşı hassas olan birimlerindendir. Okuyucu kafanın ve sabit diskin zarar görmemesi için bilgisayarın ilk önce işletim sistemi üzerinden kapatılması tavsiye edilir. Sabit disk kapasitesi bilgisayarda tutulacak verilerin büyüklüğüne bağlı olarak seçilmelidir. Resim ve film türü dosyaların barındırılacağı bilgisayarlardaki sabit disk kapasitesi yüksek olmalıdır. Günümüzde ise disk kapasiteleri 2 TB ve bu rakam 7TB kadar ulasmaktadır

15 11.DİSKET SÜRÜCÜ Disket sürücü, düşük kapasiteli bir manyetik kayıt ortamı olan disketlere veri kaydetmeye ve disketteki verileri okumaya yarar. Disketler birbirleri ile bağlantısı olmayan bilgisayarlar arasında veri değişimi için kullanılmaktadır. Disket kapasitesi (1.44 MB) az olduğu için kullanımı gün geçtikçe azalmakta ve yerini USB Bellek olarak adlandırılan taşınabilir bellek birimlerine bırakmaktadır. 12.CD/DVD YAZIYICI VE OKUYUCU CD ve DVD yüksek kapasiteli veri kayıt ortamlarıdır. Çeşitli uygulama programları ve çoğulortam dosyaları (film, oyun, vb..) CD veya DVD diskler üzerinde taşınabilir. CD veya DVD üzerindeki bir programı ya da dosyayı çalıştırabilmek için CD / DVD okuyucu yeterlidir. Ancak bilgisayarınızdaki bir bilgiyi CD veya DVD diske yazdırmak isterseniz, bilgisayarınızda CD ya da DVD yazıcı birimi olmalıdır. 13.MODEM Birbirinden uzakta bulunan bilgisayar sistemleri arasında telefon şebekesi veya telefon kablosu üzerinden bağlantı kurabilmek için kullanılır. Modem, harici bir cihaz olabileceği gibi, kart olarak bilgisayar içerisine de takılabilir. Modem kartı, bilgisayar anakartındaki yuvalardan birine takılır. Analog modemlerin hızı bps hızına kadar çıkabilmektedir. Analog modemler faks cihazı ile karşılıklı çalışabilme özelliğine de sahiptir; bilgisayardaki belgeleri faks olarak göndermek ve gelen faks mesajlarını alabilmek mümkündür. Diğer yandan yakın dönemde kullanılmaya başlanan ADSL Modemler, çok daha yüksek hızlarda veri aktarımına imkan vermektedir. ADSL Modem imkanından yararlanabilmek için, bulunduğunuz yerde, ADSL servisinin sağlanıyor olması gerekir.

16 14.AĞ KARTI( ETHERNET KARTI ) Ağ kartı, bilgisayarın yerel alan ağına bağlanmasını sağlayan bir ara yüz kartıdır. Ethernet standardını destekleyen ağ kartı, bilgisayara yüksek hızda veri alışverişi yapabilme imkanı sunar.

17 BİLGİSAYARDA YAZILIM Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir. Genelde programlar kullanılacakları zaman, çevre birimlerinden(disklerden) belleğe(RAM) yüklenir Bilgisayarın çalışmasını sağlayan yazılım olan işletim sistemi bilgisayar açıldığı zaman otomatik olarak belleğe(RAM) yüklenir. İşletim sistemi olmazsa bilgisayar açılmaz(Donanım olmazsa yazılım çalışmaz, yazılım olmazsa donanım çalışmaz). İşletim sistemleri işlemcilere özgü olarak hazırlanır. Uygulama programları da işletim sistemlerine özgü olarak hazırlanır.(Vista uyumlu programlar, xp uyumlu programlar vs.)

18 İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI
İşletim sistemi, bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır. İşletim sistemi; Ana ve yan belleklerin en verimli biçimde kullanılmasını, Donanım birimleriyle iletişimi, Çeşitli uygulama ve hizmet programlarının çalıştırılmasını sağlar. Örnek: Windows 95,98,XP,Vista,Pardus,Linux,Unix,Macos vs.

19 UYGULAMA YAZILIMLARI Uygulama yazılımları belirli konulardaki problemlerin çözümüne yönelik olarak programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Hangi işletim sistemine uygun olarak yazılmışsa o işletim sistemi altında çalışırlar. Değişik amaçlara yönelik yüzlerce uygulama programı(paket program) vardır. Örneğin;Office programları(Word,Excel,Powerpoint vs.), photoshop, winamp, flash, oyunlar, antivirüs programları vs.

20 PROGRAMLAMA DİLLERİ Uygulama yazılımlarının ve işletim sistemlerinin yazılması, oluşturulması için kullanılan programlardır. Örnek: Java, Delphi, Pascal, C++,Visual Basic , vs.


"Bilgisayar nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları